Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Ο Προβόπουλος στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα -


Στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων βρίσκεται το πόρισμα του αντεισαγγελέα Πρωτοδικών, Γιώργου Καλούδη, για τις διαδικασίες πώλησης της Proton Bank, τον Δεκέμβριο του 2009 από την Τράπεζα Πειραιώς στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, στο οποίο καταγράφονται ενέργειες των ελεγκτικών οργάνων της ΤτΕ που χρήζουν άμεσης ποινικής διερεύνησης.
Έτσι, την ώρα που η υπόθεση των επισφαλών δανείων ύψους 700 εκατ. ευρώ από την Proton Bank και τον προφυλακισμένο εδώ και εννέα μήνες Λαυρέντη Λαυρεντιάδη βρίσκεται στο στάδιο της έκδοσης βουλεύματος, το πόρισμα για τις τυχόν ευθύνες της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) και του διοικητή της, Γιώργου Προβόπουλου, έχει ήδη τεθεί στο «μικροσκόπιο» του οικονομικού εισαγγελέα, Γαληνού Μπρη.
Ύστερα από παραγγελία του επικεφαλής του Οικονομικού Εγκλήματος, Παν. Αθανασίου, έχει ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση ώστε να ερευνηθούν ενδελεχώς οι τυχόν ποινικές ευθύνες του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλου, και άλλων υψηλόβαθμων στελεχών της, όπως είναι τα μέλη της Επιτροπής Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων. Το πόρισμα, καταπέλτης όπως φαίνεται, του εισαγγελέα Καλούδη, συνετάγη στις 7 Μαΐου 2013, έπειτα από σχετική έγγραφη παραγγελία που του είχε δώσει στις 11 Απριλίου 2013 ο τότε Οικονομικός Εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, με αφορμή καταγγελίες του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη, αλλά και ...
δημοσιεύματα εφημερίδων και ιστοσελίδων.
Σύμφωνα με το διά ταύτα του πολυσέλιδου πορίσματος «παρ’ ότι οι ελεγκτές της Τραπέζης της Ελλάδος διαπίστωσαν ότι τα κεφάλαια για την εξαγορά της Proton Bank από τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη προέρχονταν από αλυσιδωτά δάνεια και αδιαφανείς πηγές, τα αρμόδια όργανα της ΤτΕ ενέκριναν την εξαγορά της από τον επιχειρηματία».
Αναφέρει μεταξύ άλλων στο πόρισμά του ο κ. Καλούδης, επικαλούμενος τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνά του, ότι:
● Η αγορά της Proton Bank, κατά τη συνήθη πρακτική Λαυρεντιάδη, έγινε με δανεικά κεφάλαια.
● Ο Λ. Λαυρεντιάδης δεν διέθετε επαρκή προσωπική ρευστότητα, ώστε να καλύψει μελλοντικές ανάγκες ρευστότητας της τράπεζας που αγόρασε.
● Το περιεχόμενο της επιστολής του επιχειρηματία προς την ΤτΕ με ημερομηνία 5-2-2010, ότι δεν κατείχε άμεσα ή έμμεσα συμμετοχές σε επιχειρήσεις μέσων μαζικής ενημέρωσης, δεν μπορούσε να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού ήταν γνωστό ότι μέσω της εταιρείας ΝΕΠ (συμφερόντων του ιδίου και του καταζητούμενου σήμερα Πέτρου Κυριακίδη) επιδιδόταν σε πραγματοποίηση μιας σειράς συμμετοχών μικρού ποσοστού και ευρείας διασποράς στον χώρο των ΜΜΕ.
● Η δήλωση Λαυρεντιάδη ότι θα υπέβαλλε αίτημα για την επενδυτική δραστηριοποίηση του fund «LamdaPartners» με έδρα τη Μ. Βρετανία δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, αφού το εν λόγω fund λειτουργούσε από το 2008 χωρίς άδεια από την αρμόδια εποπτική αρχή FSA.
● Η μεταφορά των ποσών των δανείων που καταβλήθηκαν για την εξαγορά του μετοχικού κεφαλαίου της Proton Bank έγινε μέσω λογαριασμών από τους οποίους δεν υπήρχε λόγος να διέλθουν. Επομένως, εκτιμάται ότι η ενέργεια αυτή έγινε, προκειμένου να μη γίνεται εύκολα αντιληπτός ο τελικός τους προορισμός.
● Η μεταβίβαση της Proton από την Τράπεζα Πειραιώς προς τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη έγινε στην τιμή 3,6 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η χρηματιστηριακή της τιμή ήταν 1,96 ευρώ. Δόθηκε, δηλαδή, «premium» 32 εκατομμυρίων ευρώ, γεγονός το οποίο, αν και καταγράφεται και στο από 29-3-2010 Εισηγητικό Σημείωμα, δεν αποτέλεσε τροχοπέδη για την έγκριση μεταβίβασης από την ΤτΕ.

Της Κατερίνας Κατή στην Εφημερίδα των Συντακτών


Η ιστορική ομιλία Τσίπρα κατά Βενιζέλου


Κόντρα Τσίπρα - Βενιζέλου για την Λίστα Λαγκάρντ


==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.