Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Η ΚΡΙΣΗ ΣΟΥ... ΠΑΕΙ ΠΟΛΥ ΚΡΟΙΣΕ! Οι προκλητικοί αριθμοί της παγκόσμιας ανισότητας - Ο θρίαμβος του «1%»

Σχετικό: Oxfam προς ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα: Περιορίστε τις ανισότητες
Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος
Όταν οι αριθμοί προκαλούν σοκ και οργή. Την ώρα που δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πληρώνουν την παγκόσμια κρίση με περικοπές, νέους φόρους και ανεργία, οι πλουσιότεροι του πλανήτη όχι μόνο δεν φαίνονται να επηρεάζονται, αλλά αύξησαν τα κέρδη τους, ανοίγοντας δραματικά την ψαλίδα.
H έκθεση της Οxfam (επικαλούμενη στοιχεία του Forbes) που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη κατέδειξε ότι ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων διπλασιάστηκε, παγκοσμίως, από τότε που ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Από τους 793 του Μαρτίου του 2009, αυξήθηκαν στους 1.645 τον ίδιο μήνα του 2014. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι 85 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται κατά επιπλέον 668 εκατ. δολάρια ημερησίως συνολικά, μεταξύ του 2013 και του 2014, αριθμός που μεταφράζεται σε 500.000 το λεπτό!
Παράλληλα, στοιχεία που δημοσίευσε η μη κυβερνητική οργάνωση στις αρχές του έτους, πριν από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ανέφεραν ότι οι 85 πλουσιότεροι άνθρωποι στον ...
κόσμο ελέγχουν τόσο πλούτο όσο τα 3,5 δισ. φτωχών του πλανήτη. Συγκεκριμένα, το πλουσιότερο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού ελέγχει πλούτο που ανέρχεται σε 110 τρισ. δολάρια, ποσό κατά 65 φορές μεγαλύτερο από τον συνολικό πλούτο τον οποίο μοιράζεται το φτωχότερο 50% των ανθρώπων στην Υφήλιο.
Λίγες μέρες πριν, εξάλλου, η Credit Suisse ανέφερε σε έκθεσή της ότι το πλουσιότερο 1% κατέχει σχεδόν τον μισό (48%) παγκόσμιο πλούτο, προειδοποιώντας ότι η ραγδαία αύξηση της ανισότητας θα μπορούσε να προκαλέσει νέα ύφεση. Η έρευνα υπολόγισε ότι ο παγκόσμιος πλούτος έφτασε το ποσό-ρεκόρ των 263 τρισ. δολαρίων, ενώ το 2000 ήταν μόλις 117 τρισ.

(Μία εικόνα, 1.000 λέξεις στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας)
Kατά τη διάρκεια της συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την Παγκόσμια Τράπεζα, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε για τις αρνητικές επιπτώσεις της ανισότητας. «Εάν δεν είμαστε προσεκτικοί, τα φαντάσματα του τέλους του 19ου αιώνα θα μπορούσαν να μας στοιχειώσουν τον 21ο» ανέφερε κάνοντας για δραματική αύξησή της επισημαίνοντας ότι «επτά στους 10 ανθρώπους στον κόσμο σήμερα ζουν σε χώρες όπου η ανισότητα έχει αυξηθεί κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες».
Η ίδια, μάλιστα, σημείωσε ότι «σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών το διάστημα 2010-2013, το πλουσιότερο 10% στις ΗΠΑ είδε το εισόδημά του να αυξάνεται κατά 10%, με τα εισοδήματα του φτωχότερου 20% να σημειώνει πτώση κατά 8%».
Σύμφωνα με το Forbes ο... κουμπαράς των 400 πλουσιότερων Αμερικανών αυξήθηκε κατά 279 δισ. δολάρια (2,29 τρισ. συνολικά) μέσα σε έναν χρόνο με το όριο εισόδου στη σχετική λίστα να αυξάνεται από το 1,3 δισ. στο 1,55 δισ. δολάρια, ποσό που αποτελεί το υψηλότερο από τότε που το αμερικανικό περιοδικό άρχισε να καταγράφει στοιχεία το 1982.
Το να τονίζει η επικεφαλής του ΔΝΤ το ζήτημα της ανισότητας -ενός οργανισμού που έχει συμβάλει σημαντικά στο άνοιγμα της ψαλίδας όπου παρενέβη- έχει από μόνο του, ως γεγονός, ξεχωριστή σημασία, όπως φυσικά και οι πρόσφατες δηλώσεις της επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν που προκάλεσαν αίσθηση στις ΗΠΑ.
Μιλώντας στη Βοστώνη, η κυρία Γέλεν είπε ότι η αύξηση των ανισοτήτων στα εισοδήματα και στον πλούτο την «ανησυχεί «πολύ» προσθέτοντας ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να αναρωτηθούν αν αυτό είναι συμβατό με τις αξίες των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων η ισότητα των ευκαιριών. Η ίδια υπογράμμισε ότι το χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς που το μόνο που κάνει είναι να μεγαλώνει τις τελευταίες δεκαετίες και πως βάθυνε περισσότερο στη διάρκεια της οικονομικής ανάκαμψης των ΗΠΑ.

ΔΝΤ: Η εισοδηματική ανισότητα βλάπτει την ανάπτυξη
Στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια μετάλλαξη στα δόγματα της οικονομίας. Οι υπέρμαχοι της ελεύθερης αγοράς και αντίπαλοι των κρατικών παρεμβάσεων αρχίζουν να χάνουν έδαφος, σημειώνει η Deutsche Welle σε δημοσίευμά της.
Επί δεκαετίες η αντίληψη των οικονομολόγων κατευθύνονταν από τη νεοφιλελεύθερη σχολή και τις ιδέες του αμερικανού οικονομολόγου και βραβευμένου με Νομπέλ Μίλτον Φρίντμαν. Η σχολή αυτή διατυμπάνιζε την υπεροχή των ελεύθερων αγορών, χωρίς να κρύβει ποτέ τη δυσπιστία της έναντι των κρατικών παρεμβάσεων και των κρατικών πολιτικών αναδιανομής των εισοδημάτων ειδικότερα. Οι υποστηρικτές της ισχυρίζονται ότι η οικονομική πολιτική που έχει αναπτυξιακό και όχι αναδιανεμητικό χαρακτήρα ευνοεί εντέλει και τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες. Αντιθέτως, σύμφωνα με τους ίδιους, η αναδιανομή αποθαρρύνει τα υψηλά εισοδήματα και τις επιχειρήσεις, και αυτό σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.
Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, φαίνεται πως κλονίζονται τα θεμέλια του οικονομικού αυτού δόγματος εντός του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Πρόσφατα ο Τζόναθαν Όστρι, αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος ερευνών του Ταμείου, εξέδωσε μια νέα μελέτη υπό τον τίτλο "Redistribution, Inequality and Growth", η οποία συγκρίνει για πρώτη φορά ιστορικά δεδομένα από διάφορες χώρες.
Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας
Συμπέρασμα της έρευνας: η αναδιανομή του εισοδήματος δεν είναι επιζήμια και δεν αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη, εντούτοις μεγάλες εισοδηματικές ανισότητες μπορούν κάλλιστα να την επηρεάσουν. Έπειτα από φάσεις δημοσιονομικής αναδιανομής, χώρες με χαμηλά επίπεδα εισοδηματικής ανισότητας εμφανίζουν κατά μέσο όρο μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη σε σύγκριση με εκείνες με ακραία επίπεδα ανισότητας.
Φυσικά και χρειάζονται κίνητρα για να προωθείται η οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα, ωστόσο «η υπέρμετρη ανισότητα βλάπτει την ανάπτυξη, επειδή, για παράδειγμα, εμποδίζει την πρόσβαση στο σύστημα υγείας και την εκπαίδευση. Αυτό υπονομεύει την πολιτική και οικονομική σταθερότητα και κατ΄ επέκταση την επενδυτική διάθεση των επιχειρήσεων. Επιπροσθέτως θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συναίνεση που είναι απαραίτητη σε περιπτώσεις ενός μεγάλου σοκ», επισημαίνουν οι συντάκτες της μελέτης.
Η ομάδα γύρω από τον Τζόναθαν Όστρι υπογραμμίζει ότι από τον όγκο δεδομένων που διέθεταν κατάφεραν να λάβουν υπόψη μόνον τα άμεσα μέτρα αναδιανομής, όπως φόρους και επιδοτήσεις. Εάν λαμβάνονταν υπόψη και άλλες δαπάνες με αναδιανεμητικό χαρακτήρα, όπως κρατικά κονδύλια για τη σχολική εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη, τότε ο θετικός αντίκτυπος στην ανάπτυξη θα ήταν πιθανότατα ακόμη μεγαλύτερος.
Προς αλλαγή πλεύσης;
Τα συμπεράσματα των ειδικών προκαλούν φυσικά ποικίλες αντιδράσεις, καθώς έρχονται σε αντίθεση με τις επικρατούσες θεωρίες και τη βαθιά ριζωμένη (οικονομική) πεποίθηση ότι η αναδιανομή του εισοδήματος είναι σε κάθε περίπτωση επιζήμια.
Οι ειδικοί προειδοποιούν βέβαια ρητά ότι τα αποτελέσματα των ερευνών τους δεν ενδείκνυνται ως «συγκεκριμένες οδηγίες χρήσης για την πολιτική». Γεγονός είναι, όμως, ότι με τη μελέτη αυτή το ΔΝΤ τροφοδότησε τους υποστηρικτές της αναδιανομής με νέα επιχειρήματα. Άγνωστο είναι, όμως, εάν το Ταμείο θα λάβει υπόψη του αυτά τα συμπεράσματα την επόμενη φορά που θα κληθεί να αποφασίσει τους όρους παροχής βοήθειας για μια χώρα.
Deutsche Welle
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.