Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Τόλμησε μόνο η Τζάκρη Με 153 βουλευτές έμεινε η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ. Σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση Σαμαρά-Τσίπρα στη_συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας [9 VIDEO]

Με 153 βουλευτές έμεινε η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ. Σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση 
Σαμαρά-Τσίπρα στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας

Των Ελενας Βαρίνου, Χάρη Ιωάννου


Ψήφο «εμπιστοσύνης» στο Μαξίμου παραχώρησε για άλλη μια φορά χθες το βράδυ στην Ολομέλεια η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ανακηρύσσοντας έτσι τη θεωρία των «δύο άκρων» μοναδική, πλέον, γραμμή αντιπαράθεσης στην αντιμνημονιακή επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης.

Με την ευγενική χορηγία των ΜΑΤ, που από το Ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής κατηφόρισαν χθες το απόγευμα στο Σύνταγμα προκειμένου να θωρακίσουν την Βουλή από τους διαδηλωτές, ώστε να μπορούν απρόσκοπτα οι «διαφωνούντες» της συγκυβέρνησης να δηλώσουν εκ νέου «εξαναγκασμένοι» -εξαιρουμένης της Θεοδώρας Τζάκρη, οπότε και γι’ αυτό διαγράφηκε-, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα η τριήμερη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που, με αφορμή την ΕΡΤ, κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και υπερψηφίστηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκτός της ΔΗΜΑΡ που διαφοροποιήθηκε με «παρών».

Αναμέτρηση για τρεις:


Η σύγκρουση «κορυφής» -που προαναγγέλθηκε ηχηρά και από τις δύο πλευρές- δικαίωσε τις προσδοκίες αφενός γιατί η ταυτόχρονη παρουσία πρωθυπουργού – αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην αίθουσα της Ολομέλειας είναι σπάνια (ήταν η 3η φορά στο τελευταίο 15μηνο που ο Αντ. Σαμαράς πήρε τη θέση του στα υπουργικά έδρανα), αφετέρου διότι η διαπροσωπική αντιπαράθεση εξελίχθηκε σε αναμέτρηση για τρεις, λόγω της δυναμικής συνεπικουρίας του κυβερνητικού εταίρου.

«Ιδού η λύση, ιδού οι εκλογές, ιδού η δημοκρατία!» προκάλεσε τον πρωθυπουργό ο Αλ. Τσίπρας, αφού προηγουμένως αποδόμησε το «success story» της κυβέρνησης.

«Ξεκινήσατε μιλώντας για την πρόταση μομφής και καταλήξατε στο να παραιτηθούμε μόνοι μας; Εκλογές θα γίνουν το 2016!» επέμεινε ο πρωθυπουργός, ερωτώντας σαρκαστικά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Σας ενόχλησε η μεγαλειώδης παλλαϊκή συγκέντρωση στο Σύνταγμα;»

«Καταθέσατε πρόταση μομφής, αλλά δεν την πιστεύετε» είπε ο Αντ. Σαμαράς, που ωστόσο εμφανίστηκε μονότονος στην αντεπίθεσή του επαναλαμβάνοντας συνεχώς φράσεις περί «Τέξας» και «συνιστωσών».

Επισήμανε ότι θα πάρει χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ «να διανύσει την απόσταση από τη γελοιότητα στη σοβαρότητα», κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ότι είναι «πιο παλιός και από τους δεινόσαυρους» και τον ανακάλεσε στην… τάξη: «Να προσέχετε τις εκφράσεις σας. Το “Μερκελιστές”, το “υπάλληλοι των τοκογλύφων” και το “εγκάθετοι” να τα κόψετε». Ψηφίζετε μαζί με τη Χρυσή Αυγή, εκεί φτάσατε…».

Επαναλαμβάνοντας από το βήμα της Ολομέλειας πως «δεν θα υπάρξουν άλλα οριζόντια μέτρα λιτότητας» γιατί «δεν το αντέχει ούτε η οικονομία ούτε η χώρα», συμπέρανε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας «για να γλιτώσει τη μομφή του Λαφαζάνη» ταλαιπωρώντας τη Βουλή.

«Η δυσπιστία είναι γιατί αποτύχατε, γιατί διαλύσατε την κοινωνία και η κοινωνία δεν σας νομιμοποιεί πια…» εξήγησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ρώτησε με τη σειρά του: «Η δημοκρατία είναι περιττή αλλά και εμπόδιο σε όσα κάνετε και σε όσα σχεδιάζετε με την τρόικα. Είναι μαχαιριά ή γκιλοτίνα να μιλήσουμε για όλα αυτά;»

«Μην κάνετε τον ανήξερο, εσείς λέγατε πριν δύο χρόνια ότι το Μνημόνιο ήταν λάθος. Αναγκαστήκατε στην πιο δυνατή κυβίστηση για να γίνετε πρωθυπουργός… Αισθάνεστε πετυχημένος, κοιμάστε ήσυχος τα βράδια;» ρώτησε τον Αντ. Σαμαρά, επικρίνοντάς τον καθώς εκείνη τη στιγμή κοιτούσε στην αντίθετη κατεύθυνση.

Για γέλια και για κλάματα

«Κοιτάω εκεί για να μη γελάσω… Εκτός από την αμετροέπεια, το ρίξατε και στο ψυχογραφικό!» απάντησε ο πρωθυπουργός.

«Δεν είστε για γέλια, για κλάματα είστε!» συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Η συνέχεια της πολιτικής σας την πρώτη φορά είναι λάθος, τη δεύτερη βλακεία, την τρίτη έγκλημα». Περνώντας στο θέμα της ΕΡΤ, καταλόγισε στην κυβέρνηση πως έριξε το «μαύρο» γιατί «επιμένει να υποστηρίζει τα συμφέροντα χρεοκοπημένων τραπεζών, που στηρίζουν χρεοκοπημένους καναλάρχες, για να στηρίζει τη χρεοκοπημένη της πολιτική» και αναφέρθηκε στο σκάνδαλο των υποβρυχίων συνιστώντας «υπομονή» στον Ευάγγ. Βενιζέλο: «Ενα ένα θα τα πηδάτε τα εμπόδια σε αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο… Αν θα τα πηδήξετε…»

«Είστε μια κυβέρνηση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ελαχίστων, η διαπλοκή και η λαμογιά, επίγεια ή υποβρύχια, έχουν γιγαντωθεί. Δείτε την πρόταση μομφής όχι ως απειλή, αλλά ως τιμωρία».

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Ευάγγ. Βενιζέλος:
«Ακραία υπονόμευση»

Με επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, αιχμές εναντίον της ΔΗΜΑΡ, αλλά και υπονοούμενα εις βάρος του ίδιου του κυβερνητικού εταίρου (Ν.Δ.), ο Ευάγγ. Βενιζέλος προσπάθησε χθες να πείσει για την ορθότητα της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Αφού χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης «θεσμικά ακραία, πολιτικά αμήχανη και εθνικά ανεύθυνη», έκανε λόγο για «ακραία υπονόμευση, λίγο πριν από την οριστική έξοδο από το Μνημόνιο».

Μετά τις αναφορές στη ΔΗΜΑΡ που οδήγησαν σε κόντρα με τον Φ. Κουβέλη, ο κ. Βενιζέλος προσπάθησε να διαχωρίσει τη θέση του από τις μνημονιακές πολιτικές με ένα αντιδεξιό κήρυγμα: «Η Ν.Δ. προσχώρησε στην πολιτική που χάραξε το ΠΑΣΟΚ. Παλεύουμε τρία χρόνια με μια… δεξιά Ευρώπη με νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις. Δεν αποδέχομαι τη θεωρία ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε το κακό πρώτο πρόγραμμα και οι άλλοι τις διορθώσεις. Εχω δει πολλούς τζάμπα μάγκες στη διαπραγμάτευση».

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Π. Καμμένος:
«Απέτυχαν…

Επίθεση στην κυβέρνηση διότι «έχει αποτύχει πλήρως και οδηγείται σε αδιέξοδο» εξαπέλυσε χθες ο Πάνος Καμμένος, ζητώντας από τον λαό να εκλέξει μια άλλη πλειοψηφία, που «θα επαναφέρει την εθνική κυριαρχία και θα καταγγείλει τα άκυρα και αντισυνταγματικά μνημόνια».

Ο κ. Καμμένος σημείωσε ακόμη ότι το επόμενο διάστημα θα διατυπωθούν και άλλα σενάρια για αλλαγή πρωθυπουργού από την παρούσα Βουλή και πρόσθεσε ότι ακόμη και αν αυτό γίνει, «η πολιτική πάλι η ίδια θα είναι».

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Φ. Κουβέλης:
«Κίνηση τακτικισμού»

Tην «υπεύθυνη στάση» της ουδέτερης ψήφου ανέλυσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ κατά τη διάρκεια της δικής του τοποθέτησης από το βήμα της Ολομέλειας.

Παρ” ότι ο Φ. Κουβέλης επανέλαβε, επιτιθέμενος στη Νέα Δημοκρατία, πως η διακυβέρνηση που ασκεί δεν στηρίζεται στη συνεργασία αλλά σε «εκβιασμό του πρώτου κόμματος», επικέντρωσε τα βέλη του στον ΣΥΡΙΖΑ. Απέδωσε την πρόταση δυσπιστίας σε «κίνηση τακτικισμού», καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση πως επιχειρεί να αναγκάσει όσους διαφωνούν με την κυβερνητική πολιτική να στοιχηθούν πίσω από τις γραμμές της και κατέληξε, εγκαλώντας ισομερώς τις δύο πλευρές για πόλωση, ότι «η ΔΗΜΑΡ δεν θα γίνει παρακολουθητική δύναμη κανενός».

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Αλέκα Παπαρήγα:
«Τρομολαγνεία – ουτοπία»

Παρά τη συγκατάθεση του ΚΚΕ στην πρόταση δυσπιστίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης, η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα εκτόξευσε, όπως και ο Φ. Κουβέλης, ισόποσα «κατηγορώ» σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ για στρατηγική «διπολισμού». «Δεν εξισώνουμε τον πόλο της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά μπορούμε να δούμε την αμοιβαία συνεισφορά τους στη σταθερότητα του καπιταλιστικού συστήματος» διευκρίνισε, διατυπώνοντας στη συνέχεια το συμπέρασμα ότι «διπολισμός και δικομματισμός σημαίνει ότι τα δύο κόμματα στριμώχνουν το λαό, ο ένας μέσα από την τρομολαγνεία και ο άλλος με την ουτοπία, να είναι ανάμεσά τους». «Δεν σκοπεύουμε να δώσουμε χέρι βοηθείας στις “ιμιτασιόν” λύσεις» κατέληξε.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Ατάκες που… έγραψαν στη Βουλή

Την πρώτη δημόσια αντιπαράθεσή τους ως συμπολίτευση και αντιπολίτευση είχαν χθες στη Βουλή ο Ευάγγ. Βενιζέλος και ο Φ. Κουβέλης. Την αρχή έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος, αφού έκανε λόγο για τεχνητή πόλωση μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, επέκρινε τη ΔΗΜΑΡ, λέγοντας ότι «για να μπορέσεις να δηλώσεις “παρών”, δηλαδή να στηρίξεις έμμεσα την κυβέρνηση, πρέπει αυτή να υπάρχει. Κάποιοι έχουν την πολυτέλεια του ενδιάμεσου και αμφιρρέποντος λόγου».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αμέσως σήκωσε το γάντι: «Του αναγνωρίζω το δικαίωμα όταν αναφέρεται σε πόλους να συναριθμείται με τη Ν.Δ. στον ίδιο πόλο, και μάλιστα με προγραμματική συμφωνία βάθους. Ετσι δεν γίνεται Κεντροαριστερά». Λαμβάνοντας ξανά τον λόγο ο κ. Βενιζέλος τόνισε: «Εμείς είμαστε ο πόλος της Κεντροαριστεράς της ευθύνης. Σταυρωθήκαμε ως ΠΑΣΟΚ, αλλά έρχεται και η ανάσταση, κ. Κουβέλη».

•Λίγο μετά τις έξι το απόγευμα εισήλθε στην αίθουσα της Ολομέλειας ο Αντ. Σαμαράς και κάθισε στα υπουργικά έδρανα. Από τους πολιτικούς αρχηγούς πρώτος μίλησε ο Φ. Κουβέλης. Ακολούθησαν οι υπόλοιποι με την εξής σειρά: Ευάγγ. Βενιζέλος, Αλ. Παπαρήγα, Π. Καμμένος, Αλ. Τσίπρας και τελευταίος πήρε το λόγο ο Αντ. Σαμαράς.

Ξεχώρισαν:


Ευάγγ. Βενιζέλος: «Εγώ προσωπικά έχω κάνει τη σκληρότερη διαπραγμάτευση»!

Γ. Στουρνάρας: «Εχει ήδη γίνει η φορολογική μεταρρύθμιση».

Πάλι ψήφοι με… βαριά καρδιά

Κ. Σκανδαλίδης (ΠΑΣΟΚ): «Παίρνετε και σήμερα την ψήφο της εμπιστοσύνης μου. Ουσιαστικά πρόκειται για υφαρπαγή. Γιατί δεν σας ανήκει, αλλά με αναγκάζετε να τη δώσω. Γι’ αυτό και δεν είναι λευκή επιταγή ούτε προδικάζει την αυριανή μέρα».

Θ. Μωραΐτης (ΠΑΣΟΚ): «Δίνουμε μια ψήφο επώδυνης ανοχής. Η ανυπαρξία εναλλακτικής πρότασης μας οδηγεί στην ανοχή μια κακής κυβέρνησης. Εμείς δεν θεωρούμε μεταρρύθμιση την επίδειξη τσαμπουκά και τη διευθέτηση συμφερόντων».

Βέλη για την ΕΡΤ

Βασ. Κικίλιας (Ν.Δ.): «Το σίγουρο, κύριοι συνάδελφοι της πλειοψηφίας, είναι ότι στο θέμα της ΕΡΤ χάσαμε. Αν είναι σωστές οι πληροφορίες μου, φτάσαμε από τα τρία κανάλια που είχαμε, σε ένα, με κόστος 240 εκατ. ευρώ. Κάτι δεν πάει καλά».

Ο γνωστός «αντάρτης» Δ. Τζαμτζής (Ν.Δ.), πλήρως ευθυγραμμισμένος με την κυβέρνηση, απευθύνεται προς τον ΣΥΡΙΖΑ: «Τι είναι η ΕΡΤ, λάφυρο, πλιάτσικο, και κάνετε γιουρούσι για να πάρετε την ΕΡΤ πίσω; Πολλές φορές έχετε αποφασίσει να καταλύσετε τη νομιμότητα και τη Δημοκρατία».

Β. Υψηλάντης (Ν.Δ.): «Μετατρέψατε βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου σε καπεταναίους της εξέγερσης».

Σ. Σακοράφα (ΣΥΡΙΖΑ): «Δώρο της συγκυβέρνησης οι ψηφιακές συχνότητες στους κυρίους Μπόμπολα, Αλαφούζο, Κυριακού και Βαρδινογιάννη».

Οι αντιφάσεις του Κυριάκου

Κυρ. Μητσοτάκης (υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης): «Υπάρχουν και αλλαγές οι οποίες έχουν ξεκάθαρο ιδεολογικό πρόσημο, όπως η χάραξη νέων ορίων μεταξύ του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα: Αυτή η συζήτηση θα μπορούσε να γίνει χωρίς ταμπού και χωρίς ιδεολογικές προκαταλήψεις».

Ο λογαριασμός;

Κυρ. Μητσοτάκης προς ΣΥΡΙΖΑ: «Η επαναπρόσληψη των μισών όσων έφυγαν από το Δημόσιο και η επαναφορά των μισθών κατά το ήμισυ κοστίζει 4 δισ. Πού θα τα βρείτε;»

Made in USA?

Θαν. Παφίλης (ΚΚΕ): «Ο Αλ. Τσίπρας, μετά την περιπλάνησή του στη Βραζιλία και αλλού, βρήκε την απάντηση στο ερώτημα σε ποια χώρα θέλει να μοιάσει η Ελλάδα: στις ΗΠΑ. Συγχαρητήρια».

Σκηνικό έντασης;

Αθ. Δαβάκης (υφυπουργός Αμυνας): «Υπάρχει υπερσυγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων της Τουρκίας στον Έβρο και στα μικρασιατικά παράλια, καθώς και σημαντική αύξηση στρατιωτικών δαπανών της».

Απ. Κακλαμάνης (βουλευτής ΠΑΣΟΚ): «Κάθε δέκα χρόνια από τη μεταπολίτευση έχουμε θερμό επεισόδιο».

Η… αισιοδοξία της Ολγας

Ολ. Κεφαλογιάννη (υπουργός Τουρισμού): «Να αφήσουμε πίσω το χρεοκοπημένο παρελθόν, να πούμε “όχι” στη μιζέρια και να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον δρόμο που βγάζει από την κρίση».

Πτώσεις…

Ζ. Κωνσταντοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ): «Θα πέσετε. Εχετε ήδη πέσει πολύ χαμηλά στην προσπάθεια σας να παραμείνετε στην εξουσία και έχετε προ πολλού εκπέσει στα μάτια του λαού».

Κορόνες

Στ. Παναγούλης (ΣΥΡΙΖΑ): «Σας καλώ να απευθύνετε στην κυβέρνηση μια ανθρωπιστική έκκληση. Να φτιάξετε τις φυλακές, γιατί μπορεί να σας χρειαστούν».

Μιχ. Χρυσοχοΐδης (υπουργός Υποδομών) προς ΣΥΡΙΖΑ: «Κυνηγάτε μύγες με πυροβόλα».

Παν. Λαφαζάνης: «Κάνατε προτεκτοράτο και μπανανία την Ελλάδα και με τους πλειστηριασμούς θέλετε να τιμωρήσετε τον Ελληνα που απέκτησε σπίτι».

Ν. Νικολόπουλος (ανεξάρτητος, πρώην Ν.Δ.): «Η Ιστορία δεν θα είναι καθόλου επιεικής με τον κ. Σαμαρά. Καπετάνιο που τσάκισε καράβι, τον βγάζεις στη στεριά».

Ε. Χριστοφιλοπούλου (υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης): «Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί, προδότες και πατριώτες, ινδιάνοι και καουμπόηδες».

Αισχρό παραλήρημα

Αδ. Γεωργιάδης: «Μετά την επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ και τα γεγονότα έξω από την ΕΡΤ πιστοποιώ ότι πράγματι η κ. Κωνσταντοπούλου χρειάζεται βοήθεια». Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτυρόμενοι αποχώρησαν από την αίθουσα για όσα λεπτά μιλούσε ο υπουργός Υγείας.

Χ.Ιω.-ΕΔΒ



==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.