Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Δύο μέτρα και με επιλεκτικά σταθμά οι "αυξήσεις", σε άλλους με περικοπές, εκπτώσεις και σε δόσεις... και σε άλλους "εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν"


Σχετικά:
Από τον Νοέμβριο οι νέοι μισθοί και από τις αρχές του 2015 τα αναδρομικά στους ένστολους
Οι αποδοχές θα αυξηθούν από 4 έως 232 ευρώ τον μήνα ανάλογα με τον βαθμό -Θα περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του νέου Προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα
Σε αυξήσεις στους μισθούς των ένστολων προχωρά η κυβέρνηση. Αυτές θα έρθουν σταδιακά, με τις πρώτες αυξήσεις αποδοχών να αποτυπώνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015, το οποίο κατατίθεται την ερχόμενη Δευτέρα, 6 του μήνα, στη Βουλή.

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχουν έτοιμο το τελικό σενάριο των αυξήσεων που θα τεθούν σε ισχύ από τον Νοέμβριο και το οποίο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Εθνος», προβλέπει ότι οι βασικοί μισθοί θα αυξηθούν από 4 έως 232 ευρώ τον μήνα ανάλογα και με τον βαθμό για στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς και πυροσβέστες.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα αναδρομικά αυτά αναμένονται μετά τον Ιανουάριο του 2015 και για τους ανώτερους αξιωματικούς υπολογίζονται κοντά στις 6.000 ευρώ ενώ για τους υπαξιωματικούς κοντά στα 500 ευρώ.

Που θα γίνουν αυξήσεις 25% στους μισθούς - Αποδοχές έως 8.000 ευρώ/μήνα! ...


«Τρελές» αυξήσεις που βγάζουν το δικαστικό σώμα εκτός… Μνημονίου, θα πάρουν οι δικαστικοί από τον Σεπτέμβριο σε εφαρμογή των αποφάσεων του «Μισθοδικείου» που στις 31-12-13 έκρινε αντισυνταγματικές τις τελευταίες περικοπές που είχαν υποστεί με τον νόμο 4093/12.

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη επαναφορά αποδοχών στα επίπεδα του Ιουλίου 2012 ενώ αντίστοιχη ρύθμιση περιμένουν και οι ένστολοι (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες) που είναι η δεύτερη κατηγορία «ειδικών μισθολογίων» που δικαιώθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας και μετά τη διαπίστωση της αντισυνταγματικότητας και των δικών τους περικοπών περιμένουν την επάνοδο στις αποδοχές του Ιουλίου 2012 αλλά και την καταβολή αναδρομικών μιας διετίας.

Αντίθετα οι πανεπιστημιακοί καθηγητές είχαν μια αρνητική γι' αυτούς απόφαση από το Στ' Τμήμα ΣτΕ, που έκρινε μεν συνταγματικά ανεκτές τις δικές τους περικοπές ως μιας άλλης κατηγορίας «ειδικών μισθολογίων», αλλά παρέπεμψε τελικά το ζήτημα για οριστική κρίση στην Ολομέλεια ΣτΕ λόγω σπουδαιότητας.
Που θα γίνουν αυξήσεις 25% στους μισθούς - Αποδοχές έως 8.000 ευρώ/μήνα!

Όπως αναφέρει το Εθνος της Κυριακής, η κυβέρνηση θα πρέπει σύντομα να καταβάλει τις μισθολογικές τους απώλειες και στους συνταξιούχους δικαστικούς λειτουργούς, που δικαιώθηκαν στα τέλη Ιουνίου από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου (αναμένεται η δημοσίευση των αποφάσεων), ενώ τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο αναμένεται και η κρίση της για τις περικοπές στις συντάξεις των υπολοίπων «ειδικών μισθολογίων», με εισήγηση του γενικού επιτρόπου να κριθούν και αυτές αντισυνταγματικές (ενστόλων, πανεπιστημιακών, ιατρών).

Με τις αυξήσεις που θα πάρουν οι δικαστικοί λειτουργοί από τον ερχόμενο μήνα (επανερχόμενοι στους μισθούς του Ιουλίου 2012) ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί ετησίως κατά 70 εκατ. ευρώ (σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους), ενώ όταν εγκριθούν και τα αναδρομικά τους για την τελευταία 2ετία (τη σχετική υπουργική απόφαση αναμένεται να συνυπογράψει και ο συναρμόδιος υπουργός Οικονομικών), θα υπάρξει μια επιπλέον επιβάρυνση ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Ετσι η ετήσια δαπάνη των 70 εκατ. ευρώ περίπου επιμερίζεται σε 49,5 εκατ. ευρώ για τους εν ενεργεία και 20,2 εκατ. ευρώ για τους συνταξιούχους. Μεσοσταθμικά η αύξηση υπολογίζεται γύρω στο 25% και οι νέες (μεικτές) αποδοχές αναμένεται να κυμαίνονται από 2.500 έως 8.000 για την κορυφή της πυραμίδας. Η αύξηση των βασικών μισθών συμπαρασύρει αυξητικά και το ποσό του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας (υπολογίζεται σε ποσοστό έως 60% επί του βασικού μισθού, ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας), κατά 20% κατά μέσο όρο, σύμφωνα με το ΓΛΚ.

Και οι βουλευτές;
Ωστόσο η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και έναν άλλο «πονοκέφαλο» όχι μόνο οικονομικού περιεχομένου, καθώς η δικαίωση και εκτέλεση των αποφάσεων υπέρ των δικαστικών λειτουργών είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει νέο «μπαράζ» αγωγών και αντίστοιχων διεκδικήσεων από πλευράς βουλευτών. Και μπορεί η κυβέρνηση να διαβεβαιώνει ότι δεν θα γίνει καμία αύξηση και δεν θα επιτρέψει παρόμοιες αξιώσεις από εν ενεργεία βουλευτές, αλλά δεν μπορεί να αποτρέψει το «κύμα» των αγωγών που ετοιμάζουν συνταξιούχοι βουλευτές. Αλλωστε όταν υπήρξε ο προηγούμενος κύκλος δικαίωσης των δικαστών από το «Μισθοδικείο» (2006-07) πάνω από 800 συνταξιούχοι βουλευτές προσέφυγαν στο ΕΣ, διεκδικώντας ποσά 100.000- 250.000 ευρώ ο καθένας, αλλά παρά την αρχική δικαίωσή τους στο Β' Τμήμα η Ολομέλεια ΕΣ ανέτρεψε (κατά πλειοψηφία) την εκταμίευση τεράστιων κονδυλίων, μεσούσης της κρίσης, χάρη σε μια νομική «κατασκευή» που ελέγχεται τώρα στο Ευρωδικαστήριο, όπου συνεχίζουν τη μάχη οι πρώην εθνοπατέρες.

Σχετικά:  Αυτή η Δικαιοσύνη θα πρέπει να ξηλωθει εκ βάθρων!…
  Αντίπρολόγου διάβασε: Δικαιοσύνη, απολογήσου! - Του Γιάννη Αποστολίδη:

Στο δια ταύτα από "πατρινάκι"

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ Η ΝΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ....
ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ. ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ!!!

Τροπολογία με ευνοϊκές αναπροσαρμογές για τους μισθούς των δικαστικών
λειτουργών κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη θεσμοθέτηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου.
Η ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία έπειτα από σχετικές αποφάσεις του Μισθοδικείου (Δεκέμβριος 2013), με τις οποίες κρίνονταν αντισυνταγματικές οι περικοπές στις απολαβές των δικαστικών λειτουργών από τον Αύγουστο 2012. Να σημειωθεί πάντως ότι οι αυξήσεις αυτές περιλαμβάνονταν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2015-2018.
Η τροπολογία θεωρητικά μπορεί να επιφέρει αυξήσεις και στις βουλευτικές αποζημιώσεις, καθώς οι μισθοί των 300 συνδέονται άμεσα με τις απολαβές του πρόεδρου του Αρείου Πάγου. Ωστόσο μετά το ξέσπασμα της κρίσης και έπειτα από απόφαση της Βουλής οι βουλευτές δεν έχουν προσφύγει για την ώρα, προκειμένου να αναπροσαρμόσουν τις αποζημιώσεις τους.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση, επέρχονται οι ακόλουθες μεταβολές κατά βαθμό στο βασικό μισθό:
Πρόεδρος Αρείου Πάγου 4.134 ευρώ, από 3.023 ευρώ.
Αντιπρόεδρος 3.721 ευρώ, από 2.880 ευρώ.
Αρεοπαγίτης 3.307 ευρώ, από 2.525 ευρώ.
Εφέτης 2.894 ευρώ, από 2.258 ευρώ.
Πρόεδρος Πρωτοδικείου 2.480 ευρώ, από 2.009 ευρώ.
Πρωτοδίκης 2.067 ευρώ, από 1.778 ευρώ.
Πάρεδρος Πρωτοδικείου 1.654 ευρώ, από 1.511 ευρώ.
Ειρηνοδίκης Δ' τάξης 1.488 ευρώ, από 1.369 ευρώ.
Επίδομα για τη δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης:
Πρόεδρος Αρείου Πάγου 688 ευρώ, από 500 ευρώ.
Αντιπρόεδρος 656 ευρώ, από 485 ευρώ.
Πρόεδρος Εφετών, αρεοπαγίτης 625 ευρώ, από 470 ευρώ.
Εφέτης 594 ευρώ, από 460 ευρώ.
Πρόεδρος Πρωτοδικείου 563 ευρώ, από 456 ευρώ.
Πρωτοδίκης 487 ευρώ, από 420 ευρώ.
Ειρηνοδίκης Γ' και Δ' Τάξης 344 ευρώ, από 316 ευρώ.
Πάγια μηνιαία αποζημίωση λόγω παραμονής στη έδρα:
Πρόεδρος Πρωτοδικών και ανώτεροι 769 ευρώ, από 560 ευρώ.
Ειρηνοδίκης Δ' μέχρι πρωτοδίκης 644 ευρώ, από 460 ευρώ.
Στην τροπολογία διευκρινίζεται ότι η αύξηση των βασικών μισθών της ιεραρχίας θα συμπαρασύρει αυξητικά και το ποσόν του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας, τα οποίο υπολογίζεται σε ποσοστό μέχρι 60% επί του βασικού μισθού με τα έτη υπηρεσίας. Η μέση αύξηση του καταβαλλόμενου επιδόματος χρόνου υπηρεσίας θα είναι της τάξης του 20% περίπου.
Η επιβάρυνση του προϋπολογισμού από την αναπροσαρμογή θα αγγίξει τα 170 εκατομμύρια ευρώ.

Ρητορικό ερώτημα: κατά τα άλλα για τι μα μην είναι: 
Ανεξάρτητη (κατ' εντολή Σαμαρά) Δικαιοσύνη: Απίστευτο θράσος Βορίδη - Παραδέχεται την Χειραγώγηση της Δικαιοσύνης 

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.