Σε αντεπίθεση καλεί τους πολίτες ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας
ώστε να το ενισχύσουν ενόψει των Αυτοδιοικητικών εκλογών και των
Ευρωεκλογών και να υπάρξει μια νέα πορεία κοντά στις αντιλαϊκές
πολιτικές που εφαρμόζονται. Σε συνέντευξή του στην εφ. «Πατρίς» ο κ.
Κουτσούμπας τονίζει ότι η Ελλάδα μπορεί από μόνη της να σταθεί όρθια
λόγω των πλουτοπαραγωγικών πηγών της τις οποίες, όμως, σήμερα
καρπώνονται οι λίγοι:
Ειδικότερα επισημαίνει: Το ΚΚΕ σε κάθε ευκαιρία διακηρύσσει ότι «ο δρόμος της ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων είναι ο μόνος δρόμος για το λαό».
Επειδή τα τελευταία χρόνια ακούμε συνεχώς για τα «περί μονοδρόμων» από άλλα κόμματα θα ήθελα να εξηγήσετε τι θα σημάνει για το λαό αυτή η ανατροπή και πώς μπορεί να γίνει εφικτή από τη στιγμή μάλιστα που σήμερα τα μονοπώλια είναι εξαιρετικά ισχυρά;
«Η ανατροπή που πρεσβεύει το ΚΚΕ βρίσκεται στον αντίποδα των μονόδρομων των άλλων κομμάτων που, παρά τις παραλλαγές ή το πώς προβάλλονται, συγκλίνουν στον εξής ένα: Να συνεχιστεί ο ίδιος δρόμος ανάπτυξης, ο ευρωμονόδρομος, που μας έφεραν ως εδώ, οδήγησαν στην κρίση και στις τραγικές συνέπειες που βιώνει ο λαός. Άρα λοιπόν υπάρχει πλούσια πείρα και πρέπει να αξιοποιηθεί. ...
Τα ισχυρά μονοπώλια μπορεί να τα ανατρέψει ο πανίσχυρος λαός με την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, την ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας με στόχο την εργατική-λαϊκή εξουσία. Αυτό θα απελευθερώσει τις τεράστιες παραγωγικές και αναπτυξιακές δυνατότητες που έχει η χώρα και οι οποίες σήμερα είτε δεν αξιοποιούνται, γιατί δε συμφέρει το κεφάλαιο ή το απαγορεύει η ΕΕ, είτε αξιοποιούνται προς όφελος των λίγων. Η πρόταση του ΚΚΕ είναι μόνη ρεαλιστική φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση. Αρκεί ο λαός να πιστέψει στη δύναμή του, η οποία με την οργάνωση και τη συμπαράταξη με το ΚΚΕ μπορεί να νικήσει την εξουσία των μονοπωλίων και να ανοίξει το δρόμο για τη λαϊκή ευημερία».
Χαρακτηρίσατε «άσφαιρη» προ ημερών την αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ. Για ποιο λόγο θεωρείτε ότι το πολιτικό σύστημα επιλέγει τη διαμόρφωση του δίπολου ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ και πώς επηρεάζεται ο πολίτης από αυτή την αντιπαράθεση;
«Το πολιτικό σύστημα επιλέγει το δίπολο ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, για να μπορεί να αντικαταστήσει τον χρεοκοπημένο πλέον δικομματισμό και να εγκλωβίσει το λαό σε ψεύτικα διλήμματα, που δε συνιστούν επί της ουσίας διαφορά πολιτικής. Η διαφορά με το χτες είναι ότι αυτό το δίπολο δεν αρκεί για να εναλλάσσονται σταθερές κυβερνήσεις. Χρειάζονται και νέα σχήματα – κεντροαριστερά και κεντροδεξιά – που τα φτιάχνει το σύστημα με αναπαλαίωση προσώπων και κομμάτων. Ωστόσο αυτές οι διεργασίες δεν αφορούν τις λαϊκές ανάγκες. Ο λαός δεν πρέπει να επιτρέψει να χαθεί ξανά πολύτιμος χρόνος, χρόνος που είναι απαραίτητος στο κίνημα για να οργανωθεί, να ανασυνταχθεί και να βάλει στόχο αντί για εναλλαγή αστικών αντιλαϊκών κυβερνήσεων ίδιας κοπής, την αλλαγή τάξης στην εξουσία».
Λένε ορισμένοι ότι με την πολιτική της αποδέσμευσης από την Ε.Ε, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, κ.λ.π. η χώρα μας θα απομονωθεί από τους άλλους λαούς και μόνη της δεν θα μπορέσει να αναπτυχθεί. Είναι σύνηθες το ερώτημα αλλά παραμένει ο «φόβος» του άγνωστου στον απλό Έλληνα. Τι απαντάτε σ’ αυτούς;
«Στην πραγματικότητα η μεγαλύτερη απομόνωση αφορά την απομόνωση των εργαζομένων από τον πλούτο που παράγουν, γιατί αυτό τον τεράστιο πλούτο τον καρπώνονται οι λίγοι εκμεταλλευτές. Η Ελλάδα δεν είναι «ψωροκώσταινα», έχει συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής που πρέπει να κοινωνικοποιηθούν, έχει πλουτοπαραγωγικές πηγές, ορυκτό πλούτο, έμπειρο επιστημονικό και εργατικό δυναμικό, έχει τη δυνατότητα να λύσει το διατροφικό πρόβλημα του λαού της και να κάνει και εξαγωγές. Αυτή η χώρα, με αυτές τις δυνατότητες θα αναπτύσσει επωφελείς, αμοιβαίες, ισότιμες, σχέσεις με άλλες χώρες θα ανταλλάσσει προϊόντα, που τώρα δεν μπορεί. Σήμερα έχει δεσμεύσεις από την ΕΕ, ποσοστώσεις κ.α. Άλλωστε ο περίγυρος δεν θα μείνει στάσιμος. Εάν η ΕΕ, το αστικό σύστημα δεχτεί πλήγμα σε μια χώρα έστω, αυτό θα πυροδοτήσει γενικότερες ριζοσπαστικές αλλαγές στην περιοχή, στην Ευρώπη».
Αν και το ΚΚΕ έχει εξηγήσει στο παρελθόν θα ήθελα να επιστρέψουμε στο θέμα «κοινωνικοποίηση». Πώς την εννοείτε, σε ποιους τομείς (μονοπωλιακούς) αναφέρεστε και πώς μπορεί να γίνει;
«Αναφέρεστε σε μια βασική προϋπόθεση για φιλολαϊκή έξοδο από την κρίση. Βασική για να μπορέσει η νέα, η εργατική, λαϊκή εξουσία να σχεδιάσει κεντρικά την οικονομία, να δώσει δύναμη στην ανάπτυξη των κλάδων και της περιφέρειας, να ζωντανέψει η ύπαιθρος. Τα οικονομικά εργαλεία μπαίνουν στην υπηρεσία του λαού, κοινωνικοποιούνται. Ο ορυκτός πλούτος , η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές, η γη. Αυτή η ριζική αλλαγή βέβαια είναι θέμα αποφάσεων που θα πάρει η εργατική λαϊκή εξουσία, η λαϊκή διακυβέρνηση. Φυσικά δεν γίνεται με απλά διατάγματα. Χρειάζεται, ένα λαό οργανωμένο, αποφασισμένο να επιβάλλει τέτοιες αναγκαίες αλλαγές. Να αντιμετωπίσει την αντίσταση όσων χάνουν τα προνόμια τους και το ξεζούμισμα του λαού, γιατί δε θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια».
Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη περίοδο (στη γενικότερη κρίση της εποχής) όπου στο κοινοβούλιο πρέπει να «περάσουν» ο προϋπολογισμός, η νέα φορολογία, η άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας, κ.α. Θεωρείτε ότι εξ αιτίας αυτών μπορεί να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές;
«Η χώρα σε κάθε περίπτωση οδηγείται στις ευρωεκλογές και στις εκλογές για την τοπική και περιφερειακή διοίκηση που είναι και αυτές βασικές, κρίσιμες πολιτικές εκλογές. Απ’ αυτή την άποψη η κρισιμότητα της περιόδου βρίσκεται στο εξής ζήτημα: Ο λαός να αξιοποιήσει την ψήφο του, ισχυροποιώντας το ΚΚΕ, για να αναγεννηθεί μια μαχητική εργατική-λαϊκή αντιπολίτευση, που θα συμβάλει στον αγώνα για να αναχαιτιστεί η αντιλαϊκή επίθεση, τα απανωτά αντιλαϊκά μέτρα, για να ανοίξει ο μόνος δρόμος που μπορεί να διασφαλίσει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».
Διατελέσατε επί δεκαετία δ/ντής του Ριζοσπάστη, άρα γνωρίζετε καλά τα media. Με δεδομένο ότι οι θέσεις του κόμματος δεν προβάλλονται από τα αστικά ΜΜΕ – όπως έχει καταγγείλει κατ’ επανάληψη το ΚΚΕ- με ποιον τρόπο τα προγράμματα και οι θέσεις σας θα συνειδητοποιηθούν από τους πολίτες;
«Ακόμη και αν τα ΜΜΕ είχαν διαφορετική αντιμετώπιση του ΚΚΕ, πάλι η κύρια προσπάθεια, για την προβολή των θέσεων μας, της πολιτικής πρότασης διεξόδου του Κόμματος, είναι οι χώροι δουλειάς, οι γειτονιές σε πόλεις και χωριά, οι χώροι της νεολαίας, η συζήτηση πρόσωπο με πρόσωπο για την οργάνωση της πάλης, την ενίσχυση της λαϊκής συμμαχίας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές προς όφελος τους. Αυτή η πρόταση του ΚΚΕ δεν είναι απλά ένα κυβερνητικό πρόγραμμα, όπως τα άλλα, που θα αναθέσει ο λαός στο ΚΚΕ να το υλοποιήσει. Πρέπει να γίνει κτήμα και δύναμη οργάνωσης και πάλης του ίδιου του λαού. Η συζήτηση για τις θέσεις, τις προτάσεις των κομμάτων πρέπει να ανοίξει μέσα στο κίνημα, εκεί να αναπτυχθεί η διαπάλη για να καταλαβαίνουν οι εργάτες, οι άνεργοι ποιος είναι μαζί τους και ποιος απέναντι απ’ τα συμφέροντά τους, με ποιον να πάνε και ποιον να αφήσουν. Σ΄ αυτή την προσπάθεια σημαντική μπορεί να είναι και η συμβολή του τοπικού και περιφερειακού τύπου, όπως οι εφημερίδες».
Έχετε διακηρύξει ότι το ΚΚΕ δεν συνεργάζεται με άλλο κόμμα (από τα υπάρχοντα) γιατί δεν επιθυμεί να είναι «το κερασάκι στην τούρτα». Ωστόσο αν υπάρξει μια συναντίληψη πάνω σε 5-10 βασικά θέματα γιατί δεν θα συνεισφέρατε για να βγει η χώρα από τα αδιέξοδα;
«Προφανώς στα 5-10 σημεία δεν βάζετε την εργατική λαϊκή εξουσία, την αποδέσμευση από την ΕΕ – άρα και το ευρώ - την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων κλπ που θέτει το ΚΚΕ ως βασικές θέσεις. Η πορεία μιας χώρας και πολύ περισσότερο η ανάγκη αυτή η πορεία να είναι προς όφελος του λαού και όχι πάλι προς όφελος των λίγων δεν είναι θέμα 5-10 σημείων. Υπάρχει η εμπειρία άλλων χωρών όπου ΚΚ συμμετείχαν σε κυβερνήσεις διαχείρισης με συμφωνία για 5-10 σημεία και έφτασαν στο σημείο να υλοποιούν μια σκληρή αντιλαϊκή πολιτική, οδηγώντας το λαό και το κίνημα σε απογοήτευση και οπισθοχώρηση. Συμμετέχοντας σε μια τέτοια κυβέρνηση στα πλαίσια της αστικής διαχείρισης είσαι με δεμένα τα χέρια στην ουσία αφού την πραγματική εξουσία εξακολουθούν να την έχουν αυτοί που μας οδήγησαν στην κρίση, στις επιλογές της ΕΕ κλπ.
Για παράδειγμα πώς θα ανακουφιστούν οι φτωχοί αγρότες, όταν μια κυβέρνηση αποδέχεται το πλαίσιο των δεσμεύσεων της ΕΕ και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όταν στην αγροτική οικονομία κυριαρχούν οι μεγάλες επιχειρήσεις; Πώς θα εξασφαλίσεις φτηνή ενέργεια για το λαό, όταν στην ΕΕ και στην Ελλάδα προχωράει παραπέρα η απελευθέρωση και η ιδιωτικοποίηση; Το ΚΚΕ συνεισφέρει καθημερινά για να βγει ο λαός από το αδιέξοδο. Μόνο τις τελευταίες ημέρες κατέθεσε προτάσεις νόμου για τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στα λαϊκά νοικοκυριά, για να γίνουν επανασυνδέσεις, για να δοθεί έκτακτο επίδομα σε όλους τους ανέργους, να κουρευτούν τα δάνεια των λαϊκών οικογενειών, να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα σπίτια τους.
Αυτά τα διεκδικούμε καθημερινά, επιδιώκουμε να γίνουν υπόθεσης πάλης του ίδιου του λαϊκού κινήματος. Είναι όμως άλλο αυτό και άλλο να λέμε ότι μία κυβέρνηση εντός αυτών τειχών, εντός του πλαισίου της ΕΕ και της εξουσίας των μονοπωλίων, θα ανακουφίσει το λαό. Τίποτε δεν πρόκειται να γίνει και το ΚΚΕ δε θα συνεισφέρει στην κοροϊδία του λαού.
Η συνεισφορά του ΚΚΕ είναι η πολιτική πρόταση του που ξεκινά με τη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας. Μια συμμαχία που έχει περιεχόμενο και κατεύθυνση πάλης ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό, ικανή να συσπειρώσει τη λαϊκή πλειοψηφία με στόχο την εργατική λαϊκή εξουσία. Η Λαϊκή Συμμαχία μπορεί να κινητοποιήσει τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού που υποφέρει, να εκφράσει σε ενιαία κατεύθυνση την πάλη της εργατικής τάξης με τους φτωχούς αγρότες, τους μικρούς επαγγελματίες, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, τους συνταξιούχους».
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Ειδικότερα επισημαίνει: Το ΚΚΕ σε κάθε ευκαιρία διακηρύσσει ότι «ο δρόμος της ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων είναι ο μόνος δρόμος για το λαό».
Επειδή τα τελευταία χρόνια ακούμε συνεχώς για τα «περί μονοδρόμων» από άλλα κόμματα θα ήθελα να εξηγήσετε τι θα σημάνει για το λαό αυτή η ανατροπή και πώς μπορεί να γίνει εφικτή από τη στιγμή μάλιστα που σήμερα τα μονοπώλια είναι εξαιρετικά ισχυρά;
«Η ανατροπή που πρεσβεύει το ΚΚΕ βρίσκεται στον αντίποδα των μονόδρομων των άλλων κομμάτων που, παρά τις παραλλαγές ή το πώς προβάλλονται, συγκλίνουν στον εξής ένα: Να συνεχιστεί ο ίδιος δρόμος ανάπτυξης, ο ευρωμονόδρομος, που μας έφεραν ως εδώ, οδήγησαν στην κρίση και στις τραγικές συνέπειες που βιώνει ο λαός. Άρα λοιπόν υπάρχει πλούσια πείρα και πρέπει να αξιοποιηθεί. ...
Τα ισχυρά μονοπώλια μπορεί να τα ανατρέψει ο πανίσχυρος λαός με την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, την ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας με στόχο την εργατική-λαϊκή εξουσία. Αυτό θα απελευθερώσει τις τεράστιες παραγωγικές και αναπτυξιακές δυνατότητες που έχει η χώρα και οι οποίες σήμερα είτε δεν αξιοποιούνται, γιατί δε συμφέρει το κεφάλαιο ή το απαγορεύει η ΕΕ, είτε αξιοποιούνται προς όφελος των λίγων. Η πρόταση του ΚΚΕ είναι μόνη ρεαλιστική φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση. Αρκεί ο λαός να πιστέψει στη δύναμή του, η οποία με την οργάνωση και τη συμπαράταξη με το ΚΚΕ μπορεί να νικήσει την εξουσία των μονοπωλίων και να ανοίξει το δρόμο για τη λαϊκή ευημερία».
Χαρακτηρίσατε «άσφαιρη» προ ημερών την αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ. Για ποιο λόγο θεωρείτε ότι το πολιτικό σύστημα επιλέγει τη διαμόρφωση του δίπολου ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ και πώς επηρεάζεται ο πολίτης από αυτή την αντιπαράθεση;
«Το πολιτικό σύστημα επιλέγει το δίπολο ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, για να μπορεί να αντικαταστήσει τον χρεοκοπημένο πλέον δικομματισμό και να εγκλωβίσει το λαό σε ψεύτικα διλήμματα, που δε συνιστούν επί της ουσίας διαφορά πολιτικής. Η διαφορά με το χτες είναι ότι αυτό το δίπολο δεν αρκεί για να εναλλάσσονται σταθερές κυβερνήσεις. Χρειάζονται και νέα σχήματα – κεντροαριστερά και κεντροδεξιά – που τα φτιάχνει το σύστημα με αναπαλαίωση προσώπων και κομμάτων. Ωστόσο αυτές οι διεργασίες δεν αφορούν τις λαϊκές ανάγκες. Ο λαός δεν πρέπει να επιτρέψει να χαθεί ξανά πολύτιμος χρόνος, χρόνος που είναι απαραίτητος στο κίνημα για να οργανωθεί, να ανασυνταχθεί και να βάλει στόχο αντί για εναλλαγή αστικών αντιλαϊκών κυβερνήσεων ίδιας κοπής, την αλλαγή τάξης στην εξουσία».
Λένε ορισμένοι ότι με την πολιτική της αποδέσμευσης από την Ε.Ε, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, κ.λ.π. η χώρα μας θα απομονωθεί από τους άλλους λαούς και μόνη της δεν θα μπορέσει να αναπτυχθεί. Είναι σύνηθες το ερώτημα αλλά παραμένει ο «φόβος» του άγνωστου στον απλό Έλληνα. Τι απαντάτε σ’ αυτούς;
«Στην πραγματικότητα η μεγαλύτερη απομόνωση αφορά την απομόνωση των εργαζομένων από τον πλούτο που παράγουν, γιατί αυτό τον τεράστιο πλούτο τον καρπώνονται οι λίγοι εκμεταλλευτές. Η Ελλάδα δεν είναι «ψωροκώσταινα», έχει συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής που πρέπει να κοινωνικοποιηθούν, έχει πλουτοπαραγωγικές πηγές, ορυκτό πλούτο, έμπειρο επιστημονικό και εργατικό δυναμικό, έχει τη δυνατότητα να λύσει το διατροφικό πρόβλημα του λαού της και να κάνει και εξαγωγές. Αυτή η χώρα, με αυτές τις δυνατότητες θα αναπτύσσει επωφελείς, αμοιβαίες, ισότιμες, σχέσεις με άλλες χώρες θα ανταλλάσσει προϊόντα, που τώρα δεν μπορεί. Σήμερα έχει δεσμεύσεις από την ΕΕ, ποσοστώσεις κ.α. Άλλωστε ο περίγυρος δεν θα μείνει στάσιμος. Εάν η ΕΕ, το αστικό σύστημα δεχτεί πλήγμα σε μια χώρα έστω, αυτό θα πυροδοτήσει γενικότερες ριζοσπαστικές αλλαγές στην περιοχή, στην Ευρώπη».
Αν και το ΚΚΕ έχει εξηγήσει στο παρελθόν θα ήθελα να επιστρέψουμε στο θέμα «κοινωνικοποίηση». Πώς την εννοείτε, σε ποιους τομείς (μονοπωλιακούς) αναφέρεστε και πώς μπορεί να γίνει;
«Αναφέρεστε σε μια βασική προϋπόθεση για φιλολαϊκή έξοδο από την κρίση. Βασική για να μπορέσει η νέα, η εργατική, λαϊκή εξουσία να σχεδιάσει κεντρικά την οικονομία, να δώσει δύναμη στην ανάπτυξη των κλάδων και της περιφέρειας, να ζωντανέψει η ύπαιθρος. Τα οικονομικά εργαλεία μπαίνουν στην υπηρεσία του λαού, κοινωνικοποιούνται. Ο ορυκτός πλούτος , η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές, η γη. Αυτή η ριζική αλλαγή βέβαια είναι θέμα αποφάσεων που θα πάρει η εργατική λαϊκή εξουσία, η λαϊκή διακυβέρνηση. Φυσικά δεν γίνεται με απλά διατάγματα. Χρειάζεται, ένα λαό οργανωμένο, αποφασισμένο να επιβάλλει τέτοιες αναγκαίες αλλαγές. Να αντιμετωπίσει την αντίσταση όσων χάνουν τα προνόμια τους και το ξεζούμισμα του λαού, γιατί δε θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια».
Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη περίοδο (στη γενικότερη κρίση της εποχής) όπου στο κοινοβούλιο πρέπει να «περάσουν» ο προϋπολογισμός, η νέα φορολογία, η άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας, κ.α. Θεωρείτε ότι εξ αιτίας αυτών μπορεί να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές;
«Η χώρα σε κάθε περίπτωση οδηγείται στις ευρωεκλογές και στις εκλογές για την τοπική και περιφερειακή διοίκηση που είναι και αυτές βασικές, κρίσιμες πολιτικές εκλογές. Απ’ αυτή την άποψη η κρισιμότητα της περιόδου βρίσκεται στο εξής ζήτημα: Ο λαός να αξιοποιήσει την ψήφο του, ισχυροποιώντας το ΚΚΕ, για να αναγεννηθεί μια μαχητική εργατική-λαϊκή αντιπολίτευση, που θα συμβάλει στον αγώνα για να αναχαιτιστεί η αντιλαϊκή επίθεση, τα απανωτά αντιλαϊκά μέτρα, για να ανοίξει ο μόνος δρόμος που μπορεί να διασφαλίσει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».
Διατελέσατε επί δεκαετία δ/ντής του Ριζοσπάστη, άρα γνωρίζετε καλά τα media. Με δεδομένο ότι οι θέσεις του κόμματος δεν προβάλλονται από τα αστικά ΜΜΕ – όπως έχει καταγγείλει κατ’ επανάληψη το ΚΚΕ- με ποιον τρόπο τα προγράμματα και οι θέσεις σας θα συνειδητοποιηθούν από τους πολίτες;
«Ακόμη και αν τα ΜΜΕ είχαν διαφορετική αντιμετώπιση του ΚΚΕ, πάλι η κύρια προσπάθεια, για την προβολή των θέσεων μας, της πολιτικής πρότασης διεξόδου του Κόμματος, είναι οι χώροι δουλειάς, οι γειτονιές σε πόλεις και χωριά, οι χώροι της νεολαίας, η συζήτηση πρόσωπο με πρόσωπο για την οργάνωση της πάλης, την ενίσχυση της λαϊκής συμμαχίας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές προς όφελος τους. Αυτή η πρόταση του ΚΚΕ δεν είναι απλά ένα κυβερνητικό πρόγραμμα, όπως τα άλλα, που θα αναθέσει ο λαός στο ΚΚΕ να το υλοποιήσει. Πρέπει να γίνει κτήμα και δύναμη οργάνωσης και πάλης του ίδιου του λαού. Η συζήτηση για τις θέσεις, τις προτάσεις των κομμάτων πρέπει να ανοίξει μέσα στο κίνημα, εκεί να αναπτυχθεί η διαπάλη για να καταλαβαίνουν οι εργάτες, οι άνεργοι ποιος είναι μαζί τους και ποιος απέναντι απ’ τα συμφέροντά τους, με ποιον να πάνε και ποιον να αφήσουν. Σ΄ αυτή την προσπάθεια σημαντική μπορεί να είναι και η συμβολή του τοπικού και περιφερειακού τύπου, όπως οι εφημερίδες».
Έχετε διακηρύξει ότι το ΚΚΕ δεν συνεργάζεται με άλλο κόμμα (από τα υπάρχοντα) γιατί δεν επιθυμεί να είναι «το κερασάκι στην τούρτα». Ωστόσο αν υπάρξει μια συναντίληψη πάνω σε 5-10 βασικά θέματα γιατί δεν θα συνεισφέρατε για να βγει η χώρα από τα αδιέξοδα;
«Προφανώς στα 5-10 σημεία δεν βάζετε την εργατική λαϊκή εξουσία, την αποδέσμευση από την ΕΕ – άρα και το ευρώ - την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων κλπ που θέτει το ΚΚΕ ως βασικές θέσεις. Η πορεία μιας χώρας και πολύ περισσότερο η ανάγκη αυτή η πορεία να είναι προς όφελος του λαού και όχι πάλι προς όφελος των λίγων δεν είναι θέμα 5-10 σημείων. Υπάρχει η εμπειρία άλλων χωρών όπου ΚΚ συμμετείχαν σε κυβερνήσεις διαχείρισης με συμφωνία για 5-10 σημεία και έφτασαν στο σημείο να υλοποιούν μια σκληρή αντιλαϊκή πολιτική, οδηγώντας το λαό και το κίνημα σε απογοήτευση και οπισθοχώρηση. Συμμετέχοντας σε μια τέτοια κυβέρνηση στα πλαίσια της αστικής διαχείρισης είσαι με δεμένα τα χέρια στην ουσία αφού την πραγματική εξουσία εξακολουθούν να την έχουν αυτοί που μας οδήγησαν στην κρίση, στις επιλογές της ΕΕ κλπ.
Για παράδειγμα πώς θα ανακουφιστούν οι φτωχοί αγρότες, όταν μια κυβέρνηση αποδέχεται το πλαίσιο των δεσμεύσεων της ΕΕ και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όταν στην αγροτική οικονομία κυριαρχούν οι μεγάλες επιχειρήσεις; Πώς θα εξασφαλίσεις φτηνή ενέργεια για το λαό, όταν στην ΕΕ και στην Ελλάδα προχωράει παραπέρα η απελευθέρωση και η ιδιωτικοποίηση; Το ΚΚΕ συνεισφέρει καθημερινά για να βγει ο λαός από το αδιέξοδο. Μόνο τις τελευταίες ημέρες κατέθεσε προτάσεις νόμου για τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στα λαϊκά νοικοκυριά, για να γίνουν επανασυνδέσεις, για να δοθεί έκτακτο επίδομα σε όλους τους ανέργους, να κουρευτούν τα δάνεια των λαϊκών οικογενειών, να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα σπίτια τους.
Αυτά τα διεκδικούμε καθημερινά, επιδιώκουμε να γίνουν υπόθεσης πάλης του ίδιου του λαϊκού κινήματος. Είναι όμως άλλο αυτό και άλλο να λέμε ότι μία κυβέρνηση εντός αυτών τειχών, εντός του πλαισίου της ΕΕ και της εξουσίας των μονοπωλίων, θα ανακουφίσει το λαό. Τίποτε δεν πρόκειται να γίνει και το ΚΚΕ δε θα συνεισφέρει στην κοροϊδία του λαού.
Η συνεισφορά του ΚΚΕ είναι η πολιτική πρόταση του που ξεκινά με τη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας. Μια συμμαχία που έχει περιεχόμενο και κατεύθυνση πάλης ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό, ικανή να συσπειρώσει τη λαϊκή πλειοψηφία με στόχο την εργατική λαϊκή εξουσία. Η Λαϊκή Συμμαχία μπορεί να κινητοποιήσει τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού που υποφέρει, να εκφράσει σε ενιαία κατεύθυνση την πάλη της εργατικής τάξης με τους φτωχούς αγρότες, τους μικρούς επαγγελματίες, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, τους συνταξιούχους».
Ζ.Μ. patrisnews.com
=========================="O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.