Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Πως λέγεται η Lehman Brothers στα κινέζικα…


Γράφει ο Δευκαλίων

Οι τακτικοί αναγνώστες της στήλης γνωρίζουν την εμμονή της στήλης για τα όσα συμβαίνουν στην Κίνα. Ο λόγος πάρα πολύ απλός. Η Κινέζικη Οικονομία είναι ένας από τους βασικότερους πυλώνες της παγκόσμιας οικονομίας. Είναι λοιπόν αυτονόητο, εάν προκύψει κάτι κακό στην Κινέζικη Οικονομία οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομική πραγματικότητα θα είναι ακόμα και δραματικές.
Τι έχει συμβεί στην Κίνα και εξαναγκάζει την στήλη να επικεντρώνει στα τεκταινόμενα στην Κίνα; Μέχρι σήμερα οι κινέζικες εξαγωγές ήταν η κινητήρια δύναμη της Κινεζικής Οικονομίας, ενώ ήταν απόλυτα εξαρτημένες από την εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και την πορεία των λιανικών πωλήσεων. Αποτέλεσμα, οι ρυθμοί ανάπτυξης της Κίνας ακολουθούν την πτωτική πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, δηλαδή έχουν πέσει τα τελευταία δύο (2) χρόνια  στα επίπεδα του 8%, ενώ τα προηγούμενα χρόνια διαμορφώνονταν στα επίπεδα 10% και πάνω.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Όποιος επένδυε στην Κίνα τα προηγούμενα χρόνια είχε εξασφαλισμένο χαμηλό κόστος παραγωγής και σταθερές πωλήσεις. Άρα και κέρδη τα οποία μπορούσε να εισπράξει σε σκληρό νόμισμα από τα δυσθεώρητα εμπορικά πλεονάσματα.
Ποιος  επένδυε στην Κίνα; Τα διάφορα  fund που δανείζονταν πάμφθηνα από την FED μέσω της νομισματικής πολιτικής της ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Τώρα που η FED αποσύρει την νομισματική πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) αυτά τα fund σπεύδουν να...
επιστρέψουν τα οφειλόμενα.
Δηλαδή, αποσύρουν τα επενδεδυμένα κεφάλαια τους από την Κίνα. Να γιατί τσακίστηκε το Χρηματιστήριο της Σαγκάης, γεγονός που ανέφερε τις προηγούμενες ημέρες ο άσημος και ταπεινός Δευκαλίων… πουλάνε οι επενδυτές τις μετοχές τους. Να γιατί ανεβαίνουν τα επιτόκια από τις εμπορικές τράπεζες της Κίνας… ανεβάζουν τα επιτόκια για να κρατήσουν οι επενδυτές τα χρήματα τους στην Κίνα και να μην τα εξάγουν στις ΗΠΑ.
Σε πάρα πολύ απλά Ελληνικά... Η FED, όσο η οικονομία στις ΗΠΑ ταλανίζονταν από την κρίση, δανείζονταν από τα κινέζικα εμπορικά πλεονάσματα είτε μέσω των εταιρικών κερδών, είτε απ’ ευθείας από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας. Σήμερα που η οικονομία των ΗΠΑ δείχνει να ξεπερνάει την κρίση, η FED αποσύρει την νομισματική πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης (QE), αποσύρει ακόμα και τα επενδεδυμένα κεφάλαια στην Κίνα.
Πώς θα τα πάρει πίσω; Από τα πλεονασματικά ακόμη εμπορικά ισοζύγια και από τα αποθέματα αμερικανικών ομολόγων που βρίσκονται στην Κεντρική Τράπεζα της Κίνας.
Όλα τα παραπάνω είναι πλέον πραγματικά δεδομένα. Οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αργά ή γρήγορα θα δούμε μεγάλες εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, συνέπεια των όσων θα συμβούν στην Κίνα. Θα με ρωτήσει ο καλοπροαίρετος αναγνώστης: «Και τι μας νοιάζει εμάς Δευκαλίωνα για το τι συμβαίνει στην Κίνα; Γιατί πετάς την μπάλα στην εξέδρα; Γι’ αυτά που γίνονται στην πατρίδα μας έχεις τίποτα να πεις;».
Η στήλη δεν φοβάται να τοποθετηθεί αντιμνημονιακά πάνω στις πρόσφατες εξελίξεις. Η στήλη αποκάλυψε πριν λίγες ημέρες και από τους πρώτους, ότι το Δημόσιο Χρέος της χώρας αυξήθηκε κατά 11 δις ευρώ τους τελευταίους δύο (2) μήνες και κανένας από την αντιμνημονιακή αντιπολίτευση δεν μίλησε γι’ αυτήν την πραγματικά τεράστια και ταυτόχρονα μυστήρια αύξηση. Μοιραία λοιπόν, σύμφωνα με την μνημονιακή λογική και μετά από αυτήν την εξέλιξη, τα σκληρά μέτρα που έρχονται. Η στήλη θα τοποθετηθεί όταν αποσαφηνιστούν τα καινούργια μέτρα. Και τότε θα ειπωθούν πάρα πολλά.
Μέχρι τότε συνεχίζουμε να μαθαίνουμε… πως λέγεται η Lehman Brothers στα κινέζικα!

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.