Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Ο Αθανασίου είχε την «χαμένη» δικογραφία Μιχελάκη - Την ώρα που η αποκάλυψη της συνομιλίας Μπαλτάκου -Κασιδιάρη, έθεσε ευθέως θέμα παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο...

Σχετικό: Δε λες κουβέντα, κρατάς κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα - ή Περί πολιτικών "τυρομπαστουνόβλαχων και γαϊδουριών" και αμήχανων δημοσιογράφων (VIDEO)
Την ώρα που η αποκάλυψη της συνομιλίας Μπαλτάκου -Κασιδιάρη, έθεσε ευθέως θέμα παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, η υπόθεση με την απόκρυψη της δικογραφίας για το χρηματισμό του υπουργού Γιάννη Μιχελάκη, αφήνει και πάλι έκθετο τον υπουργό.

Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης από το ΗOT DOC, φαίνεται πλέον πως η χαμένη δικογραφία βρίσκεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης για πάνω από δύο μήνες. Ο υπουργός αντί να την διαβιβάσει τυπικά όπως όφειλε, την κράτησε. Αμέσως μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, ο υπουργός εμφανίζεται να στέλνει πίσω τη δικογραφία στον Άρειο Πάγο για τυπικούς λόγους. Δηλαδή για να αναδιατυπωθεί η κατηγορία με βάση άλλο άρθρο του ποινικού κώδικα.

Είναι εμφανές πως πρόκειται για μια προσπάθεια συγκάλυψης επειδή ακριβώς πιάστηκαν στα πράσα. Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής η Εισαγγελία Πρωτοδικών διαβιβάζει την δικογραφία στον Άρειο Πάγο ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο νομιμότητας, δηλαδή να ελέγξει αν οι κατηγορίες διατυπώνονται σωστά. Στη συνέχεια η δικογραφία διαβιβάζεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης το οποίο είναι υπεύθυνο τυπικά, ως ενδιάμεσος να την διαβιβάσει στη Βουλή.
Συγκεκριμένα όπως ορίζει το άρθρο 83 του κανονισμού της Βουλής:

"Oι αιτήσεις της εισαγγελικής αρχής για τη χορήγηση άδειας άσκησης ποινικής δίωξης κατά Bουλευτή, σύμφωνα με τα άρθρα 61 παρ.2 και 62 παρ. 1 του Συντάγματος, αφού ελεγχθούν από τον Eισαγγελέα του Aρείου Πάγου, υποβάλλονται στη Bουλή δια του Yπουργού Δικαιοσύνης και καταχωρίζονται σε ιδιαίτερο βιβλίο κατά τη σειρά της υποβολής τους".

Αντί να κάνει αυτό ο υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου και το υπουργείο του εμφανίζονται να αποφαίνονται για τη διατύπωση των κατηγοριών, πράγμα το οποίο δεν έχει δικαίωμα να το κάνει και μάλιστα αφότου αποκαλύπτουμε την υπόθεση . Κανένας δικηγόρος του υπουργείου και πολύ περισσότερο ο υπουργός ο οποίος κάλλιστα μπορεί να είναι καθηγητής μαθηματικών ή τραπεζίτης, δεν μπορεί να αποφανθεί για τις κατηγορίες και μάλιστα θέτοντας τον εαυτό του κριτή αποφάσεων και ελέγχου του Αρείου Πάγου. Μοναδικός υπεύθυνος για τον έλεγχο αυτό είναι ο Άρειος Πάγος.

Είναι προφανώς πως ο υπουργός Δικαιοσύνης όχι μόνο έχει μεθοδεύσει μια επιχείρηση συγκάλυψης ενός πρωτοφανούς σκανδάλου, αλλά παρανομεί. Απομένει στη Δικαιοσύνη να περιφρουρήσει την ανεξαρτησία της και να αποκαταστήσει το κύρος της.

Δείτε και αυτό:
Συνταγματολόγοι: "Δεν έχει δικαίωμα νομικού ελέγχου ο υπουργός"
Η αποκάλυψη του Hot Doc για την ύπαρξη δικογραφίας, η οποία εμφανίζει τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη να χρηματίζεται από τον προφυλακισμένο επιχειρηματία Αναστάσιο Πάλλη, προκειμένου στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, να κάνει ερωτήσεις υπέρ των συμφερόντων του και το γεγονός ότι όπως αποδεικνύεται αυτή βρίσκεται εδώ και δύο μήνες στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου, ο οποίος όμως δεν την έχει διαβιβάσει στη Βουλή, παρότι αυτό επιβάλλεται, αλλά την έχει επιστρέψει στον Άρειο Πάγο προκειμένου να αναδιατυπωθεί η κατηγορία με βάση άλλο άρθρο του ποινικού κώδικα, προκαλεί ήδη συζητήσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες του υπουργείου Δικαιοσύνης σε τέτοια θέματα.

Όπως καθίσταται σαφές τόσο από το Σύνταγμα, όσο και από τον Κανονισμό της Βουλής, η Εισαγγελία Πρωτοδικών διαβιβάζει την δικογραφία στον Άρειο Πάγο ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο νομιμότητας, ενώ στη συνέχεια η δικογραφία διαβιβάζεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης το οποίο είναι υπεύθυνο τυπικά, ως ενδιάμεσος, να την διαβιβάσει στη Βουλή.

Επομένως, ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει αρμοδιότητα ελέγχου των κατηγοριών, αφού κάτι τέτοιο έχει πράξει ως καθ' ύλην αρμόδιος ο Άρειος Πάγος, αλλά είναι υποχρεωμένος μόνο να διαβιβάσει τη δικογραφία στη Βουλή, προκειμένου να συζητηθεί η άρση της ασυλίας του εκάστοτε βουλευτή.
Για το μείζον ζήτημα της αθέμιτης παρέμβασης του Χαράλαμπου Αθανασίου, μίλησαν στο koutipandoras.gr τρεις συνταγματολόγοι. Πρόκειται για τους Γιώργο Κατρούγκαλο, Κώστα Χρυσόγονο και Μιχάλη Σταθόπουλο, οι οποίοι δηλώνουν δίχως περιστροφές ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει κανένα δικαίωμα και καμιά αρμοδιότητα παρέμβασης, παρά λειτουργεί -ή τουλάχιστον θα έπρεπε να λειτουργεί- ως γραμματοκομιστής, αφού ο ρόλος του είναι απλώς διεκπεραιωτικός.

katrougalos.jpgΓιώργος Κατρούγκαλος: Συνταγματολόγος
xrisogonos.jpg"Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν μπορεί να παρέμβει, ούτε να αξιολογήσει δικογραφίες του Άρειου Πάγου".

Κώστας Χρυσόγονος: Συνταγματολόγος
stathopoulos_foto.jpg"Πρόκειται για υπέρβαση του υπουργείου Δικαιοσύνης. Δεν έχει κανένα δικαίωμα και καμία αρμοδιότητα. Ο ρόλος του υπουργείου Δικαιοσύνης σε αυτή την περίπτωση είναι να λειτουργεί ως γραμματοκομιστής".


Μιχάλης Σταθόπουλος: Συνταγματολόγος
"Είναι αυτονόητο και δεν χρειάζεται να είσαι αυθεντία. Ο υπουργός δεν νομιμοποίηται να σταματήσει την δικογραφία. Ο ρόλος του υπουργείου είναι να την μεταβιβάσει. Ο Άρειος Πάγος πριν μεταβιβάσει την δικογραφία στο υπουργείο Δικαιοσύνης, προφανώς και είχε κάνει έλεγχο νομιμότητας της δικογραφίας πριν την προωθήσει, όποτε και ο ρόλος του υπουργείου σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καθαρά διεκπεραιωτικός".

Η παράγκα Κουτζαμάνη καλύπτει τον χρηματισμό Μιχελάκη


Ο εκπρόσωπος Τύπου της Χρυσής Αυγής δήλωσε για το σκάνδαλο Μιχελάκη - Πάλλη που έθαψε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη:

"Ο ψεύτης Σαμαράς έλεγε ψέματα για δήθεν μαύρα ταμεία της Χρυσής Αυγής και το μόνο που προέκυψε από την έρευνα ήταν αδιάσειστα στοιχεία για χρηματισμό του Μιχελάκη από τον εφοπλιστή Πάλλη.
Αλλά την υπόθεση την έβαλε στο αρχείο η παράγκα της Κουτζαμάνη που όπως είπε και ο Μπαλτάκος: "Σε ποιον εισαγγελέα να πας, αφού η Κουτζαμάνη θα βάλει σε μισή ώρα την υπόθεση στο αρχείο".
Αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι η Δικαιοσύνη ελέγχεται των επιόρκων και των προδοτών. Ζητάμε την παραίτησή τους και βέβαια η Κουτζαμάνη δεν θα έπρεπε να είναι ακόμα στον Άρειο Πάγο, αλλά στη φυλακή μαζί με Σαμαρά, Δένδια, Αθανασίου και Μιχελάκη".
 ==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.