Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Μέχρι να τα βρούνε στην Ουκρανία μήπως μπλέξουν την Ελλάδα; - Putin Declares War Will Obama and Europe let him get away with carving up Ukraine? - Ο φόβος τους να μην καταρρεύσει η νέα τάξη σε Ανατολή και Δύση

Για αυτό με το καλημέρα της κρίσης ξεκίνησαν τις υποθέσεις για να διαγνώσουν πως ξεκίνησε το κακό αυτό…


2 Μάρ, 2014 διαβάζουμε στη Wall Street Journal.
Το άρθρο αυτό, ενδεχομένως με δόση αλήθειας, χαρακτηρίζει την κρίση ως αποτέλεσμα της αποτυχίας του Ομπάμα να τηρήσει την «κόκκινη γραμμή» που χάραξε στη Συρία, δηλαδή, ότι η υποχωρητικότητα του Ομπάμα στο συριακό μέτωπο «εξέθρεψε τη ρωσική επιθετικότητα».
Στη συνέχεια όμως, πιθανότατα κρίνοντας ότι άλλα περιθώρια υποχωρήσεων δεν υπάρχουν, καλεί την κυβέρνηση να λάβει απίστευτα σκληρά μέτρα σε βάρος της Ρωσίας, μέχρι την άμεση ένταξή της στο ΝΑΤΟ, την περικύκλωση του Καλίνινγκραντ (προφανώς σε «αντιγραφή» της ρωσικής στρατηγικής στην Κριμαία), πέραν της γενικευμένης δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων «Ρώσων κλεπτοκρατών».

8 Μαρτίου 2014
Αμέσως όμως επεμβαίνει ο αρχιερέας της ¨ματωβαμένης διπλωματίας¨ Χένρι Κίσιντζερ και τους βάζει όλους στην θέση τους!!
¨Η Δύση πρέπει να κατανοήσει, ότι για τη Ρωσία, η Ουκρανία ποτέ δεν θα γίνει απλά μια ξένη χώρα. Από εκεί ξεκίνησε η ρωσική Ιστορία (Kievan-Rus), η ρωσική θρησκεία εξαπλώθηκε από εκεί, ήταν μέρος της Ρωσίας επί αιώνες, ενώ οι ιστορικές διαδρομές των δύο ήταν από πριν διασυνδεδεμένες. Ακόμα και διακεκριμένοι αντικαθεστωτικοί, όπως ο Αλεξάντερ Σολζενίτσιν και ο Τζόσεπ Μπρόντσκι, επέμεναν ότι η Ουκρανία ήταν οργανικό μέρος της ρωσικής Ιστορίας και εν τέλει, της ίδιας της Ρωσίας.
Η εξωτερική πολιτική είναι η τέχνη του καθορισμού προτεραιοτήτων», αναφέρει με νόημα, απαξιώνοντας με τον χειρότερο δυνατό τρόπο την ΕΕ…
Μετά από μερικά πολύ ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία που αποδεικνύουν την ανάμιξη των δυο λαών, Ρώσων και Ουκρανών, ο Κίσιντζερ προειδοποιεί, ότι το να χειριστείς την Ουκρανία σαν μέρος της σύγκρουσης ανατολής-δύσης, θα καταστρέψει για δεκαετίες ότι προοπτικές θα υπήρχαν για την ενσωμάτωση της Ρωσίας και της Δύσης σε ένα συνεργατικό διεθνές σύστημα. Του Μιχαήλ Βασιλείου http://www.defence-point.gr/news/
Και φτάνουμε στις 14 Μαρτίου 2014 που οι ¨μαθητές¨ άκουσαν τον¨ δάσκαλο¨ και μετά την συνάντηση τους αναφέρθηκαν στα παρακάτω...
Τζον Κέρι
Τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έδειξε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ως τον μόνο που μπορεί να λύσει το πρόβλημα της Ουκρανίας λέγοντας πως αναμένουμε τις αποφάσεις του Ρώσου προέδρου μετά το δημοψήφισμα.
Άλλωστε ο Πούτιν δεν έκρυψε ποτέ ότι είναι φίλος του κ. Χένρι Κίσιντζερ.
«Δεν ξέρουμε τι απόφαση θα πάρει ο Ρώσος πρόεδρος αλλά ότι απόφαση και αν είναι αυτή ληφθεί μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Οπότε αναμένουμε και ελπίζουμε»
Δεν προσπαθούμε να ανταγωνιστούμε τη Ρωσία στο θέμα της Ουκρανίας» είπε χαρακτηριστικά.
Σεργκέι Λαβρόφ
¨Οι διαφορές παραμένουν αλλά οι επαφές ήταν χρήσιμες¨. Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη συνέντευξη Τύπου για τις συνομιλίες που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζόν Κέρι.
Ο Ρώσος υπουργός είπε ακόμη ότι εάν το το Κόσοβο αποτέλεσε ειδική περίπτωση για τη διεθνή κοινότητα, το ίδιο πρέπει να ισχύσει και για την Κριμαία. Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας τόνισε ότι η Κριμαία είναι πιο σημαντική για τη Ρωσία απ’ όσο ήταν τα νησιά Φόκλαντς στο νότιο Ατλαντικό για τη Μεγάλη Βρετανία, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Εδώ τους στέλνει ένα μήνυμα αλλά τους χρυσώνει παρακάτω το χάπι.
¨Η Ρωσία δεν σκοπεύει να εισβάλει στις νότιες και ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας όπου κατοικούν εκατομμύρια Ρώσοι και ρωσόφωνοι Ουκρανοί.¨
¨ ΗΠΑ και Ρωσία συνεχίζουν να έχουν διαφορετική οπτική για την Ουκρανία¨, κατέληξε.
Επρόκειτο για μια μαραθώνια συνάντηση η οποία διήρκησε τουλάχιστον 5 ώρες defencenet.gr
Όπως φαίνεται κανείς δεν θέλει να συγκρουσθεί με τον άλλον γιατί ¨είναι πολλά τα λεφτά και λίγα τα ιδανικά¨ για να επιτευχθεί μια πραγματική ειρηνική διαβίωση των επιμέρους εθνοτήτων και άλλωστε δεν είναι Συρία που τρία χρόνια τώρα έβλεπαν τις φρικαλεότητες και σωπαίνανε σκανδαλωδώς…
Μήπως όμως έρχεται η ώρα του πνευματικού νόμου στις αυλές τους;
Αυτοί όμως δεν αφουγκράζονται τους πνευματικούς νόμους αλλά τις χρηματιστηριακές αγορές και αποφασίζουν.
Τι τους το λένε οι χρηματιστηριακές αγορές;
“Θερμή” κρίση που θα συμπαρασύρει πολλά κράτη στην δίνη μιας μεγάλης ένοπλης σύγκρουσης βλέπουν στην Ανατολική Ευρώπη οι παγκόσμιες αγορές.
Tι σημαίνουν τα παραπάνω: Ότι οι διεθνείς αγορές στην καλύτερη περίπτωση “βλέπουν” υψηλή ένταση μεταξύ των δύο συνασπισμών ΝΑΤΟ και του ανατολικού CSTO και στην χειρότερη “θερμή” κρίση με εμπλοκή πολλών κρατών.
Και ας πούμε ότι κάνουν προσπάθειες να τα βρούνε γιατί στην προκειμένη περίπτωση θέλουν να διατηρήσουν τις ισορροπίες και να ολοκληρώσουν στο μεσοδιάστημα νέα στρατηγική συμμαχικών συσχετισμών.
Μέσα στο μεσοδιάστημα αυτό συσκέπτονται για να δούνε τι ανοικτό ¨λογαριασμό αίματος¨ έχουν στην ευρύτερη περιοχή και βλέπουν την αιματοποτισμένη Συρία αλλά την λογαριάζουν τώρα σαν ένα μακρινό περιφερειακό πρόβλημα που δεν μπορεί να επηρεάσει την σύγκρουση που υποβόσκει στην Μαύρη Θάλασσα- Κριμαία – Ουκρανία.
Έτσι αμολάνε ένα πιο γειτονικό λαγό- ΘΥΜΑ που μπορεί να επηρεάσει τους συσχετισμούς της κάθε πλευράς.
Αλλά και μια αλεπού που είναι στις ημέρες μας πολύ εκνευρισμένη και ψάχνει να βρει ευκαιρίες.
Ποιος είναι ο λαγός και ποια η αλεπού;
ΛΑΓΟΣ
Forbes: «Η Ελλάδα θέλει να διαδραματίσει νέο ενεργειακό ρόλο»!!! Άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα θέλει να διαδραματίσει νέο ενεργειακό ρόλο», στο οποίο χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι «Όσο καιρό η Ευρώπη ασχολείτο με το τι πρόκειται να συμβεί αν η Ρωσία αποφάσιζε να κλείσει την βαλβίδα παροχής φυσικού αερίου, η Αθήνα φαίνεται ότι αποφάσισε πως είναι η κατάλληλη στιγμή για να προωθήσει ένα νέο ενεργειακό ρόλο», «φιλοξενεί» στη διαδικτυακή του έκδοση το αμερικανικό περιοδικό «Forbes».
Στο κείμενο, που υπογράφεται από τον Christopher Coates, αναφέρεται ότι το «ελληνικό υπουργείο Ενέργειας προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για την κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει στις ευρωπαϊκές αγορές περίπου 8 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου από θαλάσσιες περιοχές, που ελέγχονται από την Κύπρο και το Ισραήλ».
Ο αρθρογράφος επικαλείται στοιχεία του πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με τα οποία, ο αγωγός IGI-Poseidon θα συνδέει το ισραηλινό οικόπεδο Leviathan με την Ευρώπη μέσω Ελλάδας και διαχειριστές θα είναι η ιταλική Edison και η ελληνική ΔΕΠΑ.
Στο άρθρο σημειώνεται ότι «τα τελευταία τρία χρόνια η Αθήνα επικέντρωσε τις προσπάθειες της στη συμμετοχή της στον πρόσφατο ενεργειακό πυρετό που έχει καταλάβει την Ανατολική Μεσόγειο. Θέλει να γίνει κόμβος για τα κυπριακά και ισραηλινά κοιτάσματα φυσικού αερίου, αλλά και παραγωγός η ίδια. http://www.hellasforce.com/ 14 Μαρτίου 2014
Στην προσωπική αντίληψη μου όμως δεν υπέπεσαν τέτοιου είδους προκηρύξεις.
Όμως με αυτά που γράφουν εκνευρίζουν την αλεπού περισσότερο, αλλά το κάνουν γιατί έχουν τον σκοπό τους!!
ΑΛΕΠΟΥ
Αλλαγές ”συμμάχων” και συμμαχιών χωρίς αρχές στην Τουρκία ,η οποία βρίσκεται σε αναταραχή λόγω των διαδηλώσεων και της προεκλογικής διαμάχης.
Ο Ερντογάν με διάφορα νομικά τερτίπια αποφυλακίζει τον έναν μετά τον άλλο του παλιούς εχθρούς του Κεμαλικούς στρατιωτικούς που είχαν καταδικαστεί για απόπειρες πραξικοπημάτων, προβοκατσιών με διεθνή διάσταση (π.χ. το Σχέδιο Βαριοπούλα κατά της Ελλάδας) και άλλα αδικήματα κατά της δημόσιας ασφάλειας. Μάλιστα οι αναλυτές λένε ότι δεν αποφυλακίζονται οι στρατιωτικοί – πραξικοπηματίες απλώς για να κάνει ο στριμωγμένος και από τα σκάνδαλα Ερντογάν μια χειρονομία προς τους πρώην μεγάλους αντιπάλους του, αλλά, λέγεται ότι ήδη υπάρχει συμφωνία συνεργασίας!
ΑΡΑΓΕ ΘΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΘΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΑΣΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΓΟ;
Από την άλλη πλευρά ο Ερντογάν έχασε σταδιακά τον βασικό υποστηρικτή του – και αρχικό μέντορά του- τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιμάμη Γκιουλέν και το ευρύ λαϊκό κίνημά του. Μάλιστα ο Τούρκος Πρωθυπουργός κατηγορεί τον ευρισκόμενο στην Πενσυλβάνια Γκιουλέν ότι είναι πίσω από την επίθεση που υφίσταται αλλά και ότι ο ιμάμης έχει συμμαχήσει με τον άλλοτε μεγάλο του εχθρό, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση, το CHP! Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ 14.03.2014 | 17:01http://www.onalert.gr/
ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΣΕ ΤΙ ΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΠΑΡΟΞΥΣΜΟΥ ΕΦΕΡΑΝ ΤΗΝ ΑΛΕΠΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΑΠΟΛΥΣΟΥΝ;
Δηλ. την στιγμή που η προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης είναι στραμμένη στο επίπεδο χειρισμών Ουκρανίας- Κριμαίας κάποιοι έχουν έτοιμες εναλλακτικές λύσεις για να δώσουν διέξοδο στα διπλωματικά αδιέξοδα τους και να ξαναζεστάνουν παλιά κόντρα μεταξύ Ελλάδος- Τουρκίας με κλιμακωτά επίπεδα επεισοδίων με σκοπό να αναμορφώσουν γεωπολιτικά όλη την ευρύτερη περιοχή Αν . Μεσογείου, Αιγαίου, Στενών ώστε να έχουν πετύχει καλύτερες στρατηγικές θέσεις πριν την τελευταία γεωπολιτική σύγκρουση στην Ευρώπη που θα καθορίσει και την νέα υπερδύναμη του πλανήτη.
ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ όλοι με το δάκτυλο τους δείχνουν εμάς…
Γιατί είμαστε Έθνος Ανάδελφον και σήμερα καταλαιπωρημένο!!!
Στο τέλος όμως θα καταλάβουν για σημαντικούς γεωπολιτικούς και αξιόλογους πνευματικούς λόγους ότι δεν μπορούν να κάνουν δίχως εμάς.

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Υ.Γ με συγχωρείτε που σας κούρασα με το εκτεταμένο άρθρο μου.

Vladimir Putin's Russia seized Ukraine's Crimean peninsula by force on the weekend and now has his sights on the rest of his Slavic neighbor. The brazen aggression brings the threat of war to the heart of Europe for the first time since the end of the Cold War. The question now is what President Obama and free Europe are going to do about it.
With a swiftness and organization that suggests the plans were hatched weeks ago, Mr. Putin is moving to carve up Ukraine after Russia's satrap in Kiev, former President Viktor Yanukovych, was deposed in a popular democratic uprising. Russian troops have invaded Ukraine's territory and now control all border crossings, ports and airports in Crimea. The Kremlin's rubber-stamp parliament on Saturday approved Russian military intervention anywhere in Ukraine, which is nothing less than a declaration of war. The new government in Kiev responded by putting forces on high alert.

***

This is a crisis made entirely in Moscow. Speaking the day Mr. Yanukovych fled his palace in Kiev, Mr. Putin lied to President Obama about Russia's actions and intentions. So did his foreign minister, Sergei Lavrov, in calls with Secretary of State John Kerry. If the blitzkrieg succeeds, Russia's assault could end Ukraine's 22-year history as a unitary independent state. The peaceful European order that the U.S. has paid such a high price to establish after the collapse of the Soviet Union is also in danger.
Entering his 15th year in power, Mr. Putin has never concealed his ambition to recreate Russia's regional hegemony. He has replaced Soviet Marxism with ultra-nationalism, contempt for the West and a form of crony state capitalism. He bit off chunks of Georgia in 2008 and paid no price, but Ukraine's 46 million people and territory on the border of NATO are a bigger prize. His updated Brezhnev Doctrine seeks to entrench authoritarianism in client states and prevent them from joining free Europe.
Several hundred heavily-armed soldiers not displaying any identifying insignia took up positions around a Ukrainian military base walk towards their parked vehicles in Crimea on March 2. Getty Images
By Saturday, it was clear that a Russian-held Crimea is only stage one. The upper house of parliament in Moscow unanimously approved the declaration of war, and thousands of pro-Russian demonstrators turned out in the industrial cities of Kharkiv and Donetsk in eastern Ukraine to demand Moscow's protection. As in Crimea on Thursday, armed men stormed local government buildings and replaced the Ukrainian flag with Russia's.
The eastern regions of Ukraine are Russian speaking but they voted handily for Ukrainian independence in 1991. No serious separatist movement existed there before this weekend. The local business tycoons, who run politics there, had dropped their support for Mr. Yanukovych and backed the new national government. But Kiev has limited control over military units and police, making the east a tempting target for Mr. Putin to install his own men in power.
Ukraine borders four of America's NATO allies, who are watching closely how the U.S. and the rest of Europe respond. The U.S. has for more than two decades championed Ukraine's independence as crucial to European security. In exchange for Kiev's difficult decision in 1994 to hand over its nuclear weapons to Russia, the U.S., along with Britain and Moscow, promised to assure Ukraine's territorial integrity in the so-called Budapest Memorandum. Russia is now in breach of this agreement.
Ukraine has neglected its military, spending a little over 1% of GDP on defense, and would be an underdog against Russia. But with some 150,000 soldiers and a million reserves, it wouldn't be a pushover. The interim government in Kiev, which was appointed by the elected parliament on Thursday, needs to establish control over the chain of command and mobilize forces. Any attempt to retake Crimea would likely fail, but the imminent threat is in the east.
Mr. Putin spoke by telephone to President Obama for 90 minutes on Saturday and was bluntly honest for a change. "In case of any further spread of violence to Eastern Ukraine and Crimea, Russia retains the right to protect its interests and the Russian-speaking population of those areas," the Kremlin said in its readout of the conversation.
A White House statement on the call said the U.S. "condemns" the Crimean takeover and called it a "breach of international law." That will have the Kremlin quaking. The only concrete U.S. action was to suspend participation in preparations for June's G-8 summit in Sochi. Seriously? Mr. Obama and every Western leader ought to immediately pull the plug on that junket and oust Russia from the club of democracies.

Related Video

Editorial page editor Paul Gigot on the struggle for control of Crimea. Photos: Associated Press
There's more the West can do, notwithstanding the media counsel of defeat that it "has few options." Russia today is not the isolated Soviet Union, and its leaders and oligarchs need access to Western markets and capital. All trade and banking relationships with Russia ought to be reconsidered, and the U.S. should restrict the access of Russian banks to the global financial system. Aggressive investigations and leaks about the money the oligarchs and Mr. Putin hold in Western banks might raise the pressure in the Kremlin. The U.S. should also expand the list of Russian officials on the Magnitsky Act's American visa ban and financial assets freeze, including Mr. Putin.
The U.S. can also deploy ships from the Europe-based Sixth Fleet into the Black Sea, and send the newly commissioned George H.W. Bush aircraft carrier to the eastern Mediterranean. NATO has a "distinctive partnership" with Kiev and in 2008 promised Ukraine that it could eventually join. It's impractical and risky to bring Ukraine in now. But the alliance should do what it can to help Ukraine and certainly boot the Russian mission, a well-known den of spies, from NATO headquarters in Brussels and shut down the useless Russia-NATO Council.
Mr. Obama and the West must act, rather than merely threaten, because it's clear Mr. Putin believes the American President's words can't be taken seriously. After the 2008 invasion of Georgia, President Obama pretended the problem was Dick Cheney and tried to "reset" relations with Moscow. Mr. Putin has defied the civilized world on Syria and Mr. Obama rewarded him by making Russia a partner in phony peace talks. Mr. Putin gave NSA leaker Edward Snowden asylum over U.S. objections, and he got away with that too.

***

In the brutal world of global power politics, Ukraine is in particular a casualty of Mr. Obama's failure to enforce his "red line" on Syria. When the leader of the world's only superpower issues a military ultimatum and then blinks, others notice. Adversaries and allies in Asia and the Middle East will be watching President Obama's response now. China has its eyes on Japanese islands. Iran is counting on U.S. weakness in nuclear talks.
The Ukrainians can't be left alone to face Russia, and the Kremlin's annexation of Crimea can't be allowed to stand. Ukraine must remain an independent state with its current borders intact, free to follow its democratic will to join the European Union and NATO if it desires. The world is full of revisionist powers and bad actors looking to exploit the opening created by Mr. Obama's retreat from global leadership, and Mr. Putin is the leading edge of what could quickly become a new world disorder.

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.