Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Εντονη ανησυχία για τους Σύρους πρόσφυγες στη Χίο...Τι δεν κατάλαβε το δίδυμο της συμφοράς της κυβέρνησης Σαμαρά!!!

Το πρώτο κύμα αντιμετωπίστηκε με τη βοήθεια πολιτών και οργανώσεων, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη ολοκληρωμένο σχέδιο για γενικευμένη κρίση.
Σχετικά: Kalami.net: Η ''προβοκάτσια'' με τα χημικά στην Συρία και η αιτία: Ο αγωγός Ιράν-Ιράκ-Συρίας γιά Ευρώπη
Εύλογα ερωτήματα από το kalami.net:
 ΣΕ ΠΟΙΕΣ ''συμμαχικές ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ της Ελλάδας'', αναφέρονται;

Του Κώστα Ονισένκο
Fhoto: Τα καταλύματα έξω απο το Λιμεναρχείο.
Εθελοντικές οργανώσεις και πολίτες συνέβαλαν στην ανακούφιση προσφύγων από τη Συρία, οι οποίοι έφτασαν στη Χίο με δουλεμπορικό σκάφος πριν από λίγες ημέρες.Οι διωκτικές αρχές του νησιού καταβάλλουν αγωνιώδεις προσπάθειες για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και την αποπεράτωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, και δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση μιας ανάλογης κατάστασης στο άμεσο μέλλον, παρότι θεωρείται δεδομένο -όπως λένε και οι ίδιοι οι Σύροι- πως το προσφυγικό κύμα αναμένεται να ενταθεί όσο συνεχίζεται η κρίση στη χώρα τους. Σιωπή επικρατεί και σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης, καθώς το Λιμενικό (στις εγκαταστάσεις του οποίου παραμένουν οι πρόσφυγες τις πρώτες ημέρες της άφιξής τους) δεν έχει να διαθέσει κονδύλια ούτε για τη σίτισή τους. Η διαμονή των προσφύγων έγινε σε πρόχειρα καταλύματα έξω από το λιμεναρχείο, στελέχη της υπηρεσίας ανέλαβαν καθήκοντα για την ανακούφιση των μεταναστών, κυρίως των γυναικόπαιδων, πολίτες και οργανώσεις («Ιματιοθήκη της Αγάπης» της τοπικής μητρόπολης, «Ομικρον», Γιατροί του Κόσμου, «Μετάδραση», η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ κ.ά.) έφεραν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Κάτοικοι του νησιού ...προσπαθούν να συμπαρασταθούν στους πρόσφυγες, ταυτόχρονα όμως αυξάνεται η ανησυχία τους ότι σε περίπτωση που το πρόβλημα διογκωθεί με νέες ροές, η ομαλή λειτουργία του νησιού θα επηρεαστεί δημιουργώντας προβλήματα σε ασφάλεια, υγιεινή και οικονομική δραστηριότητα. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, δεν έχει σημειωθεί αύξηση της εγκληματικότητας και δεν έχουν διαγνωστεί μολυσματικές ασθένειες, τουλάχιστον σε σχέση με τους πρόσφυγες από τη Συρία.
«Εκτός από την παραχώρηση του χώρου φιλοξενίας, που αποφασίστηκε στο περιφερειακό συμβούλιο, δεν έχουμε άλλη δυνατότητα, θα ζητήσουμε από την Ε.Ε. να αναλάβει τις ευθύνες της», λέει στην «Κ» ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Γανιάρης, παραδεχόμενος ότι αυτή είναι η συμβολή του στην αντιμετώπιση της κατάστασης. Ερωτώμενος για τα προβλήματα που δημιουργεί στο νησί η νέα πραγματικότητα, ο δήμαρχος Πολύδωρος Λαμπρινούδης είπε ότι «επιβαρύνεται η κίνηση στους δρόμους επειδή το Λιμενικό και η Αστυνομία ασχολούνται με τους πρόσφυγες». Ούτε αυτός ανέφερε την ύπαρξη κάποιου σχεδίου αντιμετώπισης μιας ενδεχόμενης κρίσης.
Σύσκεψη για το θέμα πραγματοποιήθηκε σε τοπικό επίπεδο προχθές. Χθες, ξεκίνησαν οι επισκευές σε χώρο που αναμένεται να στεγάσει προσωρινά ευπαθείς ομάδες μεταναστών. Παράλληλα, προκειμένου να δημιουργηθούν κενές θέσεις στο «κέντρο ταυτοποίησης» στην περιοχή Μερσινίδι (χωράει 108 άτομα), σε ορισμένους αλλοδαπούς άλλων εθνικοτήτων δόθηκε χαρτί διοικητικής απέλασης. Πρόκειται για έγγραφο που υποχρεώνει τον αλλοδαπό να εγκαταλείψει τη χώρα εντός 30 ημερών. Συνήθως, με το χαρτί αυτό, οι παράνομοι μετανάστες εγκαταλείπουν την ακριτική περιοχή, αποσυμπιέζοντας την κατάσταση, και μεταβαίνουν στην πρωτεύουσα, όπου χάνονται τα ίχνη τους. Η χρήση του είχε πρακτικά σταματήσει μετά την έναρξη των επιχειρήσεων «Ξένιος Δίας» στα αστικά κέντρα και της «Ασπίδας» στον Εβρο, που συνέβαλαν στην εντυπωσιακή μείωση των ροών. Οι αλλοδαποί αφήνονται ελεύθεροι και περιμένουν στο λιμάνι το πρώτο πλοίο για τον Πειραιά. Οι περισσότεροι θέλουν να μετακινηθούν βορειότερα της Ελλάδας.
Οσον αφορά τους Σύρους πρόσφυγες, οι περισσότεροι από αυτούς, σύμφωνα με τον κοινωνικό λειτουργό των Γιατρών του Κόσμου, Γιώργο Μπάκα, είναι άνθρωποι της μεσαίας τάξης, ανώτερου μορφωτικού επιπέδου, και ο μόνος λόγος για τον οποίον έφυγαν από την πατρίδα τους είναι ο πόλεμος και ο φόβος για τη ζωή των ιδίων και της οικογένειάς του. Στην πατρίδα τους είχαν πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες, κάποιοι έχουν μαζί τους iPad, ανάμεσά τους υπάρχουν δικηγόροι, στελέχη επιχειρήσεων κ.ά.

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.