Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Η Ευρώπη στη δίνη του αποπληθωρισμού

Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου

Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη δεν έχει τελειώσει και παρά τις πρόσφατες αισιόδοξες ενδείξεις ο κίνδυνος μιας νέας βύθισης στην ύφεση είναι ορατός υποστηρίζει το BLOOMBERG σε κύριο άρθρο του με τίτλο «How to Avoid Europe’s Next Economic Crisis».
Στο άρθρο προτείνεται η υιοθέτηση της πολιτικής  ποσοτικής χαλάρωσης (quantitative easing) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η δημιουργία ενός μηχανισμού εξυγίανσης των τραπεζών, αλλά και η αλλαγή της γερμανικής οικονομικής πολιτικής, ώστε να ενισχυθεί η εσωτερική ζήτηση.
Η ΕΚΤ οφείλει, όπως επισημαίνεται, να αναγνωρίσει την απειλή και να αποφασίσει στην προσεχή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, στις 7 Νοεμβρίου, την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων και την λήψη νέων μέτρων στην κατεύθυνση της νομισματικής χαλάρωσης, ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες οφείλουν να προωθήσουν τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις.
Η ευρωπαϊκή οικονομία κινδυνεύει να παγιδευτεί στη δύνη του αποπληθωρισμού, όπου η μείωση των τιμών οδηγεί στην άνοδο των επιτοκίων, αυξάνοντας το φορτίο του χρέους στις υπερχρεωμένες χώρες. Για το λόγο αυτό η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει την περεταίρω μείωση του κεντρικού επιτοκίου από το 0,5% στο 0,25%, καθώς ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κινείται πολύ χαμηλότερα από τον στόχο του 2% που είχε θέσει η κεντρική τράπεζα. ...
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες οφείλουν επίσης να προωθήσουν τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις για τη δημιουργία ενός μηχανισμού εξυγίανσης των τραπεζών και όχι απλά με την δημιουργία μιας εποπτικής αρχής του τραπεζικού συστήματος, που θα παρέχει λύσεις στις προβληματικές τράπεζες. Ο μηχανισμός εξυγίανσης των τραπεζών είναι αναγκαίος για την επιβίωση του ευρώ, καθώς αίρει την διασύνδεση μεταξύ των προβληματικών τραπεζών με τις προβληματικές κυβερνήσεις.
Τέλος, όπως επεσήμανε και ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών, η γερμανική οικονομική πολιτική καθυστερεί την ανάκαμψη της Ευρώπης, καθώς για να αποφευχθεί ο αποπληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα πρέπει να υπάρξει αύξηση του πληθωρισμού στη Γερμανία.
Τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να διαμορφώνουν τις οικονομικές τους πολιτικές έχοντας υπόψη τους το συμφέρον του κοινού νομίσματος και όχι τα μονομερή τους συμφέροντα, υποστηρίζει το κύριο άρθρο, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια καθυστέρησης στην υιοθέτηση της ποσοτικής χαλάρωσης και της ουσιαστικής συνεργασίας στην οικονομική και δημοσιονομική πολιτική. - bloomberg
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.