Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Στο προσκήνιο τα σενάρια τριπλών εκλογών


Η πρωθυπουργική εξαγγελία για "εκλογές το 2016" είναι ειλικρινής, με την έννοια ότι ο Α. Σαμαράς θα ήθελε την εξάντληση της κυβερνητικής θητείας. Ωστόσο, αυτό δεν εξαρτάται μόνο από την κυβέρνηση, δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει εκλογές την άνοιξη του 2015 με αφορμή την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας, ακόμη και αν προταθεί από τη ΝΔ ο Μ. Γλέζος ή ο Ν. Κωνσταντόπουλος. Για το λόγο αυτό, το σενάριο των τριπλών εκλογών τον Μάιο βρίσκεται στο τραπέζι και οι υποστηρικτές του επικαλούνται τα εξής.

-Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν οριακό προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ. Αν αυτό στην πορεία διευρυνθεί, στις ευρωεκλογές το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προηγηθεί καθαρά της ΝΔ και την επόμενη μέρα θα ζητά πιεστικά εθνικές εκλογές, θέτοντας ως καταληκτική ημερομηνία την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας το Μάρτιο του 2015. Επομένως, θα δημιουργηθεί μία διαλυτική δυναμική αφού ατύπως η χώρα θα μπει σε μακρά προεκλογική περίοδο. ...

-Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι εύθραυστη με μόλις 153 έδρες μεταξύ των οποίων και ο απών από τις κρίσιμες ψηφοφορίες Απ. Κακλαμάνης. Αυτό σημαίνει ότι στο εξής κάθε κρίσιμη ή στοιχειωδώς κρίσιμη ψηφοφορία θα αποτελεί δοκιμασία για την κυβέρνηση και ο κίνδυνος απώλειας της δεδηλωμένης θα είναι υπαρκτός, με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό στη διαχείριση των εσωκομματικών ισορροπιών.

-Η έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους τον Απρίλιο προσφέρει τη δυνατότητα στον Α. Σαμαρά να φέρει το εκλογικό δίλημμα στα μέτρα του, «θέλετε εμένα ή τον Α. Τσίπρα ως διαπραγματευτή της μεγάλης συμφωνίας που θα μας βγάλει οριστικά από τα μνημόνια;». Η αίσθηση που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι οι εταίροι θα βοηθήσουν τον πρωθυπουργό γιατί θέλουν να διαπραγματευτούν με την παρούσα κυβέρνηση και αυτό προσφέρει κάποιες πολιτικές/επικοινωνιακές δυνατότητες.
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.