Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Υπό κράτηση ο Νικολά Σαρκοζί... Δικάζεται η πριγκίπισσα της Ισπανίας για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος... Eδώ, στο Μερκελιστάν των μηνομονιακών γερμανοτσόγλανων, μόνο τη Χ.Α. βλέπουν ως συμμορία;

Σχετικό: Δικαστές στην Ελλάδα: Όλοι το σκεφτόμαστε και κανείς δεν το λέει…

Από "σίβυλλα"

Σχετικό: Έκλεισαν άρον-άρoν τη Βουλή - [Η συνέχεια... σε συνέχειες...]

O νέος βασιλιάς Φελίπε VI αντιμετωπίζει την πρώτη μεγάλη πρόκληση στην προσπάθεια αποκατάστασης της εικόνας του θεσμού, καθώς η αδελφή του πριγκίπισσα Κριστίνα, θα δικαστεί με την κατηγορία της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος χρήματος.


Σε απόφαση 167 σελίδων, το αρμόδιο ισπανικό δικαστήριο ολοκλήρωσε τις κατηγορίες εναντίον της πριγκίπισσας μετά από...
μακροχρόνια έρευνα, κατά την οποία αποδείχθηκε ότι υπάρχουν ενδείξεις συμμετοχής της σε απάτες που έκανε ο σύζυγός της, Ινιάκι Ουρνταγκαρίν.

Ο κ. Ουρνταγκαρίν, πρώην παίκτης ολυμπιακής ομάδας χάντμπωλ, θα δικαστεί επίσης στην Μαγιόρκα, με την κατηγορία της κατάχρησης δημοσίου χρήματος μέσω αθλητικού ιδρύματος που είχε στήσει.

Τόσο η πριγκίπισσα Κριστίνα όσο και ο κ. Ουρνταγκαρίν αρνούνται πάντως τις κατηγορίες.

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας, η Κριστίνα δεν απολαμβάνει ασυλία και σύμφωνα με τις ενδείξεις θα καταθέσει έφεση κατά της παραπομπής της.



Υπό κράτηση ο Νικολά Σαρκοζί

Υπό κράτηση στην έδρα της υπηρεσίας καταπολέμησης διαφθοράς τέθηκε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος προσήλθε το πρωί να καταθέσει για την υπόθεση του σκανδάλου αθέμιτης άσκησης επιρροής, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων δικαστική πηγή.
Υπό κράτηση ο Νικολά Σαρκοζί

Ο κ. Σαρκοζί προσήλθε στις 8 το πρωί (τοπική ώρα) στο γραφείο της ανακριτικής αρχής στη Ναντέρ στο δυτικό Παρίσι την Τρίτη, ενώ τη Δευτέρα είχε περάσει από ανάκριση και ο δικηγόρος του.

Η υπηρεσία κατά της διαφθοράς της δικαστικής αστυνομίας έχει τη δυνατότητα να θέσει τον Νικολά Σαρκοζί υπό κράτηση και να τον ανακρίνει επί ένα 24ωρο, χρονικό διάστημα που μπορεί να ανανεωθεί άπαξ.

Ο συνήγορός του Τιερί Ερζόγκ τέθηκε χθες υπό κράτηση, όπως και δύο ανώτατοι δικαστικοί της γενικής εισαγγελίας του Εφετείου.

Οι δικαστικές Αρχές επιδιώκουν να εξακριβώσουν εάν ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, με την υπόστήριξη του Τιερί Ερζόγκ, επεδίωξε να λάβει πληροφορίες από ανώτατο δικαστικό για έρευνα που αφορούσε το πρόσωπό του με αντάλλαγμα την εξασφάλιση υψηλού αξιώματος.

Στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας που άρχισε στις 26 Φεβρουαρίου, οι δικαστικές αρχές επιδιώκουν επίσης να εξακριβώσουν εάν ο Νικολά Σαρκοζί ενημερώθηκε παρανόμως για την τηλεφωνική του παρακολούθηση.

Η απόφαση για την κράτησή του αποτελεί ένα άνευ προηγουμένου βήμα κατά του γάλλου πρώην προέδρου, ενώ η εξέλιξη φαίνεται ότι θα αποτελέσει πλήγμα για τις προσπάθειες του Σαρκοζί να επανέλθει στον πολιτικό στίβο, διεκδικώντας την προεδρία το 2017.

Σχετικό για σχόλιο:

Δεν είναι κακό, ούτε στα όρια του λαϊκισμού να λέμε δημόσια και αυτό που σκεφτόμαστε ή συζητάμε ιδιωτικά. Και μη μου πείτε ότι είναι όλοι αφελείς, κακοπροαίρετοι ή ανίδεοι.
Όλοι αυτοί που αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερο σκεπτικισμό της πρόσφατες αποφάσεις των δικαστών για τα μισθολογικά και εισοδηματικά τους ζητήματα.

Και να ήθελα, μία αδιόρατη δύναμη που πηγάζει από την ιστορική διαδρομή αυτών των υποθέσεων, δεν βγάζει από το στίβο της σκέψης μου, τους μουλωχτούς της ιστορίας που δεν είναι άλλοι από το πολιτικό προσωπικό αυτής της χώρας.

Στα μισθολογικά ζητήματα οι έλληνες βουλευτές που κατ' επάγγελμα ασκούν το βιοποριστικό δρόμο του εκπροσώπου, αποδέχονταν ή και υποκινούσαν την πρακτική του Βασιλικού που ποτίζεται παραλλήλως με τις γλάστρες.

Λοιπόν, ΝΑΙ, σε μία χώρα που έχει καταλυθεί έργω και λόγωτο κράτος δικαίου, οι αποφάσεις των δικαστών για την μισθολογική τους αποκατάσταση, ΠΡΟΚΑΛΕΙ. Για δύο σημαντικούς λόγους:

Ο Πρώτος και ίσως ο πιο σημαντικός, είναι ότι και με ανοχή των ιδίων των δικαστών, η απονομή της δικαιοσύνης αποτελεί τον πιο εφιαλτικό πυλώνα της δημοκρατίας και του πολιτεύματος. Από τις τρείς εξουσίες, όσα και αν καταλογίζουμε στην νομοθετική και την εκτελεστική, η δικαστική είναι ο πιο αδύναμος κρίκος.

Θα έπρεπε να έχουν συναίσθηση και οι ίδιοι οι δικαστές όταν απευθύνονται στην κοινωνία μέσω τέτοιων αποφάσεων, για το τι είδους δικαιοσύνη απολαμβάνουν οι πολίτες αυτής της χώρας. Ζητούν την οικονομική τους αποκατάσταση για να θωρακιστούν και ηθικά, την ίδια ώρα που τα ελληνικά δικαστήρια λειτουργούν στα όρια της αρνησιδικίας.

Σύμφωνα με τον πίνακα επιδόσεων του 2013 για τα εθνικά συστήματα δικαιοσύνης στην ΕΕ, στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ελλάδα έρχεται 98η ανάμεσα σε 144 χώρες παγκοσμίως όσον αφορά την αντίληψη των πολιτών για την ανεξαρτησία των συστημάτων δικαιοσύνης στη χώρα τους.

Βάσει των ίδιων στοιχείων, η Ελλάδα κατατάσσεται 24η στην ΕΕ όσον αφορά την αντίληψη περί «ανεξαρτησίας» των δικαστικών συστημάτων και ακολουθούν η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σλοβακία.

Σύμφωνα με τον πίνακα επιδόσεων που δημοσιεύει η Επιτροπή, το 2013 ο χρόνος εκδίκασης δικαστικών υποθέσεων στην Ελλάδα, εξαιρουμένων των ποινικών υποθέσεων, ήταν κατά μέσο όρο 510 ημέρες.

Σε ότι αφορά το σύνολο των δικαστικών υποθέσεων, ο χρόνος εκδίκασής τους στην Ελλάδα ανέρχεται, κατά μέσο όρο, σε περίπου 190 ημέρες.
Πιστεύει κανείς ότι αυτοί οι δείκτες βελτιώθηκαν το 2014;

Έχουν ευθύνες οι ίδιοι οι δικαστές για αυτή την κατάσταση; Η αποτελεί μόνο ευθύνης της κεντρικής εξουσίας και του νομοθετικού σώματος της Βουλής που δεν έχει την πολιτική βούληση; Μα φυσικά και έχουν. Είναι κοινό μυστικό, από αυτά που όλοι τα ξέρουν, τα καταλαβαίνουν, τα υποστηρίζουν αλλά δημοσίως κάνουν σα να μην συμβαίνει τίποτε. Υπήρχαν και υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας, όσο οι επιλογές των ανωτάτων δικαστών αποτελεί απόφαση της Κυβέρνησης. Τελεία – παράγραφος.

Και ο δεύτερος λόγος, είναι ότι η ελληνική δικαιοσύνη τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δυστυχώς δεν εξέπληξε ευχάριστα τα εκατομμύρια των πολιτών που έζησαν και ζούνε την βαρβαρότητα και τον παραλογισμό. Δεν στήριξαν τους εκατομμύρια κακοπληρωμένους εργαζόμενους που στοιβάζονται στις άθλιες αίθουσες των δικαστηρίων για να βλέπουν πλούσιους επιχειρηματίες σε πτωχευμένες επιχειρήσεις που μέσω της αρνησιδικίας γλεντούν στην υγεία των κορόιδων. Δεν αποτέλεσαν ανάχωμα ούτε κατ ελάχιστο όπως έπραξαν ευρωπαίοι συνάδελφοι τους, στην αυθαιρεσία των νομοθετών της βουλής. Υπηρετώντας ένα σύστημα που κατ ουσία δεν αποδίδει δικαιοσύνη αλλά παρέχει χρόνο στην ανομία, δεν μπορείς να υποκρίνεσαι τον αδέκαστο.

Και όταν ξαφνικά από εκατοντάδες περιπτώσεις ληστρικής επιδρομής σε ζωές, στην κοινωνική συνοχή, σε δικαιώματα και κοινωνικά προαπαιτούμενα, η μόνη αδικία που με ταχύτατους ρυθμούς επιχειρείται να αποκατασταθεί είναι μόνο η μισθολογική κατάσταση των δικαστών, με απόφαση που λαμβάνουν οι ίδιοι, ΝΑΙ πρόκειται για πρόκληση.

Και ας σταματήσουμε τον ακραίο καθωσπρεπισμό περί ιερών αγελάδων της θεσμικής υπόστασης της δημοκρατίας και της θέσης των ελλήνων δικαστών. Αν ήθελαν ή αν θέλουν μπορούν να κατακτήσουν το κύρος που θα τους επέτρεπε να έχουν σύμμαχο τους και την κοινωνία, εκτός της κυβέρνησης και των κυβερνητικών βουλευτών τους οποίους έχουν βγάλει πολλές φορές από πολύ δύσκολη θέση.

Βλέπε επίσης σχετικά θέματα :
1. αναδρομικά δικαστών 2014
2. αναδρομικά δικαστών 2013

3. αναδρομικά δικαστών 2012
4. αναδρομικά δικαστών 2011
5. αναδρομικά δικαστών 2010

Τροπολογία με την οποία οι αποδοχές όλων των δικαστικών επιστρέφουν στα προ περικοπών επίπεδα και συγκεκριμένα σε εκείνα που ήταν έως τον Ιούλιο του 2012, κατέθεσε χθες η κυβέρνηση στην Βουλή, εφαρμόζοντας την σχετική δικαστική απόφαση, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει και στην επιστροφή όλων των αναδρομικών περικοπών που έχουν υποστεί από τον Αύγουστο του 2012 έως σήμερα.

Με την αλλαγή αυτή ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και όσοι αμείβονται στο ίδιο κλιμάκιο θα έχουν να λαμβάνουν ένα «δώρο» από την αναδρομική επιστροφή των μειώσεων που υπέστησαν από 1η Αυγούστου 2012 έως σήμερα που θα ανέρχεται στα 34.690 ευρώ. Αντιστοίχως, το ποσό των αναδρομικών για τον Ειρηνοδίκη Δ’ Τάξης (που είναι ο χαμηλόμισθος της συγκεκριμένης επαγγελματική ομάδας) ανέρχεται στο ποσό 7.624 ευρώ. Ωστόσο, με τη χθεσινή τροπολογία δεν καθορίζεται ο τρόπος καταβολής των αναδρομικών και η κυβέρνηση παραπέμπει για το θέμα αυτό σε κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ο βασικός μισθός του Προέδρου του Αρείου Πάγου επιστρέφει στα 4.134 ευρώ το μήνα από 3.023 ευρώ και του Ειρηνοδίκη Δ’ Τάξης στα 1.488 ευρώ από 1.369 ευρώ. Στα προ περικοπών επίπεδα θα επιστρέψει και το επίδομα για τη δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης, καθώς και η πάγια μηνιαία αποζημίωση λόγω παραμονής στην έδρα.

Συνολικά, το Δημόσιο και ο προϋπολογισμός θα επιβαρυνθούν με εφάπαξ δαπάνη 99,76 εκατ. ευρώ για την επιστροφή των αναδρομικών μειώσεων, ενώ για να καλυφθεί η δημοσιονομική «τρύπα» που προκύπτει εξαιτίας της επιστροφής των αποδοχών των δικαστικών στα επίπεδα του Ιουλίου 2012 θα απαιτηθούν παρεμβάσεις 69,56 εκατ. ευρώ. Παρεμβάσεις οι οποίες να σημειωθεί ότι έχουν ήδη προβλεφθεί στο επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε τον Μάιο. Επίσης, η κυβερνητική εκπρόσωπος, κυρία Σοφία Βούλτεψη, ξεκαθάρισε χθες πως «σχετικά με το θέμα που έχει δημιουργηθεί με την αναπροσαρμογή των απολαβών των δικαστικών λειτουργών, λόγω δικαστικών αποφάσεων, η εντολή του Πρωθυπουργού είναι ότι δεν θα ισχύσει για τους βουλευτές».

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση κατέθετε την εν λόγω τροπολογία, το υπουργείο Οικονομικών παρείχε χθες διευκρινίσεις στις εφορίες ξεκαθαρίζοντας πως οι δικαστικές αποφάσεις θα εφαρμόζονται μόνο για εκείνους που έχουν προσφύγει και όχι γενικευμένα για τις κοινωνικές – επαγγελματικές ομάδες στις οποίες ανήκουν. Οι διευκρινίσεις αυτές δόθηκαν με αφορμή αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκριναν ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις για τη φορολόγηση του επιδόματος βιβλιοθήκης των πανεπιστημιακών και του επιδόματος αλλοδαπής των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου.

Μάλιστα, χθες το απόγευμα παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν σχολιάζοντας τη σχετική διευκρίνιση πως το οικονομικό επιτελείο «θα εξετάσει στο αμέσως προσεχές διάστημα το θέμα συνολικά». Και σημείωναν ότι στο υπουργείο θέλουν πρώτα να συγκεντρώσουν όλες τις δικαστικές αποφάσεις που δημιουργούν «τρύπες» στον προϋπολογισμό και στη συνέχεια αναλόγως με το κόστος που υπάρχει να διαμορφώσουν μία στρατηγική αντιμετώπισής του.

Με το εν λόγω διευκρινιστικό έγγραφο το υπουργείο Οικονομικών οδηγεί επί της ουσίας όλους όσους θίγονται από μέτρα που έχουν ληφθεί κατά καιρούς να προσφύγουν στα δικαστήρια. Επίσης, στελέχη του υπουργείου ανέφεραν ότι είναι στην κρίση του κάθε εφόρου κατά πόσο στις περιπτώσεις που πανεπιστημιακοί ή πολιτικοί υπάλληλοι του Δημοσίου που δεν είχαν προσφύγει στα δικαστήρια, αλλά αξιοποίησαν την απόφαση και έλαβαν αναδρομικά τις μειώσεις τους, θα ζητηθούν πίσω τα ποσά που εισπράχθηκαν
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.