Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Υπόθεση Λιάπη: «Δάσκαλε που δίδασκες…» - H υπόθεση του Μιχάλη Λιάπη σχολιάζεται σήμερα από την ελβετική Neue Zürcher Zeitung. Για τα κακώς κείμενα της ελληνικής πολιτικής μιλάει στην SZ ο Πέτρος Μάρκαρης

 «Δάσκαλε που δίδασκες…», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Neue Zürcher Zeitung που αναφέρεται στην υπόθεση του Μιχάλη Λιάπη. «Θα τολμούσε κάθε Έλληνας να κυκλοφορεί στους δρόμους της Αθήνας χωρίς δίπλωμα, με αυτοκίνητο για το οποίο έχουν παραδοθεί οι πινακίδες και με πλαστές πινακίδες; Μάλλον όχι. Ο πρώην υπουργός Μεταφορών όμως το έκανε. Ο νομικός ωστόσο ατύχησε και έπεσε πάνω σε έλεγχο. Επί μια ώρα φέρεται να προσπαθούσε να εξηγήσει στα όργανα της τάξης με ποιον έχουν να κάνουν. Ωστόσο οι αστυνομικοί επέδειξαν θάρρος: ο άνδρας οδηγήθηκε στον εισαγγελέα. Εκεί είπε ότι τα λάθη είναι ανθρώπινα. Ότι έπρεπε να ξεδηλώσει το αυτοκίνητο και να παραδώσει τις πινακίδες για να αποφύγει το βάρος της υψηλής φορολόγησης, όπως είπε. Όπως όλοι οι Έλληνες άλλωστε, έχει χτυπηθεί και ο ίδιος βαριά από την κρίση. Εντούτοις φτωχό δεν μπορείς να τον χαρακτηρίσεις: ο πρώην υπουργός έχει 20 ακίνητα και τρία αυτοκίνητα, το ετήσιο εισόδημά του ξεπερνά τις 100.000 ευρώ». ...


«Ο Λιάπης ανήκει σε μια από τις ισχυρές ελληνικές πολιτικές δυναστείες. Είναι ξάδερφος του συντηρητικού πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Και οι δύο είναι ανιψιοί του ιδρυτή του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος διετέλεσε πολλές φορές πρωθυπουργός και δυο φορές πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όταν ο ανιψιός του Κώστας κέρδισε το 2004 τις εκλογές, ο ξάδερφός του Λιάπης έγινε υπουργός Μεταφορών. Υπό τη νέα του ιδιότητα τάχθηκε σθεναρά υπέρ της τήρησης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και συνέταξε και νέο Κ.Ο.Κ. Το 2009 ο Καραμανλής ο νεότερος έχασε τις εκλογές και όταν το όνομα Λιάπης συνδέθηκε στα μέσα ενημέρωσης με ένα σκάνδαλο δωροδοκίας, αυτός εγκατέλειψε την πολιτική. Λίγο αργότερα ξέσπασε η οικονομική κρίση. Οι συνέπειες είναι γνωστές».
Ο Πέτρος Μάρκαρης στην SZ
Ο Πέτρος Μάρκαρης είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη ΓερμανίαΟ Πέτρος Μάρκαρης είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη Γερμανία

Εκτενή συνέντευξη του Πέτρου Μάρκαρη φιλοξενεί σήμερα η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. Ο έλληνας συγγραφέας μιλάει για τα χρόνια που ξεκίνησε το συγγραφικό του έργο, για την Ελλάδα της κρίσης αλλά και το νέο μίσος στην Ευρώπη. Αναφερόμενος στη μεσαία τάξη στην Ελλάδα, ο Πέτρος Μάρκαρης τονίζει ότι «αυτή έχει καταστραφεί. Οργίζομαι όταν λένε ότι οι Έλληνες είναι διεφθαρμένοι. Η μεσαία αυτή τάξη δεν ήταν ποτέ διεφθαρμένη. Ήταν το στήριγμα της χώρας. Η Ελλάδα ήταν μια χώρα μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αυτές ήταν ό,τι είχαμε από οικονομικής πλευράς». Σε ερώτηση ποιος κατέστρεψε τη μεσαία τάξη, ο συγγραφέας είναι σαφής: «Από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση και έπρεπε να γίνουν περικοπές, η κυβέρνηση στηρίζει το πελατειακό της σύστημα. Τους οπαδούς δηλαδή των κομμάτων, οι οποίοι προσλήφθηκαν ως δημόσιοι υπάλληλοι. Περικοπές γίνονται μόνον στους υπόλοιπους. Το 95 % των ανέργων προέρχονται από την ιδιωτική οικονομία».
Στο νέο του βιβλίο ένας νεαρός άνδρας πουλάει ναρκωτικά για να χρηματοδοτήσει ένα γηροκομείο καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, οι ηλικιωμένοι θα έπρεπε να κοιμούνται στο πάρκο. Είναι ήδη τόσο θλιβερή η κατάσταση στην Ελλάδα, ερωτάται ο κ. Μάρκαρης, για να απαντήσει ότι σήμερα στο αεροδρόμιο καταφθάνουν τα βράδια λεωφορεία γεμάτα ανθρώπους που δεν έχουν χρήματα και οι οποίοι διανυκτερεύουν εκεί επειδή είναι ζεστά. Σε επισήμανση των δημοσιογράφων ότι πρόκειται για μια παράλογη σκηνή, δεδομένου ότι τόσο το αεροδρόμιο όσο και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 ήταν το σύμβολο μιας καλύτερης εποχής, ο έλληνας συγγραφέας γίνεται ιδιαίτερα καυστικός: «Οι αγώνες ήταν η αρχή του τέλους. Αυτή η ελληνική μεγαλομανία! Όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν γίνει ερείπια και σκουπιδότοποι. Είναι για κλάματα. Τα περισσότερα χτίστηκαν με δάνεια».
Αναγκαίες οι περικοπές, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις
Το καλοκαίρι απονεμήθηκε στον έλληνα συγγραφέα το Μετάλλιο ΓκαίτεΤο καλοκαίρι απονεμήθηκε στον έλληνα συγγραφέα το Μετάλλιο Γκαίτε

Ο κ. Μάρκαρης τονίζει ότι οι περικοπές είναι αναγκαίες, το ίδιο όμως και οι μεταρρυθμίσεις, όπως λέει, προσθέτοντας ότι αυτές παραμελούνται. «Σε αυτό η Ευρώπη δεν ασκεί αρκετές πιέσεις». Τι θα άλλαζε όμως ο ίδιος; «Όλη η κρατική μηχανή θα πρέπει να αποσυναρμολογηθεί και να οικοδομηθεί εκ νέου. Όλα τα άλλα δεν βοηθούν πολύ. Καταρχήν θα έπρεπε να καταστρώσουμε ένα σχέδιο για το τι χρειαζόμαστε στο κράτος και τι όχι. Με τρελαίνει το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Φυσικά αυτό θα είναι επώδυνο για τους υπαλλήλους που προσλήφθηκαν μόνον εξαιτίας της κομματικής τους ταυτότητας και δεν έχουν ικανότητες. Αλλά θα πρέπει να διαλύσουμε αυτές τις διεφθαρμένες οικογένειες».
Τι θα απαντούσε ο ίδιος εάν του τηλεφωνούσε η Α. Μέρκελ, του έλεγε ότι δεν εμπιστεύεται πλέον τον κ. Σαμαρά και τον ρωτούσε εάν η χώρα χρειάζεται νέα κυβέρνηση; «(…) Θα έλεγα στην κυρία Μέρκελ, κρατήστε τον κ. Σαμαρά, όλα τα άλλα είναι χειρότερα. Τότε θα έρθει ο Αλέξης Τσίπρας από τη ριζοσπαστική αριστερά».
Ο ιδιαίτερα δημοφιλής στη Γερμανία έλληνας συγγραφέας παραδέχεται, τέλος, ότι ο ίδιος δεν αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα λόγω της κρίσης, καθώς η αγορά στην οποία ο ίδιος απευθύνεται βρίσκεται στο εξωτερικό. «Δεδομένου ότι γράφω και μιλάω για την κρίση, αυτή ήταν μάλιστα για εμένα πλεονέκτημα».

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

Ηχητικό και οπτικό υλικό για το θέμα

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.