Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Ποιοι βιομήχανοι πάνε στα συσσίτια

Η εικόνα των συσσιτίων στην Ελλάδα της κρίσης συγκλονίζει. Στις ουρές, για ένα πιάτο φαγητό και ένα κομμάτι ψωμί, συναντά κανείς ανθρώπους που ούτε θα μπορούσε να το φανταστεί.
Η οικονομική κρίση στη χώρα «γονάτισε» τους πάντες. Εφοπλιστές, βιομήχανοι, εργοστασιάρχες και έμποροί που μετά από χρόνια σκληρής δουλειάς κατάφεραν να εξασφαλίσουν μία «καλή ζωή», είδαν από τη μία στιγμή στην άλλη τους κόπους τους να γκρεμίζονται, και πλέον περιμένουν καρτερικά στις ουρές των συσσιτίων  για να εξασφαλίσουν τα απολύτως απαραίτητα. Ένα γεύμα που θα τους κρατήσει στη ζωή.
Όπως αποκαλύπτει η Espresso, στην Νέα  Κηφισιά μία περιοχή που παραδοσιακά θεωρείται γειτονιά ευκατάστατων και διασήμων η εικόνα έχει αλλάξει δραματικά μετά την κρίση.
Άνθρωποι που άλλοτε τους ένωνε ο πλούτος και η χλιδή πλέον το μόνο κοινό που έχουν η ουρά του συσσιτίου. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που στην ίδια ουρά με τους «υπηρέτες» που κάποτε είχαν στη δούλεψη τους.
Η κατάσταση για τους επιχειρηματίες που χρεοκόπησαν είναι δραματική. Είχαν τα πάντα και μέσα σε μερικούς μήνες βρέθηκαν να ζουν σε σπίτια χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
Τι αποκαλύπτει ο αρχιμανδρίτης Σέργιος Βαρελιάς:
«ισχυροί επιχειρηματίες που πριν από μερικά χρόνια διέθεταν πολλά χρήματα για φιλανθρωπίες, σήμερα δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Αναγκάστηκαν να κλείσουν τις επιχειρήσει τους και να απολύσουν δεκάδες εργαζόμενους. Έχασαν τα πάντα και σήμερα ζητάνε να τους βοηθήσουμε», αποκαλύπτει ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδας στη Νέα Κηφισιά,  Σέργιος Βαρελιάς.
«Χρεοκόπησαν και έρχονται εδώ για να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό. Κάθε 15 ημέρες τους δίνουμε τρόφιμα και ότι άλλο μπορούμε για να τους στηρίξουμε».
Μάλιστα όπως αποκαλύπτει ο ιερωμένος  δεκάδες επιχειρηματίες έχουν χάσει τα σπίτια τους, ενώ κάθε μέρα άνθρωποι που θεωρούνται ευκατάστατοι, γνωστές οικογένειες «ζητούν να μας παραχωρήσουν τα πολυτελή σπίτια τους για να μην τους τα πάρει η εφορία.»
Για την άλλη όψη του νομίσματος της κρίσης που έχει τσακίσει επιχειρηματίες είχε μιλήσει παλαιότερα και ο μητροπολίτης Κηφισιάς Κύριλος. Αναφερόμενος στο εύρος της κρίσης μίλησε για εφοπλιστές  και βιομηχάνους, άλλοτε κραταιούς οικονομικά οι οποίοι από δωρητές και ευεργέτες της εκκλησίας έφτασαν στο σημείο να ζητούν… βοήθεια.
Ο μητροπολίτης αναφέρθηκε σε δύο περιπτώσεις. Σε έναν εφοπλιστή από το Διόνυσο και σε έναν βιομήχανο από την Εκάλη.
Ο πρώτος του ζήτησε να παραχωρήσει στην εκκλησία το σπίτι για να απαλλαγεί από τα χρέη, λέγοντας: «Θέλεις να πάρεις τη βίλα μου με την πισίνα; Τη δορίζω. Να πάρετε και τα χρέη μου».
Στη δεύτερη περίπτωση ένας βιομήχανος από την Εκάλη ζήτησε ο ίδιος βοήθεια από τον ιερωμένο. «Με παίρνει και με πηγαίνει μπροστά σε μία αγιογραφία “αυτός είμαι εγώ. Ο δωρητής της αγιογραφίας”. Του λέω “τι θέλετε” και μου απάντησε “τη βοήθεια σας”».

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.