Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Προ των πυλών οι εκθέσεις για τα "κόκκινα δάνεια" και το... άνοιγμα των τραπεζών


Περί τα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να παραδώσει τελικά η BlackRock την έκθεση αξιολόγησης των μοντέλων διαχείρισης "κόκκινων δανείων" που ακολουθούν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες και ταυτόχρονα τη μελέτη για τη βέλτιστη διαχείρισή τους. Αξίζει να σημειωθεί πως, εν συνεχεία, θα δοθεί και η μελέτη που θα δείξει και το "άνοιγμα" των ελληνικών τραπεζών, το οποίο θα ανέρχεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, γύρω στα 6 δισ. ευρώ, την ώρα που τα "κόκκινα δάνεια" έχουν ξεπεράσει το 30%, ξεπερνώντας τα 70 δισ. ευρώ! Όπως παρατηρούν οικονομικοί αναλυτές, τα παραπάνω αναμένεται να πυροδοτήσουν εξελίξεις, καθώς θα πρέπει να καλυφθούν οι "τρύπες", την ώρα που υπάρχει η εκπεφρασμένη άποψη της κυβέρνησης για άρση του "παγώματος" των πλειστηριασμών από την αρχή του επόμενου έτους, γεγονότα τα οποία θα πλήξουν μοιραία νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Τα "σκληρά" πλάνα αναδιάρθρωσης Σημειώνεται ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα της BlackRock προέβλεπε ότι η πράξη αξιολόγησης θα παραδιδόταν ώς το τέλος Σεπτεμβρίου, δόθηκε όμως μικρή παράταση. Στα τέλη Οκτωβρίου θα παραδώσει στην Τράπεζα της Ελλάδος το προσχέδιο των εκτιμήσεών της για τις αναμενόμενες ζημίες από μη εξυπηρετούμενα δάνεια την τριετία Ιούνιος 2013 - Ιούνιος 2016 και ώς τα τέλη Νοεμβρίου θα παραδοθεί και η τελική μελέτη. ...
Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες θα εκπονήσουν πλάνα αναδιάρθρωσης, που επέβαλε η DGCom, τα οποία θα περιλαμβάνουν δραστικές μειώσεις καταστημάτων, προσωπικού και δαπανών. Τα συγκεκριμένα πλάνα είναι ουσιαστικά τα business plan των τραπεζών για την επόμενη τριετία και τα βασικά μεγέθη τους έχουν ήδη συμφωνηθεί με την DG Com κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Γ. Κούπμαν στην Αθήνα.
Οι τράπεζες δεσμεύτηκαν για εκτεταμένη μείωση του δικτύου τους. Συνολικά οι τέσσερις συστημικές τράπεζες σε βάθος τριετίας θα κλείσουν 820 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, ενώ την "πόρτα της εξόδου", μέσω εθελουσίας, θα δουν τουλάχιστον 7.500 εργαζόμενοι.
 
Τα στοιχεία της ΤτΕ Την ίδια ώρα, περαιτέρω πτώση παρουσίασε, τον Αύγουστο , το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων, σε αντίθεση με το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων, που παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτό δείχνει και την πολιτική των τραπεζών, οι οποίες, παρά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, καθυστέρησαν να ξεκινήσουν μειώσεις στα επιτόκια χορηγήσεων, κάτι το οποίο αποτυπώνεται με τον πιο ανάγλυφο τρόπο. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος παρουσίασε περαιτέρω πτώση κατά 19 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,29%. Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων μειώθηκε κατά 16 μονάδες βάσης, τον Αύγουστο του 2013, στο 2,10%.
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.