- Το πρώτο πρόσωπο που είπε ο Μπαρόζο ήταν ο Λουκάς Παπαδήμος. Σε μία εβδομάδα, ο Λ. Παπαδήμος ανέλαβε καθήκοντα
Ο Γ. Παπανδρέου, όμως, δεν συμβουλεύτηκε κανέναν άλλο πέρα από τον στενό του κύκλο. Αντιθέτως, εκείνο το βράδυ παρουσίασε το σχέδιό του ως τετελεσμένο γεγονός στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. ...
Όσοι βρίσκονταν στο δωμάτιο -μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος- σοκαρίστηκαν. «Το βράδυ της Κυριακής, κατά την τελευταία μας κατ' ιδίαν συνάντηση, ο Γ. Παπανδρέου μίλησε μόνο για μια πρόταση περί ψήφου εμπιστοσύνης και καθόλου για δημοψήφισμα», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι τις επόμενες ώρες υπέφερε από έντονους πόνους στην κοιλιακή χώρα που τον ανάγκασαν να πάει στο νοσοκομείο. «Σύμφωνα με την ιατρική γνωμάτευση, ήταν αποτέλεσμα του στρες».
«Θυμάμαι πως το πρώτο που σκέφτηκα ήταν: 'Ελπίζω να το έχει πει στη Μέρκελ'» είπε ένας υπουργός.
Η συνάντηση στις Κάννες
Πολλοί αξιωματούχοι ακόμη αναρωτιούνται γιατί ο Παπανδρέου συμφώνησε να εμφανιστεί στις Κάννες για να τον επιπλήξουν. Αν και εξεπλάγη με το ξέσπασμα θυμού από τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο ίδιος δήλωσε ότι χάρηκε για την ευκαιρία που είχε να αποσπάσει στήριξη για την ιδέα του δημοψηφίσματος σε παγκόσμιο επίπεδο.Ο Ν. Σαρκοζί κάλεσε τους ομότιμους ηγέτες στο Παλάτι στις 5:30 μ.μ. την Τετάρτη, μία ώρα πριν συναντηθούν με τον Παπανδρέου, για να συμφωνήσουν στον τρόπο με τον οποίο θα τον αντιμετωπίσουν.
Στη συνάντηση συμμετείχαν η Αν. Μέρκελ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup, η Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και οι δύο πρόεδροι της Ε.Ε., Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Χέρμαν βαν Ρομπάι.
Ο Ν. Σαρκοζί έδωσε σε όλους ένα λευκό χαρτί με τίτλο Position commune sur la Grèce - Κοινή θέση για την Ελλάδα. «Η ιδέα ήταν να μπει ο Παπανδρέου στη γωνία», δήλωσε ένας από τους παρευρισκόμενους.
Το σχέδιο έξι σημείων του Σαρκοζί -που έχουν στη διάθεσή τους οι F.T.- ήταν σαφές και σκληρό. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έπρεπε να δεχθεί το πρόγραμμα στήριξης που είχε συμφωνηθεί την προηγούμενη εβδομάδα και δεν θα δινόταν καμία περαιτέρω βοήθεια μέχρις ότου το κοινοβούλιο της χώρας το επικύρωνε με την ψήφο του.
«Είμαστε πάντα έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα παρά τη μονομερή απόφαση να ανακοινωθεί το δημοψήφισμα χωρίς πρότερη ενημέρωση» αναφέρει το δεύτερο σημείο, σε μια σαφή ένδειξη της οργής του κ. Σαρκοζί. Το έκτο σημείο είναι το πιο ξεκάθαρο: «Το δημοψήφισμα θα αφορά μόνο την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Από τη στιγμή που ο Γ. Παπανδρέου με τον Ευ. Βενιζέλο έφτασαν στην αίθουσα, ο Ν. Σαρκοζί ξεκίνησε αυτό που ένας αξιωματούχος χαρακτήρισε «the full Sarkozy»: μια στοχευμένη, οργισμένη αποκήρυξη της απόφασης του Παπανδρέου για δημοψήφισμα.
«Σαφέστατα το συναίσθημα ήταν: κάναμε τα πάντα για να σας βοηθήσουμε, κάναμε τα πάντα για να σας κρατήσουμε στην Ευρωζώνη, πήραμε οικονομικό και πολιτικό κίνδυνο», είπε μέλος της γαλλικής αποστολής. «Είναι η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους του κόσμου, στην Ιστορία, και τώρα το μόνο που κάνετε είναι να μας προδίδετε».
Ο Παπανδρέου αιφνιδιάστηκε. «Έρχεται και αρχίζει να μιλά έξαλλος για το δημοψήφισμα», λέει για τον Σαρκοζί. «Η θέση του Σαρκοζί ήταν πολύ επιθετική. Δεν ήταν ευγενική. Πολύ-πολύ πιεστική και πολύ επιθετική, ώστε να μπει η Ελλάδα στο δίλημμα: εντός ή εκτός» είπε ο Ευ. Βενιζέλος.
Οι Έλληνες προσπάθησαν να αντεπιτεθούν. Ο Παπανδρέου παρουσίασε το σχέδιό του: το δημοψήφισμα θα γινόταν σε έναν μήνα και θα ανάγκαζε τον Σαμαρά και τους εσωκομματικούς του αντιπάλους να ευθυγραμμιστούν, δεδομένου ότι ακόμη και οι πιο δηλητηριώδεις επικριτές του δεν θα μπορούσαν να αντιταχθούν στη μόνη σωτηρία για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Τότε ο Παπανδρέου διάβασε την προτεινόμενη διατύπωση για το δημοψήφισμα. «Ήταν μία κάπως μεγάλη παράγραφος», παραδέχθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Η Αν. Μέρκελ ήταν η πρώτη που αντέδρασε και δεν ήταν χαρούμενη. «Ή θα το λύσουμε αυτό εδώ, μεταξύ μας, ή στα μάτια του κόσμου θα έχουμε αποτύχει» είπε. «Wir müssen entscheiden» - πρέπει να αποφασίσουμε. «Ή θέλετε να μείνετε εντός Ευρωζώνης ή όχι» είπε.
Όσοι βρίσκονταν στην αίθουσα είπαν ότι ο Παπανδρέου εμφανώς αποθαρρύνθηκε καθώς συνεχιζόταν η μάχη. Όταν κουράστηκε, ο Ευ. Βενιζέλος ανέλαβε τη μάχη, που για πολλούς ήταν σημάδι ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ξαφνικά συνειδητοποίησε ότι είχε καταστεί εξαντλημένη πολιτική δύναμη και ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος εδώ και καιρό εποφθαλμιούσε την πρωθυπουργία, κινήθηκε για να εκμεταλλευθεί την αλλαγή των συνθηκών.
Μπαρόζο καλεί Σαμαρά
Εν αγνοία του Ν. Σαρκοζί και της Αν. Μέρκελ, τηλεφώνησε στον Αντ. Σαμαρά, τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από το ξενοδοχείο του πριν ξεκινήσει η συνάντηση. Γνώριζε ότι εκείνος ήθελε απεγνωσμένα να αποφύγει το δημοψήφισμα.Ο Αντ. Σαμαράς του είπε ότι τώρα ήταν πρόθυμος να συνυπογράψει σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ - κάτι που επιμελώς απέφευγε επί μήνες, ελπίζοντας ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει την πρωθυπουργία.
Ο Μπαρόζο κάλεσε το συμβούλιό του και στελέχη της Κομισιόν στη σουίτα του στο Hotel Majestic Barrière για να χαράξει στρατηγική. Αποφάσισε ότι δεν θα έλεγε στον Ν. Σαρκοζί ή στην Αν. Μέρκελ για εκείνη τη συνομιλία, αλλά, σύμφωνα με άτομα που βρέθηκαν σε εκείνη τη σουίτα, ξεκίνησε τη συζήτηση για πιθανά ονόματα τεχνοκρατών που θα μπορούσαν να πάρουν τα ηνία από τον Παπανδρέου σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Το πρώτο πρόσωπο που είπε ο Μπαρόζο ήταν ο Λουκάς Παπαδήμος.
Σε μία εβδομάδα, ο Λ. Παπαδήμος ανέλαβε καθήκοντα.
Παρακολουθώντας τον Ευ. Βενιζέλο να υπερασπίζεται τις απόψεις του μερικές ώρες αργότερα, ο Μπαρόζο είδε την ευκαιρία. Ο Ν. Σαρκοζί έκλεισε τη συνάντηση διαβάζοντας ξανά το σχέδιο των έξι σημείων, είπε στον Παπανδρέου να επιστρέψει στην Αθήνα και να «πάρει μια απόφαση» και ο Μπαρόζο πήρε τον Βενιζέλο στην άκρη.
«Πρέπει να σκοτώσουμε αυτό το δημοψήφισμα», του είπε. Ο υπουργός Οικονομικών συμφώνησε σχεδόν αμέσως. Το τέλος του δημοψηφίσματος θα ήταν επίσης το τέλος του Παπανδρέου.
Μετά από κάποια σύντομα σχόλια στον Τύπο, όπου είπε ότι «το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα κρίνει την παραμονή ή μη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ», ο Παπανδρέου πήρε τον δρόμο της επιστροφής προς το αεροδρόμιο της Νίκαιας. Στο αυτοκίνητο, γύρισε στον Ε. Βενιζέλο και του είπε ότι τα πράγματα δεν είχαν πάει τόσο άσχημα όσο φοβόταν. Ο Ευ. Βενιζέλος ήταν δύσπιστος. Κατά την πτήση προς Αθήνα, ενώ ο Γ. Παπανδρέου κοιμόταν, ο Βενιζέλος ενθαρρύνθηκε από την παραίνεση του Μπαρόζο και είπε σε έναν βοηθό του να συντάξει δήλωση που θα κοινοποιούσε με την προσγείωση του αεροπλάνου, στις 4:45 π.μ. της Πέμπτης.
«Η θέση της Ελλάδας μέσα στο ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση της χώρας που δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Το κεκτημένο αυτό του ελληνικού λαού δεν μπορεί να εξαρτηθεί από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος».
Το δημοψήφισμα του Παπανδρέου είχε πεθάνει. Όπως και η πρωθυπουργία του.
-------------------------------------------------------------
Πως ο νυν πρωθυπουργός ξεφορτώθηκε τον ΓΑΠ που αρνείτο πεισματικά να παραιτηθεί
(και τώρα υποστηρίζει ότι τον..έριξαν )
TΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΚΟΤΤΑΚΗ
Απίστευτα ψέμματα, μπλόφες , διλήμματα και προσωπικές επιθέσεις , τα πάντα χρησιμοποίησε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά την διάρκεια των συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών για να ροκανίσει τον χρόνο και να παραμείνει στην πρωθυπουργία!
Αυτό προκύπτει από τα απόρρητα πρακτικά των συσκέψεων στην Προεδρία της Δημοκρατίας τα οποία φέρνει σήμερα στην δημοσιότητα η << κυριακάτικη δημοκρατία >> φωτίζοντας όσα συνέβησαν τις δραματικές εκείνες ημέρες πίσω από τις κλειστές πόρτες του Προεδρικού Μεγάρου.Πρακτικά που φωτίζουν καλύτερα τον ρόλο που διαδραμάτισε ο Πρόεδρος Κάρολος Παπούλιας και ορισμένοι συνεργάτες του, την υπομονή και την ψυχραιμία που επέδειξε ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να επιτύχει τον στρατηγικό στόχο της απομάκρυνσης του Παπανδρέου από την εξουσία , αλλά και την σωστή στάση που έδειξε παραδόξως στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.
Μαζί με όσα συνέβησαν στο Προεδρικό Μέγαρο, η << κυριακάτικη δημοκρατία >> ρίχνει φώς σε όσα συνέβησαν τα ξημερώματα της δραματικής Τετάρτης πρός Πέμπτη κατά την διάρκεια των τηλεφωνικών επαφών Παπανδρέου-Σαμαρά και Σαμαρά-Παπαδήμου.
Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι σαφές: Ο Παπανδρέου που κατέληξε να προτείνει στο τέλος των διαπραγματεύσεων εκείνον που στην αρχή έβριζε σκαιότατα, τον νυν πρωθυπουργό, είχε ως τελικό στόχο να προκαλέσει ναυάγιο των συνομιλιών και να το χρεώσει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης..
Εκείνον θα έδειχνε ως αποκλειστικό υπεύθυνο για την τροπή που έλαβαν τα πράγματα τόσο στην κοινή γνώμη αλλά και στον διεθνή παράγοντα.
Δεν υπήρξε ειλικρινής μαζί του ούτε μία στιγμή !
Για να παρασύρει μάλιστα τον Πρόεδρο της ΝΔ στην μπλόφα του δεν δίστασε να του πει ψέμματα για τις προθέσεις Παπαδήμου κατά την διάρκεια ενός μεταμεσονύκτιου τηλεφωνήματος !!!
Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή.
Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΠΑΠΑΔΗΜΟ-ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΣΑΜΑΡΑ
Όπως προκύπτει από όσα συνέβησαν τόσο εντός όσο και εκτός Προεδρικού Μεγάρου, ο Παπανδρέου από την πρώτη κιόλας στιγμή φανερά και απροκάλυπτα επιχείρησε να τινάξει στον αέρα κάθε πιθανότητα ανάληψης της πρωθυπουργίας από τραπεζίτη και ιδιαιτέρως από τον Λουκά Παπαδήμο !
Σε κάποια στροφή των διεργασιών φέρεται ότι συντάχθηκε μαζί του με θεσμικούς όρους , και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας !
Κατά την διάρκεια της πρώτης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών που έγινε στο Προεδρικό την Κυριακή, ο Παπανδρέου έλαβε τον λόγο και εξαπέλυσε από την αρχή δριμύτατη επίθεση << κατά των τραπεζιτών και της πλουτοκρατίας >> !
Σαμαράς και Καρατζαφέρης παρακολούθησαν έκπληκτοι την επίθεση αυτή του πρωθυπουργού κατά της <<πλουτοκρατίας >>, έμειναν δε κάγκελο όταν τον άκουσαν να κατονομάζει ως αυθεντικούς εκπροσώπους της τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος-παρεπιπτόντως- μέχρι εκείνη την στιγμή ήταν και ειδικός σύμβουλος του !
Η έκπληξη των δύο πολιτικών αρχηγών μεγάλωσε όταν θέση υπέρ της συλλογιστικής Παπανδρέου κατά των τραπεζιτών και της πλουτοκρατίας, χωρίς όμως να κάνει αναφορά σε συγκεκριμένα πρόσωπα , έλαβε και ο ίδιος ο Κάρολος Παπούλιας !
Το πρώτο όνομα που έριξε ο Παπανδρέου στο τραπέζι για το αξίωμα του μεταβατικού πρωθυπουργού εκείνη την βραδιά ήταν αυτό της Βουλευτού Αργολίδος και στενής φίλης της οικογένειας Παπανδρέου Έλσας Παπαδημητρίου.
-Χαμογελάω , για να μην γελάσω ! είπε στο άκουσμα της ιδέας ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ο οποίος ήξερε ότι η Έλσα Παπαδημητρίου ήταν τροφός του Γιώργου στα παιδικά του χρόνια στο Καστρί και απέρριψε κάθετα την πρόταση.
<<Είχα καταλάβει από την αρχή ότι ο Παπανδρέου κοροιδεύει για να οδηγήσει τα πράγματα σε αδιέξοδο και για να μείνει στην πρωθυπουργία, γι αυτό ήμουν αποφασισμένος να λέω ναί σε όποιο όνομα έριχνε στο τραπέζι >> είπε μετά την πρώτη σύσκεψη σε συνεργάτες του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτοντας όμως πως << όλα είχαν και ένα όριο >>.
Η πρώτη σύσκεψη που έληξε με νίκη στα σημεία του Σαμαρά καθώς στο ανακοινωθέν της Προεδρίας, το πρώτο που αναρτήθηκε στον δικτυακό της τόπο μετά το 2007(!), ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατάφερε να καταγραφεί η πρόθεση Παπανδρέου να μεταβιβάσει την σκυτάλη σε άλλη κυβέρνηση η οποία θα έχει ως σκοπό την εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου και την διεξαγωγή εκλογών.
Η άρνηση Παπανδρέου να γίνει οιαδήποτε αναφορά σε <<παραίτηση >> του δεν έγινε από κάποιο καπρίτσιο αλλά γιατί πίστευε βαθύτατα μέχρι τέλους ότι θα καταφέρει να οδηγήσει τα πράγματα σε αδιέξοδο ώστε να μείνει στην θέση του!
Στο διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης σύσκεψης των αρχηγών που κατέληξε στο φιάσκο Πετσάλνικου , ο Παπανδρέου επιχείρησε να ευτελίσει την διαδικασία ρίχνοντας στο τραπέζι των συζητήσεων για το αξίωμα του πρωθυπουργού της χώρας κάθε πιθανό και απίθανο όνομα .
Στόχος του ήταν να κερδίσει χρόνο γιατί στο παρασκήνιο ο Βενιζέλος χρησιμοποίησε όλες του τις επιρροές στο σύστημα για να επιβάλλει τον εαυτό του ως πρωθυπουργό ενώ η ομάδα Διαμαντοπούλου έδινε μάχη για τον Παπαδήμο !
Το βράδυ της δραματικής Τετάρτης ο Παπανδρέου κάλεσε τον Σαμαρά που βρισκόταν στο γραφείο του στην Συγγρού και αφού είχε προηγηθεί το αδιέξοδο με την υποψηφιότητα Κακλαμάνη ,του πρότεινε τον Πετσάλνικο.
-Θα σου απαντήσω σε δέκα λεπτά !, του αποκρίθηκε εκείνος.
Τον κάλεσε σε μισή ώρα. Ο Μεσσήνιος πήρε πρώτα μια γεύση για το κλίμα που επικρατούσε στις τάξεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και αφού κατάλαβε τι θα συμβεί έδωσε το πράσινο φώς.
Ο ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΞΙΜΑΔΙ ΤΟΥ ΚΑΦΕ
Λίγη ώρα μετά και μετά το διάγγελμα Παπανδρέου για <<θεσμική λύση>>, συνεκλήθη για δεύτερη φορά η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.Στην Βουλή υπήρχε ασυνήθιστη κινητικότητα.Τα κόκκινα χαλιά που είχε στρώσει ο Φίλιππος Πετσάλνικος για να υποδεχθεί τον Σουηδό ομόλογο του έδωσαν την αίσθηση ότι ετοιμάζεται για να μεταβεί στο Προεδρικό.
Επρόκειτο περί παρεξήγησης φυσικά
Την σούπα όμως την χάλασε ο Καρατζαφέρης επινοώντας μια απίστευτη δικαιολογία.Τι συνέβη?
Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ έφτασε καθυστερημένος και παρήγγειλε μια πορτοκαλάδα.
Παπούλιας, Παπανδρέου και Σαμαράς όπως και την πρώτη φορά είχαν ήδη μεταβεί ένας ένας στην αίθουσα συσκέψεων για να πάρουν τις θέσεις τους.
Ο Σαμαράς βουτούσε ένα παξιμαδάκι στον καφέ του την ώρα που μπήκε στην αίθουσα η γραμματεύς του Παπούλια κυρία Μπίκα .
– Ο κύριος Καρατζαφέρης μόλις ανεχώρησε ! τους ανήγγειλε με πάσα επισημότητα.
– Τι εννοείτε ανεχώρησε? Έρχεται με πομπή ? , σχολίασε με χιούμορ ο Σαμαράς...
Όλοι κατάλαβαν ότι ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ είναι καθ οδόν , όχι ότι αποχώρησε διαμαρτυρόμενος.
Είχε λειτουργήσει ως ...πυροκροτητής , όχι μόνο για λογαριασμό του αλλά και για λογαριασμό άλλων .Σήμερα ξέρουμε ότι θα τίναζε στον αέρα εκείνη την σύσκεψη και θα έβρισκε οποιαδήποτε αφορμή...Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι κατά την έξοδο του από το Μέγαρο, ανέφερε το όνομα Παπαδήμος...
ΓΙΩΡΓΟ ΟΥΤΕ ΕΣΥ ΟΥΤΕ ΕΓΩ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΚΤΑΤΟΡΕΣ !
Κατάκοπος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφάσισε εκείνο το βράδυ να ξεκουραστεί και να κοιμηθεί στο πατρικό του σπίτι στην οδό Μουρούζη, όπου και κατευθύνθηκε αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης. Είχε υπολογίσει όμως χωρίς τον Παπανδρέου.Μισή ώρα μετά τα μεσάνυκτα και ενώ το Μαξίμου διέρρεε ότι ο Παπαδήμος βάζει ταπεινωτικούς όρους για να δεχθεί την πρόταση , ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Σαμαρά ο οποίος εκείνη την ώρα ετοιμαζόταν για ..κατάκλιση. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάθισε στο ιστορικό γραφείο του πατέρα του Κωνσταντίνου και άκουσε τον Παπανδρέου να του λέει:
-Αντώνη πρέπει να αποφασίσεις απόψε ! Προτείνω τον Παπαδήμο !
Ο Σαμαράς που δεν είχε καθαρή εικόνα για τους περίφημους όρους, επιχείρησε να κερδίσει χρόνο.
– Δεν μου λές Γιώργο , δικτάτορας είσαι που θα μου υπαγορεύσεις να αποφασίσω αμέσως ? Εγώ πάντως δεν είμαι...
– Δεν κατάλαβες !Εδώ που έφτασαν τα πράγματα, εσύ αποφασίζεις ! Ή δέχεσαι τον Παπαδήμο ή συνεχίζω εγώ ..., συνέχισε ο ΓΑΠ ρίχνοντας του το μπαλάκι και ελπίζοντας μέσα του ότι ο παλαιός συγκάτοικος θα επιλέξει τον ίδιο.
– Δεν μου λές Γιώργο , αυτά που ακούω για όρους του Παπαδήμου είναι αληθή ? ρώτησε
Πριν του απαντήσει ,ο Παπανδρέου του έκανε ένα σεμινάριο για το πως λειτουργούν τα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα και πως πρέπει να φρονιματιστούν για να καταλήξει ότι ναί, ο Παπαδήμος έχει βάλει πέντε όρους !
– Καλά θα σου απαντήσω το πρωί, του είπε ο Σαμαράς..
– Θα σε καλέσει σε λίγο ο Παπαδήμος επιχείρησε να τον αιφνιδιάσει ο Γιώργος που ήθελε ναυάγιο από το ίδιο βράδυ .. Πίστευε ότι ο Σαμαράς δεν ήθελε Παπαδήμο επειδή στην πρώτη σύσκεψη ο αρχηγός της αντιπολίτευσης είχε ζητήσει να μην είναι πρώτη επιλογή για την πρωθυπουργία άνθρωπος του χρηματοπιστωτικού συστήματος..
Ο ΣΠΑΣΚΙ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ
Μολις τελείωσε η συνδιάλεξη ο Σαμαράς μίλησε με συνεργάτες του και επανεκτίμησε την κατάσταση.Ήξερε τον Παπαδήμο από τα χρόνια του Κολλεγίου, ήταν τέσσερις τάξεις μεγαλύτερος του και ποτέ δεν του είχε δώσει εικόνα του σερίφη που βάζει όρους.Σκέφτηκε σκακιστικά :
-Δεν είναι δυνατόν ο Σπάσκι ( Παπαδήμος ) να κάνει την πρώτη του κίνηση και αυτή να είναι ..δεξί άλογο ! Κάτι δεν κολλάει...Λίγη ώρα μετά., το ρολόι έδειχνε μία μετά τα μεσάνυχτα, χτύπησε το τηλέφωνο στο παλαιό γραφείο του Κωνσταντίνου Σαμαρά στην Μουρούζη.Ήταν ο Παπαδήμος...
-Καλησπέρα κύριε Πρόεδρε, ξεκίνησε υπηρεσιακά και άρχισε να μιλά στον Σαμαρά για την υποψηφιότητα του και για το PSI ! Γιά όρους ? Ούτε λέξη...
-Δεν μου λές Λουκά, η συζήτηση απέκτησε λόγω κολλεγίου οικειότητα μετά από λίγο, είπες στον Παπανδρέου τίποτε για όρους ?, ρώτησε ο Σαμαράς..
-Μια γενική συζήτηση είχαμε , όχι βέβαια! απάντησε εκείνος...
-Μπορείς να κάνεις τώρα μια δήλωση διάψευσης , μια διαρροή..? επέμεινε ο Σαμαράς..
Η ώρα όμως ήταν περασμένες μία, ο Παπαδήμος ήταν μόνος του στο σπίτι του στο Ψυχικό και δεν είχε και μηχανισμό για να το κάνει.Του υποσχέθηκε όμως ότι θα το κάνει την επομένη και έκλεισαν το τηλέφωνο...
ΝΑ ΜΗΝ ΕΛΕΓΕΣ ΨΕΜΜΑΤΑ !
Την επομένη το πρωί , ο Σαμαράς ετοιμάστηκε να πάει στην Προεδρία έτοιμος για καβγά με τον Παπανδρέου. Με το που άρχισε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Παπούλια, πήρε τον λόγο.
-Κύριε Πρόεδρε, θέλω να γραφτεί στα πρακτικά ότι ουδέποτε ο Λουκάς Παπαδήμος έθεσε όρους για την ανάληψη της πρωθυπουργίας.
Ο Παπανδρέου αντέδρασε.
– Έχω και εγώ τον κόσμο μου, φέρεται να είπε και διαφώνησε με την καταγραφή που ζήτησε ο Σαμαράς..
– Και τι με νοιάζει εμένα αν έχεις τον κόσμο σου. Να μην έλεγες ψέμματα , Γιώργο!!
Είναι άγνωστο αν η συγκεκριμένη στοχομυθία κατεγράφη και επισήμως στα πρακτικά της Προεδρίας, συνέβη όμως . Και λίγο αργότερα ο ίδιος ο Παπαδήμος στην πρώτη δημόσια δήλωση του έξω από το Προεδρικό έκανε δεκτό το αίτημα Σαμαρά και διέψευσε ότι έθεσε ο ίδιος όρους ποτέ...Έχει εδώ σημασία να αναφερθεί ότι στην κόντρα με τον Παπανδρέου περί όρων, ο Καρατζαφέρης στήριξε τον Σαμαρά και αυτό άμβλυνε το κακό κλίμα που υπήρχε όλο το προηγούμενο διάστημα στις σχέσεις τους...
ΔΕΝ ΠΙΑΝΕΙ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ !
Όταν ο Παπούλιας και οι τρείς πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν στο όνομα του Παπαδήμου προέκυψε νέο εμπόδιο. Η .....τεχνολογία ! Η γραμματεύς του Προέδρου και σύζυγος ηπειρώτη του διοικητή της ΕΥΠ Κώστα Μπίκα (ο οποίος την περίοδο 2005-2009 διετέλεσε διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Παπούλια ), επιχείρησε να καλέσει μπροστά στους αρχηγούς τον νέο πρωθυπουργό για να μιλήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που να του ανακοινώσει τα νέα. . Περιέργως όμως και τα δύο τηλέφωνα που χρησιμοποίησε, αναλογικό και κινητό , δεν έφεραν αποτέλεσμα γιατί είτε αυτά δεν είχαν σήμα, είτε του Παπαδήμου.
Το γεγονός έκανε εντύπωση στους αρχηγούς αλλά γρήγορα απεδείχθη ότι όντως δεν έπιαναν τα κινητά. Είχε δίκιο η κυρία Μπίκα. Τότε ο Πρόεδρος σηκώθηκε από την θέση του, πήγε στο γραφείο του από όπου έγινε τελικά δυνατή η ανεύρεση του νέου πρωθυπουργού !
Το θρίλερ τελείωσε όταν ο νέος πρωθυπουργός έκανε δημόσια δήλωση ότι ουδέποτε έθεσε όρους στους πολιτικούς αρχηγούς για να αποδεχθεί την τιμητική πρόταση...
(από την Κυριακάτικη Δημοκρατία, 4/12/2011 )
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.