Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Economist: Κίνδυνος αναταραχής στην Ελλάδα

Στην κατηγορία «πολύ υψηλού κινδύνου» για το ενδεχόμενο κοινωνικών ταραχών κατατάσσεται η Ελλάδα για το 2014, σύμφωνα με μετρήσεις του περιοδικού Economist



Στην κατηγορία «πολύ υψηλού ρίσκου» περιλαμβάνει το περιοδικό “Economist” την Ελλάδα στο ερώτημα για το «πόσο πιθανό είναι το ξέσπασμα κοινωνικών αναταραχών το 2014».
Στην ίδια κατηγορία με την χώρα μας, περιλαμβάνονται ακόμα η Αργεντινή, η Αίγυπτος, η Βενεζουέλα, η Συρία, το Μπαγκλαντές, ο Λίβανος, το Ιράκ, η Λιβύη, η Νιγηρία, το Σουδάν, το Ουζμπεκιστάν, η Υεμένη και η Ζιμπάμπουε.
Στις χώρες «υψηλού ρίσκου» κατατάσσονται η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία αλλά και η Αιθιοπία και η Ουκρανία.
Όπως σημειώνει πάντως το δημοσίευμα ακόμα και σε χώρες που παραδοσιακά ήταν «υποτονικές» όπως η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη, έχουν παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα αναταραχές.
Η κοινωνική ανισότητα και η πολιτική δυσαρέσκεια είναι οι αιτίες που «κέντρισαν» τους πολίτες να συγκεντρωθούν σε ομάδες για να διαμαρτυρηθούν. Επιπλέον ο συντονισμός ανάλογων εκδηλώσεων μέσω της νέας γενιές κινητών τηλεφώνων είναι πολύ πιο εύκολος πλέον. ...
Σύμφωνα με Laza Kekic από το Economist Intelligence Unit (EIU), οικονομική δυσπραγία είναι σχεδόν απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαμαρτυρία, αλλά δεν εξηγεί ξεσπάσματα εξ ολοκλήρου:
«Μειώσεις στο εισόδημα και υψηλή ανεργία δεν ακολουθούνται πάντα από τις ταραχές. Μόνο όταν αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση συνοδεύεται από άλλα στοιχεία της ευπάθειας είναι ένα υψηλό κίνδυνο αστάθειας στην περιοχή. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν ευρύ εισοδήματος ανισότητα, την κακή κυβέρνηση, τα χαμηλά επίπεδα των κοινωνικών παροχών, οι εθνοτικές εντάσεις και μια ιστορία της αναταραχής. Ιδιαίτερη σημασία στην πυροδοτώντας αναταραχή τον τελευταίο καιρό φαίνεται να έχουν μια διάβρωση της εμπιστοσύνης στις κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα:. Μια κρίση της δημοκρατίας »
Οι τύχες του Μωάμεθ Morsi, ο πρόεδρος της Αιγύπτου μέχρι τον Ιούλιο, και Ali Laraayedh, σύντομα να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία της Τυνησίας, φαίνεται να είναι περιπτώσεις στο σημείο. Αλλά το επόμενο έτος, το οποίο οι ηγέτες θα πληρώσει για την πολιτική τους και τις θέσεις τους; Πού θα ξεσπάσει διαδηλώσεις το επόμενο βήμα;
Το EIU μετρά τον κίνδυνο κοινωνικής αναταραχής σε 150 χώρες σε όλο τον κόσμο (βλέπε πίνακα). Δίνει μεγάλη έμφαση στις θεσμικές και πολιτικές αδυναμίες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, 65 χώρες (43% του 150) θα είναι σε υψηλό ή πολύ υψηλό κίνδυνο κοινωνικής αναταραχής το 2014. Σε σύγκριση με πριν από πέντε χρόνια, 19 περισσότερες χώρες βρίσκονται τώρα στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου. Η Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, τη Νότια Ευρώπη και τα Βαλκάνια θα είναι ιδιαίτερα ευάλωτες.
Αυτές οι προβλέψεις δεν είναι αλάθητος, όμως, Κασσάνδρα σημειώνει. Ταϊλάνδη αναγνωρίστηκε ως μόνο να είναι σε "μέσου κινδύνου", αλλά τις τελευταίες ημέρες διαδηλωτές περικύκλωσαν το σπίτι του πολιορκούμενη πρωθυπουργού Yingluck Shinawatra. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν το Νοέμβριο, μετά από ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο αμνηστίας πέρασε κάτω βουλή της Ταϊλάνδης.

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.