Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Το αντιφασιστικό ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου στο Χαλάνδρι και οι αντιδράσεις (αναλυτικό ρεπορτάζ - VIDEO

Μια ξεχωριστή παρέλαση με αντάρτικα τραγούδια και τους ύμνους του ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, μεταξύ άλλων, έγινε χθες στο Χαλάνδρι, δίνοντας άλλο στίγμα στον εορτασμό της επετείου. Ποιο ενοχλήθηκαν, και γιατί.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Μπρέγιαννη - Αυγή
Σιδερόφρακτη παρέλαση στην Αθήνα, κλοιό 2.000 αστυνομικών στη Θεσσαλονίκη, είσοδος απαγορευμένη σε όλους, κάγκελα, αστυνομία παντού, διαπιστεύσεις, προσκλήσεις, ένα εκτεταμένο face control που αποκλείει ακόμα και τους γονείς να καμαρώσουν τα παιδιά τους. Τα χρόνια του Μνημονίου επέβαλαν αυτό το νέο τύπο παρελάσεων, αστυνομοκρατούμενες, καγκελόφραχτες, αυστηρά για VIP, μπροστά στον κίνδυνο γενικής κατακραυγής, που διέτρεχαν οι κυβερνητικοί επίσημοι. ...
Στον αντίποδα της εικόνας των παρελάσεων φρούριο, στο Χαλάνδρι πλήθος κόσμου παρακολούθησε συμμετέχοντας ενεργά στον εορτασμό. Η νέα δημοτική αρχή αποφάσισε να γιορτάσει λαμπρά, όπως αρμόζει την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου αποκαθιστώντας την ιστορική μνήμη και τον ουσιαστικό αντιφασιστικό χαρακτήρα, έτσι όπως ακριβώς ξεκίνησε.
Το αντιφασιστικό ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου στο Χαλάνδρι (Video)
Στις 28 Οκτωβρίου του 1941 στην κατοχική Αθήνα από τους Γερμανο-ιταλούς φασίστες, κόσμος άρχισε αυθόρμητα το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ενώ οι πρώτες αντιστασιακές οργανώσεις σκόρπιζαν προκηρύξεις υπενθυμίζοντας το νόημα της ημέρας. Την ίδια ημέρα, 28 Οκτωβρίου του 1941 επέλεξε το ΕΑΜ να κυκλοφορήσει την πρώτη του επίσημη διακήρυξη στο λαό της Αθήνας καλώντας σε μαζική αντίσταση εναντίον των κατακτητών. Οι εορτασμοί συνεχίστηκαν και το 1942 και 1943 με μαχητικό εορτασμό, συνθήματα στους τοίχους, συλλήψεις και πραγματικά πυρά. Το 1944 η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου (16 μέρες μετά την απελευθέρωση) αποφασίστηκε να εορταστεί επίσημα για πρώτη φορά με κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και με παρέλαση των Ενόπλων Δυνάμεων που πολέμησαν τους Γερμανούς (στρατός της Μέσης Ανατολής) καθώς και οπλισμένο απόσπασμα του ΕΛΑΣ Αθήνας και τμήμα του μόνιμου ΕΛΑΣ. (…….)

Μια ξεχωριστή παρέλαση με αντάρτικα τραγούδια και τους ύμνους του ΕΑΜ, ΕΛΑΣ

Στις 09.30 το πρωί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πλατείας του Δ. Χαλανδρίου και η κατάθεση στεφάνων. Στην ομιλία του ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος, ανέφερε ότι τα μηνύματα της αντίστασης συνεχίζουν να είναι επίκαιρα καθώς «οι δυνάστες μπορεί να αλλάζουν όνομα, αλλά συνεχίζουν να καταπιέζουν το λαό». Μετά από μια σύντομη ιστορική αναδρομή, ειδική μνεία επιφύλαξε για τους αντιστασιακούς αγωνιστές του Χαλανδρίου, τους Ελευθέριο Κιοσσέ και Νίκο Μοσχόπουλο που εκτελέστηκαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής και εξέδιδαν τη «Φωνή των Σκλάβων».
Το αντιφασιστικό ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου στο Χαλάνδρι (Video)
Χωρίς εξέδρα επισήμων, ούτε ξεχωριστές θέσεις για βουλευτές και δημοτικούς συμβούλους, ο Δήμαρχος Χαλανδρίου πήρε θέση ανάμεσα στους συμπολίτες του, δίνοντας το μήνυμα ότι τα ιδανικά οδηγούν την πράξη μας καθημερινά. Εξέχουσα στιγμή της εκδήλωσης ήταν η παρέλαση των μαθητών του Δήμου Χαλανδρίου υπό τους ύμνους, για πρώτη φορά στο Χαλάνδρι, του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, από την Φιλαρμονική του δήμου.
Το αντιφασιστικό ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου στο Χαλάνδρι (Video)
Στον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου παρευρέθηκαν μέλη του δημοτικού συμβουλίου, ο πρώην δήμαρχος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης και Απόστολος Αλεξόπουλος,εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ Χαλανδρίου, μέλη αντιστασιακών και αντιφασιστικών οργανώσεων, τα μέλη της δημοτικής παράταξης και πλήθος κόσμου. Έλαμψε δια της απουσίας του από τον εορτασμό, η δημοτική παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ.
Το αντιφασιστικό ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου στο Χαλάνδρι (Video)
Αμέσως μετά την παρέλαση, η Φιλαρμονική του Δήμου έπαιξε μουσικά αποσπάσματα από το ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ, τα οποία ερμήνευσε μοναδικά ο Γιάννης Θωμόπουλος. Βαθιά συγκινημένος ο Δήμαρχος Χαλανδρίου, οι βουλευτές αλλά και ο κόσμος που παρακολουθούσε, καταχειροκρότησε με ενθουσιασμό την τιμητική αυτή μουσική εκδήλωση, που πλαισίωσε τον εορτασμό της αντιφασιστικής επετείου.
Ακούστηκαν αντιφασιστικά συνθήματα όπως «Λαέ, θυμήσου το χώμα που πατάς, λευτέρωσε ο Άρης και το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ», ενώ μετά το τέλος της παρέλασης πραγματοποιήθηκε, η καθιερωμένη πια, πορεία διαμαρτυρίας κατά του φασισμού και των αντιλαϊκών πολιτικών του Μνημονίου, με το πανό της Αντίστασης με τους Πολίτες Χαλανδρίου στην κεφαλή της πορείας και ακολούθως τα πανό του ΣΥΡΙΖΑ και των αντιφασιστικών νεολαιίστικων ομάδων της πόλης.

Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των πεσόντων της Εθνικής Αντίστασης

Με ιδιαίτερη συγκίνηση τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και στο Μνημείο των πεσόντων της Εθνικής Αντίστασης, όπου κατέθεσε στεφάνι η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Λίτσα Γαλάνη, η ΕΠΟΝίτισα εκπρόσωπος από το ΣΥΡΙΖΑ Χαλανδρίου Τζασμίν, η εκπρόσωπος της Ανεξάρτητης Γυναικείας Παρέμβασης. Χαιρετισμό απεύθυνε και ο Διοικητής του ΑΤ Χαλανδρίου.
Τέλος, στο χώρο της Κεντρικής Πλατείας, χόρεψαν οι ομάδες παραδοσιακών χορών του Δήμου. Ο κόσμος, παρόλο το τσουχτερό κρύο συνέχιζε να συμμετέχει και να ενθαρρύνει τους νέους και τα παιδιά των χορευτικών ομάδων.
Ο δήμαρχος Χαλανδρίου παρακολούθησε όλες τις εκδηλώσεις από κοντά, ένα με τον κόσμο που τον αγκάλιαζε και του εύχονταν με ζεστά λόγια, καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει να διαφυλάξει το δήμο Χαλανδρίου από την επέλαση της μνημονιακής πολιτικής, με τις λιγότερες απώλειες.
Η αστυνομία είχε βοηθητικό και όχι τον κυρίαρχο ρόλο, ενώ όταν επιχειρήθηκε να διαταραχθεί η εκδήλωση από ένα μικρής σημασίας περιστατικό ναζιστικής προσβολής, έδρασε όχι μόνο άμεσα, αλλά και αποτελεσματικά, συλλαμβάνοντας το άτομο που προέβη σε ναζιστικό χαιρετισμό κατά τη διάρκεια του εορτασμού, καθώς βρέθηκε πάνω του ποσότητα ναρκωτικών ουσιών.

Ο ύμνος του ΕΑΜ ενοχλεί 32 χρόνια μετά την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης!

Ενοχλήθηκαν κάποιοι, όχι τυχαία και ούτε άδικα από τον ύμνο του ΕΑΜ, ΕΛΑΣ με τον οποίο παρέλασε η νεολαία του Δήμου Χαλανδρίου και αμέσως twitάρισαν, κατά την προσφιλή τους συνήθεια, ενώ δεν έχασαν ευκαιρία να βγουν και στα κανάλια μαινόμενοι.
Οπωσδήποτε νοιώθει άβολα ακούγοντας τον ύμνο του ΕΑΜ στην παρέλαση, ο κ. Πλεύρης και ο κ. Άδωνης, τα τελευταία χρόνια στη Ν.Δ., με πολιτικές καταβολές τις οποίες, όχι μόνο δεν κρύβουν αλλά συχνά κομπάζουν για αυτές, μιας και ενίοτε υιοθετούνται στην κεντρική πολιτική γραμμή της δεξιάς παράταξης, αν όχι ως ύφος, ως πολιτική ουσία σίγουρα.
Καλό είναι για την αποκατάσταση της αλήθειας να αναφέρουμε ότι η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης έγινε με νόμο το 1982 (video) από τον Ανδρέα Παπανδρέου (Ν.1285/1982). Με λίγα λόγια είναι νόμος του κράτους εδώ και 32 χρόνια!!!
Όπως επίσης, ότι το ΟΧΙ δεν το είπε η φασιστική κυβέρνηση της Αθήνας, το βροντοφώναξε ο ελληνικός λαός στα βουνά της Αλβανίας και στην Κατοχή. Από αυτό το ΟΧΙ, το ατσαλωμένο στον αντιφασιστικό αγώνα γεννήθηκε το ΕΑΜ. Σύμφωνα άλλωστε με τις μαρτυρίες που μιλούν για τονπρώτο επίσημο εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου το 1944, στην εκδήλωση τιμής στους πεσόντες της Αλβανίας παρέλασαν οι αντάρτες του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, και ο κόσμος όχι απλά επευφημούσε, αλλά τους αγκάλιαζε σαν τα χαμένα δικά του παιδιά!
Οι Έλληνες γιορτάζουν την έναρξη του αγώνα στις εθνικές επετείους τους και ορθώς, γιατί η έναρξη είναι η απόφαση του αγώνα, ενώ, η έκβαση εξαρτάται από πολλούς άλλους παράγοντες. Την 25η Μαρτίου λοιπόν γιορτάζεται η έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και την 28ηΟκτωβρίου του αντιφασιστικού, εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Αυτό το «αντιφασιστικό» προσπαθούν σκόπιμα να ξεχνούν όσοι αναπολούν δικτατορίες και θέλουν να παρουσιάζουν με δάφνες ηρώων, τους φίλους του Μουσολίνι.
«Αυτοί που νομίζουν ότι θα μας γυρίσουν στη Χούντα κάνουν λάθος» δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία του στο Κανάλι Ε ο Δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, ενώ ο Θ. Πλεύρης της Ν.Δ., πλέον, παραδέχθηκε δημόσια ότι « δικός μου σύντροφος ήταν ο Μεταξάς»!!!
«Η Αντίσταση του Ελληνικού λαού συνεχίστηκε μετά την Κατοχή των Γερμανών και αυτό τιμήσαμε και εμείς. Ακούστηκαν όλοι οι ύμνοι της περιόδου, δεν είσαστε σωστά πληροφορημένοι.» συμπλήρωσε ο Σίμος Ρούσσος βάζοντας τέλος στη συζήτηση.



Η εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ. κ. Α. Ασημακοπούλου στον ΑΝΤ1, καθώς και όλοι οι κυβερνητικοί βουλευτές που παρέλασαν στα κανάλια το πρωί σήμερα (29/9) και κλήθηκαν να τοποθετηθούν επί του θέματος που με ευθύνη της κυβέρνησης έγινε πρώτο θέμα συντάχθηκαν στη γραμμή Πλεύρη και Γεωργιάδη. Την ενόχλησή της δεν έκρυψε η Ά. Ασημακοπούλου, ενώ ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Π. Παναγιωτόπουλος παρουσίαζε τον Ι. Μεταξά, ως τον μεγάλο ηγέτη που είπε το ΟΧΙ και ο λαός ακολούθησε. Τώρα πως γίνεται ο αντιφασιστικός χαρακτήρας της επετείου να έχει σύμβολό του έναν δικτάτορα, μόνο τα στελέχη της Ν.Δ. γνωρίζουν.
"Είναι προφανές ότι θα με ενοχλούσε αυτό" είπε η κ. Ασημακοπούλου μιλώντας για εθνικό διχασμό, παρά ότι η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης έγινε πριν 32 χρόνια! 25 εμβατήρια παίχτηκαν, αλλά το ΕΑΜ και το πνεύμα της Αντίστασης ενοχλεί μέχρι σήμερα υποστήριξε ο Σίμος Ρούσσος τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν παράνομες μελωδίες διευκρινίζοντας ότι δεν ήταν βέβαια ο ύμνος του ΕΑΜ, αλλά της Κατιούσας, γνώριμη, διαδεδομένη και πολύ παλιά μελωδία.
Ο Δήμαρχος Χαλανδρίου Σ. Ρούσσος έδωσε έμφαση στην όμορφη αντιφασιστική γιορτή, για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου τονίζοντας ότι συμμετείχε πλήθος κόσμου και με κατάνυξη παρακολούθησαν όλες τις εκδηλώσεις. Αυτό αποτελεί μήνυμα ενότητας και πραγματικής ομοψυχίας και απέχει πολύ από τα φαντάσματα εθνικού διχασμού που επαναφέρουν οι βουλευτές της δεξιάς παράταξης.



Ο Γ. Μπαλάφας, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, συντάχθηκε με το Δήμαρχο Χαλανδρίου υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ο Δήμαρχος Χαλανδρίου έχει στοχοποιηθεί αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ενώ έχει δώσει ήδη, δείγματα διαφορετικής δουλειάς και άμεσης αντιμετώπισης των μικρών και μεγάλων καθημερινών προβλημάτων στο Δήμο του.

Ο Γ. Μηλιός, υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στο ΣΚΑΙ υποστήριξε ότι το κατόρθωμα του ελληνικού λαού ήταν να δώσει αντιφασιστικό νόημα και περιεχόμενο σε μια κυβέρνηση που δεν ήταν αντιφασιστική μέχρι το ξέσπασμα του πολέμου. Το ιδεολογικό μήνυμα ήταν δεδομένο και αυτό τροφοδότησε και τον ενθουσιασμό του κινήματος της Αντίστασης κατά του κατακτητή. Μέσα σε 27 άλλες μελωδίες παίχτηκε και αυτή που ενέπνευσε το μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνικού λαού και ενσάρκωσε το μήνυμα της Αντίστασης, τα χρόνια εκείνα.
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.