Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Με τη Ρωσία ή με την Δύση η Ελλάδα στην ουκρανική κρίση; Ποια_είναι_η_θέση_της;

Σχετικό: Κυνισμός ή ασχετοσύνη οι βομβαρδισμοί; - Που θα πας ... ρε Καραμήτρο;

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Θεμιτές οι ανησυχίες του Ευάγγελου Βενιζέλου για Αλλά καλό θα ήταν αυτή τη περίοδο να ρίξει όλο το βάρος στον τίτλο του ΥΠΕΞ, που έχει μαζί μ΄ αυτόν του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ βεβαίως. Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι πολύ σοβαρή και μας αφορά άμεσα. Όχι μόνο επειδή εκεί ζουν Έλληνες ,αλλά κυρίως επειδή ενδέχεται να επηρεάσει τις σχέσεις μας με τη Ρωσία, τις οποίες “παγώνουμε” και “ξεπαγώνουμε” κάθε τόσο. Μ΄ αυτά τα πράγματα όμως πρέπει να σταματήσουμε να παίζουμε.
το μέλλον της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα και την τύχη του εγχειρήματος των 58, το οποίο κάνει ότι μπορεί για να το “φρενάρει”.

Δεν υπήρξαμε ποτέ εδώ στο Onalert οπαδοί της …σωτηρίας μας από το “ξανθό ορθόδοξο γένος”. Αντιθέτως. Αυτά τα αφήνουμε για άλλους οι οποίοι κηρύσσουν κάθε εβδομάδα έναν Παγκόσμιο πόλεμο και για τις αναλύσεις τους επικαλούνται …νεφελίμ και τις προφητείες. Η Ρωσία είναι μια τεράστια παγκόσμια δύναμη που κοιτάει πρώτα απ΄ όλα τα συμφέροντά της και το ...
αποτελεσματικό “πλασάρισμά” της σ΄ όποια περιοχή του πλανήτη θεωρεί ότι έχει κάτι να κερδίσει. Η Ελλάδα περιλαμβάνεται σ΄ αυτές.

Η Ελλάδα μέλος της ΕΕ και πάντα καθοδηγούμενη από το δόγμα του “ανήκομεν εις την Δύση”, είχε σημαντικά προβλήματα να δημιουργήσει μια σταθερή ,ουσιαστική και αποτελεσματική σχέση με τη Μόσχα. Με μικρά διαλείμματα οι ελληνορωσικές σχέσεις ήταν τυπικά καλές και …υποσχόμενες. Φταίνε και οι δύο πλευρές γι΄ αυτό. Η Ρωσία αλλά κυρίως εμείς δείχνουμε αναποφασιστικότητα στην “ολοκλήρωση της σχέσης” που μένει πάντα σε επίπεδο …φλερτ.

Πρόσφατα , με την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Άμυνας στην Ελλάδα, δόθηκε και πάλι η εντύπωση ότι “γυρίζουμε σελίδα”. Και ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις δεν περιορίζονται στα αν η Ελλάδα …θα αγοράσει τεθωρακισμένα οχήματα ή όχι από τη Μόσχα. Ότι μπορεί να υπάρξει ένα άλλο επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η Ρωσία είναι αποφασισμένη να μονιμοποιήσει και να ισχυροποιήσει την παρουσία της στην Μεσόγειο και η Ελλάδα μπορεί να της είναι εξαιρετικά χρήσιμη ,κερδίζοντας κι αυτή πολλά.

Για όλα αυτά η υπόθεση της Ουκρανίας μας αφορά άμεσα. Και πρέπει και ο κ.Βενιζέλος ως ΥΠΕΞ αλλά και ο κ. Σαμαράς ως πρωθυπουργός να κάνουν και μια συνάντηση γι΄ αυτό το θέμα. Γιατί αν δεν το ΄χουν καταλάβει υπάρχει πολύ σοβαρό ενδεχόμενο η κατάσταση στην Ουκρανία να εξελιχθεί σε μια “πολεμική” αναμέτρηση Ρωσίας - Δύσης. Στην οποία θα κληθούμε να πάρουμε θέση. Και είναι βέβαιο ότι την θέση μας δεν μπορούμε να την συζητήσουμε με την λαίδη Άστον, την εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας . Γιατί αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές τα ελληνικά συμφέροντα στην σύγκρουση της Ουκρανίας δεν μπορούν να ταυτιστούν σε καμία περίπτωση μ΄ αυτά της ΕΕ ,δηλαδή με τα γερμανικά συμφέροντα για να λέμε τα πράγματα με τ΄ όνομά τους.

Το να “κρυφτούμε” και στην περίπτωση της Ουκρανίας πίσω από τις θέσεις της ΕΕ , χωρίς να ακουστεί η φωνή μας ένα πράγμα θα μας εξασφαλίσει με βεβαιότητα. Οι σχέσεις μας με την Ρωσία θα μπουν για τα καλά στην κατάψυξη! Και αυτό νομίζουμε ότι μόνο ζημιά μπορεί να μας κάνει.

Ας προετοιμαστούμε λοιπόν για το πως πρέπει να τοποθετηθούμε σ΄ όλα τα ενδεχόμενα σενάρια της ουκρανικής κρίσης. Με γνώμονα βέβαια πρώτα απ΄ όλα το δικό μας συμφέρον κι όχι αυτό που λέει η λαίδη…

Διαβάστε ακόμη:
Ο νόμος του Πούτιν στην Κριμαία - Στέλνει κι άλλα στρατεύματα

Ουκρανία: Επικίνδυνη κλιμάκωση με επίκεντρο την Κριμαία
Σε επικίνδυνα επίπεδα κλιμακώνεται η προσπάθεια των Ρωσίας, ΗΠΑ και ΕΕ να εδραιώσουν την επιρροή τους στην Ουκρανία.
Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) της Ρωσίας έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία της Ουκρανίας, όπως είχε ζητήσει ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ. Σύμφωνα με τη ρωσική τηλεόραση, η απόφαση ήταν ομόφωνη.
Την ίδια ώρα, η  Άνω Βουλή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της Ρωσίας από τις ΗΠΑ. Ο αντιπρόεδρος του Σώματος Γιούρι Βορόμπεφ υποστήριξε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπερέβη μια «κόκκινη γραμμή» και «ταπείνωσε το ρωσικό λαό», όταν δήλωσε την Παρασκευή ότι μια στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία θα έχει «κόστος» για τη Μόσχα. Η Βαλεντίνα Ματβιένκο, η πρόεδρος της Άνω Βουλής, ζήτησε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων να συντάξει την πρόταση του αιτήματος που θα υποβληθεί στον πρόεδρο Πούτιν.
Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιήσει μια νέα συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών το Σάββατο στη Νέα Υόρκη με αντικείμενο την κατάσταση στην Ουκρανία και την Κριμαία, δήλωσαν διπλωμάτες.
Στη συνεδρίαση αυτή, η δεύτερη που συγκαλείται εκτάκτως σε διάστημα 2 ημερών, για το θέμα αυτό  θα συμμετάσχουν οι πρεσβευτές των 15 χωρών μελών του ΣΑ, μετά από αίτημα της Βρετανίας.
Δεν υπάρχει ακόμη απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν για ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία δηλώνει το Κρεμλίνο.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει ακόμη λάβει απόφαση για την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ, λίγο μετά το πράσινο φως που έδωσε η ρωσική γερουσία σε μια έκτακτη συνεδρίαση.
Η απόφαση ανάπτυξης ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία «αποτελεί την άποψη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (της Γερουσίας). Ο πρόεδρος αποφασίζει. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόφαση για κάτι τέτοιο» τόνισε ο Πεσκόφ σε δηλώσεις που μετέδωσε το πρακτορείο «Ria Novosti».
Νωρίτερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκριγκόρι Καρασίν είχε δηλώσει ότι η απόφαση της Άνω Βουλής να δώσει το πράσινο φως για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων, όπως είχε ζητήσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, δε σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί σύντομα.
«Η συναίνεση την οποία ο πρόεδρος έλαβε δε σημαίνει κυριολεκτικά ότι θα κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος σύντομα» είπε ο Καράσιν.
Έκτακτη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ 
Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν εκτάκτως τη Δευτέρα για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία. Οι υπουργοί των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν τη Δευτέρα στη 13.00 (ώρα Βρυξελλών, 14.00 ώρα Ελλάδας).
Αντιδράσεις από Βρετανία και Γαλλία
«Η Βρετανία παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ουκρανία με πολύ μεγάλη ανησυχία», αυτό δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Επιπλέον, επεσήμανε πως «σήμερα το απόγευμα, ενόψει της σοβαρότητας των γεγονότων που εκτυλίσσονται εκεί και μετά την απόφαση του ρωσικού Κοινοβουλίου να εγκρίνει τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση, το Ηνωμένο Βασίλειο κάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Επίσης, ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε πως «δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για εξωτερική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία».
Η απόφαση του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της Ρωσίας να δώσει το πράσινο φως για την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία «συνιστά πραγματική απειλή για την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας», εκτίμησε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους «εκτίμησε ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί μία εξωτερική επέμβαση και οι κίνδυνοι μιας κλιμάκωσης εξαιρετικά επικίνδυνης», σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου της γαλλικής προεδρίας. Η ανακοίνωση του Ολάντ ακολουθεί τη συνομιλία που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, διευκρινίζεται στο δελτίο τύπου. Οι δύο άνδρες «μοιράστηκαν την πλέον έντονη ανησυχία τους» μπροστά στην κατάσταση που έχει προκαλέσει η απόφαση της ρωσικής Άνω Βουλής. Ο Γάλλος πρόεδρος «χαιρέτισε την κοινή δράση της Πολωνίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας» για έξοδο από την κρίση και «κάλεσε σε μία ταχεία και συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση κατά τη διάρκεια του προσεχούς Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών την 3η Μαρτίου».
Στην Ουκρανία και ο Ευάγγελος Βενιζέλος 
Σε μια ξεκάθαρη απόπειρα να διεκδικήσει ρόλο στο επικίνδυνο ενδοϊμπεριαλιστικό παιχνίδι για τον έλεγχο της Ουκρανίας, μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας και ΕΕ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος μεταβαίνει την 

Κυριακή 2 Μάρτη στην Ουκρανία(Διαβάστε εδώ αναλυτικά).
Σε συναγερμό οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας
Η Ουκρανίαέθεσε τις ένοπλες δυνάμεις σε ετοιμόπολεμη κατάσταση και προειδοποίησε τη Ρωσία πως η οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια εις βάρος της χώρας του θα οδηγήσει σε πόλεμο.
Οι δηλώσεις έγιναν από τον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ έπειτα από την τρίωρη σύσκεψη με τους επικεφαλείς ασφαλείας και άμυνας της χώρας.
Ο Τουρτσίνοφ, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία νομιμοποίηση για την «επιθετικότητα» της Ρωσίας ενάντια στη χώρα του.
Συγκρούσεις και στο Χάρκοβο
Φιλορώσοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν το Σάββατο με υποστηρικτές της νέας ουκρανικής κυβέρνησης στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, και επιχείρησαν να καταλάβουν το κτίριο όπου στεγάζεται το γραφείο του κυβερνήτη της περιοχής.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, πολλές χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο, στη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Ουκρανίας. Ορισμένοι από τους διαδηλωτές εισέβαλαν σε αυτό και ύψωσαν τη ρωσική σημαία.  

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.