Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

ΣΚΑΝΔΑΛΟ: Αποφυλακίζουν εμπόρους ναρκωτικών



Χαράς ευαγγέλια για... διακινητές ναρκωτικών, οι οποίοι έχουν δικαίωμα αποφυλάκισης αν εκτίσουν το 1/3 της ποινής τους.
Η μοναδική εξαίρεση που προβλέπει ο νόμος, τον οποίο ψήφισε η Βουλή, είναι απλώς και μόνο να μην έχουν καταδικαστεί σε ισόβιο κάθειρξη, δηλαδή να μην έχουν διακινήσει πάρα πολύ μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών, κάτι το οποίο ούτως ή άλλως αποφεύγουν οι έμποροι "σπάζοντας" το εμπόρευμα.
Σύμφωνα με το νόμο που δημοσιεύτηκε πριν από μία εβδομάδα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Α' 215/11.10.2013) και τέθηκε σε ισχύ: «Όσοι κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα ή αμετάκλητα σε ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης για εγκλήματα που προβλέπονται στον ν. 3459/2006, απολύονται υφ' όρον αν έχουν συμπληρώσει το 1/3 πραγματικής έκτισης της ποινής που τους επιβλήθηκε. Την απόλυση διατάσσει ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής».
Ο ν. 3459/2006 δεν είναι άλλος από τον «Κώδικα Νόμων για τα ναρκωτικά» και όπως φαίνεται από το ΦΕΚ την αποφυλάκισή τους διατάσσει απλώς ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής, χωρίς να χρειάζεται καν έκδοση βουλεύματος!
Για παράδειγμα, ένας έμπορος ναρκωτικών που καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 ετών, το μέγιστο που θα παραμείνει στη φυλακή είναι μόλις 6,5 χρόνια!
Μετά θα αφεθεί ελεύθερος κανονικά και με το χρυσόβουλο του ...
νόμου!
Αν μάλιστα έχει κάνει και «μεροκάματα» στη φυλακή –με την διαδικασία της εργασίας κρατουμένων να αμφισβητείται από πολλούς όταν ο κατάδικος «εργαζόμενος» είναι έμπορος ναρκωτικών- μπορεί σύμφωνα με νομολογία του Αρείου Πάγου να μείνει έγκλειστος ακόμη λιγότερο!
Το εντυπωσιακό είναι ότι η διάταξη αυτή, στην οποία δεν αντέδρασε ούτε η αντιπολίτευση, πέρασε σε νόμο για την... «Πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και προστασία των θυμάτων αυτής και άλλες διατάξεις», κρυμμένη σε ένα άρθρο και χωρίς πουθενά να αναφέρεται η λέξη "ναρκωτικά"! Ο δε νόμος ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.
Προφανής σκοπός των εμπνευστών της νομοθετικής ρυθμισης, που ξεκλειδώνει τα κελιά των εμπόρων ναρκωτικών, ήταν η αποσυμφόρηση των φυλακών ώστε να υπάρξει αρκετός χώρος για τους οφειλέτες των 5.000 ευρώ και άνω, προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, τους οποίους με τις κατά καιρούς εγκυκλίους του Γ. Στουρνάρα καλούνται να στείλουν φυλακή τα αρμόδια όργανα.
Η διάταξη προκάλεσε ήδη έντονες αντιδράσεις στον χώρο των δικαστών και των εισαγγελέων.
Διαβάστε
Οι σχετικές συνεδριάσεις Ολομέλειας της Βουλής:
ΙΕ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ) (Γ΄ Τμήμα Διακοπής Εργασιών Βουλής Θέρους 2013) ΙΘ
ΙΕ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ) (Γ΄ Τμήμα Διακοπής Εργασιών Βουλής Θέρους 2013) Κ
Το ΦΕΚ Α' 215/11.10.2013
Ο Κώδικας Νόμων για τα ναρκωτικά ν. 3459/2006

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.