Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Το δημοσίευμα της Repubblica αναφέρει πως ο Αντώνης Σαμαράς σκέφτεται σοβαρά τον Βαγγέλη Μαρινάκη για υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας

 Σχόλιο:
Διαβάστε και για ευφάνταστα "Σενάρια «τεχνητών» ψηφοφοριών" του παραπαίοντος Β.Βενιζέλου:

Διότι εάν υιοθετηθούν τότε θα μιλάμε για συνταγματική εκτροπή και ότι έχουνε πράγματι Κοινοβουλευτική Δικτατορία και δικαιώνεται πανηγυρικά η χρυσή Αυγή και η αριστερά χρεώνεται ένα ακόμη λάθος στην πλούσια "λαθολογία της"

Νάσος 

------------------------------------------------------------
Σύμφωνα με την ιταλική ιστοσελίδα, ο Αντώνης Σαμαράς, στην προσπάθειά του να βρει τον κατάλληλο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σκέφτεται σοβαρά ακόμη και τον Βαγγέλη Μαρινάκη

Σ’ ένα ρεπορτάζ που φέρει την υπογραφή του δημοσιογράφου Φεντερίκο Φουμπίνι και αναφέρεται συνολικά στην οικονομική κατάσταση των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, υπάρχει αναφορά και στο όνομά του Βαγγέλη Μαρινάκη σε μια προσπάθεια να μειώσει τη διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να μην προκύψουν πρόωρες εκλογές στη χώρα!  repubblica.it

Ρώμη, Ιταλία
Ένα νέο... σενάριο, από την Ιταλία αυτή τη φορά, έρχεται να προστεθεί στα εγχώρια σχετικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σε ρεπορτάζ της ιταλικής εφημερίδας Repubblica, που φέρει την υπογραφή του δημοσιογράφου Φεντερίκο Φουμπίνι και αναφέρεται συνολικά στην οικονομική κατάσταση των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, διατυπώνεται ο ισχυρισμός πως ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς έχει σκεφτεί να προτείνει ακόμη και τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
La vicenda politica riguarda l'incapacità del governo di trovare un nome plausibile, entro gennaio prossimo, per la presidenza della Repubblica. Alla maggioranza mancano 29 voti in parlamento per il quorum. Il premier Antonis Samaras si è ridotto a pensare alla candidatura di Vangelis Marinakis, presidente dell'Olympiakos, solo perché guida il club di calcio più popolare del Paese: quando si arriva a tanto, lo stallo è di certo a un passo e le elezioni anticipate imminenti. In quel caso, a giudicare dai sondaggi che la danno di 5 punti in vantaggio, può vincere la sinistra radicale di Syriza. La Grecia è tentata da una svolta radicale della sua politica europea. 
Η ιταλική εφημερίδα αναφέρεται στον κίνδυνο που διατρέχει η κυβέρνηση Σαμαρά να οδηγηθεί σε εκλογές στην περίπτωση που η παρούσα Βουλή δεν εκλέξει Πρόεδρο τονίζοντας πως λείπουν 29 ψήφοι για την απαιτούμενη πλειοψηφία των 180 βουλευτών.
Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού βρίσκεται μεταξύ των επικρατέστερων υποψηφίων για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, αναφέρει η ιταλική εφημερίδα, καθώς ο κ. Σαμαράς προσβλέπει στα εκατομμύρια των ψήφων του πιο λαοφιλούς αθλητικού συλλόγου της χώρας. Μια πιθανή υποψηφιότητα του προέδρου του θα έδινε την απαιτούμενη τονωτική ένεση στη κυβέρνηση να ξεπεράσει το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις. 
Τέλος, το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στον Αλέξη Τσίπρα: «Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μπορεί δημοσίως να υπόσχεται να πει αντίο στην τρόικα και να απαλλάξει τη χώρα από τα χρέη της, αλλά στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του με άλλους ευρωπαίους ηγέτες, απειλεί να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης».

Το δημοσίευμα της Repubblica:

Newsroom ΔΟΛ

Διαβάστε παρακάτω και για ευφάνταστα "Σενάρια των «τεχνητών» ψηφοφοριών" του παραπαίοντος Β.Βενιζέλου:


Το σενάριο ακούγεται εντόνως! Και πάνω σε αυτό, εκτιμούν πολλοί ότι στηρίζουν την σιγουριά τους Σαμαράς και Βενιζέλος για την αποφυγή των πρόωρων εκλογών.
Του Κώστα Τσιτούνα
Αν και κανείς δεν το επιβεβαιώνει, ωστόσο, όπως λέει ο λαός όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά.

Πληροφορίες λοιπόν αναφέρουν ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος έριξε στο τραπέζι την πρόταση η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να μην γίνει επί του συνόλου των 300 βουλευτών αν και εφόσον οι 18 βουλευτές της Χ.Α. κριθούν μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

Φέρεται μάλιστα να είπε στον Σαμαρά: «Δεν χρειάζεσαι 180 για ΠτΔ... μπορούμε και με λιγότερους». Άλλωστε η επαγγελματική του ιδιότητα, αυτή του Συνταγματολόγου, του επιτρέπει εδώ και χρόνια να χειρίζεται και να ερμηνεύει το Σύνταγμα, κάθε φορά, κατά το δοκούν.

Στην περίπτωση που η πρόταση αυτή πάρει σάρκα και οστά σε νομικό επίπεδο - κάτι το οποίο είναι υπό αμφισβήτηση - τότε και με βάση το Σύνταγμα στην πρώτη και στην δεύτερη ψηφοφορία θα απαιτηθούν τα 2/3 των 282, άρα 188 βουλευτές και στην τρίτη ψηφοφορία μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος με 169 βουλευτές!

Όσοι ασπάζονται το παραπάνω σενάριο επιμένουν ότι πουθενά στο άρθρο 30 του Συντάγματος δεν γίνεται λόγος για τον συνολικό αριθμό των βουλευτών και άρα μπορεί να γίνουν οι ψηφοφορίες επί των 282, εφόσον βέβαια απολέσουν την ιδιότητά τους και οι 18 της Χρυσής Αυγής.

Το ερώτημα είναι βέβαια με ποιο νομικό παράθυρο δεν θα αντικατασταθούν οι 18 της Χ.Α. ενώ αρκετοί πολιτικοί και από τη ΝΔ μιλούν για «σενάριο» επιστημονικής φαντασίας που ξεπερνά το όριο της συνταγματικής εκτροπής.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε ότι το Σύνταγμα πουθενά δεν αναφέρει ρητά ότι ο αριθμός των βουλευτών πρέπει να είναι 300!!!

Σύμφωνα με τη διάταξη του αρθ. 51 § 1 Σ «Ο αριθμός των βουλευτών καθορίζεται δια νόμου, δεν δύναται, όμως, να είναι μικρότερος των διακοσίων, ούτε μεγαλύτερος των τριακοσίων».
Είναι, δε γνωστό, ότι πάντοτε, μέχρι σήμερα, οι εκλεγόμενοι βουλευτές ήταν τριακόσιοι, δηλαδή ο ανώτερος προβλεπόμενος από το Σύνταγμα αριθμός.
Όμως, με βάση τη συνταγματική αυτή διάταξη, ο συνολικός αριθμός των βουλευτών- μελών της Βουλής δεν είναι εκ του Συντάγματος σταθερός, αλλά καθορίζεται με τον εκλογικό νόμο, ο οποίος ψηφίζεται από την Ολομέλεια της Βουλής (αρθρ.72 §1 και 54 §2 Σ).

Το θέμα έχει αρχίσει και συζητείται εντόνως τόσο στα δημοσιογραφικά γραφεία όσο και στην πολιτική σκηνή και μάλιστα αναμένονται σφοδρές αντιδράσεις τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από αρκετούς βουλευτές της ΝΔ που για άλλη μια φορά θα δουν τον αρχηγό της ΝΔ να «σέρνεται» πίσω από τις επιλογές του Βαγγέλη Βενιζέλου.

Μάλιστα, για τους διαφωνούντες ο κ. Βενιζέλος έχει έτοιμη και την σχετική απάντηση. Όσοι εκφράσουν την αντίθεσή τους στα παραπάνω «μαγειρέματα» θα λάβουν την ακόλουθη απάντηση από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ: «Δηλαδή διαφωνείτε ότι η Χ.Α. είναι εγκληματική οργάνωση;». Με αυτό το επιχείρημα ο κ. Βενιζέλος ευελπιστεί ότι θα παγιδεύσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ανήκουν στο «δημοκρατικό τόξο» και όποιος διαφωνήσει με την πρόταση του αυτομάτως θα χαρακτηριστεί ως «υπερασπιστής της Χ.Α.».

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος, προς το παρόν διαψεύδει όλα αυτά τα σενάρια, δεν μπορεί κανείς να μην ομολογήσει ότι είναι... στημένα με χειρουργική ακρίβεια.
Τόσο καλά στημένα που δεν μπορείς να πιστέψεις ότι είναι αποκυήματα φαντασίας. Αντιθέτως συμβαδίζουν πλήρως με τις μέχρι σήμερα πρακτικές που ακολουθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 30 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Σύμφωνα με το άρθρο 30 του Συντάγματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ρυθμιστής του πολιτεύματος. Eκλέγεται από τη Bουλή για πενταετή θητεία, που μπορεί να ανανεωθεί μία φορά μόνο, με την ψήφο της εθνικής αντιπροσωπείας.
Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να εκλεγεί όποιος έχει γίνει Έλληνας πολίτης πριν από τουλάχιστον πέντε έτη, έχει από πατέρα ή μητέρα ελληνική καταγωγή, έχει συμπληρώσει το τεσσαρακοστό έτος της ηλικίας του και έχει τη νόμιμη ικανότητα του εκλέγειν (άρθρο 31 του Συντάγματος).
H εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Bουλή γίνεται με ονομαστική, φανερή, ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση, που συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Bουλής έναν τουλάχιστο μήνα πριν λήξει η θητεία του εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας (άρθρο 32).
Η πρώτη φάση της διαδικασίας εκλογής περιλαμβάνει τρεις ψηφοφορίες:
α) Στην πρώτη ψηφοφορία απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 200 ψήφοι.
β) Εάν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται έπειτα από πέντε ημέρες και απαιτείται η ίδια πλειοψηφία.
γ) Εάν και πάλι δεν συγκεντρωθεί η απαιτουμένη πλειοψηφία, διεξάγεται τρίτος γύρος ψηφοφορίας έπειτα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 180 ψήφοι.
Εάν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η Bουλή διαλύεται μέσα σε δέκα ημέρες από την ψηφοφορία, και προκηρύσσονται εκλογές για ανάδειξη νέας Bουλής. H Bουλή που αναδεικνύεται από τις νέες εκλογές, αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε σώμα, προχωρά στη δεύτερη φάση της διαδικασίας για την εκλογή του Προεδρου της Δημοκρατίας. Η φάση αυτή περιλαμβάνει επίσης τρεις ψηφοφορίες:
α) Κατά την πρώτη ψηφοφορία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 180 ψήφοι.
β) Εάν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται έπειτα από πέντε ημέρες και απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών, δηλαδή 151 ψήφοι.
γ) Τέλος, εάν δεν επιτευχθεί ούτε και αυτή η πλειοψηφία τότε έπειτα από πέντε ημέρες, διεξάγεται η τρίτη και τελευταία ψηφοφορία, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν, κατά την οποία εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους.
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.