Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

O κος Κουβέλης παρέσχε στήριξη στην κα Ρεπούση (το γλωσσικό ζήτημα)

του Σωτήρη Γλυκοφρύδη

Δεν υπάρχει γλώσσα νεκρή παρά άνθρωπος αφυδατωμένος. Όλες οι γλώσσες που μιλιούνται, ακόμα και η Λατινική, είναι ζώσες. Δεν υπάρχει τίποτα που να μην υπάρχει το οποίο να μην είναι ζωντανό, που να μην περιέχει μέσα του το σπέρμα της ζωής, εν υπνώσει ή εν λαθροβιώσει, έστω.
Δια του παρόντος εκφράζω τη λύπη μου για τον κο Κουβέλη, ο οποίος εμφανίζεται υπέρμαχος της νεοελληνικής, της δημοτικής νεοαγγλιστής, θα λέγαμε, και ελπίζω ότι δεν θα τον δούμε αργότερα να βρίσκεται και τιμητής των γκρίνγλιsh. Kαι είναι κρίμα, δυο φορές κρίμα για τον ηγέτη της αριστεράς που θεωρεί την παλιά μας Ελληνική και πρώην διεθνή γλώσσα και μελλοντικά πάλι αναδυόμενη, ως «πεθαμένη».
Δεν έχω καμιά διαφορά με τον κο Κουβέλη, αντιθέτως, τον συμπαθώ τον άνθρωπο διότι φαίνεται μορφωμένος. Όμως, «άλλο το φαίνεσθαι και άλλο εστί το είναι» όπως μας λέει ο Παρμενίδης, τον οποίο πιθανολογώ ότι γνωρίζει ο κος Κουβέλης.
Η υπο-κουλτούρα υπήρξε πάντα δυστυχώς ο ρετροϊός της αριστεράς, που της έριχνε το δέρμα, εμφανίζοντάς την απεχθή. Για αυτό η επιφύλαξη πολλών και η απόσχισή τους εάν ήταν φιλόσοφοι και αναζητητές της αλήθειας από την αριστερά.
Η αριστερά είναι γεμάτη σκιές φυγής από τον πνευματικό της οίκο, διότι οι ηγέτες της...
εμφανιζόντουσαν ανεπαρκείς για την καλλιέργεια και την κουλτούρα, μη θέλοντας ή διώχνοντας από εμπάθεια τους πνευματικά ανώτερούς τους. Αυτό είναι το σύνδρομο της αριστεράς, η λεγόμενη «αρνησικυριαρχία των πεφωτισμένων». Και φωτισμένος για να είναι κανείς δεν χρειάζεται να είναι τέκτονας, αλλά και απλός εμπειρικός κτίστης. Και καθώς η αριστερά τους διώχνει, τους αρπάζει ο αρχιτέκτονας.
Λάθος κε Κουβέλη να ταχθείτε στην υποβάθμιση, στον ευτελισμό και στην νεοβαρβαρική υποτίμηση της Ελληνικής γλώσσας, της πιο πλούσιας από τη σημερινή, των προγόνων μας. Είναι λάθος και δικό σας και της πολιτικής σας οξύτητας, διότι το νεογλωσσικό ζήτημα το οποίο θέτετε και εκεί όπου τίθεστε, εν τέλει θα σας ζημιώσει. Διότι δεν υπάρχει ζωή και κόσμος και πλουραλισμός αν δεν μπορείς να τον εξηγήσεις. Διότι η γλώσσα είναι ο κόσμος μας…

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.