Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Σπιτική λευκή ταραμοσαλάτα με ψωμί και κρεμμύδι ή μια γρήγορη σπιτική μπουγάτσα χαμηλών λιπαρών [ Σημειώστε όμως: Η νηστεία ρίχνει την πίεση!]


Φτιάξτε τη δική σας ταραμοσαλάτα, με σπιτικά υλικά, εύκολα, γρήγορα και οικονομικά. O ταραμάς αποτελεί ένα τρόφιμο πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά αλλά έχει εκ φύσεως και πολύ νάτριο (βασικό συστατικό του αλατιού).

Υλικά
150γρ λευκό ταραμά
1 μέτριο κρεμμύδι ξερό
6 φέτες ψωμί μπαγιάτικο
¾ φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι χυμό λεμόνι

Εκτέλεση
Μουσκεύουμε το ψωμί σε νερό, το στραγγίζουμε καλά και το τρίβουμε στα χέρια μας να γίνει ψίχουλα. Βάζουμε στο μπλέντερ το κρεμμύδι και το πολτοποιούμε. Ρίχνουμε τον ταραμά μαζί με λίγο λάδι και λίγο λεμόνι και χτυπάμε καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ψωμί και καθώς χτυπάμε βάζουμε εναλλάξ λάδι και λεμόνι μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και να έχουμε μια αφράτη κρέμα.

Γρήγορη σπιτική μπουγάτσα χαμηλών λιπαρών:

Συνδυάστε την αγαπημένη γεύση της μπουγάτσας με λιγότερα λιπαρά. Μην το παρακάνετε όμως, καθώς ναι μεν έχει λιγότερα λιπαρά, αλλά η υπερβολή στην ποσότητα βλάπτει.

Υλικά
1 πακέτο φύλλο κρούστας
½ φλιτζάνι μαργαρίνη
3 φλιτζάνια γάλα χαμηλών λιπαρών
2 αυγά
¾ φλιτζάνι ζάχαρη
3 βανίλιες
Ζάχαρη άχνη και κανέλλα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Λιώνουμε τη μαργαρίνη σε ένα μικρό μπρίκι. Αλείφουμε λίγη μαργαρίνη σε ένα μακρόστενο ταψί και στη συνέχεια παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα κρούστας, τα κάνουμε σα βεντάλια και τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα και να έχει καλυφθεί όλο το ταψί. Στη συνέχεια περιχύνουμε με ένα κουτάλι ή πινέλο την υπόλοιπη μαργαρίνη σε όλα τα φύλλα. Ψήνουμε για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα καλά. Εν τω μεταξύ, αναμιγνύουμε σε ένα μπολ τα αυγά χτυπημένα, τη ζάχαρη, το γάλα και τις βανίλιες. Βγάζουμε το ταψί με τα ψημένα φύλλα από το φούρνο και τα περιχύνουμε με το μίγμα του γάλατος. Ξαναβάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε και πάλι στους 180 βαθμούς μέχρι να πήξει η κρέμα (περίπου 25 λεπτά). Βγάζουμε το ταψί, περιμένουμε να κρυώσει ελαφρά και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Εμείς πάντως συνιστούμε: νηστεία που ρίχνει την πίεση

Η υιοθέτηση μιας χορτοφαγικής διατροφής, όπως αυτής της περιόδου της νηστείας, σχετίζεται σήμερα με μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μια μετα-ανάλυση 39 μελετών που περιλάμβαναν περίπου 22.000 άτομα και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine.

 Βρέθηκε λοιπόν ότι άτομα που ακολουθούσαν μια χορτοφαγική διατροφή, χωρίς δηλαδή κρέας, είχαν κατά μέσο όρο 5 έως 7 mm / Hg μικρότερη τη συστολική πίεση του αίματος (μεγάλη) και 2 έως 5 mm / Hg τη διαστολική πίεση (μικρή). Παράλληλα, φαίνεται ότι η υιοθέτηση ενός τέτοιου μοντέλου διατροφής θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ενός ατόμου για καρδιακή προσβολή κατά 9 τοις εκατό και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 14 τοις εκατό.

Βασική αιτία είναι η χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και αλάτι των τροφίμων που καταναλώνονται και η υψηλή σε κάλιο και φυτικής προέλευσης πρωτεΐνες, συστατικά που σχετίζονται σήμερα με μείωση της αρτηριακής πίεσης.
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.