Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Πάνω από 100 χρόνια ΤΤ: Η ιστορία, η διάλυση και η εξαγορά της ιστορικής τράπεζας

Μετά την είδηση για τα απανωτά εντάλματα σύλληψης εις βάρος στελεχών της τράπεζας "Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο" για επισφαλή δάνεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ, το NEWS 247 επιχειρεί μία αναδρομή στην ιστορία, τις διοικήσεις, τα μεγέθη και το έργο της "αμαρτωλής" τράπεζας, της οποίας πλέον ένα μεγάλο μερίδιο μετοχών κατέχει η Eurobank.
Το μακρύ παρελθόν
Η ιστορία του ΤΤ ξεκινά από την Κρήτη το 1902 με 20 καταστήματα στο νησί και το 1915 ξεκίνησε τις εργασίες του σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Το 1970 ο οργανισμός του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ελέγχει το 31% της αποταμίευσης στην Ελλάδα και το 2002 μετατρέπεται σε Α.Ε. Ένα χρόνο αργότερα, το 2003, διευρύνει τις δραστηριότητές του με υπηρεσίες στεγαστικής πίστης πέραν των δημοσίων υπαλλήλων και το 2004 επεκτείνεται στις υπηρεσίες λιανικής. Το 2006 το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο μπαίνει στο Χρηματιστήριο και αποκτά άδεια λειτουργίας πιστωτικού ιδρύματος, μπαίνοντας στην εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Στο τέλος Μαρτίου 2010 το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο απασχολούσε 2.543 άτομα και το δίκτυό του αποτελείτο από περισσότερα από 140 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, χωρίς σε αυτά να συνυπολογίζονται βέβαια τα περισσότερα από 830 καταστήματα των ΕΛ.ΤΑ. τα οποία στο πλαίσιο στρατηγικής συνεργασίας των δύο πλευρών παρέχουν τραπεζικές υπηρεσίες.
Το "καλό" και "κακό" ΤΤ:

Την ίδρυση του "Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου", το οποίο προέκυψε από το διαχωρισμό του ΤΤ σε "καλή" και "κακή" τράπεζα ανακοίνωσε η κυβέρνηση στα τέλη του Δεκεμβρίου 2012, μετά από την δραματική ανακοίνωση της μη βιωσιμότητάς της.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας αποδέχθηκε σχετική εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος και υπέγραψε απόφαση με την οποία εφαρμόζονται οι διατάξεις του Ν.3601/2007, όπως ισχύει, για την ίδρυση μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος με την επωνυμία "Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο".
Με την εφαρμογή των διατάξεων του Ν.3601/2007 το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, εντάχθηκε σε καθεστώς εξυγίανσης και ιδρύθηκε μεταβατικό πιστωτικό ίδρυμα, με την επωνυμία "Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο", στο οποίο μεταφέρθηκαν το σύνολο των καταθέσεων (ιδιωτών, τραπεζών και δημοσίου) και το υγιές ενεργητικό (χαρτοφυλάκιο δανείων και τίτλων) της παλιάς τράπεζας.
Η νεοϊδρυθείσα τράπεζα, έλαβε άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος και ενισχύθηκε κεφαλαιακά με 4,6 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο εξακολουθεί να είναι και ο μοναδικός μέτοχος της νέας τράπεζας.
Η νέα τράπεζα συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της με στόχο το ταχύτερο δυνατόν να διατεθούν οι μετοχές της προς πώληση.
Σημειώνεται βέβαια, ότι στις 27 Δεκεμβρίου 2013, ολοκληρώθηκε η νομική συγχώνευση με απορρόφηση από την "Τράπεζα Eurobank Ergasias AE" της τραπεζικής εταιρείας "Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδας ΑΤΕ", με την καταχώριση στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο της υπ' αριθμ. Κ2-7651/27.12.2013 απόφασης του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με την οποία εγκρίθηκε η συγχώνευση αυτή.
"Με σεβασμό προς την πελατεία του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και τη μακρόχρονη ιστορία του Ιδρύματος, η οποία είναι συνυφασμένη με την έννοια της αποταμίευσης στη χώρα μας, η Eurobank διατηρεί το δίκτυο καταστημάτων του ως διακριτό δίκτυο υπό το εμπορικό σήμα Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο", ανέφερε τότε η επίσημη ανακοίνωση.
Υπενθυμίζουμε ότι το "Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο" παρέμενε μέχρι πρότινος η πιο υγιής ελληνική τράπεζα, επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένη και με τις λιγότερες επισφάλειες. Υπενθυμίζουμε επίσης, ότι αντίστοιχα το ιστορικό ΤΤ, απ' τη διάσπαση του οποίου σε good bank και bad bank προέκυψε το Νέο ΤΤ, ήταν η πλέον βιώσιμη τράπεζα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς σχεδόν το σύνολο των ζημιών του προερχόταν απ' το καταστροφικό "κούρεμα" των ελληνικών κρατικών ομολόγων (PSI του Φεβρουαρίου 2012) που κατείχε ως εγγυητής του δημόσιου συμφέροντος.
Το σίγουρο είναι ότι η τρόικα έχει αποφασίσει πως το ΤΤ δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να διασπαστεί, σύμφωνα με το μοντέλο που ακολουθήθηκε στην περίπτωση της ATE.
Αρχικά βέβαια είχαν κριθεί μη ικανοποιητικές οι προσφορές από τους υποψήφιους μνηστήρες για την απόκτηση του ΤΤ, της ΕΤΕ της Eurobank και της Alpha Bank και είχε σταματήσει ο πλειοδοτικός διαγωνισμός.
Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Αττικής αξίζει να σημειωθεί ότι η προσφορά της κρίθηκε ότι δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στην πραγματικότητα, καθώς ήταν πολύ μικρή τράπεζα για την απορρόφηση μιας τόσο μεγάλης αντίστοιχα.
Εκ του αποτελέσματος, μετά το το σπάσιμο του ΤΤ σε καλή και κακή τράπεζα, το υγιές τμήμα του συνέχισε τη λειτουργία του υπό την ομπρέλα του δημοσίου, όπως συνέβη στη Proton Bank.

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.