Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Πρόεδρος Ομπάμα προσπαθεί να πείσει το Κογκρέσο: "Έχω ένα όνειρο"... όπως (αντι)Μάρτιν Λούθερ Κινγκ!!!


Στις 28 Αυγούστου γιορτάστηκε η επέτειος των 50 χρόνων από την ιστορική ομιλία του ακτιβιστή για την ισοπολιτεία λευκών και μαύρων, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Ποιος όμως ήταν ο Κινγκ και πως ήταν τότε η αμερικανική κοινωνία;

<<< Βλέπε video
Της Ζωή Λεουδάκη
Τις ερχόμενες εβδομάδες ο Πρόεδρος Ομπάμα θα προσπαθήσει να πείσει το Κογκρέσο και τον αμερικανικό λαό για την αναγκαιότητα ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας.

Την Δευτέρα ο κ Ομπάμα συναντήθηκε στο Λευκό Οίκο με τους Ρεπουπλικανούς Γερουσιαστές από την Αριζόνα Τζον Μακέην και από την Νότια Καρολίνα Λίντζι Γκράχαμ. Ο κ. Μακέην έχει επανειλημμένα ζητήσει από τον αμερικανό πρόεδρο να δράσει αποφασιστικά κατά της Συρίας και να εξετάσει το ενδεχόμενο απομάκρυνσης από την εξουσία του Προέδρου της χώρας Μπασάρ αλ Άσσαντ.

Αύριο Τρίτη αναμένεται να συνέλθει η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας για να εξετάσει το θέμα της Συρίας, σύμφωνα με δηλώσεις του ηγέτη της Πλειοψηφίας στη Γερουσίας, Δημοκρατικού Γερουσιαστή Χάρυ Ρηντ. Ο κ Ρηντ και ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, δημοκρατικός από το Νιου Τζέρζι και επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας, επιδιώκουν να περιορίσουν το μέγεθος της προτεινόμενης επίθεσης.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζων Κέρυ ετοιμάζεται για ένα νέο γύρο διπλωματικών επαφών. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συναντηθεί με διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Βίλνιους της Λιθουανίας και στη Ρώμη με αντιπροσώπους του Αραβικού Συνδέσμου. ...

Πολλοί όμως αμερικανοί νομοθέτες διατηρούν αμφιβολίες για την στρατιωτική ανάμειξη των ΗΠΑ στην Συρία. Ο δημοκρατικός Βουλευτής Κρις Βαν Χόλλεν από το Μέρυλαντ δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα Νιου Γιόρκ Τάιμς ότι αν και η πρόταση του Λευκού Οίκου έχει σα στόχο να σταματήσει τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής, αφήνει στο στρατό μεγάλα περιθώρια και δεν θέτει όρια ως προς τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης.

Ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής Τζέιμς Ίνχοφ από την Οκλαχόμα είπε ότι δεν συμφωνεί με την επιβολή αντιποίνων στη Συρία, ενώ ο δημοκρατικός Γερουσιαστής Κρίστοφερ Μέρφι από τον Κονέκτικατ δήλωσε αβέβαιος για το αν μία επίθεση κατά της κυβέρνησης της Συρίας θα βοηθούσε τον συριακό λαό.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν την Κυριακή περίπου 80 νομοθέτες σχετικά με τα υπάρχοντα αποδεικτικά στοιχεία για τις επιθέσεις με χημικά όπλα κατά αμάχων σε προάστιο της Δαμασκού. Το θέμα της στρατιωτικής εμπλοκής των ΗΠΑ στη Συρία αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία μετά τις 9 Σεπτεμβρίου που οι νομοθέτες επιστρέφουν στην Ουάσιγκτον.

Η στήριξη της διεθνούς κοινότητας, αυτή τη στιγμή, είναι πολύ χαλαρή. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φοργκ Ρασμούσεν δήλωσε την Δεύτερα ότι κάτι πρέπει να γίνει. Συγκεκριμένα είπε ότι η «διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδράσει γιατί αλλιώς θα στείλει ένα πολύ επικίνδυνο μήνυμα σε δικτάτορες σ’ ολόκληρο τον κόσμο» ότι μπορούν να χρησιμοποιούν χημικά όπλα χωρίς αντίποινα από τη διεθνή κοινότητα.

Μέχρι στιγμής μόνο η Γαλλία και η Τουρκία φαίνεται να στηρίζουν μία στρατιωτική δράση.

Η Ρωσία όμως, αμφισβήτησε τη Δευτέρα, την αξιοπιστία των αποδεικτικών στοιχείων των ΗΠΑ ότι η κυβέρνηση Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρώφ προειδοποίησε κατά οποιαδήποτε στρατιωτικής επέμβασης επισημαίνοντας ότι θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την εξεύρεση πολιτικής λύσης.

Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ Ελαράμπι επίσης προειδοποίησε ότι «αποκλείεται» μια στρατιωτική επέμβαση κατά της Συρίας αλλά πρόσθεσε ότι εκείνοι που βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις με χημικά όπλα πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους.

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο πρέσβης της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη Μπασάρ Τζααφάρι έστειλε επιστολή στο γενικό γραμματέα του οργανισμού Μπαν Κι Μουν για την «πρόληψη κάθε είδους επιθετικότητας» κατά της Συρίας.

Στο μεταξύ, η υπηρεσία προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερα χρήματα για την αρωγή των διαρκώς αυξανόμενων Σύρων προσφυγών. Σύμφωνα με το Ασσόσιετεντ Πρες σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού της Συρίας, γύρω στα 5 εκατομμύρια, εκτοπίστηκαν από τον τόπο κατοικίας τους και μετακινήθηκαν σε κάποια άλλη περιοχή της Συρίας, πρόκειται κυρίως για γυναίκες και παιδιά. Η υπηρεσία του διεθνούς οργανισμού αναφέρει ότι έχει λάβει μόνο 70 εκατομμύρια από 250 εκατομμύρια δολάρια που χρειάζονται για την αρωγή των προσφύγων.

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.