Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Στην αντίπερα όχθη ο ροκάς των εκδόσεων - Τελευταίο αντίο σήμερα νωρίς το απόγευμα (16:30) στον Οδυσσέα Χατζόπουλο

 Φίλοι και συγγενείς θα αποχαιρετήσουν σήμερα, νωρίς το απόγευμα(16:30) τον εκδότη Οδυσσέα Χατζόπουλο που έφυγε από τη ζωή την περασμένη Παρασκευή. Τις τελευταίες ημέρες ο εκδότης του Κάκτου νοσηλευόταν σε ιατρικό Κέντρο.
Συγκινημένος ο εκδοτικός κόσμος πληροφορήθηκε την είδηση του θανάτου του Οδυσσέα Χατζόπουλου. Ο Οδυσσέας Χατζόπουλος ίδρυσε τον οίκο «Κάκτος» το 1975. Ο εκδοτικός του οίκος ταυτίστηκε με τις μεταφράσεις της αρχαιοελληνικής γραμματείας, ενώ εξέδωσε πολλούς τίτλους ακαδημαϊκών κειμένων, από λογοτεχνία μέχρι φιλοσοφία.
Όπως θυμάται χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος και στιχουργός, Λευτέρης Παπαδόπουλος, φίλος του από τα γυμνασιακά χρόνια, «ο Χατζόπουλος ξεκίνησε να κάνει εκδόσεις με μηδέν κεφάλαιο, περίπου με 8000 δραχμές και με τη βοήθεια δημοσιογράφων καθώς τότε συστεγαζόταν με την εφημερίδα «Ελεθεροτυπία», και χωρίς στην ουσία να έχει ποτέ ιδιαίτερο κέρδος».
Η κηδεία του Οδυσσέα Χατζόπουλου θα γίνει στο Γ΄Νεκροταφείο Αθηνών.
Ο εκδοτικός χώρος την τελευταία τεσσαρακονταετία, σφραγίστηκε από την παρουσία του Οδυσσέα Χατζόπουλου, των εκδόσεων Κάκτος. Από παιδί μέσα στα βιβλία -αφού ένα κομμάτι της οικογενειακής του ρίζας είλκυε την καταγωγή του από την οικογένεια Πουρνάρα, των εκδόσεων Πάπυρος-, αφοσιώθηκε ώς το τέλος του αιματώδους βίου του στην προαγωγή του κειμένου σε τυπωμένο χαρτί.
Ο Οδυσσέας παρέμεινε πάντα ένα ηρακλείτειο παιδί χωρίς υστεροβουλία και μνησικακία. Πίσω από το οξύθυμο του χαρακτήρος του δεν χρειαζόταν και πολύ να σκάψεις, για να αναδυθεί στην επιφάνεια -αυτό που λέει ο λαός μας- ένας καλός και εύπλαστος άνθρωπος.
Δυστυχώς, γράφουμε σε παρελθόντα χρόνο, γιατί ο Οδυσσέας Χατζόπουλος, αυτός ο φανατικός καπνιστής, ο αμετανόητα Αθηναίος, ο φίλτατος μεταξύ φίλων και ο ιδιοσυγκρασιακά αναρχικός, πέρασε στην αντίπερα όχθη. Το ζεστό καλοκαιρινό πρωινό της χθεσινής ημέρας τον βρήκε στο κρεβάτι του νοσοκομείου να εκπνέει σε ηλικία 73 ετών. Αυτόν τον πάντα όρθιο, τον ζωντανό, τον φωνακλά, τον χειρονομιακό.
Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη 1 Ιουλίου, στις 4.30 το απόγευμα, στοΓ' Νεκροταφείο Αθηνών. Είχε γεννηθεί το 1941 στην Αθήνα, είχε περάσει από το περίφημο Β' Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών και ακολούθησε σπουδές πολιτικών επιστημών, παράλληλα με την αφοσίωσή του στη μουσική.
Το ξεκίνημά του, ως γνήσιο τέκνο της ροκ, είχε σημανθεί το 1960 σε ηλικία 19 ετών με την έκδοση του περιοδικού Γραμμάτων και Τεχνών «Ηνίοχος». Στις σελίδες του, ο λόγος και η μουσική συνομιλούσαν με όρους εναλλακτικής κουλτούρας. Τα πρώτα εκδοτικά του χρόνια -με αφετηρία το 1975- δρομολόγησε τα ψυχεδελικά του όνειρα, βουτηγμένος στις μελλοντολογικές φαντασιώσεις τής επιστημονικής φαντασίας (Κλαρκ και Ασίμοφ). Από τους «λοξούς» της ελληνικής λογοτεχνίας του εικοστού αιώνα, τον Σκαρίμπα και τον Πικρό, γιατί ήθελε να «μιλήσει» αναφορικά για την άγνωστη ιστορία της Ελλάδας που δεν περνάει από την επίσημη κρατική ιδεολογία.
Από το 1991, χωρίς να πάψει στιγμή να εμπλουτίζει τον κατάλογό του από άλλες θεματικές ενότητες, αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στη σειρά «Αρχαία Ελληνική Γραμματεία. Οι Ελληνες», στην οποία κυκλοφόρησαν μέχρι σήμερα επτακόσιοι τόμοι τριακοσίων συγγραφέων με χίλιους τίτλους.

Διαβάστε επίσης:
Απεβίωσε ο εκδότης του «Κάκτου», Οδυσσέας Χατζόπουλος


==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.