Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Ο Μυστικός Πόλεμος: Δεκεμβριανά-Εμφύλιος / Τα παρασκήνια του εμφύλιου σπαραγμού μέσα από τις μαρτυρίες των πρωταγωνιστών της υπόθεσης

Τα Ντοκουμέντα: GREECE: THE HIDDEN WAR

Notes: Three films in which Greek villagers talk about the 1947-49 war. Plus a discussion programme. C4 tx 1986/01/06 - 1986/01/20 (Mon) TVS Production 3 pts. x hour

Episodes:



Σχετικό: Σαν σήμερα 16 Φεβρουαρίου του 1942 ιδρύεται ο ΕΛΑΣ

Το Μάρτιο του 1946 μια ένοπλη ομάδα του ΚΚΕ επιτέθηκε στο αστυνομικό τμήμα Λιτόχωρου. Ήταν η ένοπλη σύγκρουση που οδήγησε στο ξέσπασμα του αιματηρού εμφυλίου πολέμου. Εξήντα χρόνια μετά, η  εκπομπή εξετάζει τα παρασκήνια του εμφύλιου σπαραγμού μέσα από τις μαρτυρίες των πρωταγωνιστών της υπόθεσης, τα σοβιετικά αρχεία καθώς και αποσπάσματα από τον Κρυφό Πόλεμο, ένα πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε πριν από 20 χρόνια στην Μεγάλη Βρετανία.
Το ντοκιμαντέρ αυτό,  το οποίο περιείχε τις μαρτυρίες των βρετανών πρακτόρων που δρούσαν στην Ελλάδα στην διάρκεια της κατοχής,  απαγορεύθηκε να ξαναπροβληθεί ή να πωληθεί στο εξωτερικό – αν και η ΕΡΤ είχε ζητήσει να το αγοράσει - και  καταστράφηκε. Το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα βρήκε την μοναδική κόπια που διασώθηκε.
Ανάμεσα στις αποκαλύψεις των Βρετανών πρακτόρων – ορισμένοι από τους οποίους παραδέχονται ότι θα ίσως θα μπορούσε να αποτραπεί ο εμφύλιος πόλεμος – και η μαρτυρία του περίφημου Κρις Γουντχάουζ: «το βρετανικό υπουργείο των εξωτερικών θα προτιμούσε να μην υπάρχει αντίσταση η ακόμη και σαμποτάζ κατά των Γερμανών!!».
Στην εκπομπή μιλούν οι Έλληνες πρωταγωνιστές της αντίστασης και του εμφυλίου (ανάμεσα στο υλικό και μια ανέκδοτη συνέντευξη του Μάρκου Βαφειάδη, αρχηγού του Δημοκρατικού Στρατού), δύο αντάρτες που είχαν πάρει μέρος στην επίθεση εναντίον του αστυνομικού σταθμού στο Λιτόχωρο, ο Σερ Τζέφρι Τσάντλερ, ο μοναδικός εν ζωή Άγγλος από τα μέλη της τότε βρετανικής στρατιωτικής αποστολής, καθώς και οι συντελεστές του βρετανικού ντοκιμαντέρ. Ανάμεσα τους και ο Τζέρεμι Ισαακς, πρώτος διευθυντής του Channel 4, του βρετανικού τηλεοπτικού σταθμού που το είχε μεταδώσει: υποψήφιος αργότερα για την θέση του γενικού διευθυντή του BBC κόπηκε επειδή είχε επιτρέψει την προβολή του απαγορευμένου ντοκιμαντέρ…



Νέα ιστορικά ντοκουμέντα και μαρτυρίες φέρνει στο φως το δεύτερο ντοκιμαντέρ της εκπομπής για τα παρασκήνια του εμφυλίου πολέμου και την βρετανική ανάμειξη.
Ο Νίκος Φαρμάκης, μέλος της αντικομουνιστικής οργάνωσης «Χ» το 1944, εξιστορεί στον Στέλιο Κούλογλου τα γεγονότα στην Πλατεία Συντάγματος και τις δολοφονίες διαδηλωτών, που οδήγησαν στην εξέγερση του ΚΚΕ και τα Δεκεμβριανά της ίδιας χρονιάς.
Εξήντα χρόνια μετά, δύο από τους αντάρτες του ΕΛΑΣ που το Μάρτιο του 1946 πήραν μέρος στην επίθεση κατά του τμήματος Χωροφυλακής στο Λιτόχωρο, περιγράφουν την συγκλονιστική εκείνη βραδιά, προάγγελο του αιματηρού εμφυλίου πολέμου. Στην συνέντευξη του Μάρκου Βαφειάδη, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά, ο αρχιστράτηγος των ανταρτών του ΚΚΕ στον εμφύλιο αποκαλύπτει ότι ένας αμερικανός δημοσιογράφος μετέφερε στην «κυβέρνηση του βουνού» ειρηνευτικές προτάσεις της τότε κυβέρνησης Τσαλδάρη, τις οποίες απέρριψε η ηγεσία του ΚΚΕ.
Η έρευνα για τα αίτια του πολέμου οδήγησε την ομάδα της εκπομπής στην ανακάλυψη της μοναδικής κόπιας από ένα απαγορευμένο ντοκιμαντέρ που εξέταζε την βρετανική ανάμειξη. Σύμφωνα με τις αποκαλυπτικές μαρτυρίες των βρετανών πρακτόρων και διπλωματών, τα χρόνια 1944-46 η Μεγάλη Βρετανία κυβερνούσε ουσιαστικά την Ελλάδα ανεβοκατεβάζοντας κυβερνήσεις: «η Ελλάδα ήταν σαν μια αποικία, με την μόνη διαφορά ότι ο βρετανός πρέσβης δεν ήταν αποικιακός κυβερνήτης». Ένας από τους πράκτορες ομολογεί ότι αν η βρετανική πρεσβεία είχε παρέμβει πιο αποφασιστικά, ο εμφύλιος θα μπορούσε να είχε αποτραπεί
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.