Iskra: ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΑΞΙΩΘΟΥΝ ΤΑ ΔΕΚΑΔΕΣ ΔΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ Η ΕΜΜΕΣΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΤΧΣ
ΑΝΑΓΚΗ Η ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Άρον-άρον, εκπρόθεσμα και με κατάφωρη παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος, κατατέθηκε την Τετάρτη (24/9) στη Βουλή, από τον Υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη και στο νομοσχέδιο για την Εφοδιαστική, σκανδαλώδης τροπολογία που στην ουσία αφορά το μέλλον των τραπεζών.
Με την τροπολογία αυτή αξιοποιείται το χαριστικό για τις τράπεζες καθεστώς του αναβαλλόμενου φόρου, προκειμένου να απαξιωθούν, σχεδόν, πλήρως τα κεφάλαια που έχει βάλει, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το Δημόσιο στις τράπεζες και οι τελευταίες να ξεπουληθούν για ένα κομμάτι ψωμί στα ιδιωτικά συμφέροντα και πρώτα απ' όλα στα ξένα funds.
Η κυβέρνηση βιάζεται αφάνταστα και για πολλού λόγους, να ξεμπερδέψει οπωσδήποτε με την παράδοση των τραπεζών σε ιδιωτικά χέρια. Κυρίως, όμως, βιάζεται για να προλάβει ενδεχόμενες ταχύτατες εξελίξεις που θα φέρουν στο τιμόνι της ευθύνης μια κυβέρνηση της Αριστεράς.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΑΒΑΛΛΟΜΕΝΟΣ ΦΟΡΟΣ:
O Γκίκας Χαρδούβελης για την τροπολογία για τον αναβαλλόμενο φόρο: "Στην ακραία περίπτωση που για τα επόμενα 30 χρόνια οι τράπεζες δεν θα εμφανίσουν κέρδη, το Δημόσιο θα καταβάλλει το ποσόν που αντιστοιχεί στον αναβαλλόμενο φόρο"
O Γκίκας Χαρδούβελης για την τροπολογία για τον αναβαλλόμενο φόρο: "Στην ακραία περίπτωση που για τα επόμενα 30 χρόνια οι τράπεζες δεν θα εμφανίσουν κέρδη, το Δημόσιο θα καταβάλλει το ποσόν που αντιστοιχεί στον αναβαλλόμενο φόρο"
Από τα stress test των τραπεζών, που θα επηρεαστούν από τον αναβαλλόμενο φόρο, θα κριθεί η λύση με τα «κόκκινα δάνεια», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας στη Βουλής επί της τροπολογίας με την οποία οι τράπεζες δεν καταβάλλουν τον αναβαλλόμενο φόρο.
Με την τροπολογία για τον αναβαλλόμενο φόρο ουσιαστικά δίνεται, λίγο πριν την ολοκλήρωση των stress test, κεφαλαιακή «ενίσχυση» περίπου 3 δισ. ευρώ στις τράπεζες, στις εταιρίες leasing και factoring. Συγκεκριμένα το δημόσιο εγγυάται ότι θα καταβάλλει τον αναβαλλόμενο φόρο στην περίπτωση που οι τράπεζες δεν παρουσιάσουν κέρδη τα επόμενα 30 χρόνια ώστε να συμψηφιστεί με τον φόρο. Όπως διευκρίνισε ο Γκ. Χαρδούβελης, «είναι δέσμευση καθαρά θεωρητικού περιεχομένου, δεδομένου ότι είναι πρακτικά αδύνατο να λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα τόσο διάστημα χωρίς κέρδη».
Ως γνωστόν ο αναβαλλόμενος φόρος συνιστά ένα μεγάλο δώρο στις τράπεζες, που ψηφίστηκε με νόμο του 2012. Με αυτόν το νόμο περί του λεγόμενου αναβαλλόμενου φόρου δίνονταν η ευχέρεια στις τράπεζες να συμψηφίσουν τις ζημιές τους από το κούρεμα των ομολόγων τους (PSI+) με μείωση του αναλογούντος φόρου για τις χρήσεις των επομένων ετών και με ορίζοντα τριακονταετίας (σ.σ. 'Οπως βλέπουμε, για τις απώλειες των τραπεζών από το PSI+, υπήρξε πρόβλεψη για συμψηφισμό τους. Ανάλογη πρόβλεψη, όμως, δεν υπήρξε για τις απώλειες των Ασφαλιστικών Ταμείων, των Νοσοκομείων και άλλων νομικών προσώπων δημοσίου ενδιαφέροντος καθώς και των ομολογιούχων φυσικών προσώπων, που έχασαν τα λεφτά τους από το κούρεμα των ομολόγων τους μέσω του PSI+. Ταυτόχρονα, να σημειώσουμε ότι στην ίδια χαριστική τροπολογία του Γκ. Χαρδούβελη υπάρχει πρόβλεψη για θέσπιση αναβαλλόμενου φόρου που θα αντισταθμίζει τις απώλειες των Τραπεζών από τη διαχείριση, ίσως και κούρεμα, των "κόκκινων" δανείων στις επιχειρήσεις, ενώ δεν λέγεται ούτε λέξη για τα "κόκκινα" δάνεια των νοικοκυριών).
ΠΩΣ ΠΕΡΝΑΝΕ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΑ FUNDS
Η σκανδαλώδης τροπολογία που κατέθεσε ο Γκίκας Χαρδούβελης έδωσε τη δυνατότητα στις τράπεζες να μετατρέψουν αθροιστικά το ''δώρο'' του εναπομείναντος αναβαλλόμενου φόρου, ύψους περίπου 3 δισ, του οποίου δεν εχουν κάνει χρήση μέχρι τώρα, σε φορολογική απαίτηση, η οποία θα μπορούσε να προσμετρηθεί στα εποπτικά τους κεφάλαια.
Κατ' αυτόν τον τρόπο οι τράπεζες θα μπορούν να μειώσουν ισόποσα, δηλαδή κατά 3 δισ, περίπου, τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από τα stress tests, στα οποία θα υποβληθούν τον Οκτώβρη, στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.Τ.).
Αυτή η μεγάλη, χαριστική και στην πραγματικότητα ''εικονική'' μείωση, κατά 3 δισ περίπου, των κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι τράπεζες για να στηρίξουν, μετά τα stress tests, την κεφαλαιακή τους επάρκεια, συνιστά μια μεγάλη διευκόλυνση για τα ιδιωτικά κεφάλαια και ειδικότερα για τα ξένα funds. Κι αυτό διότι οι τράπεζες θα καταστούν ιδιαίτερα ''ελκυστικές'' προς επένδυση και άλωση, από τα ιδιωτικά συμφέροντα, αφού θα χρειαστούν πολύ λιγότερα κεφάλαια για την κάλυψη, μέσω Αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), του υπολοίπου μέρους των κεφαλαιακών τους αναγκών , που θα έχουν προκύψει από τα stress tests.
Ως γνωστόν σε αυτές τις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου (Α.Μ.Κ) δεν επιτρέπεται, με νόμο του κ. Γιάννη Στουρνάρα, να συμμετέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), παρότι είναι πλειοψηφούν μέτοχος στις τράπεζες, με χρήματα του ελληνικού δημοσίου, ενώ επιτρέπεται η τιμή διάθεσης των μετοχών στην Α.Μ.Κ να βρεθεί και κάτω από τη χρηματιστηριακή τους αξία.
Με αυτή τη μεθόδευση εξασφαλίζεται σκανδαλωδώς ότι τα ιδιωτικά συμφέροντα, και στη συγκεκριμένη περίπτωση, μάλλον, τα ξένα funds, θα αποκτήσουν σε εξευτελιστικές τιμές τη μεγάλη πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, ενώ τα κεφάλαια που έχει βάλει μέχρι τώρα στις τράπεζες το δημόσιο, μέσω του ΤΧΣ, ύψους 39 δισ περίπου, θα απαξιωθούν, σχεδόν, ολοκληρωτικά.
ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ
Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο που ο Παν. Λαφαζάνης στη Βουλή χαρακτήρισε την ανωτέρω τροπολογία Χαρδούβελη ως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα, ίσως το μεγαλύτερο της μεταπολεμικής περιόδου. (Βλέπε στην Iskra και πάνω δεξιά σχετικό video με την ομιλία του Παν. Λαφαζάνη στη Βουλή)
Ας σημειώσουμε ότι η σκανδαλώδης ρύθμιση Χαρδούβελη, δεν έχει σταλεί στις ευρωπαϊκές αρχές και την ΕΚΤ προκειμένου οι τελευταίες να αποφανθούν σχετικά.
ΜΟΛΙΣ ΣΤΑ 17 ΔΙΣ Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΤΧΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.
ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΥΨΟΥΣ 22 ΔΙΣ!!!
ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΥΨΟΥΣ 22 ΔΙΣ!!!
Στο μεταξύ τα κεφάλαια ύψους 39 δις περίπου που, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), έχει τοποθετήσει το ελληνικό δημόσιο για την επανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, έχουν κυριολεκτικά καταρρεύσει, πριν να υποστούν τη χαριστική βολή με την ως άνω τροπολογία Χαρδούβελη.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΤΧΣ, η αξία της συμμετοχής των κεφαλαίων του στις τράπεζες έχει ξεπέσει σήμερα στα 17 δισ, έναντι 22,6 δισ στο τέλος του 2013.
Με δυο λόγια μέσα σε δύο χρόνια από την ανακεφαλαιοποίηση και ποικιλόμορφη «στήριξη» των τραπεζών (στην ουσία του τραπεζητικού κεφαλαίου), το δημόσιο έχει απολέσει το 60% των κεφαλαίων του, που φτάνουν στο ιλιγγιώδες ύψος των 22 δισ ευρώ!!!
ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ. ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΤΩΣΗ 5,41%. ΣΤΑ ΤΑΡΤΑΡΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!
Παρά τη συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ ή και εξαιτίας της και παρά την τροπολογία Χαρδούβελη για τον αναβαλλόμενο φόρο, το Χρηματιστήριο συνεχίζει για τρίτη συνεχή εβδομάδα τον κατήφορο. Αυτή τη βδομάδα το Χρηματιστήριο σημείωσε μεγάλη πτώση της τάξης του 5,41%, με τις Τράπεζες να πρωταγωνιστούν σε πτώση ύψους 5,7%.
EΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Οι τράπεζες έχουν εξελιχθεί στη μεγάλη «μαύρη τρύπα» της χώρας και η μόνη λύση είναι η εθνικοποίηση – κοινωνικοποίησή τους από μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Η λύση της εθνικοποίησης, άλλωστε, είναι η μόνη ενδεδειγμένη για να ανακοπεί το βέβαιο κύμα απολύσεων και περαιτέρω διάλυσης των εργασικών σχέσεων στις τράπεζες, που θα επιφέρει η παράδοση τους στους γύπες των funds.
Αυτή την εθνικοποίηση των τραπεζών επιχειρεί να δυσχεράνει η κυβέρνηση με τροπολογίες τύπου Χαρδούβελη , που επιδιώκουν να προλάβουν πολιτικές εξελίξεις, να παραδώσουν τις τράπεζες σε ξένα funds και να φέρουν την κυβέρνηση της Αριστεράς αντιμέτωπη με τέτοια αρπακτικά συμφέροντα και προ υποτιθέμενων «τετελεσμένων».
ΝΙΚΟΣ ΙΚΑΡΙΩΤΗΣ
Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει το επίκαιρο ρεπορτάζ, από διάφορες ιστοσελίδες, σχετικά με τη σύγκρουση στη Βουλή για τη χρήση του αναβαλλόμενου φόρου.
ΕΝΤΟΝΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΒΑΛΛΟΜΕΝΟ ΦΟΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Στο τριπλό όφελος που προκύπτει από την τροπολογία για την αναβαλλόμενη φορολογία των τραπεζών αναφέρθηκε την Πέμπτη (25/9), ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την εφοδιαστική. Ωστόσο, ο κ. Χαρδούβελης δέχθηκε τα πυρά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη που χαρακτήρισε την τροπολογία ως «ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που έχουν συμβεί στην ελληνική ιστορία».
Ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε στην ομιλία του πως ο αναβαλλόμενος φόρος ισχύει σε όλες τις χώρες του κόσμου και σε όλες τις εταιρείες βάσει των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων. Όπως είπε, η τροπολογία για τον αναβαλλόμενο που κατατέθηκε στην Βουλή εξασφαλίζει πλήρως το δημόσιο συμφέρον και τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, καθώς οδηγεί στην ισχυροποίηση των κεφαλαίων των τραπεζών εν όψει της άσκησης προσομοίωσης της ΕΚΤ, θα αυξήσει το μελλοντικό τίμημα πώλησης των τραπεζών και θα μειώσει το ενδεχόμενο απομείωσης του αποθεματικού 11,4 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ο υπουργός Οικονομικών προσέθεσε ακόμη πως η ρύθμιση για τον αναβαλλόμενο θα διασφαλίσει πως ενδεχόμενα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για τις τράπεζες θα είναι λιγότερα και θα μπορούν πιο εύκολα να καλυφθούν από τον ιδιωτικό τομέα. «Εάν όλα πάνε καλά με τα stress tests θα έχουμε μεγαλύτερη δυνατότητα διαγραφής κόκκινων δανείων και ενίσχυσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία», είπε ο κ. Χαρδούβελης.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης άσκησε κριτική στην τροπολογία, αλλά και στην απόφαση της κυβέρνησης να την καταθέσει εκπρόθεσμα στη Βουλή.
Ο ίδιος την χαρακτήρισε ως «ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που έχουν συμβεί στην ελληνική ιστορία», λέγοντας πως ευεργετούνται οι ιδιώτες τραπεζίτες και το ιδιωτικό τραπεζικό κεφάλαιο.
«Είναι μέγα σκάνδαλο να απαξιώσετε πλήρως τα λεφτά που έβαλε το Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ στις τράπεζες και να περάσετε σε μια νύκτα με μαρουλόφυλλα τις τράπεζες σε ξένα χέρια», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Παν. Λαφαζάνης ζήτησε την κατάργηση του νόμου που προβλέπει τη μη συμμετοχή του ΤΧΣ σε μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών και επιτέθηκε στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ.Στουρνάρα, λέγοντας πως προήχθη στη θέση αυτή «για τα θαυμάσια έργα του» και ειδικά για τις αποφάσεις που αφορούν στην Eurobank.
«Θα έπρεπε να διαφυλάξετε ως κόρη οφθαλμού το δημόσιο χρήμα», είπε ο κ. Λαφαζάνης απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών και προσέθεσε πως οι αμοιβές των τραπεζιτών παραμένουν «μυθικές» σε σχέση με το «κατάντημα» στο οποίο έχει έλθει ο ελληνικός λαός.
Οι αναφορές του κ. Λαφαζάνη προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια ο οποίος τόνισε πως δεν βοηθάει η ένταση τον ουσιαστικό διάλογο και ζήτησε να μην υπάρχουν αναφορές για σκάνδαλα που δυναμιτίζουν το κλίμα.
Λαμβάνοντας το λόγο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Δρίτσας ανέφερε πως θα ήταν όνειδος για το ελληνικό κοινοβούλιο να ψηφισθεί η τροπολογία για το αναβαλλόμενο, ενώ έκανε λόγο για «μονοδρομικές υπέρ των τραπεζών ρυθμίσεις που δίνονται χωρίς αντάλλαγμα για τον ελληνικό λαό».
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ, εγείροντας ξανά ζήτημα στη βάση των δηλώσεων του για τις καταθέσεις και την κριτική που δέχθηκε για αυτές.
Χαρακτηριστικά ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της διαφύλαξης της τραπεζικής πίστης, αλλά την ίδια ώρα έρχεται μέσα στη Βουλή και καταψηφίζει την τροπολογία για τον αναβαλλόμενο και ζητεί την απόσυρσή της. «Αυτή η τροπολογία σώζει καταθέσεις», είπε ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος επέκρινε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αξιοποίηση του αποθεματικού του ΤΧΣ.
=======
Ψηφίστηκε, από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στο Γ' Θερινό Τμήμα της Βουλής, η τροπολογία που αφορά το μέρος του αναβαλλόμενου φόρου των τραπεζών. Έντονα αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου βουλευτές αντιπαρατέθηκαν με κυβερνητικούς βουλευτές.
Προς το τέλος της συνεδρίασης, ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας υπερασπίστηκε τον υπουργό Οικονομικών, δηλώνοντας πως ο ίδιος ζήτησε από τον κ. Χαρδούβελη να αντιμετωπιστεί το θέμα, διότι το εργαλείο αυτό είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων».
Επί της ουσίας της ρύθμισης, όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, από τα 10 δισ. ευρώ του αναβαλλόμενου φόρου που ξεχώρισε η κυβέρνηση μετά το PSI και τις απώλειες των τραπεζών, αναγνωρίζονται σήμερα περίπου 3 δισ. ευρώ στα εποπτικά κεφάλαια των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών, εν όψει και των stress test, στα οποία πρόκειται αυτές να υποβληθούν για την κεφαλαιακή τους επάρκεια.
Η ρύθμιση είναι ως επί το πλείστον θεωρητική: «Στην ακραία περίπτωση που για τα επόμενα 30 χρόνια οι τράπεζες δεν θα εμφανίσουν κέρδη, το Δημόσιο θα καταβάλλει το ποσόν που αντιστοιχεί στον αναβαλλόμενο φόρο», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.
Πάντως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από τον ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως στόχος της τροπολογίας είναι να μειωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, ώστε να μπουν μετά οι ιδιώτες και τα funds και να πάρουν με πενταροδεκάρες από το ΤΧΣ τη συντριπτική πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών.
«Αυτό που έπρεπε να κάνετε ήταν να διαφυλάξετε ως κόρην οφθαλμού τα δανεικά τα οποία χρεώθηκε ο ελληνικός λαός για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών - και μάλιστα να τα πάρει πίσω το Δημόσιο εντόκως. Εσείς τα χρησιμοποιείτε για να εξυπηρετήσετε το ιδιωτικό κεφάλαιο. Αν θέλετε να βάλετε τον αναβαλλόμενο φόρο στα κεφάλαια των τραπεζών, οφείλετε τουλάχιστον να μετατρέψετε αυτά τα 3 δισ. σε μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών στο όνομα του Δημοσίου» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Αυτά δεν δίνονται δωρεάν. Οι τράπεζες θα πρέπει να παραδώσουν αντίστοιχες μετοχές στο Δημόσιο», απάντησε ο Γκ. Χαρδούβελης. «Το όφελος είναι η ισχυροποίηση των εποπτικών κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών. Οι ελληνικές τράπεζες γίνονται πιο ελκυστικές, αυξάνοντας δυνητικά και το τίμημα της πώλησης των ποσοστών του Δημοσίου σ' αυτές και μειώνεται η πιθανότητα ενεργοποίησης των 11,4 δισ. ευρώ του αποθέματος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», συμπλήρωσε ο υπουργός.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως επέμεινε στις θέσεις του, με τον βουλευτή του Θοδωρή Δρίτσα να υποστηρίζει ότι βρισκόμαστε σε μια πορεία περαιτέρω ιδιωτικοποίησης των τραπεζών και μείωσης του ρόλου του Δημοσίου σ' αυτές.
Και ο επίσης βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δ. Γελάλης ανέφερε πως δίνεται «ξανά χείρα βοηθείας στις τράπεζες να εμφανίσουν με το ζόρι καλύτερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας».
«Παρακολουθούμε ένα θέατρο του παραλόγου», σχολίασε για λογαριασμό της ΝΔ ο 'Αδωνις Γεωργιάδης. «Ο κος Τσίπρας στη ΔΕΘ ανακοίνωσε πως θέλει να πάρει 2 δισ. από το ΤΧΣ για τα "κόκκινα δάνεια". Υποτίθεται, λοιπόν, πως επιδιώκει να υπάρχουν υπόλοιπα στο ΤΧΣ. Και έρχεται ο κος υπουργός και λέει πως για να περάσουν οι τράπεζες τα stress tests, θα πρέπει να αφαιρέσουμε 3 δισ. από το ΤΧΣ ή να ψηφιστεί η τροπολογία - και ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει», είπε.
«Χθες πήγατε στον Στουρνάρα, λέγοντας πως ανησυχείτε για την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος και γιατί λόγω της δηλώσεώς μου θα κινδυνεύσει η τραπεζική πίστη. Αν ακολουθούσαμε, όμως, σήμερα αυτά που προτείνετε, δεν θα υπήρχε καθόλου τραπεζικό σύστημα», συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης - για να ξεκινήσει αργότερα μια αντιπαράθεση με τον Δ. Στρατούλη (ΣΥΡΙΖΑ) σχετικά με το ποιος προκάλεσε με δηλώσεις του, μεγαλύτερη φυγή καταθέσεων στο εξωτερικό.
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο προεδρεύων της συνεδρίασης Γιάννης Δραγασάκης. «Συμβουλή: Μη μιλάτε για καταθέσεις, ούτε θετικά, ούτε αρνητικά» είπε.
«Αυτή η αντιπαράθεση για τις καταθέσεις, δεν προσφέρει τίποτα», παρατήρησε και ο Γ. Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ). «Δεν προσφέρει στο κλίμα που οφείλουμε να διαμορφώνουμε στην κοινωνία, ενώ αποκρύβει και τις μεγάλες αντιφάσεις που εμπεριέχει η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ αυτήν την περίοδο σε σχέση με τις τράπεζες».
«Κανείς δεν μπορεί να έχει τη δύναμη αυτή, να προκαλέσει το λαό να αποσύρει τις καταθέσεις του. Οι περισσότεροι απ' τους πολίτες λένε άλλωστε πως "δεν έχω χρήματα, αλλά δάνεια"», σχολίασε ο Γ. Αβραμίδης από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, δηλώνοντας πως το κόμμα του καταψηφίζει την τροπολογία ως εκπρόθεσμη.
«Όσο και να προσπαθήσετε κ. Γεωργιάδη, τη δήλωσή σας δεν μπορείτε να την δικαιολογήσετε. Είναι μια πολιτικά ανεύθυνη δήλωση που για να χτυπήσει την αξιωματική αντιπολίτευση, βάλλει εναντίον της οικονομικής σταθερότητας», ανέφερε η Μαρία Ρεπούση από τη ΔΗΜΑΡ, η οποία χαρακτήρισε τη ρύθμιση «πολύ σημαντικό θέμα για να περάσει την τελευταία ώρα» και δήλωσε πως θα την καταψηφίσει.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει τη δυνατότητα να περάσουν οι τράπεζες τα stress tests. Οι καταθέσεις είναι ασφαλείς γιατί εμείς εξασφαλίζουμε την ασφάλειά τους», επέμεινε ο κ. Γεωργιάδης.
Παρεμβαίνοντας ο Νίκος Καραθανασόπουλος από πλευράς ΚΚΕ είπε πως η αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι άσφαιρη.
Όπως υποστήριξε, «η επίσημη πρόσκληση του τομεάρχη Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ (Γιώργου Σταθάκη) στην κοινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αποδεικνύει τη συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στα βασικά σημεία. Η αντιπαράθεση αποσκοπεί να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια σε δευτερεύοντα ζητήματα».
Η ρύθμιση είναι ως επί το πλείστον θεωρητική: «Στην ακραία περίπτωση που για τα επόμενα 30 χρόνια οι τράπεζες δεν θα εμφανίσουν κέρδη, το Δημόσιο θα καταβάλλει το ποσόν που αντιστοιχεί στον αναβαλλόμενο φόρο», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών (φωτ. αρχείου).
===================
Ψηφίστηκε, από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στο Γ' Θερινό Τμήμα της Βουλής, η τροπολογία που αφορά το μέρος του αναβαλλόμενου φόρου των τραπεζών. Έντονα αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου βουλευτές αντιπαρατέθηκαν με κυβερνητικούς βουλευτές.
Προς το τέλος της συνεδρίασης, ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας υπερασπίστηκε τον υπουργό Οικονομικών, δηλώνοντας πως ο ίδιος ζήτησε από τον κ. Χαρδούβελη να αντιμετωπιστεί το θέμα, διότι το εργαλείο αυτό είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων».
Επί της ουσίας της ρύθμισης, όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, από τα 10 δισ. ευρώ του αναβαλλόμενου φόρου που ξεχώρισε η κυβέρνηση μετά το PSI και τις απώλειες των τραπεζών, αναγνωρίζονται σήμερα περίπου 3 δισ. ευρώ στα εποπτικά κεφάλαια των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών, εν όψει και των stress test, στα οποία πρόκειται αυτές να υποβληθούν για την κεφαλαιακή τους επάρκεια.
Η ρύθμιση είναι ως επί το πλείστον θεωρητική: «Στην ακραία περίπτωση που για τα επόμενα 30 χρόνια οι τράπεζες δεν θα εμφανίσουν κέρδη, το Δημόσιο θα καταβάλλει το ποσόν που αντιστοιχεί στον αναβαλλόμενο φόρο», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.
Πάντως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από τον ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως στόχος της τροπολογίας είναι να μειωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, ώστε να μπουν μετά οι ιδιώτες και τα funds και να πάρουν με πενταροδεκάρες από το ΤΧΣ τη συντριπτική πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών.
«Αυτό που έπρεπε να κάνετε ήταν να διαφυλάξετε ως κόρην οφθαλμού τα δανεικά τα οποία χρεώθηκε ο ελληνικός λαός για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών - και μάλιστα να τα πάρει πίσω το Δημόσιο εντόκως. Εσείς τα χρησιμοποιείτε για να εξυπηρετήσετε το ιδιωτικό κεφάλαιο. Αν θέλετε να βάλετε τον αναβαλλόμενο φόρο στα κεφάλαια των τραπεζών, οφείλετε τουλάχιστον να μετατρέψετε αυτά τα 3 δισ. σε μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών στο όνομα του Δημοσίου» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Αυτά δεν δίνονται δωρεάν. Οι τράπεζες θα πρέπει να παραδώσουν αντίστοιχες μετοχές στο Δημόσιο», απάντησε ο Γκ. Χαρδούβελης. «Το όφελος είναι η ισχυροποίηση των εποπτικών κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών. Οι ελληνικές τράπεζες γίνονται πιο ελκυστικές, αυξάνοντας δυνητικά και το τίμημα της πώλησης των ποσοστών του Δημοσίου σ' αυτές και μειώνεται η πιθανότητα ενεργοποίησης των 11,4 δισ. ευρώ του αποθέματος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», συμπλήρωσε ο υπουργός.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως επέμεινε στις θέσεις του, με τον βουλευτή του Θοδωρή Δρίτσα να υποστηρίζει ότι βρισκόμαστε σε μια πορεία περαιτέρω ιδιωτικοποίησης των τραπεζών και μείωσης του ρόλου του Δημοσίου σ' αυτές.
Και ο επίσης βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δ. Γελάλης ανέφερε πως δίνεται «ξανά χείρα βοηθείας στις τράπεζες να εμφανίσουν με το ζόρι καλύτερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας».
«Παρακολουθούμε ένα θέατρο του παραλόγου», σχολίασε για λογαριασμό της ΝΔ ο 'Αδωνις Γεωργιάδης. «Ο κος Τσίπρας στη ΔΕΘ ανακοίνωσε πως θέλει να πάρει 2 δισ. από το ΤΧΣ για τα "κόκκινα δάνεια". Υποτίθεται, λοιπόν, πως επιδιώκει να υπάρχουν υπόλοιπα στο ΤΧΣ. Και έρχεται ο κος υπουργός και λέει πως για να περάσουν οι τράπεζες τα stress tests, θα πρέπει να αφαιρέσουμε 3 δισ. από το ΤΧΣ ή να ψηφιστεί η τροπολογία - και ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει», είπε.
«Χθες πήγατε στον Στουρνάρα, λέγοντας πως ανησυχείτε για την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος και γιατί λόγω της δηλώσεώς μου θα κινδυνεύσει η τραπεζική πίστη. Αν ακολουθούσαμε, όμως, σήμερα αυτά που προτείνετε, δεν θα υπήρχε καθόλου τραπεζικό σύστημα», συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης - για να ξεκινήσει αργότερα μια αντιπαράθεση με τον Δ. Στρατούλη (ΣΥΡΙΖΑ) σχετικά με το ποιος προκάλεσε με δηλώσεις του, μεγαλύτερη φυγή καταθέσεων στο εξωτερικό.
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο προεδρεύων της συνεδρίασης Γιάννης Δραγασάκης. «Συμβουλή: Μη μιλάτε για καταθέσεις, ούτε θετικά, ούτε αρνητικά» είπε.
«Αυτή η αντιπαράθεση για τις καταθέσεις, δεν προσφέρει τίποτα», παρατήρησε και ο Γ. Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ). «Δεν προσφέρει στο κλίμα που οφείλουμε να διαμορφώνουμε στην κοινωνία, ενώ αποκρύβει και τις μεγάλες αντιφάσεις που εμπεριέχει η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ αυτήν την περίοδο σε σχέση με τις τράπεζες».
«Κανείς δεν μπορεί να έχει τη δύναμη αυτή, να προκαλέσει το λαό να αποσύρει τις καταθέσεις του. Οι περισσότεροι απ' τους πολίτες λένε άλλωστε πως "δεν έχω χρήματα, αλλά δάνεια"», σχολίασε ο Γ. Αβραμίδης από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, δηλώνοντας πως το κόμμα του καταψηφίζει την τροπολογία ως εκπρόθεσμη.
«Όσο και να προσπαθήσετε κ. Γεωργιάδη, τη δήλωσή σας δεν μπορείτε να την δικαιολογήσετε. Είναι μια πολιτικά ανεύθυνη δήλωση που για να χτυπήσει την αξιωματική αντιπολίτευση, βάλλει εναντίον της οικονομικής σταθερότητας», ανέφερε η Μαρία Ρεπούση από τη ΔΗΜΑΡ, η οποία χαρακτήρισε τη ρύθμιση «πολύ σημαντικό θέμα για να περάσει την τελευταία ώρα» και δήλωσε πως θα την καταψηφίσει.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει τη δυνατότητα να περάσουν οι τράπεζες τα stress tests. Οι καταθέσεις είναι ασφαλείς γιατί εμείς εξασφαλίζουμε την ασφάλειά τους», επέμεινε ο κ. Γεωργιάδης.
Παρεμβαίνοντας ο Νίκος Καραθανασόπουλος από πλευράς ΚΚΕ είπε πως η αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι άσφαιρη.
Όπως υποστήριξε, «η επίσημη πρόσκληση του τομεάρχη Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ (Γιώργου Σταθάκη) στην κοινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αποδεικνύει τη συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στα βασικά σημεία. Η αντιπαράθεση αποσκοπεί να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια σε δευτερεύοντα ζητήματα».
Πηγή: ΑΜΠΕ
Στο δια ταύτα: Η ρύθμιση είναι ως επί το πλείστον θεωρητική: «Στην ακραία περίπτωση που για τα επόμενα 30 χρόνια οι τράπεζες δεν θα εμφανίσουν κέρδη, το Δημόσιο θα καταβάλλει το ποσόν που αντιστοιχεί στον αναβαλλόμενο φόρο», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών (φωτ. αρχείου).
===================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.