Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Άρχισαν σήμερα οι κρίσιμες εκλογές στη Γερμανία. Με τα μάτια στις κάλπες Μέρκελ και Στάινμπρουκ

Το αμφίρροπο αποτέλεσμα των εκλογών στη Γερμανία την Κυριακή επισήμανε η γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, στην τελευταία προεκλογική της ομιλία στο Στράλσουντ. «Οι μόνοι που αποφασίζετε είσαστε εσείς, δεν είναι οι δημοσκοπήσεις», είπε σε ψηφοφόρους στην Φρανκφούρτη ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Π. Στάινμπρουκ, ολοκληρώνοντας την προεκλογική του εκστρατεία.
Η Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στην εκλογική περιφέρειά της, στο Στράλσουντ, προέβλεψε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα «θα είναι οριακό», όμως πρόσθεσε ότι «μία τόσο σκληρή εκλογή σε παρακινεί να μάχεσαι μέχρι την τελευταία στιγμή».
Νωρίτερα, σε ομιλία της στο Βερολίνο, απηύθυνε προσωπικά έκκληση στους γερμανούς ψηφοφόρους να της δώσουν ισχυρή εντολή ώστε να υπηρετήσει τη Γερμανία για άλλα τέσσερα χρόνια. 
Σε προεκλογική συγκέντρωση στη Φρανκφούρτη, ο Πέερ Στάινμπρουκ απέρριψε τις δημοσκοπήσεις τις οποίες χαρακτήρισε «μαντείες», αφού δίνουν στην παράταξή του ποσοστό 26 – 28% στην πρόθεση ψήφου. «Μόνο 28 ώρες ακόμα και θα απαλλαγείτε από αυτούς», είπε, αναφερόμενος στην κυβέρνηση Μέρκελ, την οποία χαρακτήρισε ως την «πιο αδρανή, οπισθοδρομική, εριστική και επαιρόμενη» των τελευταίων 20 ετών.
Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στους Χριστιανοδημοκράτες και στους Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) τις περισσότερες ψήφους, περίπου 40%, όμως το ποσοστό του εταίρου του κυβερνητικού ...
συνασπισμού, των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) αναμένεται να μειωθεί στο 5% από 15% το 2009.  Σε αυτή την περίπτωση, η Α. Μέρκελ δεν εξασφαλίζει ικανή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και θα πρέπει να στραφεί στους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) ώστε να συγκροτήσουν μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό.  Έχει αφήσει να εννοηθεί ότι είναι έτοιμη για αυτό το ενδεχόμενο, όμως έχει αποφύγει να το δηλώσει ρητά.
Οι Σοσιαλδημοκράτες, με τα χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, δεν αναμένεται να ξεπεράσουν το συνασπισμό της Μέρκελ, ακόμα και αν συνυπολογιστεί το ποσοστό των Πρασίνων. 
Ο Π. Στάινμπρουκ έχει δηλώσει πως δεν θα αναλάβει υπουργείο υπό την Μέρκελ, όμως έχει υπανιχθεί πως επιθυμεί να ηγηθεί της αντιπροσωπείας που ενδεχομένως θα συζητήσει τη δημιουργία ενός συνασπισμού.
Τα εκλογικά τμήματα ανοίγουν την Κυριακή στις 8 π.μ. (9 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 6 μ.μ. (7 ώρα Ελλάδας). 
Newsroom Enet με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.