Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Το κύκνειον άσμα του Αντώνη Σαμαρά


Το νέον έτος 2014 θα είναι ένα διάστημα αλλεπάλληλων δοκιμασιών για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και την κυβέρνησή του με το βασικό ερώτημα είναι το πόσο θα αντέξει στην εξουσία. Μέχρι τώρα με τις προηγμένες τεχνικές τρομοκράτησης και χειραγώγησης του λαού και των κυβερνητικών βουλευτών, ο Σαμαράς και το επιτελείο του κατάφεραν να επιβάλουν την πλήρη υποταγή στα κελεύσματα των δανειστών. Κατάφεραν, επίσης, να αποδώσουν αμόλυντο από την θητεία του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας τον αντιπρόεδρο Ε. Βενιζέλο, παρά την αντίθεση, τουλάχιστον προς το ΠΑΣΟΚ, ενός μεγάλου μέρους των οπαδών της ΝΔ. Αλλά τώρα αρχίζουν τα πολύ δύσκολα, αφού κανείς δεν θα μπορέσει να αποφύγει την βάσανο της λαϊκής ετυμηγορίας σε λίγες βδομάδες με τις ευρωεκλογές του Μαΐου.  ...


Και πρώτη δεν θα την αποφύγει η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά. Ήδη, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να ανοίγει η ψαλίδα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κάποιες κρυφές δημοσκοπήσεις πρεσβειών που έχουν αφεθεί να διαρρεύσουν (αλλά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την αξιοπιστία τους) φέρνουν τα πάνω κάτω στο πολιτικό σκηνικό. Εκτός από την απάνθρωπη λιτότητα και την φτωχοποίηση που έχει επιβάλει η κυβέρνηση Σαμαρά και οι οποίες πλήττουν ένα μεγάλο τμήμα της εκλογικής της βάσης, η ΝΔ βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη και με προκλητικά σκάνδαλα στελεχών της, με τελευταίες περιπτώσεις εκείνες του Μιχάλη Λιάπη και του Χάρη Τομπούλογλου. Η πραγματική εικόνα στελεχών της ΝΔ αρχίζει να αποκαλύπτεται σε έναν λαό που υπερφορολογείται, φτωχοποιείται και αναπνέει αιθαλομίχλη, την στιγμή που οι καταθέσεις και τα ακίνητα των πόθεν έσχες πολιτικών προκαλούν δεκάδες ερωτήματα.
Καθώς τα φορολογικά «ραβασάκια» θα φτάνουν και στους αγρότες, που στήριξαν τη ΝΔ, ο πρωθυπουργός πρέπει να διαχειριστεί και την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από μία χρεωκοπημένη και εξαρτημένη χώρα – την χώρα του. Και παράλληλα να ετοιμάζεται για την υπογραφή ενός τρίτου Μνημονίου, ανεξάρτητα με το πώς θα ονομαστεί αυτό.
Με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν τα πρώτα μηνύματα ότι η ΝΔ χάνει έδαφος, ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του στο Μαξίμου θα επιδιώξουν μέχρι τις Ευρωεκλογές να έχει καταφέρει να βγει η χώρα από το Μνημόνιο, να μπορέσει να μπει στις αγορές και να μην χρειαστεί νέο δάνειο. Παράλληλα ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει να προχωρήσει το κούρεμα του χρέους της Ελλάδας και η χώρα να εξασφαλίσει μία επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. Όλα αυτά σημαίνουν επί της ουσίας ένα νέο μνημόνιο.
Με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον με την πλάτη στον τοίχο και επεσήμανε: «Το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά ανάκαμψης μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Φτάσαμε στο τέλος της διαδρομής και ξεκινάμε με ένα πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή με νοικοκυρεμένα τα οικονομικά μας και έχοντας ανακτήσει την αξιοπιστία μας. Όλα αυτά έγιναν με τις θυσίες του ελληνικού λαού. Έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε, το 2014 θα είναι χρονιά εξόδου από την κρίση, θα είναι μία καλύτερη χρονιά και για την Ελλάδα και την Ευρώπη».
Με το νέο έτος το Μέγαρο Μαξίμου περιμένει πως θα υπάρχουν καλά λόγια για την Ελλάδα και ο πρωθυπουργός θα τονίσει το success story σε μία προσπάθεια να κερδίσει χρόνο μέχρι τις ευρωεκλογές και να μην βυθιστεί η Νέα Δημοκρατία από την ψήφο αποδοκιμασίας των πολιτών. Αλλά υπάρχει περίπτωση τα... «καλά λόγια» να αποτρέψουν το εκλογικό μακροβούτι ενός πρωθυπουργού και μιας κυβέρνησης που επιβάλει την φτώχια στον λαό και την ψήφιση των μνημονιακών νόμων με κοινοβουλευτικά τεχνάσματα και τον εκβιασμό των βουλευτών;
Από το Μαξίμου υποστηρίζουν ότι για τις συνομιλίες με την Τρόικα ο πρωθυπουργός έχει δώσει ρητή εντολή για σκληρές διαπραγματεύσεις και ποντάρει πολλά στο στοίχημα των μονομερών αποφάσεων της κυβέρνησης, καθώς αν επιτευχθούν οι στόχοι τότε δεν θα υπάρξει επιστροφή στους «καθαρούς» όρους των δανειστών.
Μπορεί στο Βερολίνο να μην θέλουν να ακούσουν για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ή για αναδιάρθρωσή του, όπως μία ενδεχόμενη επιμήκυνση στον χρόνο αποπληρωμής, ωστόσο ο Αντώνης Σαμαράς θεωρεί πως με την Ελλάδα να έχει σημειώσει θεαματική πρόοδο και τη διαφαινόμενη επιστροφή της χώρας στις αγορές για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της θα μπορέσει να απαιτήσει μία αναδιάρθρωση.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός με όπλα το πρωτογενές πλεόνασμα και τις εκτιμήσεις για θετικά πρόσημα στην οικονομία την επόμενη χρονιά θα επιδιώξει να κρατήσει μία πιο επιθετική γραμμή απέναντι στις απαιτήσεις της Τρόικα. Χαρακτηριστικό είναι και το δημοσίευμα των Finnacial Times που αναφέρει ότι «για ενάμισι χρόνο ο Αντώνης Σαμαράς έχει κρατήσει το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης σε τροχιά παρά την συρρικνωμένη πλειοψηφία του κυβερνητικού του συνασπισμού στη Βουλή » και προσθέτει πως οι αυστηρές επιπλήξεις τόσο από την Άγκελα Μέρκελ, όσο και από άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, ότι η Ελλάδα πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους διεθνείς πιστωτές της, έδωσαν το δρόμο στην αναγνώριση «των θυσιών των Ελλήνων», καθότι οι στόχοι τελικά επιτεύχθηκαν.
Από το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν, επίσης, ότι σε καμία περίπτωση η χώρα δεν θα προσφύγει σε βουλευτικές εκλογές πριν από το 2016, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ το έχει ξεκαθαρίσει πολλές φορές. Συνομιλητές του πρωθυπουργού αναφέρουν ο Αντώνης Σαμαράς έχει σχεδιάσει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει με την νέα χρονιά προκειμένου η κυβέρνηση να μπορέσει να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα επικρατεί και να επιτύχει το success story μέχρι της κάλπες των Ευρωεκλογών.
Αλλά ακόμα κι αν τα όσα υποστηρίζει το Μαξίμου επιτευχθούν στον απόλυτο βαθμό, ο κ. Σαμαράς δεν φαίνεται να υπολογίζει τον ασθενή κρίκο της κυβέρνησής του. Κι ο ασθενής κρίκος έχει όνομα και λέγεται ΠΑΣΟΚ. Αν ο κυβερνητικός εταίρος δεν αντέξει, όπως δείχνουν πολλές ενδείξεις, στις ευρωεκλογές για ποια κυβερνητική πλειοψηφία θα μπορούμε να μιλάμε;


 Τα πιο όμορφα ποιήματα είναι αυτά που ποτέ δε γράφτηκαν
Τα πιο όμορφα λόγια ποτέ δεν ειπώθηκαν
Τις πιο παράξενες μέρες με τα χέρια μόνοι ξεκουρδίσαμε
Ζήσαμε όλα αυτά που διαλύσαμε

Το πιο παράφωνο τραγούδι είναι η φωνή
Και η νύχτα λάμψις του φεγγαριού
Τα πιο όμορφα χρώματα ποτέ δεν ζωγραφίστηκαν
Τα πιο όμορφα τοπία ποτέ δεν ταξιδεύτηκαν

Οι πιο όμορφοι έρωτες είναι αυτοί που ποτέ δεν αντέξανε
Τα πιο όμορφα πρόσωπα ποτέ δε χαϊδέψαμε
Τα πιο όμορφα παιδιά, ίσως ποτέ δε γεννήθηκαν
Και οι πλάστες ίσως δεν τολμήσουν ποτέ

Το κύκνειο άσμα μιας γενιάς που ποτέ δε θέλησε
Είναι τα πράγματα που ποτέ δε γνώρισε
Το κύκνειο άσμα μιας γενιάς που ποτέ δεν τόλμησε
Είναι τα πράγματα που ποτέ δε γνώρισε

Τα πιο όμορφα πράγματα είναι αυτά που ποτέ δε γνωρίσαμε
Μα τα ακόμα πιο όμορφα είναι αυτά που τολμήσαμε
Τα πιο όμορφα πράγματα στον κόσμο είναι αυτά που ποτέ δε γνωρίσαμε
Μα τα ακόμα πιο όμορφα είναι αυτά που αγαπήσαμε

Τα πιο όμορφα πράγματα είναι αυτά που ποτέ δε γνωρίσαμε
Μα τα ακόμα πιο όμορφα είναι αυτά που αγαπήσαμε
Το κύκνειο άσμα μιας γενιάς που ποτέ δεν τόλμησε
Είναι τα πράγματα που ποτέ δε γνώρισε


========================== "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.