Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Τι ψήφισαν οι Έλληνες ανά κοινωνικό-επαγγελματική κατηγορία! Η Χρυσή Αυγή συγκινεί τους επιχειρηματίες

Στον συγκεκριμένο πίνακα, βλέπουμε τα παρακάτω, "περίεργα":

1. Οι συνταξιούχοι πάλι, ψήφισαν για την πάρτι τους, χέστηκαν για την ανεργία των παιδιών τους και των εγγονών τους, έμειναν εγκλωβισμένοι σε ότι είχαν συνηθίσει τα τελευταία 40 χρόνια...

2. Οι επιχειρηματίες, ακολουθώντας μία γραμμή ταξικής συνέπειας, ψήφισαν κατά 37,4% ΝΔ, ενώ δεύτερο κόμμα, η "δήθεν" αντισυστημική Χρυσή Αυγή...Γιατί, απλά οι άνθρωποι της αγοράς, έχουν καταλάβει ότι και η Χρυσή Αυγή εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα! Να δούμε πότε θα το καταλάβουν οι άνεργοι που την ψηφίζουν!

Ευρώπη & Ευρωεκλογές 2014
Θα επισημαίναμε λοιπόν συνοπτικά τα εξής: 1. Το πρώτο «σκοτεινό σημείο» και της δημοσκόπησης αυτής είναι το ύψος της διαφοράς των δύο πρώτων κομμάτων. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις συμφωνούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα μικρό προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου. Το ερώτημα όμως είναι ποιο ακριβώς είναι αυτό το προβάδισμα και μέχρι ποίου σημείου μπορεί να εξελιχθεί. Ασφαλής απάντηση στο ερώτημα θα δοθεί μόνον από την κάλπη της 25ης Μαίου, καθότι το εύρος των παρατηρούμενων ποσοστών των δύο κομμάτων έχει μεγάλη διακύμανση, τέτοια που αφήνει ανοικτές τις πιθανότητες «εκπλήξεων».

2. Το δεύτερο «σκοτεινό σημείο» είναι το ποσοστό της Χρυσής Αυγής και του Ποταμιού. Είναι τέτοια η σημερινή συγκυρία, τόσο η καθαρώς δημοσκοπική όσο και η εν γένει κοινωνικο-πολιτική, που δεν αποκλείεται να καταγράφονται φαινόμενα, είτε απόκρυψης είτε υπεραντιπροσώπευσης των δύο αυτών κομμάτων. Όμως, είναι τέτοια η δυνητική επιρροή και των δύο αυτών σχηματισμών που το τελικό τους ποσοστό θα βαρύνει καταλυτικά σε όλο το φάσμα του κομματικού συστήματος, επηρεάζοντας τόσο τα κόμματα της «δεξιάς» όσο και τα κόμματα της «κεντροαριστεράς».

3. Το τρίτο «σκοτεινό σημείο» είναι το αθροιστικό ποσοστό όλων των «μικρών» και «πολύ μικρών» συνδυασμών από τους 43 που κατέρχονται συνολικά στις ευρωεκλογές. Για ορισμένους εξ’αυτών η δημοσκοπική παρατήρηση είναι απολύτως ανεπαρκής (π.χ. για τον συνδυασμό της μουσουλμανικής μειονότητας, ή για σχηματισμούς σαν αυτόν του Β.Πολύδωρα, του Χρ.Ζώη και του Π.Ψωμιάδη).

Υπάρχουν «βεβαιότητες» από τις σημερινές δημοσκοπήσεις; Θα μπορούσε κανείς να σημειώσει σχετικά τη μεγάλη συρρίκνωση της ΔΗΜΑΡ, τη διαφαινόμενη συρρίκνωση του χώρου ΠΑΣΟΚ/Ελιάς (που πιθανόν να υπερεκτιμάται από τη σημερινή δημοσκόπηση), τη σχετική ανασυγκρότηση της εκλογικής επιρροής του ΚΚΕ στα επίπεδα του 6-8%. Μπορεί επίσης να είναι σίγουρος για το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές: εντεινόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια, αποδοκιμασία της ευρωπαϊκής κατεύθυνσης, ζοφερή επιδείνωση των κοινωνικών προβλημάτων της φτώχειας και της δυσανεξίας. Ιστορικά, κάθε τέτοιο περιβάλλον παρήγαγε μεγάλες «εκπλήξεις» στις εκλογές. Θα συμβεί το ίδιο και τώρα και σε ποιο βαθμό;

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.