Ασυλία και στα μέλη του διοικητικού
συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ναι, σε αυτούς
που διορίζει η κυβέρνηση και στους οποίους χορηγεί προκλητικά αμοιβές
175.000 και 215.000 ευρώ ετησίως ο υπουργός Οικονομικών. Δεν είναι
βέβαια το πρώτο περιστατικό που το σύστημα φροντίζει να καλύψει νομικά
τους ανθρώπους του, και, όπως «αγριεύει» η κατάσταση στην οικονομία,
πολύ φοβούμεθα ότι δεν θα είναι και το τελευταίο.
Ειδικότερα όμως για το Ταμείο, που είναι υπεύθυνο για την
κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών, που διαχειρίζεται περί τα 50
δισ. ευρώ (γι' αυτόν το σκοπό), η δυσλειτουργικότητά του δημιουργεί
συχνές εμπλοκές σε μία τόσο κρίσιμη συγκυρία. Διορισμοί, παραιτήσεις,
ενστάσεις για τη διευθύνουσα σύμβουλο Αναστασία Σακελλαρίου, δυστοκία
στη λήψη αποφάσεων, υψηλές αμοιβές (ο πρόεδρος Χρ. Σκλαβούνης προσελήφθη
από τον Γ. Στουρνάρα με 75.000 ευρώ ετησίως περισσότερα από τον
προκατοχό του, παραιτηθένα τον Μάρτιο, Πολ Κόστερ, η αμοιβή του οποίου
ήταν 100.000 ευρώ).
Τα ερωτηματικά
Εύλογο το ερώτημα, γιατί η κυβέρνηση συμπεριλαμβάνει στο περίφημο πλέον πολυνομοσχέδιο ειδική πρόνοια για το Ταμείο που διαχειρίζεται 50 δισ. ευρώ (των δανειστών, πρακτικώς ημών των φορολογουμένων). Σπεύδει άραγε εκ των προτέρων, για να καλυφθούν από προσφυγές στα δικαστήρια; Μα καλά, δεν λειτουργούν όλα νόμιμα; Πώς γίνεται να διαχειρίζονται χρήματα με τα οποία βαρυνόμεθα όλοι εμείς οι φορολογούμενοι και την ίδια στιγμή να εξασφαλίζουν επισήμως ασυλία για αστική και ποινική ευθύνη;
Ομως το θέμα της ασυλίας για τα μέλη του δ.σ. του ΤΧΣ είναι το τρίτο ή τέταρτο κρούσμα της πρακτικής που ακολουθούν οι κυβερνώντες όσο βαθαίνουν η ύφεση και η ανέχεια (σ.σ. το 2013 είναι... αισίως η έκτη συνεχόμενη χρονιά ύφεσης). Είχαν προηγηθεί η ασυλία που είχε χορηγήσει η Βουλή στους υπευθύνους των τραπεζών που ενέκριναν και χορηγούσαν τα κομματικά δάνεια (σ.σ. μόνο σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, το άνοιγμα φτάνει τα 220 εκατ. ευρώ), νωρίτερα δε η προστασία, με ασυλία, του Ανδρέα Γεωργίου -επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ- και για τους πολλούς, του μοιραίου ανθρώπου «κλειδί» που διευκόλυνε την υπαγωγή της χώρας στο μνημονιακό εφιάλτη. ...
Το Απρίλιο του 2013 η τρικομματική, τότε, κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη τα θεσμικά όρια της κοινοβουλετικής δημοκρατίας, πέρασε προκλητική διάταξη, (ν)τροπολογία, που επί της ουσίας απάλλασσε τα στελέχη των τραπεζών που για σειρά ετών δανειοδοτούσαν (κυρίως) τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ. Κοντολογίς, τα κυβερνητικά κόμματα της Μεταπολίτευσης (οι νυν συγκυβερνώντες μετά την... αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ), δηλαδή αυτά που διόριζαν τις διοικήσεις των τραπεζών, που με τη σειρά τους δανειοδοτούσαν αφειδώς, αξιοποίησαν την κοινοβουλευτική τους πλειοψηφία για να δώσουν «άφεση αμαρτιών» στους εγκρίνοντες όλα αυτά τα δάνεια, τα οποία είναι πρακτικώς και οικονομικώς αδύνατον να εισπραχθούν.
Από το PSI στην ΕΛΣΤΑΤ
Είχε προηγηθεί η με νομοθετική ρύθμιση απαλλαγή των μελών των διοικητικών συμβουλίων των πιστωτικών ιδρυμάτων από κάθε ποινική ή αστική ευθύνη σε σχέση με το λεγόμενο PSI (τη διαδικασία της αναδιάρθρωσης/«κουρέματος» του ελληνικού χρέους).
Ωστόσο η αρχή είχε γίνει με τον Ανδρέα Γεωργίου, τον επικεφαλής της Στατιστικής Αρχής, με αφορμή το καταγγελλόμενο «μαγείρεμα» των στατιστικών στοιχείων του 2009. Θυμίζουμε ότι ο νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, είχε φροντίσει (επί θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών) να καταργήσει με τροπολογία του τα μέλη του δ.σ. της ΕΛΣΤΑΤ, μετά τις καταγγελίες της καθηγήτριας Ζωής Γεωργαντά (...παραιτηθέντος μέλους της Αρχής). Αλλά και ο τότε πρωθυπουργός, Λ. Παπαδήμος, παρείχε (κατ' εντολήν του επικεφαλής της Eurostat) στήριξη-ασυλία για να σωθεί ένας και μόνον άνθρωπος. Η Eurostat προστάτεψε τον δικό της άνθρωπο (μέσω του τότε επικεφαλής της, κ. Ρανταμάχερ) για να αντικρούσει τις κατηγορίες περί τεχνητής διόγκωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος (του 2009) στο 15,7%, από το 13,6%, σαν να μην έτρεχε τίποτε. Και η εδώ κυβέρνηση έσπευσε να παράσχει πλήρη κάλυψη.
(Σημειωτέον ότι κατά τη διάρκεια της Κατοχής οι Γερμανοί έσπευδαν να πάρουν στα χέρια τους τα στατιστικά στοιχεία των χωρών που κατελάμβαναν. Στην Ελλάδα, μάλιστα, οι τότε υπάλληλοι της στατιστικής υπηρεσίας έκαψαν τα στοιχεία απογραφής του πληθυσμού, για να μην πέσουν στα χέρια των κατακτητών. Γι' αυτό δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία εκείνης της χρονιάς.)
========================== "O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.