Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Οι μίζες, ο Αντώνης Κάντας, τα "εξιλαστήρια θύματα", τα ανέλεγκτα "πόθεν έσχες", οι λογαριασμοί και o μεταξικός νόμος περί περιύβρισης αρχής

 
Γράφει ο Εl Sito

Ο υπολογισμός της μίζας:
Υπενθυμίζεται, ότι το σύστημα «ΕΡΜΗΣ» είχε ανατεθεί με απόφαση του ΚΥΣΕΑ απευθείας στην216 εκ. ευρώ, ωστόσο, όπως προέκυψε, θα έπρεπε να είναι κατά 25% χαμηλότερο. Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και σήμερα, αν και έχει εξοφληθεί περισσότερο από το 50% του κόστους του.
ΕΑΒ, με υποκατασκευάστρια την εταιρεία SIEMENS. Το ποσό της σύμβασης ανέρχονταν στα 216.000.000 ευρώ.

Τι πρέπει να δούμε από τα παραπάνω;
Αν δεχθούμε τα νούμερα ως αληθή τότε πρέπει να υπολογίσουμε:
216.000.000 ευρώ (μείον) - 25% = το ποσό που παραμένει για συναλλαγή μίζας είναι 54.000.000 ευρώ.
Έλαβε ως δωράκι τα 500.000 ευρώ  δηλαδή = με 1% περ. που φέρεται να είναι σε λογαριασμό του.
Αλλά φαίνεται να υπάρχει και ένα άλλο ποσό 2.046.560 ευρώ σε λογαριασμούς του που δεν έχει ακόμη διευκρινισθεί.

Βέβαια το δια ταύτα έχει πολλά ερωτηματικά:
1. Από το 1999 έχουν περάσει 14 χρόνια και ο εν λόγω κατηγορούμενος έχει καταθέσει αντίστοιχα "Πόθεν Έσχες" και άλλες τόσες έχει ελεγθεί από τους αντίστοιχους εισαγγελείς του Αρείου Πάγου.
2. Από την ίδια χρονική περίοδο (αλλά και πριν και μετά) αντίστοιχοι αξιωματικοί έχουν διαπραγματευθεί εξοπλιστικά προγράμματα και τις λεγόμενες "Αγορές του αιώνα"... έχουν ελεγχθεί;
Οι φορολογικές δηλώσεις τους συμβαδίζουν με τα πραγματικά εισοδήματά τους;
3. Φίλοι αναγνώστες μας έχουν αναρωτηθεί: "Εάν ο Αντώνης έχει πάρει μίζα... τότε κάποιοι άλλοι θα πρέπει να έχουν πάρει τι υπόλοιπο αυτοκίνητο!!!" 

Για εμάς και ο χρόνος και τα πρόσωπα και τα τεκταινόμενα μας θυμίζουν "εξιλαστήρια θύματα".
Αν κάποτε απεμπλακεί από τα νύχια της πολιτικής, αποκατασταθεί ο νομικός μας πολιτισμός και επανέλθει η λειτουργία της δικαιοσύνης στα συνταγματικά της καθήκοντα και υποχρεώσεις και η συνείδηση κάποιων λειτουργών της λειτουργεί με "ήρεμο ύπνο" τα βράδυα τότε ίσως μάθουμε τα πρόσωπα, τα ποσά και τα πραγματικά περιστατικά.
Τα άλλα που μηχανεύονται τελευταία για πιέσεις περί επαναφοράς του κατάπτυστου και αντιδημοκρατικού και ανελεύθερου μεταξικού  νόμου περί περιύβρισης αρχής μάλλον τους "κάποιους" τους εκθέτει παρά να νομίζουν ότι θα τους προστατέψει.

Ο Αντώνης Κάντας απόστρατος ταξίαρχος [(ΜΗ) προέλευσης ΣΜΑ)] της ΠΑ ήταν αναπληρωτής γενικός διευθυντής Εξοπλισμών την εποχή της υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου και με γενικό διευθυντή τον Σμπώκο. ...

Παρέμεινε στην θέση αυτή και για κάποιο διάστημα με υπουργό το Γιάννο Παπαντωνίου.

Όταν προέκυψε το θέμα με τις 500.000 ευρώ που είχαν βρεθεί στο λογαριασμό του, ο Αντώνης Κάντας είχε ερωτηθεί από δημοσιογράφο και είχε “δικαιολογήσει” το ποσό αυτό ως εξής:

«Μπλέξανε οι λογαριασμοί. Τα λεφτά αυτά είναι καθαρό προϊόν οικονομιών μου».

Αν και λέκτωρ της έδρας Οικονομία Άμυνας του ΑΠΘ δεν εξήγησε πως είναι δυνατόν να έχουν βρεθεί -μετά από έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος- στους λογαριαμσούς του 2.046.560 ευρώ. ...

Στον ανακριτή διαφθοράς Σπύρο Γεωργουλέα προσήχθη τη Δευτέρα ο Αντώνης Κάντας, ο οποίος συνελήφθη μετά από ένταλμα για κατηγορίες που αφορούν την σύμβαση για την προμήθεια του συστήματος ΕΡΜΗΣ 2, που υπεγράφη το Σεπτέμβριο του 1999 επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου.

Ο Αντώνης Κάντας, πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής εξοπλισμών, μετά την απολογία του στον ανακριτή αφέθηκε ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 500.000 ευρώ.

Ο κ. Κάντας αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της άμεσης συνέργειας σε απιστία που φέρεται να τέλεσε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος με την υπογραφή της σύμβασης για την προμήθεια του συστήματος για την επέκταση των τηλεπικοινωνιών του Στρατού και τον εκσυγχρονισμό τους (ΕΡΜΗΣ 2)

Επίσης, κατηγορείται για δωροδοκία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και άμεση συνέργεια σε απιστία, πράξεις οι οποιες είναι σχετικές με τη σύμβαση που υπογράφηκε με τη Siemens και αφορά τις τηλεπικοινωνίες του στρατού.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κάντας φέρεται να δέχθηκε το ποσό των 500.000 ευρώ από άγνωστο εκπρόσωπο της Siemens. Το ποσό φέρεται να διαβιβάστηκε στον κατηγορούμενο, μέσω του Πρόδρομου Μαυρίδη, με τη μεσολάβηση του τραπεζίτη Osvald.

Διευκρινίζεται ότι ο Αντώνης Καντάς, αναπληρωτής διευθυντής, με διευθυντή εξοπλιστικών τον Ι. Σμπώκο, συνελήφθη με ένταλμα του ανακριτή διαφθοράς, Σπύρου Γεωργουλέα. Κατηγορείται για άμεση συνέργεια σε απιστία που τέλεσε ο Άκης Τσοχατζόπουλος (αδίκημα που έχει παραγραφεί), ξέπλυμα μαύρου χρήματος και δωροδοκία από τη Siemens, ύψους 500.000 ευρώ, στο πλαίσιο της σύμβασης «ΕΡΜΗΣ».

Σύμφωνα με την κατηγορία, ο άλλοτε αναπληρωτής γενικός διευθυντής εξοπλισμών δωροδοκήθηκε, προκειμένου να υπογράψει σύμβαση επέκτασης τηλεπικοινωνιών του στρατού και τον εκσυγχρονισμό τους (ΕΡΜΗΣ 2), η οποία υπεγράφη το Σεπτέμβριο του 1999, επί θητείας Τσοχατζόπουλου.

Το ποσό των 500.000 ευρώ εντοπίστηκε ως έμβασμα σε λογαριασμό του Αντ. Κάντα σε ελβετική τράπεζα, όπου εμφανίζεται να κατατέθηκε από την εταιρεία MARTHA HOLDINGS, που έχει συνδεθεί με τον Πρόδρομο Μαυρίδη και τα «μαύρα ταμεία» της SIEMENS.

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος φέρεται να υποστηρίζει ότι το ποσό είναι νόμιμο, οδηγήθηκε στον ανακριτή, από τον οποίο ζήτησε και έλαβε προθεσμία για την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να προετοιμάσει την απολογία του.

Υπενθυμίζεται, ότι το σύστημα «ΕΡΜΗΣ» είχε ανατεθεί με απόφαση του ΚΥΣΕΑ απευθείας στην ΕΑΒ, με υποκατασκευάστρια την εταιρεία SIEMENS. Το ποσό της σύμβασης ανέρχονταν στα 216 εκ. ευρώ, ωστόσο, όπως προέκυψε, θα έπρεπε να είναι κατά 25% χαμηλότερο. Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και σήμερα, αν και έχει εξοφληθεί περισσότερο από το 50% του κόστους του.

Νέες κατηγορίες για τον Ι. Σμπώκο

Παράλληλα, αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος, βρίσκεται ο γ.γ. Εξοπλισμών του Άκη Τσοχατζόπουλου και συγκατηγορούμενός του στη δίκη που διεξάγεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής, που ερευνά το σκάνδαλο των αντιαεροπορικών συστημάτων TOR-M1, εντόπισε νέους λογαριασμούς με 12 εκ. ευρώ που διακινήθηκαν μέσω ενός δικτύου εταιρειών και το οποίο κατέληξε σε εταιρεία - πλυντήριο με την επωνυμία «Clavis International LL».

Το ποσό αυτό φέρεται να αποτελεί μίζα από τη ρωσική εταιρεία Antey, κατασκευάστρια εταιρεία των TOR-M1 και είχε κατατεθεί στην Clavis, από τον Βλάση Καμπούρογλου, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στη Τζακάρτα τον Οκτώβριο του 2012.

Ο Καμπούρογλου εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος της υπεράκτιας εταιρείας Drumillan, με ιδιοκτήτη τον καταζητούμενο Σύριο επιχειρηματία Φουάντ Αλ Ζαγιάντ. Η Drumillan φέρεται να συμμετείχε στη διακίνηση 10 εκ. δολ. προς λογαριασμούς του πρώην υπουργού Εσωτερικών της Κύπρου, Ντίνου Μιχαηλίδη, και του γιου του Μιχάλη, με τελικό αποδέκτη τον Άκη Τσοχατζόπουλο.

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.