Σε 48 ώρες χάθηκαν περισσότερα από 7 δις σε κεφαλαιοποίηση.
Εικόνα κατάρρευσης, που φέρνει τη χώρα στην πρώτη περίοδο της κρίσης και συνιστά τελειωτικό χτύπημα στις κυβερνητικές φαντασιώσεις για… απεμπλοκή από τα μνημόνια, παρουσίασε το Χρηματιστήριο για δεύτερη συνεχόμενη μέρα.
Τη «χαριστική βολή» έδωσε η εκτόξευση των επιτοκίων δανεισμού (spreads) κοντά στο 7%, σε επίπεδα, δηλαδή, απαγορευτικά, ακόμη και για σκέψη εξόδου της χώρας στις αγορές.
Εικόνα γενικού ξεπουλήματος έδωσε η τρίτη συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας. Με το Χ.Α. να έρχεται από πέντε συνεχόμενες αρνητικές εβδομάδες και τη χθεσινή σημαντική πτώση να οδηγεί δείκτες και μετοχές σε "oversold" επίπεδα δημιουργήθηκε η προσδοκία μιας αναπήδησης στη χθεσινή συνεδρίαση. Αυτό τουλάχιστον υποστήριζε η συντριπτική πλειονότητα των εγχώριων αναλυτών πριν το ξεκίνημα της συνεδρίασης.
Πράγματι, χθες, η Αγορά ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης με τον Γενικό Δείκτη να αναρριχάται μέχρι τις 956,02 μονάδες (+0,82%).
Από εκεί και πέρα αργά αλλά σταθερά τις πρωτοβουλίες αναλάμβαναν οι εν δυνάμει πωλητές και στις 11.00 ο Δείκτης είχε χάσει το σύνολο των αρχικών του κερδών και γύριζε σε αρνητικό πρόσημο. ...
Με την πτωτική τάση να επιταχύνεται και την Αγορά Παραγώγων να συνηγορεί για κίνηση σε χαμηλότερα επίπεδα (το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης έφθασε να διαπραγματεύεται με discount μεγαλύτερο του 3%), η κατάσταση έγινε ανεξέλεγκτη και τα "χαρτιά πετιόντουσαν από τα παράθυρα", καθώς οι αρχικοί, λίγοι, αγοραστές, ταχύτατα προστέθηκαν στις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών.
Ο Γενικός Δείκτης έφθασε να υποχωρεί μέχρι τις 852,87 μονάδες (-10,05%), ο Τραπεζικός μέχρι τις 108,27 (-15,18%), η μετοχή της Alpha Bank μέχρι τα 0,4680 ευρώ (-16,13%), της Εθνικής μέχρι τα 1,80 ευρώ (-13,46%), της Eurobank μέχρι τα 0,2020 ευρώ (-23,77%), της Πειραιώς μέχρι τα 1,00 ευρώ (-13,79%), της ΔΕΗ μέχρι τα 6,37 ευρώ (-12,02%), του ΟΠΑΠ μέχρι τα 8,50 ευρώ (-10,53%) και του ΟΤΕ μέχρι τα 8,82 ευρώ (-10%).
Εικόνα καταστροφής στα warrants
Ακόμα εντυπωσιακότερα τα πράγματα στα Τραπεζικά warrants, όπου τα warrants των Εθνικής και Πειραιώς έκλεισαν σε νέα ιστορικά χαμηλά. Ο παραστατικός τίτλος της Alpha Bank υποχώρησε μέχρι τα 0,7500 ευρώ (-36,97%), της Εθνικής μέχρι τα 0,2500 ευρώ (-32,43%) και της Πειραιώς μέχρι τα 0,2400 ευρώ (-34,25%), για να ανακάμψουν σημαντικά στην συνέχεια.
Μετά την καταγραφή των χαμηλών ημέρας, οι ελάχιστοι αγοραστές πήραν κάποιες πρωτοβουλίες, καθώς ενεργοποιήθηκαν "ένστικτα αυτοσυντήρησης", κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα στις 17.00 ο Δείκτης να βρεθεί στις 883,54 μονάδες (-6,82%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών να κλείσει στις 888,93 μονάδες με απώλειες 6,25%, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 118,7 μονάδες με απώλειες 7%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης έχει γυρίσει σε επίπεδα τελευταίου 10ημέρου του Αυγούστου 2013, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 28/8/2013 (881,03 μονάδες). Στα μισά του Ιουλίου 2013 κινείται ο Τραπεζικός δείκτης, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 15/7/2013 (116,42 μονάδες).
Επίσης ίσως αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό -6,25% του Γενικού Δείκτη είναι η μεγαλύτερη πτώση της τελευταίας διετίας με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 29/10/2012 (-6,28%). Παρά το γεγονός ότι μόλις σε δύο συνεδριάσεις η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έχει απολέσει περισσότερα από 7 δισ ευρώ, τίποτα δεν δείχνει ότι το πτωτικό κύμα βρίσκεται στο τέλος του.
Ασφαλώς και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κάποια βραχύβια αντίδραση, τεχνικού χαρακτήρα, λόγω και της υπερπουλημένης εικόνας του ταμπλώ, αλλά ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα φέρει στις επόμενες μέρες, σαν πρώτο θέμα η πολιτική σκηνή της χώρας.
Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, η συσσώρευση τόσων πολλών αβεβαιοτήτων γύρω από όλα τα κρίσιμα θέματα που αφορούν την Ελλάδα έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικά εκρηκτικό μείγμα που αντανακλάται σε όλα τα asset classes, έστω και αν η εξελίξει διόρθωση παίρνει τον χαρακτήρα τοπικής υπερβολής. Σε αυτό ήρθε να προστεθεί και η πτώση των διεθνών αγορών συμπληρώνοντας ένα εκρηκτικό μείγμα.
"Μετά το ξέσπασμα του Έμπολα, τη φρίκη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, την επιβράδυνση της Κίνας, την Ουκρανία, την επιδείνωση της Γερμανικής οικονομίας, ο Κόσμος είναι αντιμέτωπος για άλλη μία φορά με την Ελλάδα", αναφέρει σε δημοσίευμά του το "Business Insider", αντανακλώντας το πώς βλέπουν οι ξένοι τις εξελίξεις.
Σε κάθε περίπτωση το ανοδικό σενάριο, πλέον, συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες, ενώ το σενάριο καταγραφής νέων χαμηλών, ή ακόμα και επαναπροσέγγισης των 790 μονάδων, δείχνει εξαιρετικά ισχυρό. Από πλευράς κυματικής ανάλυσης, η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά βρίσκεται στο τρίτο πτωτικό κύμα, η καθοδική κίνηση του οποίου δείχνει να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και μπορεί να επεκταθεί μέχρι τις 745 - 743 μονάδες.
Σε αυτό συνηγορούν και διάφορα γεγονότα, όπως η πολιτική αβεβαιότητα, η παρατεταμένη, ουσιαστικά, προεκλογική περίοδος των πέντε μηνών και το επιδεινούμενο διεθνές χρηματιστηριακό και όχι μόνο, περιβάλλον.
Χ.Α.-θηκαν 7 δισ. σε 48 ώρες μετά τους κυβερνητικούς λεονταρισμούς
Παναγόπουλος Θάνος
Spread 700 μονάδων λόγω αντιδράσεων των αγορών στα περί εξόδου από τα Μνημόνια χωρίς βιώσιμο χρέος
"Βομβαρδισμένο τοπίο" θύμιζαν για δεύτερη ημέρα χθες ελληνικό χρηματιστήριο και ομόλογα, καθώς οι αγορές εκδήλωσαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεσή τους στους μικροκομματικούς λεονταρισμούς της συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου περί επικείμενης εξόδου από τα Μνημόνια και επιστροφής στις αγορές χωρίς προηγούμενη ρύθμιση του χρέους.
Το "κραχ" στη χθεσινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου περιορίστηκε τελικά στο 6,25% (η μεγαλύτερη πτώση της εξαετίας) μόνο χάρη σε αγοραστικές παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης, καθώς λίγο πριν ο γενικός δείκτης είχε φθάσει να χάνει ακόμη και 10,05% ενώ οι απώλειες μέσα σε δύο ημέρες ήταν αθροιστικά 11,6% και μέσα σε αυτές τις 48 ώρες χάθηκαν στο χρηματιστήριο 6,9 δισ. ευρώ!
Την ίδια ώρα στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις του 10ετούς εξακοντίζονταν στο 7,83% οδηγώντας το spread κοντά στις 700 μονάδες (και συγκεκριμένα στις 697 μονάδες βάσης), επίπεδα που ουσιαστικά απαγορεύουν προσφυγή στις αγορές για δανεισμό. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η διπλή αυτή χθεσινή και προχθεσινή εξέλιξη σε μετοχές και spread των κρατικών αξιογράφων θύμιζε ημέρες 2010 - 2011.
Ξένοι αναλυτές, μιλώντας για κίνδυνο "δεύτερου γύρου κρίσης" έδωσαν διάσταση που υπερβαίνει τα ελληνικά όρια μιας συστημικής κρίσης. Με ενδεικτική τη δήλωση που έκανε στο CNBC η διευθύντρια ερευνών της Forex.com Καθλίν Μπρουκς πως "όσο η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου κινείται πάνω από το 7% με το ελληνικό χρηματιστήριο να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, είναι ορατός ο κίνδυνος να ενσκήψει η δεύτερη ευρωπαϊκή κρίση".
Αλλά και ο στρατηγικός αναλυτής της Mint Partners Μπιλ Μπλέιν έκανε λόγο για μια Ελλάδα που πλέον " προκαλεί προβληματισμό και ανησυχίες".
Πιο αναλυτικά, ο γενικός δείκτης κατακρημνίστηκε χθες στις 888,93 μονάδες χάνοντας 6,25% και έχοντας πέσει ενδοσυνεδριακά στις 852,87 μονάδες (-10,05%), με την εξέλιξη αυτή να αποτελεί πρώτη οικονομική είδηση σε πρακτορεία όπως λ.χ. το Bloomberg ή το Business Insider. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, μέσα σε δύο συνεδριάσεις, Τρίτης και Τετάρτης, χάθηκαν 6,9 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης στο Χ.Α., από 63,6 δισ. ευρώ τη Δευτέρα, στα 56,7 δισ. μετά το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης!
Ακόμη, χάθηκαν μέσα σε 48 ώρες πάνω από 5 δισ. ευρώ στον δείκτη μέγαλης της κεφαλαιοποίησης.
Μόνο έξι εταιρειών η κεφαλαιοποίηση συρρικνώθηκε το προηγούμενο διήμερο τουλάχιστον κατά 4 δισ. ευρώ και ειδικότερα, ανά μετοχή, οι απώλειες σε ποσοστό και σε ύψος κεφαλαιοποίησης ήταν για αυτές οι εξής:
* Εθνική:-15,9% (-1.236.602.371 ευρώ).
* Αlpha: -10,6% (-817.219.831 ευρώ).
* Πειραιώς: -10,6% (-793.257.363 ευρώ).
* ΟΠΑΠ: -16,1% (-526.350.000 ευρώ).
* ΟΤΕ: -8,2% (-406.824.823 ευρώ).
* ΔΕΗ: -17,5% (-322.480.000 ευρώ).
Την ίδια ώρα αθρόες πωλήσεις στην αγορά ομολόγων εξακόντιζαν την απόδοση της δεκαετίας στο 7,81% και το spread στις 695 μονάδες βάσης Η νέα ελληνική πενταετία διαπραγματεύθηκε σε τιμές χαμηλότερες σε σχέση με την τιμή έκδοσης. Το πενταετές ομόλογο λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης και χθες βρέθηκε στις 98,95 μονάδες βάσης, που αντιστοιχεί σε απόδοση 5,01% από 4,95% την ημέρα έκδοσής του.
Το νέο τριετές ομόλογο εκδόθηκε στις 99,65 μονάδες βάσης και χθες βρέθηκε στις 97,84 μονάδες, με απόδοση 4,22% από 3,5% όταν εκδόθηκε.
Όλα όλα συνέβησαν λίγες μόνος ημέρες αφότου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έλεγε σε πηγαδάκια στη Βουλή ότι θα φύγουν οι καταθέσεις αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να ακολουθήσει ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος λέγοντας ότι θα σηκώσει τις καταθέσεις του, κάτι που ασφαλώς μόνο καλό δεν έκανε στην ψυχολογία αποταμιευτών και επενδυτών.
Στο μεταξύ μόνο βέβαιο είναι ότι οι κερδοσκόποι "κάνουν πάρτι" εκμεταλλευόμενοι τις αλλοπρόσαλλες δηλώσεις και ενέργειες της κυβέρνησης, ενώ οι επενδυτές αποκομίζουν κέρδη, καθώς θα μπορούν να αγοράσουν ελληνικές μετοχές σε εξευτελιστικές τιμές. Μάλιστα, ένα πρώτο δείγμα των προθέσεων των ξένων ήταν η ανακοίνωση ότι η Wellington Capital Management κατέχει το 5% των μετοχών της Alpha Bank.
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Εικόνα κατάρρευσης, που φέρνει τη χώρα στην πρώτη περίοδο της κρίσης και συνιστά τελειωτικό χτύπημα στις κυβερνητικές φαντασιώσεις για… απεμπλοκή από τα μνημόνια, παρουσίασε το Χρηματιστήριο για δεύτερη συνεχόμενη μέρα.
Τη «χαριστική βολή» έδωσε η εκτόξευση των επιτοκίων δανεισμού (spreads) κοντά στο 7%, σε επίπεδα, δηλαδή, απαγορευτικά, ακόμη και για σκέψη εξόδου της χώρας στις αγορές.
Εικόνα γενικού ξεπουλήματος έδωσε η τρίτη συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας. Με το Χ.Α. να έρχεται από πέντε συνεχόμενες αρνητικές εβδομάδες και τη χθεσινή σημαντική πτώση να οδηγεί δείκτες και μετοχές σε "oversold" επίπεδα δημιουργήθηκε η προσδοκία μιας αναπήδησης στη χθεσινή συνεδρίαση. Αυτό τουλάχιστον υποστήριζε η συντριπτική πλειονότητα των εγχώριων αναλυτών πριν το ξεκίνημα της συνεδρίασης.
Πράγματι, χθες, η Αγορά ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης με τον Γενικό Δείκτη να αναρριχάται μέχρι τις 956,02 μονάδες (+0,82%).
Από εκεί και πέρα αργά αλλά σταθερά τις πρωτοβουλίες αναλάμβαναν οι εν δυνάμει πωλητές και στις 11.00 ο Δείκτης είχε χάσει το σύνολο των αρχικών του κερδών και γύριζε σε αρνητικό πρόσημο. ...
Με την πτωτική τάση να επιταχύνεται και την Αγορά Παραγώγων να συνηγορεί για κίνηση σε χαμηλότερα επίπεδα (το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης έφθασε να διαπραγματεύεται με discount μεγαλύτερο του 3%), η κατάσταση έγινε ανεξέλεγκτη και τα "χαρτιά πετιόντουσαν από τα παράθυρα", καθώς οι αρχικοί, λίγοι, αγοραστές, ταχύτατα προστέθηκαν στις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών.
Ο Γενικός Δείκτης έφθασε να υποχωρεί μέχρι τις 852,87 μονάδες (-10,05%), ο Τραπεζικός μέχρι τις 108,27 (-15,18%), η μετοχή της Alpha Bank μέχρι τα 0,4680 ευρώ (-16,13%), της Εθνικής μέχρι τα 1,80 ευρώ (-13,46%), της Eurobank μέχρι τα 0,2020 ευρώ (-23,77%), της Πειραιώς μέχρι τα 1,00 ευρώ (-13,79%), της ΔΕΗ μέχρι τα 6,37 ευρώ (-12,02%), του ΟΠΑΠ μέχρι τα 8,50 ευρώ (-10,53%) και του ΟΤΕ μέχρι τα 8,82 ευρώ (-10%).
Εικόνα καταστροφής στα warrants
Ακόμα εντυπωσιακότερα τα πράγματα στα Τραπεζικά warrants, όπου τα warrants των Εθνικής και Πειραιώς έκλεισαν σε νέα ιστορικά χαμηλά. Ο παραστατικός τίτλος της Alpha Bank υποχώρησε μέχρι τα 0,7500 ευρώ (-36,97%), της Εθνικής μέχρι τα 0,2500 ευρώ (-32,43%) και της Πειραιώς μέχρι τα 0,2400 ευρώ (-34,25%), για να ανακάμψουν σημαντικά στην συνέχεια.
Μετά την καταγραφή των χαμηλών ημέρας, οι ελάχιστοι αγοραστές πήραν κάποιες πρωτοβουλίες, καθώς ενεργοποιήθηκαν "ένστικτα αυτοσυντήρησης", κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα στις 17.00 ο Δείκτης να βρεθεί στις 883,54 μονάδες (-6,82%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών να κλείσει στις 888,93 μονάδες με απώλειες 6,25%, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 118,7 μονάδες με απώλειες 7%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης έχει γυρίσει σε επίπεδα τελευταίου 10ημέρου του Αυγούστου 2013, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 28/8/2013 (881,03 μονάδες). Στα μισά του Ιουλίου 2013 κινείται ο Τραπεζικός δείκτης, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 15/7/2013 (116,42 μονάδες).
Επίσης ίσως αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό -6,25% του Γενικού Δείκτη είναι η μεγαλύτερη πτώση της τελευταίας διετίας με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 29/10/2012 (-6,28%). Παρά το γεγονός ότι μόλις σε δύο συνεδριάσεις η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έχει απολέσει περισσότερα από 7 δισ ευρώ, τίποτα δεν δείχνει ότι το πτωτικό κύμα βρίσκεται στο τέλος του.
Ασφαλώς και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κάποια βραχύβια αντίδραση, τεχνικού χαρακτήρα, λόγω και της υπερπουλημένης εικόνας του ταμπλώ, αλλά ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα φέρει στις επόμενες μέρες, σαν πρώτο θέμα η πολιτική σκηνή της χώρας.
Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, η συσσώρευση τόσων πολλών αβεβαιοτήτων γύρω από όλα τα κρίσιμα θέματα που αφορούν την Ελλάδα έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικά εκρηκτικό μείγμα που αντανακλάται σε όλα τα asset classes, έστω και αν η εξελίξει διόρθωση παίρνει τον χαρακτήρα τοπικής υπερβολής. Σε αυτό ήρθε να προστεθεί και η πτώση των διεθνών αγορών συμπληρώνοντας ένα εκρηκτικό μείγμα.
"Μετά το ξέσπασμα του Έμπολα, τη φρίκη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, την επιβράδυνση της Κίνας, την Ουκρανία, την επιδείνωση της Γερμανικής οικονομίας, ο Κόσμος είναι αντιμέτωπος για άλλη μία φορά με την Ελλάδα", αναφέρει σε δημοσίευμά του το "Business Insider", αντανακλώντας το πώς βλέπουν οι ξένοι τις εξελίξεις.
Σε κάθε περίπτωση το ανοδικό σενάριο, πλέον, συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες, ενώ το σενάριο καταγραφής νέων χαμηλών, ή ακόμα και επαναπροσέγγισης των 790 μονάδων, δείχνει εξαιρετικά ισχυρό. Από πλευράς κυματικής ανάλυσης, η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά βρίσκεται στο τρίτο πτωτικό κύμα, η καθοδική κίνηση του οποίου δείχνει να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και μπορεί να επεκταθεί μέχρι τις 745 - 743 μονάδες.
Σε αυτό συνηγορούν και διάφορα γεγονότα, όπως η πολιτική αβεβαιότητα, η παρατεταμένη, ουσιαστικά, προεκλογική περίοδος των πέντε μηνών και το επιδεινούμενο διεθνές χρηματιστηριακό και όχι μόνο, περιβάλλον.
Χ.Α.-θηκαν 7 δισ. σε 48 ώρες μετά τους κυβερνητικούς λεονταρισμούς
Παναγόπουλος Θάνος
Spread 700 μονάδων λόγω αντιδράσεων των αγορών στα περί εξόδου από τα Μνημόνια χωρίς βιώσιμο χρέος
"Βομβαρδισμένο τοπίο" θύμιζαν για δεύτερη ημέρα χθες ελληνικό χρηματιστήριο και ομόλογα, καθώς οι αγορές εκδήλωσαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεσή τους στους μικροκομματικούς λεονταρισμούς της συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου περί επικείμενης εξόδου από τα Μνημόνια και επιστροφής στις αγορές χωρίς προηγούμενη ρύθμιση του χρέους.
Το "κραχ" στη χθεσινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου περιορίστηκε τελικά στο 6,25% (η μεγαλύτερη πτώση της εξαετίας) μόνο χάρη σε αγοραστικές παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης, καθώς λίγο πριν ο γενικός δείκτης είχε φθάσει να χάνει ακόμη και 10,05% ενώ οι απώλειες μέσα σε δύο ημέρες ήταν αθροιστικά 11,6% και μέσα σε αυτές τις 48 ώρες χάθηκαν στο χρηματιστήριο 6,9 δισ. ευρώ!
Την ίδια ώρα στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις του 10ετούς εξακοντίζονταν στο 7,83% οδηγώντας το spread κοντά στις 700 μονάδες (και συγκεκριμένα στις 697 μονάδες βάσης), επίπεδα που ουσιαστικά απαγορεύουν προσφυγή στις αγορές για δανεισμό. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η διπλή αυτή χθεσινή και προχθεσινή εξέλιξη σε μετοχές και spread των κρατικών αξιογράφων θύμιζε ημέρες 2010 - 2011.
Ξένοι αναλυτές, μιλώντας για κίνδυνο "δεύτερου γύρου κρίσης" έδωσαν διάσταση που υπερβαίνει τα ελληνικά όρια μιας συστημικής κρίσης. Με ενδεικτική τη δήλωση που έκανε στο CNBC η διευθύντρια ερευνών της Forex.com Καθλίν Μπρουκς πως "όσο η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου κινείται πάνω από το 7% με το ελληνικό χρηματιστήριο να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, είναι ορατός ο κίνδυνος να ενσκήψει η δεύτερη ευρωπαϊκή κρίση".
Αλλά και ο στρατηγικός αναλυτής της Mint Partners Μπιλ Μπλέιν έκανε λόγο για μια Ελλάδα που πλέον " προκαλεί προβληματισμό και ανησυχίες".
Πιο αναλυτικά, ο γενικός δείκτης κατακρημνίστηκε χθες στις 888,93 μονάδες χάνοντας 6,25% και έχοντας πέσει ενδοσυνεδριακά στις 852,87 μονάδες (-10,05%), με την εξέλιξη αυτή να αποτελεί πρώτη οικονομική είδηση σε πρακτορεία όπως λ.χ. το Bloomberg ή το Business Insider. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, μέσα σε δύο συνεδριάσεις, Τρίτης και Τετάρτης, χάθηκαν 6,9 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης στο Χ.Α., από 63,6 δισ. ευρώ τη Δευτέρα, στα 56,7 δισ. μετά το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης!
Ακόμη, χάθηκαν μέσα σε 48 ώρες πάνω από 5 δισ. ευρώ στον δείκτη μέγαλης της κεφαλαιοποίησης.
Μόνο έξι εταιρειών η κεφαλαιοποίηση συρρικνώθηκε το προηγούμενο διήμερο τουλάχιστον κατά 4 δισ. ευρώ και ειδικότερα, ανά μετοχή, οι απώλειες σε ποσοστό και σε ύψος κεφαλαιοποίησης ήταν για αυτές οι εξής:
* Εθνική:-15,9% (-1.236.602.371 ευρώ).
* Αlpha: -10,6% (-817.219.831 ευρώ).
* Πειραιώς: -10,6% (-793.257.363 ευρώ).
* ΟΠΑΠ: -16,1% (-526.350.000 ευρώ).
* ΟΤΕ: -8,2% (-406.824.823 ευρώ).
* ΔΕΗ: -17,5% (-322.480.000 ευρώ).
Την ίδια ώρα αθρόες πωλήσεις στην αγορά ομολόγων εξακόντιζαν την απόδοση της δεκαετίας στο 7,81% και το spread στις 695 μονάδες βάσης Η νέα ελληνική πενταετία διαπραγματεύθηκε σε τιμές χαμηλότερες σε σχέση με την τιμή έκδοσης. Το πενταετές ομόλογο λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης και χθες βρέθηκε στις 98,95 μονάδες βάσης, που αντιστοιχεί σε απόδοση 5,01% από 4,95% την ημέρα έκδοσής του.
Το νέο τριετές ομόλογο εκδόθηκε στις 99,65 μονάδες βάσης και χθες βρέθηκε στις 97,84 μονάδες, με απόδοση 4,22% από 3,5% όταν εκδόθηκε.
Όλα όλα συνέβησαν λίγες μόνος ημέρες αφότου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έλεγε σε πηγαδάκια στη Βουλή ότι θα φύγουν οι καταθέσεις αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να ακολουθήσει ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος λέγοντας ότι θα σηκώσει τις καταθέσεις του, κάτι που ασφαλώς μόνο καλό δεν έκανε στην ψυχολογία αποταμιευτών και επενδυτών.
Στο μεταξύ μόνο βέβαιο είναι ότι οι κερδοσκόποι "κάνουν πάρτι" εκμεταλλευόμενοι τις αλλοπρόσαλλες δηλώσεις και ενέργειες της κυβέρνησης, ενώ οι επενδυτές αποκομίζουν κέρδη, καθώς θα μπορούν να αγοράσουν ελληνικές μετοχές σε εξευτελιστικές τιμές. Μάλιστα, ένα πρώτο δείγμα των προθέσεων των ξένων ήταν η ανακοίνωση ότι η Wellington Capital Management κατέχει το 5% των μετοχών της Alpha Bank.
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.