Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Η δημοσιογραφία των πολιτών και η θεαματικότητα του τσίρκου

Τελικά, ένα από τα πληρέστερα ρεπορτάζ που είδαμε μέχρι σήμερα για τις συνέπειες του σεισμού στο Ληξούρι, έγινε από τον «ερασιτέχνη» Γιάννη Κρούσο και την κάμερα του Rhesusgr.  
Όπως περιγράφει και ο ίδιος ο Κρούσος, ο κόσμος στο Ληξούρι έχει αρχίζει να φεύγει όταν βλέπει κάμερα τηλεόρασης, ενώ συχνά οι πολίτες καταγγέλλουν ότι τα λόγια τους παραποιούνται, πετσοκόβονται ή αλλοιώνονται από τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ των μεγάλων καναλιών.
Να σημειώσουμε επίσης το γεγονός ότι υπήρξαν ιδιωτικά κανάλια που αναμετέδωσαν εχθές την αθλιότητα ότι εκκενώνεται η Παλική, το ότι για μέρες πριν τον προχθεσινό σεισμό έλεγαν ψέματα για τον αριθμό των ακατάλληλων κτηρίων, ξεχνώντας να αναφέρουν ότι το 50% των οικιών που κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλα ήταν από αυτά που είχαν ελεγχθεί και όχι από το σύνολο των σπιτιών της Κεφαλονιάς, τις υπερβολές με τα περίφημα ρήγματα του Μύρτου και της Παλικής που πάλι ...
ξεχνούσαν να αναφέρουν ότι το ρήγμα του Μύρτου προϋπήρχε του σεισμού και ότι στην Παλική το χωράφι με το ρήγμα βρίσκονταν κοντά σε ασκύλακα και τόσα άλλα. Μετά το δεύτερο πέρασμα του Εγκέλαδου από την Κεφαλονιά και ειδικά την Παλική, μάλλον δεν θα χρειάζεται να τονίζουν με ψεύδη και υπερβολές τη δραματικότητα των γεγονότων. Η πραγματικότητα πλέον θα τους αρκεί.
Και να μην ξεχάσουμε ότι η Αριστέα Χαριτάτου του kefalonias.gr κατήγγειλε ήδη ότι υπήρξαν περιπτώσεις που οι δημοσιογράφοι των τοπικών μέσων αποκλείστηκαν από δράσεις των πολιτικών προσώπων που παρελαύνουν στον ίδιο τους τον τόπο, ενώ την ίδια στιγμή, στις ίδιες δράσεις επιτράπηκε η είσοδος σε συνεργεία από τα κεντρικά τηλεοπτικά κανάλια.
Οι δημοσιογράφοι της Κεφαλονιάς, κάποιοι από τους οποίους είναι και οι ίδιοι σεισμόπληκτοι, ξαγρυπνούν, κάνουν ρεπορτάζ κάτω από αντίξοες συνθήκες, προσπαθούν να ενημερώσουν με ελάχιστα μέσα και πολύ σωματική και ψυχική κούραση ενώ  ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν την απαξίωση και τον αποκλεισμό από τους εκπροσώπους της «πρώτης γραμμής» της πολιτικής και δημοσιογραφικής σκηνής.
Αυτό το τσίρκο που ονομάζεται ελληνική ιδιωτική τηλεόραση έχει ανάγκη κάθε τόσο από αίμα και τέρατα, αυτό είναι γνωστό από παλιά. Έλαχε στην Κεφαλονιά και την Παλική να είναι ο αιμοδότης της για τις επόμενες ημέρες μέχρι το δράμα των πολιτών να πάψει να είναι αποτελεσματικό για τις πωλήσεις ηλεκτρικών συσκευών, συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας και απορρυπαντικών, και οι προβολείς να σβήσουν. Ήδη, το γεγονός ότι ο δεύτερος σεισμός έγινε 8 μέρες μετά τον πρώτο, ενόχλησε κάποιους που αναγκάστηκαν να ξαναστείλουν τους ρεπόρτερ, πληρώνοντας διπλά τα εισιτήριά τους, ενώ αν είχε γίνει στις 3-4 μέρες δεν θα μπαίνανε σε περιττά έξοδα, αφού τους είχαν ήδη εδώ. Κρίμα, που ξοδευτήκανε...
Μακάρι και άλλοι πολίτες να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Κρούσου και του Rhesusgr.com. Να πάρουν την κάμερα, να καταγράψουν αυτό που βλέπουν και να το ανεβάσουν στο διαδίκτυο. Στο video που ακολουθεί, μπορεί να μη δείτε το αρτιότερο μοντάζ που είδατε ποτέ σε ρεπορτάζ όμως θα δείτε ένα οδοιπορικό στο Ληξούρι ψύχραιμο, με πολλές καίριες πληροφορίες και πάνω απ' όλα γνήσιο ενδιαφέρον για τη συμφορά που χτύπησε τις τελευταίες μέρες το στολίδι της Παλικής.

Watch live streaming video from rhesusgr at livestream.com

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.