Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Κοινωνικό μέρισμα: Μεγάλοι χαμένοι... άνεργοι και φτωχοί

- Βροχή πέφτουν οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα. Βροχή πέφτουν όμως και οι καταγγελίες για το άδικο του συστήματος καθώς εκτός «βοηθήματος» μένουν πλήθος αιτούντων που έχουν πενιχρό ή και καθόλου εισόδημα. 
- Πρώτοι απ’ όλους οι άνεργοι που «κόβονται» εφόσον είναι φιλοξενούμενοι στο σπίτι των γονιών τους!
-  Οι μακροχρόνια άνεργοι πάντως θα έχουν προτεραιότητα κατά την επανεξέταση που θα πραγματοποιηθεί μετά τη λήξη της προθεσμίας  υποβολής αιτήσεων το καλοκαίρι εφόσον... υπάρχουν ακόμη λεφτά.

Tvxs Ρεπορτάζ

Τις 345.000 είχαν αγγίξει μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα. Από αυτές εγκρίθηκαν μόλις οι 85.000 αιτήσεις ενώ περίπου 130.000 απορρίφθηκαν και άλλες 130.000 αιτήσεις βρίσκονται σε αναμονή καθώς έχουν απορριφθεί προσωρινά.

Η «ρήτρα» του φιλοξενούμενου

Ανάμεσα σε όσους απορρίπτονται βρίσκονται ακόμη και μακροχρόνια άνεργοι κάτι που λογιστές και φοροτεχνικοί χαρακτηρίζουν ως «πλήρη αδικία». Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της ρήτρας του «φιλοξενούμενου». Η αίτηση αφορά στο εισόδημα του νοικοκυριού και δεν είναι ατομική. Έτσι ένας άνεργος για δυο ή και τρία χρόνια δεν παίρνει το «βοήθεια» εφόσον φιλοξενείται στο σπίτι των γονιών του. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που κάποιος είναι «νέος άνεργος» και παίρνει το επίδομα του ΟΑΕΔ αυτό προσμετράται στα εισοδηματικά κριτήρια του νοικοκυριού.

Αδικίες προκύπτουν και από τις αλλαγές που έχουν υπάρξει για τους αιτούντες σε επίπεδο περιουσιακό και εργασιακό κατά τον τελευταίο χρόνο. Η αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα γίνεται βάση της δήλωσης του 2013 δηλαδή για το εισόδημα του 2012. Ωστόσο, υπάρχουν άνεργοι που έχασαν τη δουλειά το 2013 (μετά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης) ή το 2014 και απορρίπτονται προσωρινά. ...

Για παράδειγμα άνεργη κατά τον τελευταίο χρόνο με ένα δυάρι και με φιλοξενούμενη τη συνταξιούχο μητέρα της σε πρώτη φάση απορρίπτεται καθώς έχασε τη δουλειά της εντός του 2013 και αφού είχε υποβάλλει τη φορολογική της δήλωση. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι ο ενήλικος φιλοξενούμενος ανεβάζει το όριο του εισοδήματος για την έγκριση του επιδόματος στα 8.5000 ευρώ.

Αλλαγές στην οικογενειακή κατάσταση

Αδικημένοι είναι σύμφωνα με φοροτεχνικούς και λογιστές και οι αιτούντες των οποίων η οικογενειακή κατάσταση άλλαξε από το 2013 – πχ. απέκτησαν παιδί – εφόσον υπόψιν λαμβάνονται τα στοιχεία του 2012. Επιπλέον οι δηλώσεις γίνονται με βάση τα άτομα που κατοικούν σε ένα σπίτι κατά την τρέχουσα περίοδο που υποβάλλεται η αίτηση. Με αυτόν τον τρόπο δεν προσμετράται στα κριτήρια ένα παιδάκι που ήρθε στον κόσμο τον Γενάρη του 2014, ενώ πλέον αποτελεί μέλος της οικογένειας.

Συντελεστές

Αλλο θέμα, οι συντελεστές με βάση τους οποίους διαμορφώνονται τα εισοδηματικά κριτήρια αλλά και το ύψος του κοινωνικού μερίσματος. Το ποσό του βοηθήματος ορίζεται σε 500 ευρώ για ένα άτομο και προσαυξάνεται κατά 166,7 ευρώ για κάθε ενήλικο μέλος του νοικοκυριού και κατά 83,3 ευρώ για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο μέλος. Ωστόσο το βασικό όριο εισοδήματος προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου.

Ο αιτών έχει στάθμιση 1, ο σύζυγος καθώς και κάθε φιλοξενούμενος ενήλικας έχει στάθμιση 1/3 και κάθε προστατευόμενο τέκνο ή φιλοξενούμενος ανήλικος έχει στάθμιση 1/6. Έτσι για ένα ζευγάρι το εισοδηματικό όριο ανέρχεται στις 8.000 ευρώ, για ζευγάρι με ένα παιδί στις 9.000 ευρώ και για τετραμελή οικογένεια 10.000 ευρώ. Για μονογονεϊκές οικογένειες, η οικογενειακή κλίμακα ισοδυναμίας ορίζεται για 1 προστατευόμενο τέκνο σε 1/3, δηλαδή το εισοδηματικό όριο διαμορφώνεται στα 8.000 ευρώ.

Ακίνητη περιουσία και τεκμήρια

Εκτός κοινωνικού μερίσματος μένουν και οικογένειες με σχεδόν μηδενικά ή πενιχρά εισοδήματα που έχουν όμως ακίνητη ή κινητή περιουσία την οποία έχουν αποκτήσει πριν την κρίση. Δεν κρίνεται κατά πόσον η περιουσία είναι αξιοποιήσιμη. Η ακίνητη εξουσία αποτελεί κριτήριο με βάση την αντικειμενική της αξία, όπως προκύπτει από τη δήλωση ΦΑΠ. Το όριο τίθεται στα 125.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας ακινήτου για το ένα άτομο ή 250.000 ευρώ για δύο ή περισσότερα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού. Έτσι εκτός κοινωνικού μερίσματος μπορεί να μείνει κάποιος με ελάχιστο εισόδημα που έχει κληρονομήσει ένα ακίνητο μεγάλης αντικειμενικής αξίας.

Το εισοδηματικό κριτήριο επηρεάζεται και από τα τεκμήρια. Έτσι ένα νοικοκυριό που έχει μηδενικό εισόδημα – πχ. δυο άνεργοι - αλλά κατοικεί σε ιδιόκτητο διαμέρισμα και διαθέτει ένα μικρό αυτοκίνητο δεν λαμβάνει το κοινωνικό μέρισμα.

Επανεξέταση... αν υπάρχουν λεφτά

Τα social media έχουν κατακλυστεί τις τελευταίες ημέρες από καταγγελίες κυρίως ανέργων που μένουν εκτός κοινωνικού μερίσματος ενώ ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων βρίσκεται αντιμέτωπος με το διαρκές σφυροκόπημα των ερωτήσεων από αιτούντες που απορρίφθηκαν ενώ πίστευαν ότι θα έπρεπε να είναι δικαιούχοι.

Μετά τα παραπάνω διαρροές από το υπ. Οικονομικών κάνουν λόγο για «ενδεχόμενο» βελτιωτικών κινήσεων στη διάθεση του κοινωνικού μερίσματος. Αυτό, ωστόσο, θα γίνει στην περίπτωση που μετά τις 30 Ιουνίου, οπότε και λήγει η προθεσμία υποβολής, παραμένει αδιάθετο ποσό από τα συνολικά 525 εκατ. ευρώ που η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα διαθέσει. Σύμφωνα με την ίδια πηγή στην επανεξέταση θα ληφθούν υπ’ όψιν και οι φορολογικές δηλώσεις του 2014 κατ’ αρχήν για τους μακροχρόνια άνεργους.

Το υπ. Οικονομικών φέρεται να εξετάζει είτε το ενδεχόμενο να αυξήσει κατά 500 ευρώ το εισοδηματικό όριο των 6.000 ευρώ με παράλληλη πάντως απομείωση του βοηθήματος είτε να λάβει υπόψη του τις δηλώσεις που θα υποβληθούν φέτος από το σύνολο των πολιτών κάτι που θα σήμαινε βέβαια ότι η δουλειά πρέπει να γίνει από την αρχή.

Οδηγίες για την αίτηση:



==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.