Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Δημοκρατία σε κρίση... Αντιγράφουν το καθεστώς Ερντογαν;


Διαφάνεια
«Ο τουρκικός λαός αξίζει μεγαλύτερη πληροφόρηση και διαφάνεια, όχι περισσότερους περιορισμούς», διακήρυξε ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Σ. Φούλε, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί πως εάν η Τουρκία θέλει να μπει στην ΕΕ, τέτοιοι νόμοι θα πρέπει πρώτα να αναθεωρηθούν. Σε διαμαρτυρίες προέβησαν επίσης ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο Σουηδός ΥΠΕΞ Καρλ Μπιλντ, ο ΟΑΣΕ, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), καθώς και η Ενωση Τούρκων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (TUS-AD).

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ FREEDOM HOUSE
'Κατηγορώ' για απολυταρχικές υπερβάσεις

«Δημοκρατία σε κρίση»: έτσι τιτλοφορεί την τελευταία της έκθεση αναφορικά με την κατάσταση στον χώρο των τουρκικών μίντια η αμερικανική μη κερδοσκοπική οργάνωση προάσπισης των πολιτικών ελευθεριών Freedom House.

Μέλη της οργάνωσης ταξίδεψαν στην Τουρκία τον περασμένο Νοέμβριο, όπου είχαν σειρά επαφών με δημοσιογράφους, ακτιβιστές, επιχειρηματίες αλλά και κρατικούς αξιωματούχους. Τα συμπεράσματά τους δεν κολακεύουν την κυβέρνηση Ερντογάν.

Αντιθέτως της προσάπτουν σειρά απολυταρχικών «υπερβάσεων». Σύμφωνα με την έκθεση της Freedom House που δόθηκε προ ημερών στη δημοσιότητα, ο Ερντογάν το έχει συνήθειο να επιτίθεται ονομαστικά στους δημοσιογράφους που τολμούν να του ασκούν κριτική.

Μάλιστα, στην πορεία, οι περισσότεροι από τους εν λόγω δημοσιογράφους καταλήγουν (όλως τυχαίως;) να χάνουν και τη δουλειά τους. Ενδεικτικά, μετά το κύμα κυβερνητικής αμφισβήτησης του περασμένου καλοκαιριού (πάρκο Γκεζί κ.ά.), τουλάχιστον 59 Τούρκοι δημοσιογράφοι απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση.

ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
 Το παραπάνω κείμενο είναι από το "έθνος" με τίτλο:
ΤΟΥΡΚΙΑ, "Ο Ερντογάν φιμώνει Τύπο - Ιντερνετ"

Το παρακάτω είναι από το ιστολόγιο "tolimer": http://tolimeri.blogspot.gr/


Ανταποκρινόμενοι σε νομικό αίτημα που υποβλήθηκε στην Google, καταργήσαμε αυτό το ιστολόγιο. Εάν το επιθυμείτε, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με το εν λόγω αίτημα στη διεύθυνση ChillingEffects.org.

Θα επανέλθουμε το βράδυ με περισσότερα στοιχεία.
 
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.