και τη μεγάλη συντριβή
ΒΑΡΕΣΕ ΔΙΑΛΥΣΗ ο ετοιμόρροπος έτσι κι αλλιώς κυβερνητικός συνασπισμός μετά τα διλήμματα Βενιζέλου τα οποία προκάλεσαν έμφραγμα στο Μαξίμου αφού ανέτρεψαν ριζικά τη στρατηγική και την τακτική της Ν.Δ. για την κρίσιμη αναμέτρηση των ευρωεκλογών.
Η στρατηγική της Ν.Δ. προέβλεπε την εξαφάνιση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να λεηλατήσει ότι απέμεινε από τους ψηφοφόρους του για να καταστεί διαχείρισιμη η ήττα των ευρωεκλογών. Στο μέγαρο Μαξίμου χαρακτήριζαν το ΠΑΣΟΚ μια συνιστώσα της Ν.Δ. που έχει ημερομηνία λήξεως το βράδυ των εκλογών και στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε το σύνολο του στρατηγικού σχεδιασμού του κυβερνώντος κόμματος. ...
Στο ΠΑΣΟΚ όταν είδαν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και κατάλαβαν τον εφιάλτη που θα περάσουν το βράδυ των εκλογών για τον οποίο κάποιοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν αφού κατάντησαν τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη του ΠΑΣΟΚ, ΕΔΗΚ της εποχής Ζίγδη, άρχισαν να ξυπνούν από το λήθαργο.
Ο ίδιος ο Βενιζέλος αρχικά και στη συνέχεια τα κορυφαία στελέχη του κόμματος είπαν δημόσια τα αυτονόητα, ότι το ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση εκλογικής κατάρρευσης δεν μπορεί να συνεχίσει να συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Βέβαια το δίλημμα τέθηκε αργά αφού ο πολιτικός χρόνος έχει τελειώσει και το κυριότερο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έφτασαν σε σημείο να λοιδορούνται δημόσια με χαρακτηριστική περίπτωση αυτό που συνέβη χθες, όταν η Φωτεινή Πιπιλή μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και αναφερόμενη στον Κασσή είπε: τον Πασόκο και αν τον πλένεις το σαπούνι σου χαλάς.
Η συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου δεν μπορεί να λύσει κανένα πρόβλημα με δεδομένο ότι ο ένας πυλώνας του κυβερνητικού συνασπισμού κατέρρευσε ολοκληρωτικά και δεν υπάρχουν άλλοι εν δυνάμει πολιτικοί σύμμαχοι.
Επίσης στη διάλυση του ΠΑΣΟΚ συνέτεινε και η δημιουργία του Ποταμιού που αντί να παίρνει ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ, τελικά εξαντλεί τη δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ.
Αναγκαστικά ο Αντώνης Σαμαράς δίνει τη μεγάλη μάχη να περιχαρακώσει το κόμμα προκειμένου να εξασφαλίσει μια διαχειρίσιμη ήττα που θα του επιτρέπει να παραμείνει Πρόεδρος της συρρικνωμένης έτσι κι αλλιώς Νέας Δημοκρατίας.
Το δίλημμα Βενιζέλου πέφτει στο κενό και το μόνο που προκαλεί είναι την επιτάχυνση της διάλυσης του κυβερνητικού συνασπισμού. Τα καραγκιοζιλίκια στη Βουλή για τις λαϊκές και τα πανηγύρια δείχνουν τον απόλυτο ξεπεσμό μιας κυβέρνησης που δεν έχει καμία λαϊκή στήριξη και έχει ημερομηνία λήξεως την 25η Μαΐου. Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αναπτύξει την παραμικρή δυναμική αφού το σύνολο των βουλευτών και των στελεχών του έχει προεξοφλήσει τη βαριά ήττα και προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα.
Την καθοδική πορεία που είχε το ΠΑΣΟΚ θα ακολουθήσει αναγκαστικά και η Νέα Δημοκρατία η οποία αιμορραγεί στην κυριολεξία αλλά έχει διασωθεί σε κάποια ποσοστά εξαιτίας της διαχείρισης του κομματικού κράτους στο οποίο έχει βολέψει χιλιάδες στελέχη του κομματικού μηχανισμού.
Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύεται με δυνάμεις που προέρχονται από όλο το φάσμα της Κεντροαριστεράς φιλοδοξώντας να διαμορφώσει ένα ισχυρό πλειοψηφικό ρεύμα το οποίο θα του εξασφαλίσει αυτοδύναμη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές.
«Θα γίνουμε Ουκρανία»
Η απελπισία στο ΠΑΣΟΚ από την κάκιστη εικόνα του κόμματος φαίνεται και από την επιμονή του Βαγγέλη Βενιζέλου να θέτει θέμα πτώσης της κυβέρνησης σε περίπτωση που αποτύχει στις εκλογές, (το επανέλαβε και χθες μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό). Τον τόνο του δράματος, έδωσε με τον πλέον χαρακτηριστικό αν και προκλητικό τρόπο, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος σε κομματική εκδήλωση στο Βόλο. Ο στενός συνεργάτης του κ. Βενιζέλου, έθεσε εκβιαστικό δίλημμα στον ελληνικό λαό, λέγοντας πως αν δεν στηριχθεί η Ελιά «η Ελλάδα θα είναι μια χώρα που θα υποστεί ότι έχουν υποστεί χώρες όπως η Ουκρανία ή χώρες της Βόρειας Αφρικής».
Σημείωσε δε ότι δεν είναι δυνατόν μετά από 20 μήνες που η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ έχουν δώσει τον καλύτερο εαυτό τους, η Ελιά να φανεί στις εκλογές ότι είναι ο αδύναμος κρίκος της κυβέρνησης. «Δεν είναι δυνατόν ένας βουλευτής που δεν έχει τη νομιμοποίηση στο Νομό του ή το ίδιο το ΠΑΣΟΚ και η Ελιά που δεν θα έχει νομιμοποιήσει να είναι στην κυβέρνηση ή να είναι μέλος σε μια κυβέρνηση που δεν θα είναι σταθερή», είπε.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, δήλωσε πως «το βράδυ των εκλογών οι πολίτες θα μας αξιολογήσουν και εμείς θα αξιολογήσουμε».
Πρόσθεσε δε ότι από τη στιγμή που ο Βενιζέλος έθεσε το δίλημμα αυτό δεν υπάρχει επιστροφή. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος δήλωσε την απόλυτη ταύτισή του με το δίλημμα Βενιζέλου, « Ελιά ή εθνικές κάλπες». « Μαζί με τον Αηδόνη και με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συγκροτούμε μια 30αρα βουλευτών στην οποία στηρίζει η χώρα την πορεία της. Αν εμείς σκεφτόμασταν αλλιώς δεδηλωμένη δεν υπάρχει», είπε.
Επικριτική απέναντι στη στάση του ΠΑΣΟΚ ήταν και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία σημείωσε ότι ο Βενιζέλος θέλει να αποσπάσει μεγαλύτερα εκλογικά ποσοστά. « Σου λέει ο Βενιζέλος, όσοι θέλουν σταθερότητα ψηφίζουν ΝΔ άρα εγώ τι θα πάρω», είπε.
========================== "O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.