Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Γιώργος Σεφέρης: Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει... Ο τόπος αυτός που μας πληγώνει, που μας εξευτελίζει...



Η Ελλάδα γίνεται δευτερεύουσα υπόθεση, όταν συλλογίζεται κανείς τον Ελληνισμό.
Ό,τι από την Ελλάδα μ' εμποδίζει να σκεφτώ τον Ελληνισμό, ας καταστραφεί.
Αν ήταν δίκαιο να μεγαλώσει ο τόπος αυτός, δεν ήταν για να έχουμε περισσότερους βουλευτές, νομάρχες ή χωροφύλακες· ήταν για να μπορέσει ν' αναπτυχθεί σε μια γωνιά της γης ο Ελληνισμός — αυτή η ιδέα της ανθρώπινης αξιοσύνης και της ελευθερίας, όχι αυτή η αρχαιολογική ιδέα.
Δεν πιστεύω σ' αυτούς τους ανθρώπους που φλυαρούν, ή στους άλλους που δεν ξέρουν τι κάνουν· δεν εννοώ να βουλιάξω μέσα στην απερίγραπτη μιζέρια των χαρακτήρων — πιστεύω σε δυο-τρεις ιδέες που προχωρούν, και τώρα ακόμη, ύστερ' από χιλιάδες χρόνια, σ' αυτή τη γλώσσα.
Γι' αυτές τις δυο-τρεις ιδέες που πρέπει να ζήσουν εδώ, και μονάχα εδώ θα μπορούσαν να ζήσουν καθώς τις σκέπτομαι, υπομένω αυτή την αθλιότητα.
Μέρες Γ΄. 16 Απρίλη 1934-14 Δεκέμβρη 1944

 Διαβάστε τα ακόλουθα αυτοσχόλια από το ημερολόγιο του Γιώργου Σεφέρη και συγκρίνετέ τα με το ποίημα «Με τον τρόπο του Γ.Σ.»...








Γ. Σεφέρης [πηγή: Εθνικό Κέντρο Βιβλίου]Γ. Σεφέρης [πηγή: Εθνικό Κέντρο Βιβλίου] Γιώργος Σεφέρης, Μέρες (αποσπάσματα)
εικόνα

Το ποίημα «Με τον τρόπο του Γ.Σ.» του Γιώργου Σεφέρη είναι ένα από τα πιο γνωστά του ποιητή και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για σύγχρονους και νεότερούς του ποιητές. Διαβάστε τα παρακάτω ποιήματα και εξετάστε πώς συνδιαλέγονται με το σεφερικό ποίημα.

Ευγένιος ΜακΚάρθυ, «Θα φύγω απ' το καράβι μου»
Μανόλης Αναγνωστάκης, «Θεσσαλονίκη, Μέρες του 1969 μ.Χ.»
Τάκης Σινόπουλος, «Δοκίμιο '73-74. XVI»
Μιχάλης Γκανάς, «Η Ελλάδα που λες…»
εικόνα

Στον Συμφραστικό Πίνακα Λέξεων στο Ποιητικό Έργο του Γιώργου Σεφέρη (Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα) αναζητήστε τις λέξεις ταξιδεύω, πληγώνω, καράβι και τις παράγωγες ή συνώνυμές τους. Παρατηρήστε την αριθμητική παρουσία τους στην ποίηση του Σεφέρη και εξετάστε σε ποιά συμφραζόμενα χρησιμοποιούνται.

==========================

 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.