Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Ο άγνωστος Χ των εκλογών: Πόσο θα επηρεάσει η πρώτη Κυριακή την ψήφο της δεύτερης Κυριακής [Ένας άγνωστος Χ, απόλυτα πρωτόγνωρος και... ανεξέλεγκτος δημοσκοπικά: και ξέρω και θα απαντήσω και θα τους τιμωρήσω]


Μήπως, όμως, ορισμένοι λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο; 
Διότι ο «Άγνωστος Χ» των εκλογών που είναι οι αναποφάσιστοι κι αυτοί που απαντούν «δεν ξέρω/δεν απαντώ» είναι αυτοί οι οποίοι θα διαμορφώσουν τελικά το εκλογικό αποτέλεσμα!

Δεν είναι λίγοι, βεβαίως, εκείνοι που διαφωνούν με την απαγόρευση δημοσκοπήσεων, διότι η φιλοσοφία του νόμου δεν συνάδει με τα πραγματικά περιστατικά.

Ποιος Έλληνας ψηφοφόρος θα επηρεαστεί, για παράδειγμα αν γνωρίζει μια δημοσκόπηση, που έγινε προ 15 ημερών ή μία δημοσκόπηση που έγινε μία ημέρα προ των εκλογών;
Ούτως ή άλλως η «πλύση εγκεφάλου» έχει γίνει όλο αυτό το διάστημα που επιτρέπονταν οι δημοσκοπήσεις, οπότε δεν έχει κανένα νόημα μία δημοσκόπηση παραπάνω.

Κοντολογίς, όταν ξέρουμε ότι υπάρχουν ορισμένες εταιρείες δημοσκοπήσεων «φίλα προσκείμενες» προς ορισμένα πολιτικά κόμματα ή καναλάρχες, πώς είναι δυνατόν να βγάζει κανείς χρήσιμο και ασφαλές συμπέρασμα, την στιγμή που είναι εμφανής η προσπάθεια ορισμένων να ενισχύσουν ή να αποδυναμώσουν έναν πολιτικό κόμμα;

Και τα λέμε αυτά διότι υπάρχουν και άλλα κόμματα, που αγωνίζονται εδώ και χρόνια να διεκδικήσουν την ψήφο του λαού, αλλά αδικούνται από τις δημοσκοπήσεις που δεν τα διαμνημονεύουν ποτέ, όπως είναι για παράδειγμα η «Ένωση Κεντρώων», την οποίαν ουδέποτε συμπεριέλαβαν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων στις μετρήσεις τους. ...

Μακάρι κάποια στιγμή το σύστημα αυτό ν’ αλλάξει. Να γίνει πιο πειστικό. Διότι οι δημοσκοπήσεις, κακά τα ψέματα, όταν είναι έγκυρες και αξιόπιστες, γίνονται πειστικές και ως εκ τούτου πολύ χρήσιμα εργαλεία μελέτης και προβληματισμού για όλους τους σκεπτόμενους ανθρώπους.

Ένας άγνωστος Χ, απόλυτα πρωτόγνωρος, αφού είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται σε ελληνικές εκλογές, είναι το ότι προ των κρίσιμων ευρωεκλογών -το αποτέλεσμα των οποίων θα είναι βαρόμετρο για τις πολιτικές εξελίξεις που, είτε το θέλουμε είτε όχι, θα ακολουθήσουν αναπόφευκτα, όποια κι αν είναι η ψήφος του ελληνικού λαού- υπάρχει η πρώτη Κυριακή των δημοτικών και των περιφερειακών εκλογών.

Όπως τονίζουν στελέχη των εταιρειών δημοσκοπήσεων, μέχρι τώρα γνωρίζαμε την πεπατημένη. Προηγείτο η συνηθισμένη προεκλογική περίοδος, που φούντωνε το τελευταίο δεκαπενθήμερο, ενώ τα γκάλοπ δημιουργούσαν ένα κλίμα και το τελευταίο τριήμερο οι εκτιμήσεις προεξοφλούσαν ένα συμπέρασμα που δεν απείχε πολύ από το αποτέλεσμα της κάλπης. Με εξαίρεση λίγες περιπτώσεις όπου όλοι έπεσαν έξω, με πιο πρόσφατη περίπτωση τις βουλευτικές εκλογές του 2009, όταν σχεδόν κανείς δεν είχε προβλέψει ότι θα υπήρχε τόσο μεγάλη διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Τώρα, μέσα σε μία βδομάδα θα στηθούν δύο φορές οι κάλπες. Και η αγωνία των εταιρειών δημοσκοπήσεων είναι ότι δεν μπορεί να μετρηθεί η επιρροή που θα ασκήσει η ψήφος της πρώτης Κυριακής στην κάλπη της δεύτερης Κυριακής. Πολύ περισσότερο όταν είναι βέβαιο ότι κάποιοι δεν θα ψηφίσουν με βάση τους υποψηφίους -βασικά τους επικεφαλής- αλλά με βάση τα κόμματα και τις πολιτικές με τις οποίες είναι ταυτισμένοι. Αλλά και σε συνάρτηση με το πόσο έχουν επηρεάσει τη ζωή τους τα μνημονιακά μέτρα. Δεν είναι έξω από την αδυσώπητη πραγματικότητα αυτό που και το «ΠΑΡΟΝ» έχει τονίσει επανειλημμένα, ότι σε αυτές τις εκλογές το βασικό κριτήριο δεν θα είναι το συνηθισμένο, η κομματική ταυτότητα. Πολλοί θα ψηφίσουν για τη ζωή τους. Θα υπολογίσουν ποιος φταίει που έμειναν άνεργοι, που έκλεισαν τα μαγαζιά τους, που τα παιδιά τους δεν βρίσκουν δουλειά και αναγκάζονται να ξενιτευτούν. Θα λάβουν υπόψη τους τα δυσβάστακτα «χαράτσια», τη σύνταξη που τους πετσόκοψαν και δεν τα βγάζουν πέρα, το ότι δεν έχουν να πληρώσουν τα φάρμακά τους.

Όλα αυτά δύσκολα μπορεί να τα καταγράψει ένα γκάλοπ, όταν μάλιστα στους 100 που ρωτιούνται μόνο οι 30 απαντούν και οι υπόλοιποι κλείνουν το τηλέφωνο. Μετά φόβου... λαού, η ανησυχία θα υπάρχει μέχρι να βγει το αποτέλεσμα, με βάση το οποίο θα βαθμολογηθεί η εγκυρότητα και η αξιοπιστία κάθε εταιρείας του χώρου των δημοσκοπήσεων.

Ο άγνωστος Χ, που παραμένει... άγνωστος από τη στιγμή που δεν μπορούν να τον αποκρυπτογραφήσουν, είναι το πόσο θα επηρεαστεί η ψήφος για τις ευρωεκλογές από το αποτέλεσμα για τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες της πρώτης Κυριακής. Και αυτό δεν μπορεί να το αγνοήσει κανένα κόμμα, από τη στιγμή που κατεβάζει ψηφοδέλτιο για την Ευρωβουλή. Πρωτίστως, όμως, απασχολεί τα δύο μεγάλα κόμματα, τη μνημονιακή ΝΔ και τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, συν την Ελιά, που δεν διαφωνεί με τα Μνημόνια ούτε υποστηρίζει έξοδο από το ευρώ ή αλλαγή πολιτικής, απλώς έχει αντιρρήσεις ως προς τους χειρισμούς και τη διαχείριση της επόμενης μέρας.

Το ερώτημα είναι αν η ΝΔ πάρει δήμους και περιφέρειες ή είναι μπροστά στις περισσότερες περιοχές και ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνέψει να μην πάρει καμία περιφέρεια και κανέναν μεγάλο δήμο πόσο αυτό θα επηρεάσει τους ψηφοφόρους κομμάτων πέρα από τη στενή αυλή της ΝΔ σε σχέση με την ψήφο τους για τις ευρωεκλογές. Και φυσικά το ίδιο ερώτημα ισχύει και αντίστροφα. Αν, δηλαδή, κάνει την έκπληξη ο ΣΥΡΙΖΑ και ανατρέψει τα προγνωστικά την πρώτη Κυριακή, την επομένη δύσκολα θα μπορέσει κανείς να πει ότι τότε θα έχουν φουσκώσει παραπάνω από το αναμενόμενο τα πανιά του Αλέξη Τσίπρα. Κι αν συμβεί αυτό, μπορεί να δούμε απώλειες στις ευρωκάλπες και για τα μικρά κόμματα που κινούνται στο αντιμνημονιακό στρατόπεδο.

Άγνωστος Χ και η Χρυσή Αυγή


Θολό τοπίο είναι και η Χρυσή Αυγή. Το ερώτημα εδώ είναι αν το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής θα επηρεάσει και σε ποιον βαθμό ως προς την ψήφο για τις ευρωεκλογές εκείνους που στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 είχαν ψηφίσει το ακροδεξιό κόμμα του Μιχαλολιάκου, καθώς και αυτούς που στα γκάλοπ συνεχίζουν να λένε ναι στη Χρυσή Αυγή, παρά τη δολοφονία του Φύσσα από το στέλεχος της ΧΑ Ρουπακιά, τις βαρύτατες κατηγορίες περί εγκληματικής, και μάλιστα ναζιστικής, οργάνωσης και τις προφυλακίσεις της ηγεσίας και πολλών βουλευτών της.

Τυχόν φούντωμα της Χρυσής Αυγής θα δικαιώσει τις διαφωνίες του Τάκη Μπαλτάκου, σύμφωνα με τον οποίο όλοι οι χειρισμοί στην αντιμετώπισή της κινούνταν σε λάθος κατεύθυνση.

Προς το παρόν, να σημειώσουμε ότι όλοι οι κυβερνητικοί (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) σχεδιασμοί να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή δεν έχουν ευοδωθεί, παρά την προθυμία δικαστών...



Και εδώ το έγγραφο των ανακριτριών προς τον υπουργό Δικαιοσύνης για το ότι η Βουλή καθυστερεί να αποφασίσει σχετικά με την άρση της ασυλίας βουλευτών της Χρυσής Αυγής και υπάρχει κίνδυνος να συμπληρωθεί το δεκαοκτάμηνο, αν και είμαστε μόλις στους έξι μήνες, θεωρήθηκε από πολιτικούς και νομικούς κύκλους πρωτόγνωρη δικαστική ενέργεια, που δεν έχει προηγούμενο, και όχι μόνο μπορεί να παρεξηγηθεί αλλά και να λειτουργήσει αντίστροφα... Όταν, μάλιστα, ανάλογη κίνηση δεν έχει γίνει ποτέ για υπουργούς και βουλευτές, χθεσινούς και σημερινούς, που έχουν κατηγορηθεί για παράνομες ενέργειες και οι σχετικοί φάκελοι πάνε κι έρχονται...
(*) γκάλοπ: το· δειγματοληπτική μέθοδος με την οποία γίνεται δυνατή η σφυγμομέτρηση τής κοινής γνώμης, δημοσκόπηση.
[ΕΤΥΜΟΛ. Από το όνομα τού ιδρυτή τού ινστιτούτου σφυγμομέτρησης τής κοινής γνώμης Τζωρτζ Γκάλοπ (Gallup)].
 
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.