Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Αίμα στον Πράσινο Βάλτο!


Γράφει ο Δευκαλίων

Είναι γνωστό το ενδιαφέρον της στήλης για τα όσα συμβαίνουν στην Κίνα. Το έχουμε πει και θα το ξανά πούμε. Η οικονομία της Κίνας είναι ο «άγνωστος Χ» για την εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Εάν αυτός ο «άγνωστος Χ» πάρει τιμές που θα αποκλίνουν από τις προβλέψεις τότε υπάρχει παγκόσμιο πρόβλημα. Φυσικά το πόσο μεγάλη είναι η απόκλιση καθορίζει και το μέγεθος του παγκόσμιου προβλήματος.
Έχουμε και λέμε λοιπόν… Η οικονομία της Κίνας είχε για το 2013 στόχο να αναπτυχθεί με 8%. Το πρώτο τρίμηνο η ανάπτυξη έφτασε στο 7,7%. Και το δεύτερο τρίμηνο έπεσε στο 7,5%. Επιπροσθέτως ο Υπουργός Οικονομικών της Κίνας πρόβλεψε ότι ο στόχος για ετήσια ανάπτυξη 7,5%-8% πρέπει να αναθεωρηθεί και να επαναπροσδιορισθεί στο 7%. Αυτά ως προς την αναπτυξιακή διάσταση της Κινέζικης Οικονομίας, γιατί υπάρχει και συνέχεια στις προσπάθειες της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας για τόνωση της κατανάλωσης μέσω της πιστωτικής επέκτασης. Προς το παρόν, ελέγχονται μεν τα δάνεια προς τις Περιφέρειες και τους Δήμους αλλά όχι προς τους καταναλωτές. Αυτή η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας θεωρήθηκε ως ορθή από τις χρηματαγορές που αντέδρασαν θετικά παραβλέποντας τα υπόλοιπα μακροοικονομικά στοιχεία που αναφέραμε παραπάνω και τα οποία σίγουρα δεν μπορούν να θεωρηθούν θετικά. Όλοι το καταλαβαίνουν αλλά πολλοί δεν θέλουν ακόμα να το παραδεχτούν ότι κάτι πάει στραβά και στην Κινέζικη Οικονομία.
Αφήνουμε προς το παρόν την Κίνα. Να είστε σίγουροι ότι κάπου στα τέλη Σεπτεμβρίου πολλά άρθρα και αναλύσεις για το πρόβλημα της Κινέζικης Οικονομίας θα υπάρχουν στα περισσότερα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Τότε θα τα ξαναπούμε δίνοντας νέα στοιχεία και...
προβλέψεις για την εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Είναι λογικό να πάμε στα όσα συμβαίνουν στην χώρα μας. Πρώτο και καλύτερο η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, οι συνεπακόλουθες απεργιακές κινητοποιήσεις και κοινωνικές εντάσεις, ακολουθούν οι ψηφοφορίες για την λίστα Lagarde και η επίσκεψη του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών και γνωστού «φιλέλληνα» κ. Wolfgang Schaeuble. Θα σκεφθούμε καλοπροαίρετα και θα θεωρήσουμε τυχαία την σχεδόν ταυτόχρονη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και των ψηφοφοριών για την λίστα Lagarde. Ευχόμαστε οι εξελίξεις να μην μας κάνουν να μετανιώσουμε που σκεφθήκαμε καλοπροαίρετα.
Πάμε τώρα παρακάτω. Κατ’ αρχής αδέρφια δέξιο-μνημονιακοί στο Χρηματιστήριο είσαστε στο “ακριβώς”. Ένα λάθος ακόμη κι αρχίζει το γκρεμοτσάκισμα. Και έτσι και σας πάρει ο κατήφορος… “Άγνωσται αι βουλαί του Κυρίου”!
Στα υπόλοιπα, λίαν επιεικώς τα έχετε κάνει Αιγαίο Πέλαγος. Χρηματοδοτικό κενό το καλοκαίρι του 2014. Δηλαδή δεν έχετε φράγκο για να καλύψετε τα δανεικά που πρέπει να επιστρέψετε εκείνη την περίοδο. Ρε σεις, είπαμε ότι είσαστε δεξιοί και μνημονιακοί, πάτε φιρί-φιρί να σας πούμε και από το άλλο; Που τα είχατε τα μάτια σας όταν υπογράφατε τα μνημόνια;
Όσο για τα τρέχοντα, βράσε όρυζα. Υστέρηση στα έσοδα, μεγαλύτερη του αναμενόμενου ύφεση, άρα και μεγαλύτερη ανεργία και πάει λέγοντας. Τι τον θέλατε τον διορισμό του συντρόφου Παπουτσή στην Παγκόσμια Τράπεζα και το ακαταδίωκτο των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΤΧΣ; Λίγα κακά σας έχουν βρει για τα οποία σας βρίζει η κοινωνία, έπρεπε να την προκαλέσετε από πάνω για να τα ακούσετε χειρότερα και δικαίως.
Για εμάς η κατάσταση της φιλομνημονιακής κυβέρνησης Σαμαρά είναι ακριβώς όπως η χαρακτηριστική σκηνή με τον καουμπόη που έχει βυθισθεί στο βάλτο στην κινηματογραφική ταινία «Αίμα στον Πράσινο Βάλτο» (gunfight at the ok corral - 1957). Σ’ αυτή την σκηνή ο καουμπόη κάθε φορά που κινείται βουλιάζει ακόμα περισσότερο. Πως τελειώνει η σκηνή; Καλοκαίρι είναι, καλοκαιρινοί κινηματογράφοι λειτουργούν ακόμα στην Αθήνα. Η συγκεκριμένη κινηματογραφική ταινία ανήκει στις κλασικές, άρα κάπου θα παίζεται. Ας την απολαύσουμε λοιπόν… Αίμα στον Πράσινο Βάλτο!

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.