Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Ο λόγος για..."ντροπολογίες" - Πώς έχει το ζήτημα των “κομματικών θαλασσοδανείων”;


Η αλήθεια είναι πως η διαπλοκή δεν έχει χρώμα και εμφανίζεται κυρίως πίσω από τις πομπώδεις εξαγγελίες πάταξής της.
Γιατί πως αλλιώς να ερμηνεύσω δηλαδή την τροπολογία που πέρασε εκπρόθεσμα μάλιστα στις 8 Απριλίου σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και ουσιαστικά δίνει «συγχωροχάρτι» αξίας τουλάχιστον 50

εκατομμυρίων ευρώ που πήγαν στα χρυσά εφάπαξ στην ΠΥΡΚΑΛ και την ΕΒΟ.

Η "ντροπολογία" απαλλάσσει από κάθε ποινική ευθύνη κατηγορούμενους για απιστία σε βάρος του δημοσίου με βάσει το νόμο περι καταχραστών δημοσίου χρήματος, που επισύρει ποινή έως και ισόβια και συγκεκριμένα τα Διοικητικά Συμβούλια των ΕΑΣ απο το 2004-2010 που κατηγορούνται ότι έδιναν αποζημιώσεις μαμούθ στους αγαπημένους υπαλλήλους τους.

Η συγκεκριμένη τροπολογία πέρασε σε σχέδιο νόμου που αφορούσε «τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις» και αναφέρει επί λέξει: «Καταβολές αποζημιώσεων πέραν των ορίων του άρθρου 2 του α.ν 173/67 οι οποίες έγιναν μέχρι τις 31.12.2010 και βασίζονται είτε σε ισχύουσες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας είτε σε αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων Νομοθετικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ή ΔΕΚΟ ή πάσης φύσεως οργανισμών Κοινής Ωφέλειας είτε σε ατομικές εργασίας, θεωρούνται νόμιμες και επιπλέον καταβληθέντα ποσά δεν αναζητούνται».

Συμφωνα με έγκυρους νομικούς αυτή η διάταξη ουσιαστικά φωτογραφίζει και απαλλάσσει από κάθε ποινική ευθύνη 19 πρόσωπα, που διετέλεσαν μέλη των διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών ΠΥΡΚΑΛ, ΕΒΟ και ΕΑΣ από το 2004-2010 και κατηγορούνται για απιστία σε βαθμό κακουργήματος.
Οι κατηγορούμενοι φέρονται να χορηγούσαν σε υπαλλήλους, που αποχωρούσαν λόγω ...
συνταξιοδότησης, αποζημιώσεις που έφθαναν έως και τέσσερις φορές μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες, παρά το γεγονός ότι υπήρχε σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία προέβλεπε πλαφόν 15.000 ευρώ.
Το πιο εξωφρενικό όμως είναι το «τρικ» που φέρονται να επινόησαν για να αυξήσουν τα ποσά των αποζημιώσεων και να παρακάμψουν την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους από το 2006, την οποία, πλην του σχετικού νόμου περί Εταιρειών Κοινής Ωφέλειας, είχε υιοθετήσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η δικογραφία αναφέρει πως οι κατηγορούμενοι φέρεται να είχαν συνάψει συμφωνία για ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την Εθνική Ασφαλιστική με κόστος 43 εκατ. ευρώ, τα οποία καταβλήθηκαν το 2010 από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
Με το ομαδικό ασφαλιστήριο, το οποίο πλήρωναν τα ΕΑΣ στην ασφαλιστική εταιρεία, τα μέλη των προηγούμενων διοικήσεων φαίνεται ότι είχαν ανακαλύψει τρόπο για να καταβάλλουν επιπλέον αποζημιώσεις στους εργαζόμενους, καθώς δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν με άλλον τρόπο τα εφάπαξ που δίνονταν παρά μόνο μέσω ασφαλιστηρίων συμβολαίων, αφού τους δέσμευε η γνωμοδότηση του ΝΣΚ.
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, περίπου 600 υπάλληλοι έφυγαν από τα ΕΑΣ (ΠΥΡΚΑΛ και ΕΒΟ) την τετραετία 2006 - 2010 και πήραν αποζημιώσεις, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις έφταναν και τα 80.000 ευρώ.

Οι κατηγορουμενοι έχουν ήδη απολογηθεί στους ανακριτές διαφθοράς Χρ. Παπακώστα και Δημ. Καβαλάρη.
Αλλά πλέον αυτό μικρή σημασία έχει, δεδομένου ότι για το ίδιο ποινικό αντικείμενο εφαρμόζεται παγίως η ευνοϊκότερη διάταξη για τους κατηγορούμενους. (kontranews)

Πώς έχει το ζήτημα των "κομματικών θαλασσοδανείων";

Η ιστορία, είναι λίγο έως πολύ γνωστή. Όμως, ας την ξαναθυμηθούμε, έστω και επιγραμματικά:
  • Τα πολιτικά κόμματα, διόριζαν τους δικούς τους -κομματικούς- ανθρώπους στις κρατικές τράπεζες.
  • Μετά, πήγαιναν στις τράπεζες αυτές και ζητούσαν δάνεια.
  • Οι κομματικοί διοικητές, υπάκουαν στις εντολές των κομματικών αφεντικών και έδιναν αφειδώς τα δάνεια. Σήμερα τα κόμματα χρωστάνε στις τράπεζες περισσότερα από 270 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία όλοι γνωρίζουμε ότι κανείς δεν έχει την πρόθεση να εξοφλήσει. (Από αυτά, περισσότερα από 220 εκατομμύρια οφείλονται στη χρεοκοπημένη Αγροτική Τράπεζα).
  • Σαν εγγυήσεις έναντι των δανείων αυτών, δέχονταν τις ...κρατικές επιχορηγήσεις προς τα κόμματα. Έφθασαν μάλιστα να δέχονται τις επιχορηγήσεις που θα έπαιρναν τα κόμματα μετά από 7 ή 8 χρόνια. Και τις δέχονταν με το σκεπτικό ότι η ποσοστιαία δύναμη των κομμάτων θα ήταν αμετάβλητη και ότι κόμματα, όλα τα επόμενα χρόνια θα εξακολουθούσαν να εισπράττουν τις ίδιες επιχορηγήσεις.
  • Τα κόμματα, μέσα από την κακοδιαχείριση και τη σπατάλη, συνέχιζαν να βγάζουν ελλείμματα. Και συνεπώς, σταμάτησαν να αποπληρώνουν τα δάνειά τους.
  • Η Βουλή, την τελευταία μέρα της λειτουργίας της τον Απρίλιο του 2012, ψήφισε το ...ακατάσχετο της χρηματοδότησης των κομμάτων! Δηλαδή, οι τράπεζες, ή άλλοι δανειστές των κομμάτων, δε μπορούσαν να κατάσχουν τα χρήματα της κομματικής επιχορήγησης.
  • Μετά τις εκλογές του Μαΐου 2012, ο Σύλλογός μας κατέθεσε μήνυση κατά των διοικήσεων της Αγροτικής Τράπεζας (αυτή ήταν η Τράπεζα που έχει δώσει τα περισσότερα δάνεια) και οι οικονομικοί εισαγγελείς έπιασαν δουλειά, καλώντας στον ανακριτή δεκάδες τραπεζικά στελέχη και ταμίες των κομμάτων.
  • Και ενώ όλα έδειχναν ότι θα ασκούνταν δίωξη, με την κατηγορία της απιστίας, ξαφνικά, 3 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, στις 4/4/2013, σε ένα άσχετο νομοσχέδιο, κατέθεσαν τροπολογία με την οποία απαλλάσσονται από κάθε ευθύνη οι διοικητές και τα στελέχη των τραπεζών που έδωσαν τα δάνεια προς τα κόμματα (βέβαια, με την τροπολογία επιχειρείται να ξεπλυθούν και πολλές άλλες “αμαρτίες” τραπεζικών στελεχών που έδωσαν “θαλασσοδάνεια” προς Δήμους, Περιφέρειες, Κρατικούς Οργανισμούς, Μή Κυβερνητικές Οργανώσεις κλπ).
  • Μέσα σε μία θυελλώδη ατμόσφαιρα στη Βουλή, η τροπολογία ψηφίστηκε στις 10/,4/2013.
Ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστεί αυτός ο νόμος και να μη δοθεί αμνηστία στα κομματικά τραπεζικά στελέχη που έδωσαν τα δάνεια, είναι να ψηφιστεί ένας νόμος που θα ακυρώνει τον προηγούμενο (παράλληλα, με το άρθρο 1 της πρότασης νόμου που θα υποβάλουμε (την ερμηνευτική δήλωση), δηλώνουμε ότι ο προηγούμενος νόμος σε καμία περίπτωση δεν ισχύει για τα πολιτικά κόμματα).
Υπογράψτε την ΑΝΑΦΟΡΑ - ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ για να καταργηθεί ο νόμος που δίνει ατιμωρησία στους κομματικούς διοικητές των τραπεζών!

Δείτε το άρθρο - πρόσκληση προς τους πολίτες για να υπογράψουν την πρόταση νόμου.

Οι θυσίες του Λαού ξαναπιάνουν τόπο. Το πρώτο πλεόνασμα 1.2 δις ευρώ σε Βαρδινογιάννη και Λάτση

Η  συγκυβέρνηση των ανδρεικέλων της τρόικας που λειτουργεί ως υπηρετικό προσωπικό των νταβατζήδων μετά από 4 αποτυχημένες προσπάθειες κατάφερε να φέρει σε πέρας τις εντολές των αφεντικών της. 4 φορές νύχτα  είχε προσπαθήσει να περάσει την τροπολογία της ντροπής και την τελευταία στιγμή όλο και  κάποιος την ανακάλυπτε και μετά το ομαδικό κράξιμο την απέσυρε.
Χθες Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014 τη νύχτα με 142 ψήφους ΝΔ και
ΠΑΣΟΚ κατάφεραν και πέρασαν την τροπολογία που είχαν αποσύρει 4 φορές λόγω αντιδράσεων.
Με την ντροπολογία αυτή καταργούν το νόμο  3842/2010  και χαρίζουν αναδρομικά από το 2010 στους εφοπλιστικούς και πετρελαϊκούς ομίλους των Βαρδινογιάννη και Λάτση 1.2 δις ευρώ βεβαιωμένους από το ΣΔΟΕ φόρους και πρόστιμα λόγω φοροδιαφυγής για τριγωνικές -εικονικές συναλλαγές μέσω οφ σορ εταιρειών. Ας σημειωθεί ότι ένα μέρος αυτών των φόρων έχει πληρωθεί και θα επιστραφεί.
Ετσι ο Βαρδινογιάννης και ο Λάτσης είναι οι πρώτοι που λαμβάνουν το πρώτο πλεόνασμα ως οι πιο αναξιοπαθούντες από τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και αυτό με την ψήφο 142 .
Για ακόμα μια φορά πιάνουν τόπο οι θυσίες του λαού, οι περικοπές από τους μισθούς και τις συντάξεις, οι μισθοί των απολυμένων, τα χαράτσια, η επιπλέον μεγάλη συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα , η εξολοκλήρου πληρωμή των φαρμάκων από τα 2 εκ.ανασφάλιστων, ευτυχώς όλες αυτές οι θυσίες έπιασαν τόπο!!!!!!!
Τέλος πρέπει να τονίσουμε ότι όπως σε κάθε κουκούλωμα σκανδάλου η συμβολή του...Κουκουλόπουλου ήταν καθοριστική. (ionath)
Μία από τις αποτυχημένες προσπάθειες τις κυβέρνηση να περάσει την τροπολογία της ντροπής μπορείτε να δείτε ΕΔΩ
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.