Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Πρελούδιο πτώσης... [Ο Σαμαράς μου είπε θα κάτσουμε στα τέσσερα... ]

Τα τελευταία επεισόδια με Γεωργιάδη και Βούλτεψη, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, αποτυπώνουν τον πανικό της κυβέρνησης, που ξέρει ότι θα πέσει και προσπαθεί να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της, και την υποταγή της στη Γερμανία.
Του Νίκου Σβέρκου
 «Πανικός και υποταγή» είναι οι έννοιες που αποδίδουν στην τακτική του Μαξίμου οι κορυφαίοι
επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι εκτιμούν ότι το τελευταίο δεκαήμερο παρακολουθήσαμε την «περίληψη» όσων θα ακολουθήσουν στον δρόμο προς της «πτώση» της κυβέρνησης. Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα παρακολουθούν με προσοχή τις κινήσεις του Μαξίμου, εκτιμώντας ότι «ο πρωθυπουργός αδυνατεί να υπερασπιστεί στην κοινή γνώμη τον διαρκή εναγκαλισμό του με την Ανγκελα Μέρκελ», εξ ου και η προσπάθεια «να καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι η μόνη εναλλακτική λύση είναι η υποτιθέμενη καταστροφή της οικονομίας από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι οι δηλώσεις του Αδώνιδος Γεωργιάδη δεν ήταν απλώς ένα «ξέσπασμα», αλλά συνειδητή επιλογή και γραμμή του Μαξίμου ώστε να συσπειρωθεί η παραδοσιακή εκλογική δεξαμενή της Ν.Δ. Δεν είναι άσχετο, άλλωστε, το γεγονός ότι «ο σκληρός σαμαρικός και λαϊκοδεξιός πυρήνας, με προεξάρχουσα τη Βούλτεψη, στοιχήθηκε πίσω από τον κοινοβουλευτικό της εκπρόσωπο», ενώ αυτές οι ακροβασίες, που έφεραν δυσαρέσκεια στο ελληνικό και ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, προκάλεσαν «ζάλη» σε στελέχη «κεντροδεξιάς κοπής». ...


Πέραν της προπαγανδιστικής αντίληψης που φέρνει στο πολιτικό σκηνικό η Ν.Δ., η ουσία για τα κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπυκνώνεται στις χθεσινές δηλώσεις τόσο της Σοφίας Βούλτεψη όσο και της ευρωβουλευτού της Ν.Δ., Μαρίας Σπυράκη. Η μεν πρώτη δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να «τα σπάσει με την τρόικα», η δε δεύτερη διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση «δεν θέλει να καταργήσει τους μνημονιακούς νόμους». «Κατά τα άλλα, φεύγει η τρόικα και τελειώνουν τα μνημόνια» σχολίασε ειρωνικά το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κάλεσε την κυβερνητική εκπρόσωπο να πει τα ίδια και «στον πρωθυπουργό και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης που έχουν κηρύξει ανένδοτο κατά του Μνημονίου».

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει ήδη τη «θρησκευτική προσήλωση» της κυβέρνησης στην πολιτική λιτότητας, ενώ εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη ότι -βάσει των δημοσκοπικών ευρημάτων- η αυτοδυναμία είναι κοντά. Οι επιτελείς της Κουμουνδούρου θεωρούν, ούτως ή άλλως, ότι ο Αντώνης Σαμαράς προσπαθεί να βρει τον τρόπο να διαχειριστεί τη σφοδρή πολιτική του ήττα και φυσικά την υστεροφημία του. «Αφού προκλήθηκε πανικός στην κυβέρνηση από τις τελευταίες συναντήσεις μας με οικονομικούς παράγοντες, στους οποίους εξηγήσαμε τις αδιαπραγμάτευτες αρχές μας, ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα εντείνουν από βδομάδα την κινδυνολογία» λένε οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι «εμείς θα συνεχίσουμε απρόσκοπτα τις πολιτικές μας πρωτοβουλίες».

Στην Κουμουνδούρου ήδη επεξεργάζονται μια νέα σειρά επαφών του Αλέξη Τσίπρα με θεσμικούς παράγοντες της οικονομίας, ώστε να δοθεί η εικόνα της «επόμενης κυβέρνησης» που θέλει να ενημερωθεί για τα δεδομένα ώστε να εφαρμόσει μέχρι κεραίας τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ενώπιον των πολιτών ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ. Δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να υπάρξουν «ραντεβού» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θα κινούνται στο μοτίβο της πρόσφατης επίσκεψής του στο ΣΔΟΕ, ώστε να φωτιστούν και άλλες πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής. Παράλληλα, σε κάθε περιφέρεια ο ΣΥΡΙΖΑ θα διοργανώσει αντίστοιχες προγραμματικές συνδιασκέψεις και πολιτική εξόρμηση ώστε να αντιστοιχηθεί το σχέδιό του για την παραγωγική ανασυγκρότηση με τις τοπικές ιδιομορφίες και ανάγκες της κάθε περιοχής. Είναι μια απόφαση την οποία, άλλωστε, είχε εισηγηθεί ο Γιάννης Δραγασάκης.

 
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.