Προ των πυλών βρίσκεται η έναρξη της διαδικασίας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, η οποία, παρά την περυσινή της ανακεφαλαιοποίηση, χρειάζεται επιπλέον χρήματα προκειμένου να σταθεί. Όπως έχει αναφέρει και στο πρόσφατο παρελθόν η τιμή της νέας αύξησης θα γίνει σε τιμές αγοράς (0,30 - 0,40 λεπτά), κάτι το οποίο συνεπάγεται, σύμφωνα με έγκυρους οικονομικούς αναλυτές, ότι το ΤΧΣ θα υποστεί μεγάλη μείωση της αξίας των μετοχών που κατείχε από πέρυσι. Και φυσικά, όταν μιλάμε για ΤΧΣ, εννοούμε τα χρήματα του ελληνικού λαού, τα οποία δανείστηκε η χώρα μας από τους... εταίρους και τα... χρωστάμε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες φαίνεται ότι κατατέθηκαν στο ΤΧΣ οι εκθέσεις αποτίμησης της εύλογης αξίας της Eurobank από τη Lazard και τη Morgan Stanley. ...
Με βάση τις δύο μελέτες, το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου θα ορίσει στη συνεδρίαση της Μεγάλης Δευτέρας την ελάχιστη τιμή για τη διαδικασία επιλογής στρατηγικού επενδυτή.
Η Lazard, ως σύμβουλος του ΤΧΣ για την ιδιωτικοποίηση της Eurobank, θα καλέσει τα ενδιαφερόμενα σχήματα (Fairfax, York Capital, Apollo) να καταθέσουν προσφορές για τη θέση του βασικού επενδυτή. H ελάχιστη τιμή μαζί με ένα minimum ποσό συμμετοχής στην αύξηση θα αποτελέσουν τον πήχη για τη διαδικασία επιλογής.
Το book building, το διεθνές βιβλίων προσφορών, θα ανοίξει στις 25 Απριλίου και θα κλείσει στις 30 Απριλίου του 2014.

Στον "πάτο" η τιμή

Να διευκρινιστεί ότι Lazard και Morgan Stanley δεν θα ανακοινώσουν τιμή ανά μετοχή, αλλά συνολική αξία - αποτίμηση της Eurobank στο πλαίσιο προσδιορισμού της κατώτερης αξίας της τράπεζας. Ωστόσο, ενώ η κατώτερη τιμή της Eurobank θα είναι ανά μετοχή 0,26 με 0,27 ευρώ -ίσως και 0,25 ευρώ- ,το εύρος τιμής που θα δοθεί στο book building θα έχει κατώτερη τιμή πάνω από τα 0,30 ευρώ που είναι η ονομαστική αξία, π.χ. εύρος 0,31 με 0,36 ευρώ. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειωθεί πως η περυσινή ανακεφαλαιοποίηση πραγματοποιήθηκε στο 1,54 ευρώ!
Επομένως είναι πασιφανείς οι λόγοι που η κυβέρνηση επιθυμεί να "κλείσει" το εν λόγω ζήτημα το ταχύτερο δυνατόν, αλλά και να φέρει τον νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο οποίος, συν τοις άλλοις, αναμένεται να απαλλάσσει τα μέλη του ΤΧΣ από τυχόν ποινικές ευθύνες.
Σε κάθε περίπτωση είναι μέγα ζήτημα το γεγονός πως τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν, ενώ η κυβέρνηση... σφυρίζει αδιάφορα για την τεράστια απομείωση της αξίας των μετοχών του ΤΧΣ, ήτοι του Δημοσίου, η οποία θεωρείται τετελεσμένη.