Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Δεν βλέπετε καλά με τα γυαλιά; Τα βρίσκετε αντιαισθητικά και θέλετε να τα ξεφορτωθείτε μια και καλή; Αλλά κυρίως θέλετε να βελτιώσετε την όρασή σας;

ΠΩΣ ΘΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΧΩΡΙΣ ΓΥΑΛΙΑ?
Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Δεν βλέπετε καλά με τα γυαλιά; Τα βρίσκετε αντιαισθητικά και θέλετε να τα ξεφορτωθείτε μια και καλή; Αλλά κυρίως θέλετε να βελτιώσετε την όρασή σας;

Ο Αμερικανός οφθαλμίατρος Γουίλιαμ Μπέιτς ανέπτυξε πριν από έναν αιώνα μία ολιστική μέθοδο αυτοθεραπείας που περιλαμβάνει ασκήσεις, οι οποίες αποδεικνύονται χρήσιμες για οποιοδήποτε ελάττωμα της όρασης (μυωπία, αστιγματισμό, πρεσβυωπία). Αν τις πραγματοποιείτε συστηματικά, σύντομα θα πετάξετε τα γυαλιά!
Το περίφημο «σύστημα Μπέιτς» είναι μία φυσική μέθοδος, μότο της οποίας είναι: αν βγάλετε τα γυαλιά, μπορείτε να θεραπεύσετε την όρασή σας! Πρόκειται για μία ολιστική διαδρομή αυτοθεραπείας, την οποία άρχισε να εφαρμόζει ο Αμερικανός οφθαλμίατρος Γουίλιαμ Μπέιτς στις αρχές του εικοστού αιώνα και ενδείκνυται για κάθε ελάττωμα της όρασης. Για να την ακολουθήσετε όμως, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αποχαιρετίσετε για πάντα τα γυαλιά σας και να ...
πραγματοποιείτε καθημερινά και με συνέπεια τις προτεινόμενες ασκήσεις. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τον Μπέιτς, η χρήση των γυαλιών είναι επιβλαβής, αφού όποιος ξεκινάει να τα φοράει, σύντομα δεν μπορεί χωρίς αυτά.

Aσκήσεις κατ’ οίκον

Ο Αμερικανός οφθαλμίατρος απέδειξε ότι η όραση βελτιώνεται ή χειροτερεύει ανάλογα με την ώρα της μέρας και εξέτασε τι είναι αυτό που της επιτρέπει να καλυτερεύει. Έβαζε τους ασθενείς του μπροστά σε πίνακες με γράμματα και αριθμούς (όπως κατά τη διάρκεια μιας κοινής οφθαλμολογικής εξέτασης) και τους ζητούσε να τους διαβάσουν χωρίς να καταβάλλουν προσπάθεια. Έπειτα, τους καλούσε να κάνουν ορισμένες απλές ασκήσεις χαλάρωσης και στη συνέχεια τους έβαζε να τους ξαναδιαβάσουν. Με τον τρόπο αυτόν, επέλεξε τις πιο αποτελεσματικές ασκήσεις, που βοηθούσαν τους ασθενείς να διαβάζουν μία ή δύο σειρές με μικρότερα γράμματα που προηγουμένως δεν μπορούσαν. Και οι ασκήσεις αυτές έγιναν η ομώνυμη «μέθοδός» του.
Πρόκειται όμως για μία διαδρομή που ο καθένας θα πρέπει να εξατομικεύσει. Υπάρχουν κάποιες ασκήσεις που αποδεικνύονται πιο αποτελεσματικές από άλλες, γι’ αυτό και ο καθένας θα πρέπει να επιλέξει και να ακολουθήσει αυτές με τις οποίες παρατηρεί βελτίωση στην όρασή του. Οι ασκήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν στο σπίτι, οποιαδήποτε στιγμή της μέρας, αρκεί να υπάρχει ένας πίνακας όπως αυτός των οφθαλμιάτρων.

Θέλετε να δοκιμάσετε;

Ξεκινήστε με τις δέκα ασκήσεις που θα βρείτε παρακάτω, ενώ για περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχετε παρά προμηθευτείτε το βιβλίο με τίτλο «Improve Your Eyesight: A Guide to the Bates Method for Better Eyesight without Glasses» του συγγραφέα Τζόναθαν Μπαρνς.
1. Κλείστε τα μάτια
Το πρώτο πράγμα που επισημαίνει ο Μπέιτς, είναι ότι όταν τα μάτια ξεκουράζονται, έπειτα βλέπουν καλύτερα. Οπότε προτείνει μία απλή άσκηση όταν μειώνεται η όραση: το κλείσιμο των ματιών. Αρκεί να τα κλείσετε για μερικά δευτερόλεπτα. Μόλις τα ξανανοίξετε, θα παρατηρήσετε αμέσως βελτίωση.
2. Ενώστε τις παλάμες
Για να ξεκουράσετε τα μάτια σας, υπάρχει και άλλη μία άσκηση για να την κάνετε κατά τη διάρκεια της μέρας. Ακουμπήστε τις παλάμες σας πάνω στα μάτια έτσι ώστε να σκοτεινιάσετε την όραση, χωρίς να αφήσετε να περνάει ούτε μία αχτίδα φωτός προς τα μέσα, αλλά και χωρίς να ακουμπάτε τους βολβούς των ματιών. Μετά από μερικά λεπτά, η βελτίωση της όρασής σας θα είναι αισθητή.
3. Αφήστε το βλέμμα να ταλαντευθεί
Σταθείτε όρθιοι και κινείστε τον κορμό και το κεφάλι σας δεξιά-αριστερά, αφήνοντας το βλέμμα σας να τρέξει, όπως θα κάνατε αν κοιτάζατε από το παράθυρο ενός τρένου. Η άσκηση αυτή καταπολεμάει τις νευραλγίες από την οφθαλμική προσπάθεια, και ιδιαίτερα αυτές που εκδηλώνονται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Συστήνεται να την επαναλαμβάνετε 50 φορές πριν αποκοιμηθείτε και 50 φορές μόλις ξυπνήσετε.
4. Εκμεταλλευτείτε τη μνήμη σας
Σύμφωνα με τον Μπέιτς, αν κάποιος σκέφτεται κάτι που το θυμάται καλά και το κάνει με ευχαρίστηση, η όρασή του βελτιώνεται. Αντιθέτως, αν σκέφτεται κάποια ανησυχία ή κάποιο ψέμα, τότε η όρασή του αμέσως χειροτερεύει. Το να προσπαθείτε λοιπόν να θυμάστε όσα βλέπετε, είναι μία τέλεια προπόνηση όχι μόνο για τη μνήμη σας, αλλά και για την όρασή σας.
5. Φανταστείτε ότι βλέπετε
Σε αυτήν την άσκηση, η φαντασία παίζει σημαντικό ρόλο. Θα πρέπει να κοιτάτε ένα αντικείμενο, να κλείνετε τα μάτια σας και να φαντάζεστε ότι το βλέπετε ακόμα. Ο Μπέιτς ανακάλυψε ότι, μετά από αυτήν την άσκηση, όποιος βρεθεί μπροστά σε έναν πίνακα με γράμματα και αριθμούς και σκεφτεί το αντικείμενο που έχει δει, διαβάζει καλύτερα τον πίνακα.
6. Ρίξτε μια ματιά-αστραπή
Πρόκειται για μία πολύ εύκολη άσκηση: ρίξτε μια γρήγορη ματιά γύρω σας, κλείστε τα μάτια και πείτε τι είδατε. Αυτό επιτρέπει στα μάτια σας να κοιτάζουν ένα αντικείμενο χωρίς να το «καρφώνουν». Με τον τρόπο αυτό, η όραση δεν καταπονείται και σταδιακά βελτιώνεται.
7. Διαβάστε επιστολές που ήδη γνωρίζετε
Αφιερώστε λίγα λεπτά καθημερινά για να διαβάζετε μικρές οικείες επιστολές (για παράδειγμα ένα κείμενο που είχατε γράψει όταν ήσασταν μικροί). Με τον τρόπο αυτό, ξεκουράζετε και ταυτόχρονα προπονείτε την όρασή σας, αφού συνήθως τα μάτια έχουν την τάση να κοιτάζουν καινούργιες εικόνες και να καταπονούνται.
8. Επικεντρωθείτε σε ένα μόνο σημείο
Για να οξύνετε την όρασή σας, θα πρέπει να προπονήσετε το βλέμμα σας επικεντρώνοντάς το σε μία μικρή περιοχή από όλη την επιφάνεια που κοιτάζετε, προσπαθώντας να τη δείτε όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται αφήνοντας το υπόλοιπο πλαίσιο θολό. Μία χαρακτηριστική άσκηση που προτείνει ο Μπέιτς είναι ενώ διαβάζετε ένα βιβλίο, να προσπαθείτε να επικεντρώνεστε στο κάθε γράμμα ξεχωριστά. Με τον τρόπο αυτό, θα μάθετε να διαβάζετε καλύτερα και γρηγορότερα.
9. Κοιτάξτε τον ήλιο
Το να κοιτάζετε τον ήλιο, ακόμα και για μερικά λεπτά τη μέρα, είναι μία άλλη πολύ σημαντική άσκηση. Σύμφωνα με τον Μπέιτς, το φως έχει ευεργετική δράση για το μάτι και άρα το να το αποφεύγετε φορώντας γυαλιά ηλίου αποδεικνύεται έως και επιζήμιο. Συνηθίστε όμως σταδιακά τα μάτια σας στο ηλιακό φως.
10. Χαλαρώστε από την ένταση
Ο Μπέιτς υποστηρίζει ότι ο αμφιβληστροειδής των ματιών συνδέεται με τον εγκέφαλο και το μυαλό, οπότε αν βρίσκεστε σε ένταση, η όρασή σας περιορίζεται. Χαλαρώστε λοιπόν αν θέλετε να δείτε καλύτερα. Και σημειώστε ότι μία καλή όραση συμβάλλει στην ανακούφιση των πνευματικών διαταραχών, του άγχους, της κατάθλιψης και των κρίσεων πανικού.

Κάνε τη yoga για τα μάτια!

askhsh-
askhsh-2
askhsh-3-
askhsh-4-
askhsh-5-
askhsh-6-

Οι οφθαλμίατροι δεν εγκρίνουν

Το βγάλσιμο των γυαλιών, το κοίταγμα του ήλιου και το διάβασμα μικρών χαρακτήρων υπό το φως των κεριών, είναι ασκήσεις του συστήματος Μπέιτς που οι παραδοσιακοί οφθαλμίατροι δεν εγκρίνουν. Ο ίδιος ο Μπέιτς είχε δεχτεί θύελλα αντιδράσεων στην εποχή του από ειδικούς που χαρακτήριζαν τις θεωρίες του επαναστατικές και ανησυχητικές. Ακόμα και σήμερα όμως, η επίσημη ιατρική δεν έχει αποδεχτεί τις ανακαλύψεις του.
 Τα αδύνατα σημεία της μεθόδου
· Μέχρι να φέρει αποτέλεσμα η μέθοδος, δεν θα πρέπει να φοράτε καθόλου γυαλιά, κάτι που σε περίπτωση υψηλής μυωπίας μπορεί να αποβεί επικίνδυνο.
· Οι ασκήσεις θα πρέπει να επαναλαμβάνονται για αρκετή ώρα καθημερινά, τουλάχιστον στην αρχή.
· Τα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα. Όπως όλες οι φυσικές θεραπείες, έτσι και αυτή απαιτεί χρόνο.
· Κάποιοι άνθρωποι, και ειδικά σε ορισμένα επαγγέλματα, δεν μπορούν να την ακολουθήσουν, αφού είναι αδύνατο να παραμείνουν όλη μέρα χωρίς γυαλιά.

άλλο άρθρο

Συνεργάστηκε ο Χάρης Μπριλάκης, χειρουργός οφθαλμίατρος, MD, MPH
Όποτε κοιτάμε κάτι, οι μύες των ματιών μας αλλάζουν το σχήμα των φακών ώστε να εστιάζουν τις εικόνες στο δεξί σημείο του αμφιβληστροειδούς. Όταν αυτοί οι μικροσκοπικοί μύες δε λειτουργούν όπως πρέπει, οι εικόνες εστιάζονται σε λάθος σημεία, κάνοντας θολή την όραση. Ένας τρόπος για να βελτιώσεις το πώς λειτουργούν οι μύες των ματιών, πιθανόν και την όρασή σου, είναι οι ασκήσεις για τα μάτια. Αυτές που σου προτείνουμε χαλαρώνουν τα μάτια και στοχεύουν στους μυς τους αποτρέποντας την περαιτέρω επιδείνωση της όρασης, που μπορεί να προκύψει από την υπερβολική καταπόνηση. Όπως με κάθε άσκηση, θα πρέπει να κάνεις μια μικρή προετοιμασία, ώστε να ολοκληρώσεις τις ασκήσεις αποτελεσματικά και σωστά. Στην περίπτωση αυτή:
Μην κάνεις τις ασκήσεις φορώντας γυαλιά ή φακούς επαφής.
Έχε εύκαιρη μία τράπουλα.
Ξεκίνα πάντα με τις ασκήσεις 1 και 2 και ολοκλήρωσε με τις ασκήσεις 8, 9 και 10, με αυτή τη σειρά.
Οι ασκήσεις 3 έως 7 είναι προαιρετικές. Δε χρειάζεται να τις εκτελέσεις όλες ή με τη συγκεκριμένη σειρά. Ωστόσο, φρόντισε να κάνεις τουλάχιστον μία κάθε φορά.
Όταν εκτελείς τις ασκήσεις 3 έως 7, προσπάθησε να αλλάζεις τη σειρά τους κάθε φορά.
Μπορεί να νιώσεις ένα ελαφρύ τσίμπημα ή να βουρκώσεις στη διάρκεια ορισμένων ασκήσεων. Αυτό είναι καλό – σημαίνει ότι οι μύες σου δουλεύουν!
1. Κάλυψη με τις Παλάμες
Τρίψε τα χέρια σου δυνατά μέχρι να τα νιώσεις ζεστά.
Σκέπασε τα μάτια με τις παλάμες, μπλοκάροντας όσο περισσότερο φως μπορείς.
Χαλάρωσε.
Πάρε αργά 10 βαθιές αναπνοές. Άνοιξε τα μάτια σου.
2. Γυμναστική για τα Μάτια
Κίνησε τα μάτια πάνω, κάτω, δεξιά και αριστερά.
Κάνε κύκλους με τους βολβούς προς τη φορά του ρολογιού και προς την αντίθετη φορά.
Αλληθώρισε κοιτώντας την άκρη της μύτης σου.

Κλείσε τα μάτια και βάλε 2 δάχτυλα πάνω στα βλέφαρα.
Κάνε απαλά μικρούς κύκλους με τα δάχτυλα.
Με τις άκρες των δαχτύλων να κρατούν κλειστά τα βλέφαρα, κάθισε ίσια, πάρε μια βαθιά ανάσα και μέτρα μέχρι το 10.
Έκπνευσε και άνοιξε αργά τα μάτια σου.
3. Εστίαση σε Γωνίες
Διάλεξε ένα αντικείμενο γύρω σου και εστίασε, κινώντας τα μάτια, σε όλες τις γωνίες του αντικειμένου.
Κλείσε τα μάτια σφιχτά για μερικά δευτερόλεπτα. Είσπνευσε βαθιά. Έκπνευσε και άνοιξε τα μάτια σου.
Διάλεξε ένα άλλο αντικείμενο. Αυτή τη φορά με τη μύτη ως εστιακό σημείο και χωρίς να κινείς τους βολβούς, ακολούθησε τις γωνίες του αντικειμένου με τη μύτη, κινώντας το κεφάλι και το λαιμό.
Κλείσε τα μάτια σφιχτά για μερικά δευτερόλεπτα. Είσπνευσε βαθιά. Έκπνευσε και άνοιξε τα μάτια σου.
Κάνε το ίδιο με ένα τρίτο αντικείμενο, κρατώντας ακίνητο το κεφάλι και κινώντας μόνο τους βολβούς των ματιών.
Κλείσε τα μάτια σφιχτά για μερικά δευτερόλεπτα. Είσπνευσε βαθιά. Έκπνευσε και άνοιξε τα μάτια σου.
4. Απότομη Κίνηση
Κράτα ένα χαρτί τράπουλας (ή οτιδήποτε τυπωμένο) στο ύψος των ματιών με το χέρι τεντωμένο.
Κράτα το ένα χέρι στο αριστερό μάτι και εστίασε στην κάρτα με το δεξί μάτι.
Χωρίς να κινείσαι πολύ γρήγορα ή πολύ αργά, φέρε την κάρτα προς το δεξί μάτι μέχρι να απέχει μερικά μόνο εκατοστά από το πρόσωπο και να μπορείς να δεις καθαρά την εικόνα.
Φέρε γρήγορα την κάρτα ξανά στην απόσταση του χεριού.
Επανάλαβε τα βήματα αυτά 10 φορές.
Επανάλαβε άλλες 10 φορές από το αριστερό μάτι.
Επανάλαβε και με τα δύο μάτια ανοιχτά.
5. Άσκηση Προσαρμογής
Κράτα μία κάρτα στο ύψος του ματιού και σε απόσταση στην οποία τη βλέπεις καθαρά.
Διάλεξε ένα μακρινό αντικείμενο και εστίασε σε αυτό για μερικά δευτερόλεπτα.
Κούνησε τα μάτια για να εστιάσεις στην κάρτα. Κράτησε προσηλωμένο το βλέμμα σου για μερικά δευτερόλεπτα.
Μετάφερε την εστία της όρασής σου σε άλλο, πιο μακρινό αντικείμενο και ξανά στην κάρτα. Συνέχισε με άλλο αντικείμενο, ακόμα πιο μακρινό, πριν επιστρέψεις το βλέμμα σου στην κάρτα.
Επανάλαβε αυτή τη διαδικασία όσο συχνά θέλεις, κρατώντας κάθε φορά την κάρτα σε διαφορετική απόσταση από τα μάτια σου, κοιτώντας μακριά και μετά κοντά (τρεις φορές μακριά και τρεις φορές κοντά).
6. Άσκηση για την Περιφερειακή Όραση
Κράτα και τους δύο δείκτες σε απόσταση 30 εκατοστών από το πρόσωπο.
Προσήλωσε το βλέμμα σου σε απόσταση, πίσω από τους δείκτες.
Μετακίνησε τα χέρια στα πλάγια, μέχρι το σημείο που μπορείς να δεις με την περιφερειακή όραση τα δάχτυλα.
Κάνε κύκλους με τα δάχτυλα προς κάθε κατεύθυνση για 30 έως 60 δευτερόλεπτα, κρατώντας διαρκώς ακίνητο το κεφάλι και τα μάτια ίσια μπροστά, ώστε να δουλεύει η περιφερειακή όραση.
Ολοκλήρωσε την άσκηση φέρνοντας τα δάχτυλα στην αρχική θέση.
7. Άσκηση για την Τηλεσκοπική Όραση
Εστίασε το βλέμμα σου στην άκρη της μύτης για μερικά δευτερόλεπτα (χωρίς να αλληθωρίζεις).
Κοίταξε πάνω σε ένα κοντινό αντικείμενο και εστίασε πάνω του για μερικά δευτερόλεπτα. Έπειτα, εστίασε σε όσο περισσότερα αντικείμενα μπορείς, με το καθένα να είναι πιο μακριά από το προηγούμενο.
Ολοκλήρωσε την άσκηση κοιτώντας όσο πιο μακριά μπορείς στον ορίζοντα ή στο πιο μακρινό αντικείμενο που βλέπεις.
Επανάλαβε όλα τα βήματα πέντε φορές. Αυτή η άσκηση είναι καλύτερα να εκτελείται σε εξωτερικό χώρο.
8. Μασάζ Ματιών
Κάθισε με την πλάτη ίσια και τα μάτια κλειστά.
Βάλε δύο δάχτυλα στα βλέφαρα και είσπνευσε βαθιά.
Κράτα την αναπνοή σου και κίνησε τους βολβούς πάνω-κάτω τρεις φορές. Έκπνευσε αργά.
Είσπνευσε και κίνησε τους βολβούς δεξιά-αριστερά τρεις φορές. Έκπνευσε αργά.
Είσπνευσε και κίνησε τους βολβούς προς τη φορά του ρολογιού τρεις φορές. Έκπνευσε αργά.
Είσπνευσε και κίνησε τους βολβούς αντίθετα προς τη φορά του ρολογιού τρεις φορές. Έκπνευσε αργά.
Άνοιξε αργά τα μάτια σου.
9. Κάλυψη με τις Παλάμες
Επανάλαβε την άσκηση 1.
10. Περιστροφές Αυχένα
Κάθισε με την πλάτη ίσια.
Άφησε το κεφάλι να πέσει όσο πιο πίσω γίνεται και στη συνέχεια άφησέ το να πέσει μπροστά.
Κούνησε το κεφάλι με κυκλικές κινήσεις, όσο πιο μακριά γίνεται προς κάθε κατεύθυνση χωρίς ν’ ασκείς πίεση. Κίνησέ το πέντε φορές προς τη φορά του ρολογιού και πέντε φορές προς την αντίθετη φορά.
Με το κεφάλι σε ουδέτερη θέση, σχημάτισε στον αέρα τον αριθμό 8 με την άκρη της μύτης σου.



Η Άποψη του Ειδικού: Αν και αυτές οι ασκήσεις για τα μάτια είναι ένας καλός τρόπος για να διατηρήσεις την υγεία τους, δε θα βελτιώσουν την ήδη υπάρχουσα μυωπία. Ωστόσο, έχουν υπάρξει περιπτώσεις βελτιωμένης όρασης, χάρη στις ασκήσεις που χαλαρώνουν τους βλεφαρικούς μυς των ματιών. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να μειώσει με τον καιρό τη «δύναμη» των ματιών κατά μία διόπτρα. Η μυωπία στα παιδιά προκαλείται κυρίως από τη διαρκή επιμήκυνση των βολβών, που υποκινείται από την απότομη ανάπτυξη, καθώς και την επίμονη σύγκλιση της όρασης από παρατεταμένες δραστηριότητες, όπως το διάβασμα και η τηλεόραση.
Οι ασκήσεις για την τηλεσκοπική όραση βοηθούν στη μείωση της έντασης στα μάτια έπειτα από παρατεταμένη χρήση υπολογιστή ή εργασίας σε κοντινή απόσταση και μειώνουν το ερέθισμα που επιμηκύνει τους βολβούς, το οποίο προκαλεί μυωπία κατά την ανάπτυξη των παιδιών. Η μυωπία επηρεάζεται πολύ από κληρονομικούς παράγοντες, πράγμα που σημαίνει ότι αν φορούν και οι δύο γονείς γυαλιά και η μυωπία τους είναι μέτρια (3-5 βαθμοί) έως υψηλή (8 βαθμοί), υπάρχουν πολλές πιθανότητες να έχουν και τα παιδιά τους μυωπία.



http://www.shape.gr
http://www.missbloom.gr/health-and-wellness/ygeia/2035/articles/epixeirisi-koftero-vlemma–10-askiseis-g/article.aspx#sthash.JiEgFSJD.dpuf
http://www.ygeia-evexia.gr/articles2.asp?aid=348
http://www.shape.gr/ygeia/zise-ygieina/yoga-matiwn-i5.html
www.bioathens.com/pos-tha-vlepete-choris-gialia/


==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.