Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

"Ξεράθηκε" η Ελιά Βενιζέλου - Ελιές.. θρούμπες οι 58! ...και τα σενάρια… συνωμοσίας για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ

Επισημοποιήθηκε η ρήξη του ΠΑΣΟΚ με την «Πρωτοβουλία των 58» καθώς φαίνεται να μην έλαβαν τις εγγυήσεις που ζητούν. Δεν θα μετάσχουν σε ενιαίο ψηφοδέλτιο με το ΠΑΣΟΚ και άλλες κινήσεις.

Με… απώλειες φαίνεται πως θα οδηγηθεί η Ελιά στις προσεχείς ευρωεκλογές, καθώς η «Πρωτοβουλία των 58» αποφάσισε να μη συμμετάσχει στο ευρωψηφοδέλτιο, αλλά ούτε και στη συνδιάσκεψη της Κεντροαριστεράς.

Με ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία κάνει γνωστό ότι «δεν συμμετέχει στις διαδικασίες ή σε διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου, δεν αναφέρεται σε ονόματα και δε θα υπάρχουν υποψήφιοι “αντιπρόσωποι” των 58 στο ψηφοδέλτιο».

Την ευθύνη για την εξέλιξη οι 58 την αποδίδουν εμμέσως πλην σαφώς στην ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη και στον Ευάγγελο Βενιζέλο, κάνοντας λόγο για «άμυνες και στενούς μικροκομματικούς υπολογισμούς, που είναι ακόμα ισχυροί και εμποδίζουν τη συνολική ανασυγκρότηση του χώρου».

Η Πρωτοβουλία δηλώνει, ωστόσο, ότι θα συμμετάσχει στην Πολιτική Διάσκεψη της 8ης-9ης Μαρτίου με τον Μάρτιν Σουλτς και θα συνεχίσει την προσπάθεια ανασυγκρότησης της δημοκρατικής παράταξης, στηρίζοντας τον εκλογικό αγώνα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Η ανακοίνωση των «58»:


Η πορεία προς τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές επιταχύνεται. Παράλληλα αποσαφηνίζονται οι συνθήκες με τις οποίες θα βαδίσει σε αυτές ο κεντροαριστερός χώρος και η ευρύτερη δημοκρατική παράταξη.

Η πρωτοβουλία των 58 έδωσε πρόσφατα το πολιτικό στίγμα για τις ευρωεκλογές του Μαΐου, δηλώνοντας ότι στηρίζει τον εκλογικό αγώνα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για μια αλλαγή στην Ευρώπη ώστε να ξεπεραστεί η κυριαρχία των Συντηρητικών και να αποκρουστεί η επίθεση των ποικιλόχρωμων ευρωσκεπτικιστών.

Η πρωτοβουλία των 58 εμφανίστηκε για να προωθήσει το πολιτικό αίτημα εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών για την ενότητα και την αναγέννηση της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης, την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού με έμφαση στις νέες γενιές, και την πολιτική συγκρότηση του Τρίτου Πόλου ώστε να μην επικρατήσει ο μικρός δικομματισμός Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ.

Μέσα από αυτό το πρίσμα αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Τι πετύχαμε σε αυτό το ολιγόμηνο διάστημα;

Λιγότερα από όσα θέλαμε – Περισσότερα από όσα ήταν στην αφετηρία.

Οι άμυνες και οι στενοί μικροκομματικοί υπολογισμοί είναι ακόμα ισχυροί και εμποδίζουν τη συνολική ανασυγκρότηση του χώρου που είναι αναγκαία προκειμένου αυτός να παίξει ουσιαστικό πολιτικό ρόλο στη νέα φάση που μπαίνει η Ελλάδα. Ο κίνδυνος τα δύο κόμματα του χώρου να καταλήξουν σε μικρά δορυφορικά σχήματα του μικρού δικομματισμού είναι μεγάλος, και για κάποιες δυνάμεις σε αυτά είναι και αποδεκτός στόχος. Επιπλέον, οι αντιστάσεις του παλαιού πολιτικού κατεστημένου σε όλο το πολιτικό φάσμα αποδεικνύονται ισχυρές.

Από την άλλη τα πράγματα κινήθηκαν και η πρωτοβουλία των 58 συνέβαλε ουσιαστικά. Το ζήτημα της Κεντροαριστεράς και της ευρύτερης δημοκρατικής Παράταξης ήρθε στο κέντρο της ημερήσιας διάταξης του χώρου. Τα κόμματα, οι κινήσεις τα στελέχη στοιχήθηκαν ως προς αυτό. Επιπλέον, δημιουργήθηκε μια κεντρομόλος δυναμική και μια ελπίδα συγκρότησης του τρίτου πόλου.

Με αυτό τον προσωρινό απολογισμό τοποθετούμαστε στην εναρκτήρια φάση των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια ανασυγκρότησης της δημοκρατικής παράταξης και στηρίζουμε ενεργά τον εκλογικό αγώνα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Συμμετέχουμε στην κοινή προσπάθεια διατηρώντας τον χαρακτήρα μας ως ρεύμα γνώμης και χωρίς να μετατραπούμε ή να καταχωρηθούμε σαν ένας ακόμα πολιτικός οργανισμός ή κίνηση.

Συμμετέχουμε στην Πολιτική Διάσκεψη της 8-9 Μαρτίου με τον Μάρτιν Σουλτς, η οποία θα αναδεικνύει, όπως συμφωνήθηκε, την ανάγκη ανασυγκρότησης του συνολικού χώρου.

Δεν συμμετέχουμε στις διαδικασίες ή σε διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου, δεν αναφερόμαστε σε ονόματα, δεν υπάρχουν υποψήφιοι «αντιπρόσωποι» των 58 στο ψηφοδέλτιο. Η κοινή γνώμη ζητά την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού και είναι ευθύνη όλων, και του ΠΑΣΟΚ πρωτίστως, να ανταποκριθεί στο αίτημα.

Η πρωτοβουλία των 58 θα παραμείνει διακριτή και σταθερή δύναμη παρακίνησης για την ενότητα και την αναγέννηση της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης ενόψει της νέας εποχής της εθνικής ανασυγκρότησης. Και θα είναι παρούσα στις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν στο πολιτικό τοπίο και μετά τις ευρωεκλογές.

Δημήτρης Κουκλουμπέρης


Οι “58″ και τα σενάρια… συνωμοσίας για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ
Το απρόσμενο όσο και πρωτοφανές άδειασμα του Ευάγγελου Βενιζέλου από την “Πρωτοβουλία των 58″, που ουσιαστικά αφήνει το ΠΑΣΟΚ μόνο με τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Ηλία Μόσιαλο μπροστά στην κρισιμότερη μάχη της πολιτικής διαδρομής του, έχει πυροδοτήσει από χθες φήμες και σενάρια… συνωμοσίας. Για το τι κρύβεται πίσω από τη συγκεκριμένη πολιτική επιλογή, τι την προκάλεσε και πού αποσκοπεί.

Το βέβαιο είναι ότι χωρίς την “αύρα” των “58″, το ΠΑΣΟΚ και οι υπόλοιποι που θα συμπαραταχθούν μαζί του στις ευρωεκλογές, απειλούνται πλέον ευθέως με το να μην καταφέρουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή στην αναμέτρηση του Μαϊου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αν συμβεί αυτό, είναι δεδομένο ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα αντιμετωπίσει σοβαρό εσωκομματικό πρόβλημα. Που είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε ευθεία αμφισβήτηση της ηγεσίας του, καθώς πέρα από το αρνητικό για το ΠΑΣΟΚ εκλογικό αποτέλεσμα, ο αντιπρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης θα βρεθεί στη δύσκολη θέση να απολογείται για την τακτική που ακολούθησε στις διαπραγματεύσεις και τις ζυμώσεις με τους “58″, και δεν οδήγησαν στο ευκταίο αποτέλεσμα.

Από αυτή τη διαπίστωση ξεκινούν και οι “θεωρίες συνωμοσίας”. Στην πλατιά ανθρωπογεωγραφία τους, οι “58″ είχαν ως πολιτικό σημείο αναφοράς τον Κώστα Σημίτη και το κίνημα του “εκσυγχρονισμού”, το οποίο κυριάρχησε στο ΠΑΣΟΚ για οκτώ ολόκληρα χρόνια, από το 1996 μέχρι το 2004, ενώ συνεχίζει μέχρι και σήμερα να επηρεάζει καταστάσεις.

Απ’ την άλλη, το διαζύγιο με τον Ευάγγελο Βενιζέλο έρχεται στον απόηχο των αποκαλύψεων για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός, που μέχρι και σήμερα θεωρεί ότι η ανατροπή του από την εξουσία το 2011, είχε εσωκομματική συνιστώσα την “ομάδα Βενιζέλου”, δήλωσε πολύ πρόσφατα “παρών” για το μέλλον της Δημοκρατικής Παράταξης. Και έστειλε μήνυμα στη σημερινή ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη.

Το ερώτημα λοιπόν από την απάντηση στο οποίο θα εξαρτηθούν πολλά για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και της Κεντροαριστεράς στη χώρα μας, είναι κατά πόσο ο τελευταίος των Παπανδρέου που έγινε πρωθυπουργός, και ο άνθρωπος που διαδέχτηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην ηγεσία του Κινήματος, βρίσκονται σε “κοινή γραμμή”. Ή, ακόμη περισσότερο, σε “εγκάρδια συνεννόηση”.

Το παρελθόν μας έχει διδάξει ότι στη διαδρομή των ετών, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Κώστας Σημίτης είχαν σφοδρές συγκρούσεις και αμοιβαία… απόσταση ο ένας από τον άλλο. Το ίδιο παρελθόν ωστόσο μας λέει ακόμη ότι σε όλες τις κρίσιμες στιγμές για το ΠΑΣΟΚ, οι δυο τους… τα βρήκαν.
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.