Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Μια από τις –ελάχιστες, πλέον, εναπομείνασες- υγιείς, κοινωνικοπολιτικές δυνάμεις της χώρας μας

Σχετικό: Η θρυλική «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ» του Πολυτεχνείου με τo 1.000.000 φύλλα

 
Επιμέλεια: Γιώργος Φωτ. Παπαδόπουλος

Το Κίνημα «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ιδρύθηκε στις 12 Μαΐου 1953 από τον αείμνηστο, συνεπή και ασυμβίβαστο χριστιανό αγωνιστή, Νικόλαο Ψαρουδάκη του Σταύρου, δικηγόρο.
Θεμελειώδεις καταστατικές αρχές της ΧΔ όπως τις όρισε ο ιδρυτής της :
• Η πίστη στην Ορθοδοξία

• Το πολιτικό πρόβλημα, κάθε εποχής, είναι μέρος του κοινωνικού και το κοινωνικό, μέρος του ανθρώπινου προβλήματος
• Η ανάλυση των πολιτικοκοινωνικών προβλημάτων και οι προτάσεις για την αντιμετώπισή τους πρέπει να έχουν ως πηγές έμπνευσης τον Χριστιανικό Κοινωνισμό ( ή κοινωνισμό του Χριστιανισμού ) και τα πορίσματα της επιστήμης.
• Τα υπάρχοντα κοινωνικά συστήματα Αστικό-καπιταλιστικό και Μαρξιστικό-Κομουνιστικό έχουν κοινή κοσμοθεωρητική και φιλοσοφική αφετηρία, τον ΥΛΙΣΜΟ. Τον έμπρακτο, το πρώτο και τον φιλοσοφικό, διαλεκτικό, το δεύτερο. Και τα δύο αντιμετωπίζουν τον άνθρωπο ως εργαλείο της παραγωγής και ως καταναλωτικό ον, σε αντίθεση με την Ορθοδοξία, που σε κάθε άνθρωπο ¨βλέπει¨ ένα και μοναδικό πρόσωπο ¨κατ΄ εικόνα και ομοίωση¨ του Δημιουργού-Τριαδικού Θεού, μια μετοχή στην αιωνιότητα !
Έτσι για τη ΧΔ, τα υλιστικά συστήματα και τα κόμματα που τα εκφράζουν δεν μπορούν από τη φύση τους να υπερασπίσουν τον άνθρωπο. Αντιθέτως, η λειτουργία τους οδηγεί νομοτελειακά σε πολέμους, στη βία, στην εκμετάλλευση των αδυνάτων, σε προνόμια στους λίγους και φτώχεια στους πολλούς, σε πνευματική συσκότιση, στη ληστρική χρήση του οικοσυστήματος, στο θάνατο της φύσης, του ανθρώπου και της ανθρωπιάς.
Η ΧΔ στα πρώτα στάδια της, έχει ως όργανα αποφάσεων τον Πρόεδρο και ιδρυτή της και μια προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή:
Το 1961 συγκροτείται οργανωτικά η νεολαία της ΧΔ, η Ελληνική Χριστιανοδημοκρατική Οργάνωση Νέων ( Ε.Χ.Ο.Ν.).

Το 1967, η ΧΔ διαθέτει πυρήνες και Τοπικές Οργανώσεις σε όλες τις πρωτεύουσες Νομών και περί τους 1000 αντιπροσώπους της, ανά τη χώρα. Έχει αποφασιστεί η κάθοδός της στις εθνικές εκλογές του Μαΐου 1967, οι οποίες, όμως, ματαιώθηκαν από την απριλιανή Δικτατορία.
Στην επτάχρονη Χουντική διακυβέρνηση η ΧΔ δεν συμβιβάστηκε ούτε μια στιγμή με το καθεστώς. Αντιθέτως, το πολέμησε, απελπιστικά μόνη, μέχρι τέλους, τόσο με την παράνομη εφημερίδα «ΧΑΡΑΥΓΗ» της ¨ΕΧΟΝ¨, όσο και με εγκυκλίους οδηγίες προς μέλη και φίλους, κυρίως, όμως, με την εφημερίδα «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ», που υπήρξε ή εφημερίδα ¨πρότυπο¨ της αντιδικτατορικής αντίστασης.
***********************************************************
{Η εφημερίδα «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ» ιδρύθηκε το Μάϊο του 1953, από τον Νικόλαο Ψαρουδάκη, με τίτλο «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ως όργανο του ομώνυμου πολιτικού κινήματος.

             Με την εκτίμηση-διαπίστωση του 1ου φύλλου ότι:


«Αν ο Χριστιανισμός δεν διώκεται σήμερα, είναι γιατί οι χριστιανοί συνθηκολόγησαν με τους εχθρούς τους και έφτιαξαν ένα άλλο Χριστιανισμό χωρίς πνεύμα και ζωή… Τα δεσμά που χάλκεψαν οι αιώνες πρέπει να συντριβούν» καθιστούσε σαφές ότι ο αγώνας, ό συνεχής, συνεπής και ανένδοτος, άρχιζε.


            Ο σκληρός αυτός αγώνας της Χ.Δ, με μοναδικό μέσο την έμπρακτη πίστη στις αρχές και τις αξίες του χριστιανικού κοινωνισμού, τη μέχρι θυσίας αφοσίωση του ιδρυτού και των στελεχών της και την από το υστέρημά τους προερχόμενη οικονομική εισφορά ανθρώπων του μόχθου και της βιοπάλης, είχε αρχίσει να δίδει πλούσιους καρπούς.


           Το πραξικόπημα των συνταγματαρχών, τον Απρίλη του 1967, βρίσκει τη «Χ» να έχει πάνω από 30.000 συνδρομητές ! Αρνείται, όμως, να κυκλοφορήσει με καθεστώς προληπτικής λογοκρισίας και να γίνει όργανο της Δικτατορίας. Γι΄ αυτό διακόπτει την έκδοσή της μέχρι τον Ιανουάριο του 1970, οπότε, αίρεται η προληπτική λογοκρισία.


           Οι Δικτάτορες απαιτούν :


Βάλτε όποιον άλλο τίτλο θέλετε, όχι όμως, «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»!


Το Π.Γ της Χ.Δ, που λειτουργεί παράνομα αποφασίζει: Θα κρατήσουμε ως τίτλο μόνο το επίθετο «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ» Το ουσιαστικό «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» θα λείπει για να υπενθυμίζει στον Ελληνικό λαό ότι λείπει η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ από την πατρίδα μας.


           Η αρθρογραφία της «Χ» εξέφραζε ολόκληρη την αντιδικτατορική αντίσταση και η κυκλοφορία της ξεπέρασε κατά πολύ τις 100.000 φύλλα! Χαρακτηριστικά άρθρα αυτής της περιόδου, που εκτίναξαν την κυκλοφορία της σε ΜΥΘΙΚΑ Τιράζ, ήταν:


           ΙΟΥΝΙΟΣ 1973 ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΙΛΑΤΕ Κε ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΕ? 700.000 Φύλλα


           Παρ΄ όλα τα κυκλοφοριακά εμπόδια που πρόβαλε το καθεστώς! ( Σήμερα διαθέτουμε μόνο τρία τσαλακωμένα πρωτότυπα φύλλα στο αρχείο μας). Δεν πωλείται κανένα. Μην τα ζητήσετε!


           5-7-1973 ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ 500.000 «»


           5-9-1973 ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΖΗΤΙΑΝΟΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 600.000 «»


           20-10-1973 η μόνη λύση του πολιτικού προβλήματος: ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ Ο κ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ «»


           5-11-1973 Η ώρα των αγώνων έχει σημάνει: Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΚΑΤΕΒΕΙ ΣΤΟ ΛΑΟ «»


( Αυτός όμως κατά την προσφιλή του τακτική έκανε την πάπια ). χωρίς θαυμαστικό


           8-12-1973 Ο ΤΥΡΑΝΝΟΣ ΕΠΕΣΕ: ΝΑ ΠΕΣΗ ΚΑΙ Η ΤΥΡΑΝΝΙΑ 1.000.000 Φύλλα.


           Κόστος: Σύλληψη πάραυτα, και αναγκαστικές διακοπές, Δημοσία Δαπάνη, στη Γυάρο, για τον Νίκο Ψαρουδάκη.


           11-7-1974 «ΔΙΑΡΚΕΣ» ΤΟ ΔΙΚΟ Σας ΕΓΚΛΗΜΑ κύριοι ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΕΣ ! 500.000 «»


           Εδώ ο Νίκος Ψαρουδάκης την έβγαλε φτηνά, μόνο τρεις μήνες διακοπές στον Κορυδαλλό!!! Μόνο μισή ώρα μακριά από το σπίτι του.


           18-7-1975 ΕΞΩ ΟΙ ΑΦΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 450.000 «»


           25-7-1975 ΠΑΙΖΕΤΕ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ Κε ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ! 300.000 «»


           Το Δεκέμβριο του 1973, μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου και την ανατροπή του Παπαδόπουλου από τον Ιωαννίδη η «Χ» κυκλοφορεί με τίτλο: «Ο ΤΥΡΑΝΝΟΣ ΕΠΕΣΕ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΚΑΙ Η ΤΥΡΑΝΝΙΑ».


           Λίγες μέρες αργότερα, στις 7 Ιανουαρίου 1974, ο ιδρυτής της «Χ» και πρόεδρος της Χ.Δ, Νίκος Ψαρουδάκης συλλαμβάνεται και εκτοπίζεται στη Γυάρο. Ταυτόχρονα τα Γραφεία της «Χ» σφραγίζονται. Ξανανοίγουν τον Ιούλιο του 1974 με την κατάρρευση του δικτατορικού καθεστώτος.


         Στα 60 χρόνια της η «Χ» με στερήσεις και διώξεις δεν σταμάτησε μέχρι σήμερα να αγωνίζεται για:


• Την Ελευθερία του λόγου


• Την Αλήθεια που πάντα ελευθερώνει


• Τα δίκαια των φτωχών και καταπιεσμένων, ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή και πίστη


• Την υπεράσπιση και αλληλεγγύη των λαών που αγωνίζονται για Ανεξαρτησία και Δημοκρατία, ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή και πίστη


• Το περιβάλλον που απειλείται με ολοσχερή καταστροφή


• Το σεβασμό της Ορθόδοξης Πίστης και Παράδοσης του λαού μας.


           Τον όλο Αγώνα της η «Χ» συνδέει αναπόσπαστα με την αποκάλυψη της φύσης και του ρόλου:


• Των παντός είδους παραθρησκευτικών αιρέσεων και σκοτεινών οργανώσεων           (Μασονία, Λέσχη Μπιλντεμπέργκ, κ.α.)


• Του διεθνούς Σιωνισμού ως μορφή Ρατσισμού και Ιμπεριαλιστικού μηχανισμού εναντίον των λαών της ευρύτερης περιοχής μας ακόμα και του ίδιου του Ισραηλινού.


• Της Νέας Τάξης και της Νέας Εποχής και του οδοστρωτήρα της Παγκοσμιοποίησης}.
*************************************************************** 
Το 1975 πραγματοποιείται το Α΄ Συνέδριο το οποίο εκλέγει Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, και Κεντρική Επιτροπή. Ψηφίζει επίσης το νέο Καταστατικό και τις θέσεις της ΧΔ. Έκτοτε η πορεία του κινήματος είναι συντεταγμένη. Στις 22-24 Ιουνίου 2007 έγινε το ΣΤ΄ Συνέδριο.
Στη μεταπολιτευτική περίοδο η ΧΔ υιοθέτησε εκλογική τακτική συνεργασιών στη βάση:
• Της Ιδεολογικής, Οργανωτικής και πολιτικής Αυτοτέλειας
• Ενός προγράμματος κοινών θέσεων
Με τους όρους αυτούς συνεργάστηκε:
• Το 1974 με την Ένωση Κέντρου – Νέες Δυνάμεις
• Το 1977 στο σχήμα «Συμμαχία των 5 προοδευτικών και Αριστερών Δυνάμεων», με την Σοσιαλιστική Πορεία, Σοσιαλιστική Πρωτοβουλία, ΚΚΕ-εσ, και την ΕΔΑ.
• Η ¨Συμμαχία¨, παρά και αντίθετα με τις προεκλογικές διακηρύξεις της, διαλύθηκε την επαύριο των εκλογών, με ευθύνη κυρίως του ΚΚΕ-εσ. Η ΧΔ και η Σοσιαλιστική Πορεία επέμεναν στη συνέχιση της λειτουργίας και δράσης κατά το κοινό πρόγραμμα.
• Το 1981 η ΧΔ κατέρχεται αυτόνομα στις εκλογές για το Εθνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά για πολύ λίγες ψήφους έχασε την έδρα στις Βρυξέλες.
• Το 1985 η ΧΔ συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ «για την ολοκληρωμένη αλλαγή». Ο Πρόεδρός της Νίκος Ψαρουδάκης εκλέγεται, ως ανεξάρτητος βουλευτής Επικρατείας, και αφήνει πολιτική παρακαταθήκη, με την Παρρησία και την Τόλμη του, στη Βουλή των Ελλήνων.
• Το 1989 αποφασίζεται η αυτόνομη κάθοδος στις εκλογές, αφού η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ είχε καταστεί αδύνατος, λόγω των σκανδάλων και της ¨δεξιάς στροφής¨ των κυβερνήσεών του.
• Μετά την εκλογική αναποτελεσματικότητα του 1989, η ΧΔ δεν έχει δώσει άλλη εκλογική παρουσία στον εκλογικό στίβο. Δεν έπαψε, όμως, να υπάρχει. Λειτουργεί ως κίνημα πνευματικό, κοινωνικό και πολιτικό. Έχει οργανώσει, με μεγάλη επιτυχία και απήχηση, δεκάδες εκδηλώσεις για καίρια προβλήματα, της Παιδείας, του Πολιτισμού, της Κοινωνίας και των Εθνικών Δικαίων μας.
Τον Αγώνα αυτόν συνεχίζει και τώρα, υποσχόμενη, ουδέποτε να εγκαταλείψει.-
***************************************************************
Η ΧΔ αναπτύσσει και στις ημέρες μας ένα αξιόλογο και πλούσιο κοινωνικό, θρησκευτικό, εθνικό και φιλανθρωπικό έργο. Συμπαρίσταται σε εμπερίστατους αδελφούς. Κηρύσσει τις αλήθειες της πίστεώς μας. Δραστηριοποιείται κοινωνικά και πολιτικά στις μεγάλες πόλεις της χώρας μας και όχι μόνον. Φίλοι και υποστηρικτές της αναπτύσσονται καθημερινά σε όλα τα μήκη και πλάτη της ελληνικής επικράτειας.
Ειδικότερα μετά την φθορά και την ώζουσα παρακμή των κομμάτων εξουσίας, αλλά και τον ανεδαφικό και ξύλινο λόγο των υποτιθέμενων κομμάτων της αντιπολίτευσης, δεξιάς και αριστεράς, ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας προστρέχουν στη ΧΔ, ανακαλύπτοντας εκεί τον πραγματικό κοινωνικό, χριστιανικό αγώνα της δικαιοσύνης και ισοπολιτείας, λουσμένο μέσα στα νάματα της Ορθοδοξίας.
Η ΧΔ εκδίδει την 15νθήμερη  εφημερίδα της, τη ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ, με ετήσια συνδρομή 30 Ευρώ (Ακαδημίας 78 Δ- 10678 Αθήνα), καθώς και μια σειρά βιβλίων του αειμνήστου Προέδρου της, Νίκου Ψαρουδάκη, του μακαριστού Μητροπολίτου Κισσάμου και Σελίνου –Κρήτης, κυρού Ειρηναίου (Γαλανάκη), αλλά και αρκετών άλλων συνεργατών του κινήματος, θεολόγων, νομικών, κοινωνιολόγων, ιστορικών, εκπαιδευτικών, πανεπιστημιακών, πολιτικών επιστημόνων, συγγραφέων, λογοτεχνών, κ.α.
Διοργανώνει -σχεδόν κάθε μήνα- συμπόσια, διαλέξεις και ενημερωτικές ημερίδες, σε διάφορες πόλεις και χώρους, αναφορικά με τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στη χώρα μας, ενώ προβάλλει τον λόγο της τόσο έντυπα όσο και ηλεκτρονικά, μέσα από την ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο.
Μάχεται και αντιπαλεύει, μεταξύ άλλων, τον φασισμό, τον ναζισμό και νεοναζισμό, την αθεΐα, τα πολιτικά άκρα, την ιδιοτέλεια, την υποκρισία, τον ανθελληνισμό, τις αιρέσεις, την μασονία.
Στηρίζει την ελληνική πολύτεκνη οικογένεια, τις ιερές Μονές μας, την Ορθοδοξία, τους ακρίτες, τους μετανάστες που έφθασαν εδώ για λόγους καθαρά ανθρωπιστικούς και βιοπορισμού και όχι για να δημιουργήσουν κοινωνικό πρόβλημα.
Δεν λαμβάνει καμία κρατική οικονομική επιχορήγηση, δεν λαμβάνει κανένα κονδύλι από κανένα φορέα. Στηρίζεται αποκλειστικά στις εισφορές και συνδρομές των μελών και των φίλων της, από το υστέρημα των πενομένων Ελλήνων που διψούν για κοινωνική ελευθερία, δημοκρατία και δικαιοσύνη.
Μεγάλες οργανώσεις της λειτουργούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Πάτρα, Κέρκυρα, Κρήτη, ενώ μικροί πυρήνες οργανώνονται σε πολλές επαρχιακές πόλεις και τα νησιά.    
Πρόκειται για μια από τις -όντως ελάχιστες εναπομείνασες- υγιείς, κοινωνικοπολιτικές δυνάμεις του τόπου, που αξίζει να στηρίξουμε ηθικά και υλικά, προκειμένου να συνεχίσουν το θεοφιλές και φιλανθρωπικό τους έργο.-
                                                                                    Γ.Φ.Π.



==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.