Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Ο Πάνος Καμμένος στο Ινστιτούτο Γεωπολιτικών Μελετών «ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ»

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ «ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ»

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Κυρία αντιπρόεδρε της Βουλής,
Αγαπητοί καλεσμένοι,
είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα να βρίσκομαι σήμερα σε αυτή τη συζήτηση του Ινστιτούτου Γεωπολιτικών Μελετών, σε μία περίοδο ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα, αλλά και γενικότερα για την παγκόσμια ισορροπία. Επιλέξαμε το θέμα του Σχεδίου Μάρσαλ, ενός σχεδίου το οποίο θα αναλύσουμε εδώ με τους εκλεκτούς καλεσμένους και θα συζητήσουμε μαζί με όλους εσάς, σε μία περίοδο όπου όλα ανατρέπονται στον κόσμο.
Πριν από λίγες ώρες, μάλλον πριν από λίγα λεπτά, ανέβηκε στο διαδίκτυο μια υποκλαπείσα τηλεφωνική συνομιλία, του υπουργού Εξωτερικών της Εσθονίας Ούρμας Πάετ και της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, μια συνομιλία που αποδεικνύει ότι αυτό που βλέπουμε σήμερα να διεξάγεται στην Ουκρανία, στην πλατεία του Κιέβου, δεν είναι μία εξέγερση του λαού της Ουκρανίας κατά της κυβέρνησής του ή ανατροπή ενός προέδρου, μία συντακτική εθνοσυνέλευση ή μία επανάσταση, αλλά ένα πραξικόπημα, το οποίο έστησαν οι δυνάμεις της νέας τάξης πραγμάτων.
Αποδεικνύεται από τη συνομιλία των δύο Ευρωπαίων επικεφαλής της...
διπλωματίας της Εσθονίας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι γνώριζαν καλά πως οι ελεύθεροι σκοπευτές που σκότωναν αθώους πολίτες δεν ήταν οι αστυνομικοί της προσωπικής ασφάλειας του προέδρου της Ουκρανίας, αλλά ισλαμιστές μισθοφόροι, οι οποίοι μεταφέρθηκαν εκεί και δολοφονούσαν πολίτες, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα δεδικασμένο. Αυτή η εξέλιξη, που είχαμε πριν από λίγα λεπτά, ουσιαστικά δείχνει ότι κάποιοι στον κόσμο προσπαθούν να ανατρέψουν τα ισχύοντα, ούτε με δημοκρατικούς τρόπους, αλλά ούτε με τη συνήθη διπλωματία, ούτε καν με πόλεμο, αλλά με προβοκάτσια.
Πέρασαν 69 χρόνια από τη συνθήκη της Γιάλτας, 69 χρόνια που μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι ηγέτες των νικητών συνομίλησαν για το αύριο του ελεύθερου κόσμου. Η συνθήκη της Γιάλτας είχε ως αποτέλεσμα, άλλοι λένε το μοίρασμα του πλανήτη, άλλοι την τήρηση των ισορροπιών. Αυτό που είναι δεδομένο είναι ότι στη Γιάλτα αποφασίστηκε ουσιαστικά η επόμενη μέρα του κόσμου, όπου δεν θα ήταν η εκδίκηση απέναντι στον ηττημένο, δηλαδή τη Γερμανία, αλλά ο τρόπος που θα μπορούσαν να συμβιώσουν οι λαοί, ιδίως στην Ευρώπη, για να χτίσουμε το αύριο.
Η πρώτη ιδέα, η οποία συζητήθηκε πριν από 69 χρόνια, 4 Φεβρουαρίου ήταν τότε, ήταν να ζητηθεί από τη Γερμανία η αποκατάσταση των ζημιών που είχε προκαλέσει στους λαούς της Ευρώπης, οι αποζημιώσεις. Η δεύτερη πρόταση ήταν να μην επαναληφθούν τα λάθη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, δηλαδή να οδηγηθεί η Γερμανία και ιδίως ο γερμανικός λαός στον εξτρεμισμό, στο ναζισμό που παρήγαγε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Φαίνεται ότι ούτε η δεύτερη πρόταση που επιλέχθηκε, της ανάπτυξης, έγινε μάθημα για τους Γερμανούς. Μια πολιτική η οποία χαράσσεται τώρα στην Ευρώπη είναι μια πολιτική της επικράτησης μιας νέας τάξης πραγμάτων, όχι μέσω των όπλων, αλλά μέσω των οικονομικών όπλων, μέσω της καθυπόταξης των λαών, μέσω του δανεισμού, ίσως του πιο σκληρού όπλου απέναντι σε ένα κράτος και σε έναν λαό.
Το Σχέδιο Μάρσαλ ήταν ένα σχέδιο το οποίο εκπονήθηκε ακριβώς μετά από το New Deal στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το New Deal που ήρθε ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης του 1930 - 1932, τη νέα συμφωνία όπου είδαμε να καταφέρνει η τότε κυβέρνηση και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών να απομονώσει τους κερδοσκόπους. Μια από τις πιο ισχυρές διατάξεις - νομοθεσίες που ίσχυσαν από τον Ρούζβελτ για το New Deal ήταν η νομοθεσία των Glass – Steagall, δύο γερουσιαστών οι οποίοι αποφάσισαν να περιορίσουν τους κερδοσκόπους, βάζοντας μπροστά την αληθινή οικονομία. Νομοθεσία που ουσιαστικά κράτησε όρθια την Αμερική και την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών επί πάρα πολλά χρόνια. Νομοθεσία που εμείς οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ πιστεύουμε ότι πρέπει να επανέλθει και θα αποτελέσει πρότασή μας για την Ευρωβουλή, για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα συσταθεί μετά την ψήφο των λαών της Ευρώπης τους επόμενους μήνες.
Η Νέα Συμφωνία, το New Deal, οδήγησε και στο Σχέδιο Μάρσαλ, στο δόγμα Τρούμαν, όπου αυτό που έγινε ήταν οι ευρωπαϊκές χώρες που υπέστησαν τα δεινά του πολέμου να δεχθούν τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών χωρίς αντάλλαγμα, δηλαδή χωρίς τόκους, επιτόκια, εγκλωβισμό των λαών, δήμευση των περιουσιών, ιδιωτικής ή δημόσιας περιουσίας, αλλά αντίθετα βοήθεια για να χτιστούν οι υποδομές, ώστε να μπορέσει η Ευρώπη που υπέστη τα δεινά του πολέμου να ξαναγίνει μια ήπειρος στην οποία θα ερχόταν η ανάπτυξη, οι πολίτες θα ήταν καταναλωτές και βεβαίως προϊόντων των χωρών που δεν έζησαν τα δεινά του πολέμου, εξ αυτού και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Έβλεπα προηγουμένως ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ «Στη μηχανή του Χρόνου» το οποίο είχε γίνει στη ΝΕΤ, την παλιά δημόσια τηλεόραση, η οποία δεν υπάρχει πλέον - η σημερινή δημόσια τηλεόραση δεν έχει καμία σχέση με την ΕΡΤ - όπου ο δημοσιογράφος, με καταπληκτικές εικόνες από την εποχή του Σχεδίου Μάρσαλ, έδειξε ότι όλες οι υποδομές που μέχρι σήμερα κράτησαν την πατρίδα μας όρθια, βοήθησαν την ανάπτυξη, έγιναν με τα 900 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία δόθηκαν εκείνη την εποχή. Αν κανείς θέλει να τα υπολογίσει με σημερινά χρήματα μιλάμε για τεράστια ποσά, μιλάμε για 2 τρις ευρώ, εάν δούμε ανάλογα τα οικονομικά μεγέθη. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά τα χρήματα, τα οποία μπήκαν στην χώρα, όχι ως μετρητά, αλλά τα περισσότερα ως υποδομές, ως προϊόντα, βοήθησαν να κτιστεί η Ελληνική Δημοκρατία. Τότε ήταν που δημιουργήθηκε η ΔΕΗ, τα περισσότερα υδροηλεκτρικά έργα, ο λιγνίτης, οι εγκαταστάσεις και η βαριά βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Έγιναν με τα χρήματα και τις υποδομές των χρημάτων του Σχεδίου Μάρσαλ. Δημιουργήθηκε ο ΟΤΕ, ο οποίος αποτέλεσε ουσιαστικά και τη βάση εξέλιξης της χώρας.
Η Ελλάδα το 1947, το 1950, μετά τον παγκόσμιο πόλεμο και τον εμφύλιο πόλεμο, ήταν μια διαλυμένη χώρα. Βλέπει κανείς τις εικόνες της ελληνικής περιφέρειας όπου εγκαθίστανται οι πυλώνες της ΔΕΗ. Χωριά τα οποία ζούσαν κάτω από τις ίδιες περίπου συνθήκες από τον 14ο αιώνα αποκτούν ηλεκτρισμό.
Βλέπουμε να μπαίνει ο ηλεκτρισμός και να αναπτύσσεται ταχύτατα εκτός από τη ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, οι τηλεπικοινωνίες, να δημιουργείται ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς που αποτέλεσε την πύλη εισόδου της χώρας. Δημιουργήθηκε επίσης ο ΕΟΤ, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού. Εκτός λοιπόν από την βαριά βιομηχανία που είχε δημόσιο χαρακτήρα και αυτό θέλω να το τονίσω αναπτύχτηκαν και υποδομές των δημοσίων μέσων και παράλληλα αναπτύχθηκαν και εκείνοι οι τομείς της οικονομίας που αποτελούν το στήριγμα ακόμα και σήμερα. Ο τουρισμός, ο ελληνικός τουρισμός που η σημερινή κυβέρνηση κατά εντολή της τρόικας καταργεί σε λίγες μέρες με νομοσχέδιο που έχει φέρει στη Βουλή των Ελλήνων.
Βλέπουμε ότι ό άλλος πυλώνας της ελληνικής οικονομίας, η ελληνική εμπορική ναυτιλία κτίστηκε πάνω στο Σχέδιο Μάρσαλ. Τα liberty τα πρώτα πλοία τα οποία στήριξαν την ελληνική εμπορική ναυτιλία αγοράστηκαν με χρήματα του Σχεδίου Μάρσαλ. Είχα την τύχη ως υφυπουργός Ναυπλίας το τελευταίο liberty, το οποίο βρισκόταν αραγμένο σε έναν ποταμό κάπου στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, να το δεχθούμε ως δωρεά, αλλά παράλληλα να χρηματοδοτήσουμε τη μεταφορά του liberty στην Ελλάδα, όχι το κράτος, αλλά Έλληνες εφοπλιστές, οι οποίοι έγιναν από καπετάνιοι εφοπλιστές με τα πλοία liberty. Αυτό το πλοίο που θα έπρεπε να αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά και θα ήταν ενδιαφέρον γενιές - γενιές να το επισκεφθούμε κάποια στιγμή. Είναι ένα από τα πλοία τα οποία δόθηκαν ως βοήθεια και τα πλοία που με αυτούς τους στόλους που δημιουργήθηκαν σιγά - σιγά από ένα έγιναν δύο, δέκα, είκοσι, τριάντα. Έφεραν την Ελλάδα ως την πρώτη ναυτική δύναμη.
Σχέδιο Μάρσαλ, λοιπόν, από τη μια πλευρά και σχέδιο ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας μέσω της τρόικας από την άλλη πλευρά. Μπορεί κανείς να συγκρίνει μια βοήθεια, η οποία δεν είχε αντάλλαγμα. Η υποχρέωση της χώρας τότε ήταν για κάθε ένα δολάριο που θα έρχεται ως βοήθεια μέσω του Σχεδίου Μάρσαλ να πρέπει αντίστοιχα ένα δολάριο από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης να γίνεται έργα υποδομής στη χώρα. Αυτή ήταν η υποχρέωση, δεν υπήρχαν ούτε επιτόκια, ούτε μεσολαβητές, ούτε τράπεζες που εισέπρατταν επτά φορές τους τόκους, όπως με τη «βοήθεια» της τρόικας όπου είχαμε την Deutsche Bank στο πρώτο μνημόνιο να εισπράττει έξι φορές το euribor και ο ελληνικός λαός να χρεώνεται.
Βλέπουμε αναπτυξιακές πολιτικές σε σχέση με τη φορολογία, αν και αποτέλεσμα του Σχεδίου Μάρσαλ ήταν ότι έγιναν αρκετές υποδομές, αλλά αυτό που δεν κατάφεραν ποτέ να κάνουν είναι ουσιαστικά να κάνουν τα έργα υποδομής σε σχέση με τη φορολογία. Είναι αυτό που απέτυχε να κάνει το Σχέδιο Μάρσαλ. Βλέπετε ότι υπάρχουν και που όσο και να θέλουν να μας βοηθήσουν, αν δεν θέλουμε εμείς να βοηθήσουμε τον εαυτό μας δεν πρόκειται τίποτε να αλλάξει.
Κλείνοντας, δίνω το λόγο στους εκλεκτούς καλεσμένους και θέλω να τους ευχαριστήσω ακόμη μια φορά για την παρουσία τους, λέγοντας ότι θα πρέπει σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για τον τόπο να αναλογιστούμε ποιοι είναι οι πραγματικοί μας σύμμαχοι. Ποιοι είναι εκείνοι οι σύμμαχοι που στάθηκαν δίπλα μας σε δύσκολες στιγμές όπως μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο και τον εμφύλιο πόλεμο, σε οικονομικά δύσκολες στιγμές, σε εθνικά καίριες στιγμές.
Ευχαριστώ τον πρώτο σύμβουλο της Ρωσικής πρεσβείας που είναι σήμερα εδώ. Διότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη στήριξη εκ μέρους της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο. Την ώρα που κάποιοι άλλοι πάνε να χτίσουν τον κόσμο στα δικά τους μέτρα εμείς να κοιτάξουμε με τους αληθινούς μας συμμάχους να κτίσουμε τον δημοκρατικό κόσμο του αύριο. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θα κάνουν ότι μπορούν για αυτό».
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.