Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Το «ακούρευτο» και... τοξικό χρέος

  

 Αίσθηση προκάλεσε στην κοινή γνώμη η αποκάλυψη από το “Bloomberg” του ευρωπαϊκού σχεδίου για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους προς τον επίσημο τομέα της Ευρώπης. Τα... «ματζούνια» των Ευρωπαίων αξιωματούχων, όμως, δεν θεραπεύουν το πρόβλημα της υπερχρέωσης της οικονομίας, ούτε και δίνουν απάντηση στο πώς θα αντιμετωπισθεί ένα... μικρότερο βουνό χρέους, που όμως λήγει μέσα στα επόμενα χρόνια και θα επιβαρύνει σοβαρά τη χώρα.

Σύμφωνα με τις «διαρροές» από αξιωματούχους των Βρυξελλών στο διεθνές πρακτορείο, το «πακέτο» που ετοιμάζουν ως δήθεν λύση για το ελληνικό χρέος περιλαμβάνει τα εξής:

Τα διακρατικά δάνεια του α’ μνημονίου (53 δισ. ευρώ) και τα δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας του β’ μνημονίου (145 δισ. ευρώ) θα επιμηκυνθούν κατά 20 χρόνια (από τα 30 χρόνια στα 50).

Μόνο για τα διακρατικά δάνεια του α’ μνημονίου προβλέπεται μια ακόμη μείωση επιτοκίου, που σήμερα είναι ίσο με Euribor τριμήνου (0,2%) συν περιθώριο 0,5%. Αυτό το περιθώριο του 0,5% σχεδιάζεται να κοπεί, ώστε τα δάνεια αυτά να γίνουν ουσιαστικά άτοκα για την Ελλάδα με τις σημερινές συνθήκες, όπου το Euribor βρίσκεται κοντά στο μηδέν. Για τα δάνεια από τον ΕΜΣ δεν προβλέπεται αντίστοιχη μείωση και το επιτόκιο θα παραμείνει στο επίπεδο του 2%.

Για το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας, που την εκθέτει στον κίνδυνο να μην μπορεί να πληρώσει τοκοχρεολύσια τη διετία 2014-2015, και το οποίο απασχολεί ιδιαιτέρως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι «σοφοί» των Βρυξελλών έχουν μια απλή λύση: να «φορτωθεί» η Ελλάδα με άλλο ένα δάνειο έως 20 δισ. ευρώ, ώστε να πληρώσει τις υποχρεώσεις της.  ...

Όλα αυτά τα «δώρα», βεβαίως, θα έλθουν με αυστηρούς όρους. «Τέτοια μέτρα είναι δυνατά, αλλά μόνο κατόπιν συμφωνίας ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της», τονίζει χαρακτηριστικά ο προεδρεύων του Eurogroup, Ντάιζελμπλουμ, προαναγγέλλοντας τη συνέχιση της αυστηρής επιτήρησης τουλάχιστον για άλλα δύο χρόνια.

Όλα αυτά τα μέτρα γενικώς διευκολύνουν την αποπληρωμή ενός χρέους που θα αργήσει πολύ να μας απασχολήσει, αφού ούτως ή άλλως οι λήξεις αυτών των δανείων είναι πολύ μακρινές. Μάλιστα, τα δάνεια από τον ΕΜΣ έχει ήδη συμφωνηθεί να έχουν δεκαετή περίοδο χάριτος στην πληρωμή τόκων, άρα δεν θα μας επιβαρύνουν στη δύσκολη περίοδο ως τις αρχές της επόμενης δεκαετίας.

Το χρέος αυτό από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, σύμφωνα με τους περισσότερους σοβαρούς οικονομολόγους, θα ήταν αναγκαίο να «κουρευτεί» (μείωση ονομαστικής αξίας), για να πάψει να επιβαρύνει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, όμως, δείχνουν εντελώς απρόθυμοι να εφαρμόσουν τέτοιες λύσεις και προτιμούν να αφήνουν μια οικονομία να πελαγοδρομεί με ένα βάρος χρέους ίσο με 175% του ΑΕΠ.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι αυτά τα «μαγειρέματα» των Ευρωπαίων δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να δώσουν λύσεις στα χρέη που έχει η χώρα μέχρι το 2020 και δεν μπορεί να μην τα εξυπηρετήσει. Πρόκειται για τα δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (28,6 δισ. ευρώ) και τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ (40 δισ. ευρώ), όπως και τα παλαιά ομόλογα που δεν περιελήφθησαν στο PSI (5 δισ. ευρώ). Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και τα 15 δισ. ευρώ που έχει πάρει το κράτος με πανάκριβα έντοκα γραμμάτια, για τα οποία το μνημόνιο προέβλεπε αρχικά να μειωθούν, αλλά τελικά έμειναν «ανέγγιχτα» και επιβαρύνουν τη χώρα με επιτόκιο πάνω από 4%.

Για αυτά τα δάνεια, δυστυχώς, δεν προβλέπονται έξωθεν λύσεις. Το Ελληνικό Δημόσιο, για να τα εξυπηρετήσει και να τα αποπληρώσει «καταδικάστηκε» από την τρόικα να πετυχαίνει ασύλληπτα πρωτογενή πλεονάσματα, που σταδιακά θα πρέπει να αυξηθούν στο 4,5% του ΑΕΠ, το 2016, και να παραμείνουν σε αυτό το επίπεδο ως το τέλος της δεκαετίας. Έτσι, τα συζητούμενα μέτρα για το ελληνικό χρέος δεν έχουν ακόμη αγγίξει την ουσία του προβλήματος, που δεν είναι άλλο από το πώς μπορεί να απεγκλωβιστεί η χώρα από μια παράλογα σκληρή δημοσιονομική πολιτική, η οποία «γεννά» πλεονάσματα αλλά με δυσβάστακτο κόστος για την οικονομία και την κοινωνία.
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.