Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Αποφυλακίζουν με νόμο τους εμπόρους ναρκωτικών

Σχετικό: Ο Αθανασίου αθωώνει τους καταχραστές του Δημοσίου
Με μια σκανδαλώδη διάταξη, την οποία πέρασε νύχτα, κατά το κοινώς λεγόμενο, στο πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής η κυβέρνηση και ο Χαράλαμπος Αθανασίου ως αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης φροντίζουν για την αποφυλάκιση μεγαλεμπόρων ναρκωτικών οι οποίοι εκτίουν ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών, εφόσον έχουν εκτίσει το ένα τρίτο αυτής.
Η πρόβλεψη αυτή συμπεριλαμβανόταν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και ήρθε να προστεθεί στις αποφάσεις για την αθώωση των καταχραστών του δημοσίου με την εκ παραδρομής κατά τον κ. Αθανασίου διαγραφή άρθρου του ποινικού κώδικα και την κατάργηση του δικαιώματος των δικαστικών λειτουργών να παρακολουθούν τηλεφωνικές συνακροάσεις για υπόπτους τέλεσης του αδικήματος του ξεπλύματος χρήματος, ψήφισαν διάταξη που προβλέπει την αποφυλάκιση των εμπόρων ναρκωτικών που έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη μεγαλύτερη των δέκα χρόνων.
Η πρόβλεψη για αποφυλάκιση των εμπόρων λευκού θανάτου, περιλαμβάνεται στο άρθρο 11 περί απόλυσης κρατουμένων υπό όρους του νέου νόμου 4274 του 2014 που ψηφίστηκε από το πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής στις 8 Ιουλίου και δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης επτά ημέρες μετά. ...
Η συγκεκριμένη διάταξη του νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης προβλέπει ότι όσοι έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα ή αμετάκλητα σε ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης άνω των δέκα ετών για εγκλήματα που προβλέπονται στον νόμο 3459 του 2006 περί ναρκωτικών απολύονται υπό όρους, αν έχουν συμπληρώσει το ένα τρίτο της πραγματικής έκτισης της ποινής που τους επιβλήθηκε. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι αν κάποιος έμπορος ναρκωτικών έχει καταδικαστεί για παράδειγμα σε κάθειρξη δώδεκα ετών, θα μπορεί να αποφυλακιστεί με διάταξη του εισαγγελέα πλημμελειοδικών αν έχει εκτίσει τέσσερα χρόνια.
Η ευεργετική αυτή διάταξη για τους εμπόρους ναρκωτικών έρχεται να προστεθεί στις αποκαλύψεις του Hot Doc για τον Χαράλαμπο Αθανασίου, ο οποίος στον έναν χρόνο που βρίσκεται στη θέση του υπουργού της Δικαιοσύνης έχει εισηγηθεί την απονομή χάριτος σε 105 καταδικασμένους για διάφορα αδικήματα. Όπως αποκαλύπτουμε μεταξύ εκείνων που αποφυλακίζονται με πρόταση του κ. Αθανασίου παραβάτες του νόμου περί ναρκωτικών και άλλοι που πήραν χάρη για να διοριστούν στο δημόσιο, να εκδώσουν άδειες σεκιούριτι και ταξί, να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα, αλλά ακόμη και να θέσουν υποψηφιότητα σε εκλογές, ενώ αυτό απαγορευόταν από την ποινή που τους είχε επιβληθεί.
Δείτε το νέο νόμο της κυβέρνησης που επιτρέπει την αποφυλάκιση των εμπόρων ναρκωτικών
neos_nomos.png
Δείτε απόσπασμα του νόμου του 2006 περί ναρκωτικών
nomos_1.png
Σχετικό: Ο Αθανασίου αθωώνει τους καταχραστές του Δημοσίου
Έντονη οσμή σκανδάλου αναδύει η αντικατάσταση άρθρου του Ποινικού Κώδικα, το οποίο προέβλεπε ότι στελέχη και υπάλληλοι δημόσιων ή ιδιωτικών επιχειρήσεων που επιχορηγούνται από το Δημόσιο, όπως τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά, η ΔΕΗ, αλλά και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και άλλοι οργανισμοί, σε περίπτωση σοβαρών αδικημάτων, όπως η δωροληψία ή η διασπάθιση δημοσίου χρήματος, τιμωρούνται όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους διαπράττουν απιστία, υπεξαίρεση, ψευδή βεβαίωση, κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος και δωροδοκία.
Η ευθύνη για την κατάργηση του συγκεκριμένου άρθρου βαρύνει τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, ο οποίος αφού πρόλαβε να αμνηστεύσει στελέχη μεγάλων εταιριών ή οργανισμών τα οποία έχουν καταδικαστεί ή κατηγορούνται για σοβαρά κακουργήματα, έσπευσε να δηλώσει ότι το άρθρο καταργήθηκε εκ παραδρομής και να το επαναφέρει με εκπρόθεσμη τροπολογία στο μεσοπρόθεσμο το οποίο ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα.
Καθαρίζοντας τους καταχραστές του Δημοσίου
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω κράτησε στα συρτάρια του, δικογραφία σχετική με δωροδοκία του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, από τον προφυλακισμένο επιχειρηματία Αναστάσιο Πάλλη, υπέγραψε στις 7 του περασμένου Απριλίου το νόμο 4254/2014, ο οποίος, μεταξύ πολλών άλλων διατάξεων που δεν αφορούσαν αποκλειστικά το υπουργείο Δικαιοσύνης, προέβλεπε την κατάργηση της περίπτωσης «δ» του άρθρου 263Α του Ποινικού Κώδικα, στην οποία σημειωνόταν ότι με τις διατάξεις άρθρων που προβλέπουν ποινές για τα παραπάνω αδικήματα τιμωρούνται και υπάλληλοι «σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου στα οποία κατά τις κείμενες διατάξεις μπορούν να διατεθούν από το δημόσιο, από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή από τράπεζες, επιχορηγήσεις ή χρηματοδοτήσεις».
Το άρθρο του Ποινικού Κώδικα, το οποίο κατάργησε προσωρινά ο Χαράλαμπος Αθανασίου, προέβλεπε με απλά λόγια, ότι οι ποινές που ισχύουν για τους δημοσίους υπαλλήλους, αφορούν και σημαίνοντα πρόσωπα εταιριών οι οποίες κατά καιρούς έχουν χρηματοδοτηθεί από το Δημόσιο, όπως είναι τα Ελληνικά Ναυπηγεία, η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑΝΟΜ, η κατασκευαστική ΘΕΜΙΣ, ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων αλλά και πάμπολλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αθλητικά σωματεία, συνεταιρισμοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, υπάλληλοι και στελέχη των οποίων έχουν καταδικαστεί ή κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα, με βάση, πολλές φορές, τις διατάξεις του νόμου «περί καταχραστών του Δημοσίου».
Έτσι απαλλάσσονται
Η πρωτοφανής αυτή απόφαση του Χαράλαμπου Αθανασίου, ήταν μάνα εξ ουρανού για τους απανταχού διεφθαρμένους και διαπλεκόμενους, πολλοί εκ των οποίων -τουλάχιστον όσοι έχουν διαπράξει αδικήματα πριν τις 7 Απριλίου 2014, όταν ο σχετικός νόμος δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης- θα αποφυλακιστούν, εφόσον είναι προφυλακισμένοι και άλλοι δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν τη Δικαιοσύνη, λόγω εξάλειψης του αξιόποινου της όποιας πράξης τους, αφού η κατάργηση ενός αδικήματος, με βάση το Ποινικό Δίκαιο, συνιστά αυτομάτως, την αρχειοθέτηση όλων των σχετιζόμενων με αυτό, ποινικών υποθέσεων.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του πρώην επικεφαλής των ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρη Εμμανουήλ, ο οποίος εμπλέκεται σε διακίνηση παράνομων χρημάτων, που φέρεται να φθάνουν τα 17 εκατομμύρια ευρώ και κατηγορείται για δωροδοκία και παράνομη δραστηριότητα, αναφορικά με την υπόθεση των εξοπλιστικών. Το μείζον ερώτημα στην προκειμένη περίπτωση είναι αν ο κ. Εμμανουήλ, ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο Ιανουάριο, θα δικαστεί για τα παραπάνω αδικήματα ή θα απαλλαγεί, αφού βάσει του Διεθνούς Δικαίου, οι κατηγορούμενοι δικάζονται με βάση τον ευνοϊκότερο γι’ αυτούς νόμο, ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση καταργήθηκε, έστω και προσωρινά.
Όψιμη αλλαγή στάσης
Η κατάργηση της παραγράφου «δ» του συγκεκριμένου άρθρου του Ποινικού Κώδικα, προκάλεσε αντιδράσεις, κυρίως από την πλευρά νομικών, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να την επαναφέρει με μια εκπρόθεσμη τροπολογία, στο μεσοπρόθεσμο. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση αυτής η επίμαχη περίπτωση του άρθρου 263Α παραλείφθηκε από παραδρομή κατά τη μεταφορά του άρθρου αυτού, στο σχέδιο νόμου, το οποίο ψηφίστηκε ως νόμος του κράτους.
Η δικαιολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης, είναι επιεικώς αστεία και προφανώς δεν αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις, αλλά κυρίως τις ουσιαστικές συνέπειες, της προσωρινής κατάργησής της παραγράφου, η οποία όπως ήδη διαβάσατε «αθωώνει» τους καταδικασμένους ή φερόμενους ως καταχραστές δημοσίου χρήματος. Κι αυτό, γιατί παρά την όψιμη αλλαγή στάσης, με την επαναφορά της περίπτωσης «δ», οι προβλέψεις της θα αφορούν πια, μόνον όσους από εδώ και στο εξής, θα κατηγορηθούν για τέτοια αδικήματα και όχι εκείνους οι οποίοι ήδη κατηγορούνται για αυτά.
Δείτε τον νόμο με την κατάργηση της παρ. "δ"
nomos.png
Δείτς την καταργηθείσα παράγραφο, όπως υπήρχε στον Ποινικό Κώδικα 
p.k.png
Δείτε την εκπόθεσμη τροπολογία, με την οποία επαναφέρεται η διάταξη
tropologia.png

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.